餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2020-06-30 582 瀏覽
#支持良心餐廳💰Dinner set (主食:青咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅&飯)$238 💰Dinner set (主食:黑松露蘆筍野菌炒扁意粉配吉列磨菇)$238呢間素食好好味好高質🥳🥳😍😍佢個dinner set包哂前菜、湯、手卷、主菜、甜品 全部都好精緻 絕對係心機之作!1️⃣前菜兩款都好精緻 華都夫薯仔合桃冰菜沙律 入面係有埋蘋果粒 配啲食落唔膩嘅沙律醬 十分之開胃 跟住底下有冰菜 勁得意我都係第一次食 食落幾爽脆😗 配埋合桃真係好多重口感 我中意!另一款前菜香椿萵荀黑木耳拌青瓜苗 呢款都好fresh 啲配搭好新鮮 平時係街外餐廳好少食到~2️⃣手卷兩款都叫咗 本身好驚會好飽 但唔會!因為佢手卷唔係包飯 係包苜蓿芽 食落成個感覺好light! 拎上手就feel到 係好輕身 仲有佢紫菜都好脆身 係用靚料 我比較中意香芒牛油果 但另一款蘆筍素香鬆都唔差 料唔多 但我覺得個份量點到即止 拿捏得幾好3️⃣餐湯我中意舞茸淮山黃耳竹笙雪蓮子燉湯多啲😂 勁養生啊 飲落都feel到無味精 唔會咸 仲要匹親每啖都有好多料 正!好足料又入味~另一款係蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯 我覺得真係好有心思因為佢啲配搭都好新鮮
#支持良心餐廳

呢間素食好好味好高質🥳🥳😍😍

1️⃣前菜

2️⃣手卷

3️⃣餐湯

另一款係蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯 我覺得真係好有心思因為佢啲配搭都好新鮮 但又會夾😆 呢個好creamy 但係我飲咗少少都覺得會好易膩 所以我比較鍾意中湯嗰款多啲😀

4️⃣主食

ALL IN 青咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅&飯❣️
呢個係一啲都唔辣!因為我本身少少辣都接受唔到 但呢個我完全唔覺得辣😍 佢係有好香甜嘅椰奶+黃薑粉味 好正😚 所以成個汁都好creamy 甜甜地咁~之後佢入面有啲猴頭菇扮雞 索左汁之後食落口感好似😂 仲要入面有好多芋頭 同蔬菜 西蘭花、椰菜花、蘿蔔嗰啲 真係不得了食到好滿足!撈飯不特止 仲有埋印度薄餅 剛黎食真係享受黎😂有咁高質嘅素食餐廳 真心覺得係素食者福音 (連我呢啲唔係食素嘅都咁激動🤭)

另一款黑松露蘆筍野菌炒扁意粉相對之下就冇咁突出 但係成款意粉嘅黑松露味都幾濃郁 意粉唔會過淋 係保持到應有質感 同埋佢個吉列菇真係好正😂食落我覺得似吉列蠔嘅味~同埋入面係有好多三色椒同菇 會令食落去冇咁寡 唯一要挑剔嘅係佢太多汁🤭 食到最底仲會有好多汁

5️⃣甜品

叫左兩款跟餐免費甜品
杏汁椰香紅豆糕食落偏淡 食得出淡淡杏仁味 呢款冇蛋奶嘅
之後叫左個榛子咖啡乳酪蛋糕 呢個幾盞鬼浸味 一入口係好濃齋啡味 之後係個口融融下就會散發酸酸地嘅乳酪味 榛子味就咁食個cake我唔到 可能係碟面啲醬係榛子焦糖醬 因為浸咖啡味太勁蓋過左🤭

總括黎講
食得勁滿足!