2024-11-29 137 瀏覽
今日收工有朋友打黎問一唔一齊食晚飯,於是就即慶喺附近搵好野食,我哋最後揀咗一間充滿日式風味嘅燒肉店,呢間鋪頭叫銀座炎藏燒肉,喺來自日本東京銀座,主打日本和牛,店內提供多款唔同的日本和牛部位。為咗試吓唔同嘅部位,我哋就揀咗炎藏和牛極致六點拼盤:炎藏和牛極致六點拼盤 $588拼盤有上後腰脊肉、和牛龜之甲、和牛鞍下、和牛肋肉、和牛羽下、和牛友三角呢六個唔同嘅稀有部位😌每一個部位都有唔同特色,如果想品嚐肉質,可以選擇羽下、腰脊同牛鞍下;如果想試下油香,就可以試下肋肉同友三角,肋肉的油花豐富,肉感比較足😂。就算第一次食燒肉都可以燒到好好食,根本唔使落太多醬汁,只要點少少鹽同豉油就可以完全帶出肉嘅鮮味🥰另外,我哋再叫咗牛舌、豚肋肉同魷魚。1.上等牛舌 $98牛舌一共六片,都是用上牛舌芯的部位,燒完之後牛舌表皮會變得焦脆,內裡繼續爽嫩!簡直係爽脆得嚟又帶有軟彈口感~2.日本產豚肋肉 $88半肥瘦的腩肉,燒完會帶有油香但肥而不膩!。3. 魷魚 $68魷魚比想像中大份,燒完肉質仲保持到爽口彈牙,口感十足。另外就喺價錢!性價比好高,就黎同碟和牛一樣大!

為咗試吓唔同嘅部位,我哋就揀咗炎藏和牛極致六點拼盤:

炎藏和牛極致六點拼盤 $588

另外,我哋再叫咗牛舌、豚肋肉同魷魚。
1.上等牛舌 $98

2.日本產豚肋肉 $88
半肥瘦的腩肉,燒完會帶有油香但肥而不膩!。

3. 魷魚 $68