「原來赤身都可以好好食?」我超鍾意呑拿魚,特別係拖羅發燒友,喺香港搵到一間藍鯨吞拿魚專門店,店家直接從魚場攞貨,確保新鮮,絕對可以滿足到我喪食拖羅嘅慾望,呢度裝修充滿日系風格,連燈都係魚型態,好可愛!(๑´ㅂ`๑)✨主打中嘅王牌💖夢之丼 DREAM DONBURI $168大拖羅1切 ·中拖羅3切·赤身3切·迷你魚蓉燒賣定食已經包咗沙律茶碗蒸同麵豉湯,沙律魚以柚子醋調味好開胃,茶碗蒸入口香滑,入面有日式香滑蟹柳!一個丼飯入面有齊4款不同呑拿魚腩部分,大拖羅入口即化,油脂分佈極高,絕對唔會令你失望,原材料新鮮,刀工一流,每一片吞拿魚大小均一,先可以將拖羅刺身味道發揮到最好。估唔到赤身都有驚喜:平時我唔食赤身,因為覺得好腥,但係呢度嘅赤身唔會有根,入口嫩滑,雖然油脂分布冇咁高,但亦都好好食,另外迷你魚肉燒賣就成為一個錦上添花嘅點綴,超推介呢個套餐!🤍帶子肉餅飯 $148新鮮做手切藍鳍魚蓉 ·北海道帶子只要食材新鮮就一定好好食的配搭:超級幼滑嘅手切藍鯨魚蓉,加上北海道帶子同蟹籽,入口你會感受到多重口感,當中仲混合咗日本黑白芝麻,洋蔥碎......每一口都充滿魚香,再感受到其他配料加埋一齊嘅鮮

「原來赤身都可以好好食?」

夢之丼

✨主打中嘅王牌
💖夢之丼 DREAM DONBURI $168
大拖羅1切 ·中拖羅3切·赤身3切·
迷你魚蓉燒賣

🤍帶子肉餅飯 $148
新鮮做手切藍鳍魚蓉 ·北海道帶子

只要食材新鮮就一定好好食的配搭:超級幼滑嘅手切藍鯨魚蓉,加上北海道帶子同蟹籽,入口你會感受到多重口感,當中仲混合咗日本黑白芝麻,洋蔥碎......每一口都充滿魚香,再感受到其他配料加埋一齊嘅鮮味!

🐟藍鰭吞拿💖魚生燒賣

中式元素燒賣混合魚刺身究竟係咩味道?呢個超有創意,燒賣皮係大豆豆紙,包住肥美拖羅蓉,燒賣共有九款,每款都配搭唔同食材,揀咗兩隻比較受歡迎嘅:

💛極尚拖羅配柚子 $55
肥美吞拿魚腩以柚子皮作配搭,肥美而不膩,yummy!
🧡爆漿三文魚籽 $55
佈滿大量日本三文焦籽醬油漬,充滿鹹鮮香氣,入口咬到粒粒魚籽充滿口感!

✨呢間店嘅拖羅真係出色,份量適中對我嚟講啱啱好,如果以呢個價錢俾呢個質素好好!

🐟豐鮪 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖
夢之丼