2020-05-12 2640 瀏覽
📍 旭~銅鑼灣📍之前成日聽家姐介紹呢間omakase好食,今次終於嚟試吓🤩果然冇令我失望,超級好味,令人回味無窮!🤤餐廳位於希雲街嘅街尾處,有啲隱蔽,門面雖不太起眼,但入邊卻華麗闊落🤩有咗入咗高級餐廳嘅感覺😂除咗有壽司食之外,仲有鐵板燒區域,睇落都幾吸引😋 午市Omakase套餐價錢由三百幾至五百幾不等,個人認為好抵食,仲要不設加一😛大家可能覺得Omakase會食唔飽,但係呢個午市套餐包埋沙津、茶碗蒸、湯、烏冬同十件師傅發板嘅壽司,真係幾飽下👍🏻 嗰日整壽司嘅師傅都好好人,唔介意同你閑聊😆侍應又好有禮貌,實在加分!Aka Sushi 赤握リ $470✨沙津就連我唔係太鍾意食沙律嘅人嚟講都覺得好好味,好清新開胃😋✨茶碗蒸好滑有蛋香,加埋冬菇更加鮮味十足😍✨味噌湯味道剛剛好,唔會過鹹🤩✨十件壽司左口魚-魚肉結實,魚油濃郁甘香😋加上蔥花,味道更上一層樓!鱈魚-師傳輕輕炙過,油香逼哂出嚟😋肉質細膩,油香留在口腔久久不化,令人驚豔!平政魚-師傅在魚肉上細切幾刀,口感更加豐腴可口,味道不會過膩😚北海道帆立貝-一啲都唔腥,好鮮甜!鯖魚-味道清香,加上紫蘇葉同薑,用紫菜包住,冇諗過味道會咁夾
📍 旭~銅鑼灣📍

Aka Sushi 赤握リ $470

✨沙津
就連我唔係太鍾意食沙律嘅人嚟講都覺得好好味,好清新開胃😋

✨茶碗蒸
好滑有蛋香,加埋冬菇更加鮮味十足😍

✨味噌湯
味道剛剛好,唔會過鹹🤩

✨十件壽司

左口魚-魚肉結實,魚油濃郁甘香😋加上蔥花,味道更上一層樓!

北海道帆立貝-一啲都唔腥,好鮮甜!

鯖魚-味道清香,加上紫蘇葉同薑,用紫菜包住,冇諗過味道會咁夾,超級好味🥰

深魚池魚- 肉質清甜又爽口,加有本魚花,令到魚肉更加鮮甜😗

鰤魚-肉質肥美,味道濃郁!口感鮮滑細膩,簡直係融化在舌尖上😋

吞拿魚-背脊部份,識落好鮮甜🤤

左魚片-肉質結實,新鮮爽口👍🏻

三拖羅-包括有超、大同中拖羅三層,油香四溢,甘香濃郁🤤有入口即融嘅感覺😳

海膽-因為朋友生日,所以師傅俾咗好多海膽🥳多到就嚟瀉🤣一啲都唔腥,鮮甜可口!

✨ 玉子蛋
口感綿實,蛋香十足,為呢十件壽司作一個總結實在係perfect池🙌🏻

✨稻庭烏冬
有熱或者凍嘅烏冬選擇,同朋友每人揀咗一款,食完之後覺得熱烏冬比涷烏冬好食😂凍嘅烏冬相較上冇乜味😅

甜品
好似每日嘅甜品都係唔一樣嘅,今次係有得揀雲呢拿同梨味嘅雪糕🍨我諗甜品真係成餐日本料理入邊嘅敗筆🙃因為雪糕真係幾難食,食咗一兩啖就已經冇食到😔

💡總括而言,呢間日本餐廳係我會不斷回頭去食嘅餐廳,omakase嚟講算係幾抵食😍仲要唔加一,性價比好高😋

#hkhungryfoodie銅鑼灣#hkhungryfoodie日式
#hkhungryfoodie壽司