2024-11-11 0 瀏覽
今晚同奴才爸去咗尖東一間居酒屋食飯,叫咗好多嘢食🤤串燒、沙律、飲品真係好豐富😍隔局有啲似omakase feel,而且店員仲好好服務🍗山崎梅酒🥃比較醇厚,梅酒嘅香味好突出,帶有少少酒嘅甘甜味😋檸檬燒酎梳打🍋好清新,檸檬味好濃郁,飲落去好解渴,啱晒夏天飲。鮑魚海膽杯呢個真係好豪華!鮑魚好鮮甜,海膽嘅味道好濃郁,兩者嘅味道互相配合,真係絕配🤩上面仲有三文魚籽點綴,增加點點咸香味👍🏻蟹肉薯仔沙律🦀作為一個前菜好清新,蟹肉好鮮甜,薯仔煮得啱啱好,口感綿密🤤沙律醬嘅味道唔會太濃,反而可以帶出蟹肉同薯仔嘅鮮味😋雞肉串燒拼盤🐓每款都各有特色:免冶雞肉串嫩滑多汁點上配埋既月見汁味道一流,係食過最正既雞肉串😍;雞肉串香噴噴;雞皮串脆卜卜;胸軟骨串爽脆彈牙;雞翼串就外脆內嫩,每一款都好好味🤤豬頸肉串🐖燒得啱啱好,肉質嫩滑爽彈,而且唔會太乾。翠肉瓜串🥒雖然係比較清淡,但係好爽口,可以平衡一下其他串燒嘅油膩感。枱上有幾款調味料,覺得唔夠味可以自行調較😋醬燒飯團🍙醬汁好香但調味剛好唔會太咸,飯團嘅口感煙韌,外表燒至微脆,配埋紫菜食更正🤤雞皮餃子🥟就外脆內軟,雞皮炸到香脆,香味好突出,餃子餡料都幾豐富,味道唔錯🤤

山崎梅酒🥃
比較醇厚,梅酒嘅香味好突出,帶有少少酒嘅甘甜味😋

檸檬燒酎梳打🍋
好清新,檸檬味好濃郁,飲落去好解渴,啱晒夏天飲。

鮑魚海膽杯

蟹肉薯仔沙律🦀

雞肉串燒拼盤🐓

豬頸肉串🐖
燒得啱啱好,肉質嫩滑爽彈,而且唔會太乾。

翠肉瓜串🥒

醬燒飯團🍙

雞皮餃子🥟

呢間居酒屋嘅食物質素好高,價錢方面咁既格局都算合理。服務態度方面超好👍🏻店員態度親切有禮,上菜速度都算快。如果想食一餐高質素嘅居酒屋料理,呢間餐廳絕對係一個好選擇😌

🤑 人均消費:~$400
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:薰居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈1樓1A號舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #尖沙咀美食 #尖東美食 #居酒屋 #串燒 #薰居酒屋