2024-03-21
高質素番茄湯麵Lunch有食神,去老友公司樓下派手信, 佢即刻遞左碗麵比我番公司食, 話好野黎架,你搵唔到呢間野架啦, 唔講真係唔知有呢間食店,上完幾條直直嘅唐樓樓梯,先見到呢間隱世食店!食麵最緊要就飲番淡湯先, 濃味厚身嘅番茄湯底, 足料嘅湯底仲有一粒粒嘅茄肉, 再撞落去一大堆青蔥芫茜更加清新瘋狂肥腸+牛肉面Q彈嘅東北麵, 掛上番茄湯, 爽口彈牙, 靠埋番茄湯香味加上微微辣味, 一絕主菜嚟啦! 牛𦟌肉-----薄切, 夾埋2~3塊食就增加口感,肉質焾滑, 但牛味唔喺咁重肥腸 -- 洗得太乾淨無咗本身嘅韌性, 但好食嘅, 腸身唔會起渣, 爽滑之間夾雜著一絲絲鹵水味餐飲朋友叫咗杯熱羅漢果冬瓜茶比我潤喉, 甘甘甜甜, 好好飲甜品---有凍成都老冰粉, 凍紅棗銀耳湯揀, 老友幫我揀咗個滋補嘅紅棗銀耳湯, 糖水比較厚身, 略略甜, 滋潤養顏, 可惜就有陣陣麻辣香味, 估計喺鋪內主食嘅油煙味上網查一查價錢都唔平嘅$110, 份量算小, 牛𦟌肉5薄片, 相等於1一般食店1片幾嘅厚度想食好野, 下次再有藉口探老友啦!!
瘋狂肥腸+牛肉面
餐飲朋友叫咗杯熱羅漢果冬瓜茶比我潤喉, 甘甘甜甜, 好好飲
想食好野, 下次再有藉口探老友啦!!