2023-08-03 338 瀏覽
今天的主角是魚,不過在一家Coffee Shop食呢兩樣野(魚湯烏冬同炸魚仲(魚柳))感覺係有D奇,不過無所謂,最緊要好食。先來個小食,漁市場直送的炸魚仲,一份有6件,鮮魚味好香濃,而且好Juicy,唔會炸到乾晒硬晒,皮頭的炸粉漿唔會太厚,咬開件魚仲入面D魚肉係一梳梳嘅,新鮮程度都幾高,同埋係即叫即炸唔係炸定然後再翻炸。呢度嘅魚湯烏冬真心佩服,其實就係魚蛋魚片頭烏冬,不過個Selling Point要講「魚湯」呢兩個字,佢個魚湯應該係亮點。白白的魚湯無化學味無味精味,似乎真係用新鮮魚去煲,似係傳說中的雜魚湯,不過佢比一般雜魚湯嘅魚味會再濃D,但係又一D都無魚醒味。另外佢有兩粒話梅番茄仔,冷盤黎嘅,酸酸地,開胃好味道。
炸魚仲
魚湯烏冬