2024-05-28
和朋友慶生當然不能失禮,搵到呢間位於銅鑼灣嘅《御鐵》,係一家西日Fusion鐵板燒餐廳餐廳環境高級優雅,全吧枱設計,可邊食邊欣賞師傅烹調手藝✨Otetsu Dinner Set D $2188 (御二人樣)🥢季節沙律用上鮮蝦仁、日本椰菜、蕃茄仔和其他沙律菜製成嘅沙律,淋上柚子醋,酸酸味味好醒胃🥢南非鮑魚差不多有手掌咁大!肉質煙韌帶嚼勁,淡淡海水味,而鮑魚嘅肝臟相對濃味,配上三文魚籽和海苔醬非常夾味🥢澳洲龍蝦肉質鮮嫩彈牙,伴上龍蝦膏和牛油炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味🥢愛爾蘭羊架鐵板燒甚少會食到羊架,幾特別!羊架柔嫩多汁,油脂不多,沒有羊羶味,配菜有西班牙青椒、大啡菇和南瓜,份量豐富🥢和牛厚燒配煎野菜厚切A5和牛,5成熟看得到粉嫩,入口鮮嫩多汁,肉味香濃,伴碟有竹炭鹽,輕輕點一點非常好味🥢清酒煮蜆蜆肉還好沒有沙,湯底就用上清酒和海帶煮成,味道清甜🥢海膽炒飯炒飯好乾身,粒粒分明,面頭再加海膽,感覺好滿足🥢甜品桃味雪糕作餐後甜品,完美的一餐
餐廳環境高級優雅,全吧枱設計,可邊食邊欣賞師傅烹調手藝
🥢季節沙律
🥢南非鮑魚
🥢澳洲龍蝦
肉質鮮嫩彈牙,伴上龍蝦膏和牛油炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味
🥢愛爾蘭羊架
🥢和牛厚燒配煎野菜
🥢清酒煮蜆
蜆肉還好沒有沙,湯底就用上清酒和海帶煮成,味道清甜
🥢海膽炒飯
炒飯好乾身,粒粒分明,面頭再加海膽,感覺好滿足 🥢 甜品
桃味雪糕作餐後甜品,完美的一餐