2021-05-16 906 瀏覽
身為一個紅蝦意粉愛好者,梗係不斷會去試食唔同地方嘅紅蝦意粉。今次去到呢間位於銅鑼灣樓上嘅小店,算係比較貴價西餐廳,主打手工意粉🍝其實之前都嚟過一次,不過今次主要都係想試個紅蝦意粉。兩個人食lunch,叫咗兩個pasta 加一個甜品,七百幾蚊埋單。真心幾貴。紅蝦意粉: 擺盤唔錯,食得出係手工意粉,質感有啲似硬身嘅新鮮拉麵,每條面都俾蝦湯包住。但係整體來講唔算好和味,因為蝦汁唔夠濃,蕃茄味都唔出,而且紅蝦嘅食材唔夠大隻新鮮多汁。另外份量都好少,成年女性食嘅話應該係僅僅夠。我再望一望埋隔離枱,見到人哋有預訂都龍蝦意粉,基本上同我呢個紅蝦意粉係一模一樣的。就差上面隻蝦唔同,而且呢個紅蝦意粉仲貴過龍蝦意粉。講性價比真係輸晒。帶子扁意粉: 呢個帶子意粉簡直有少少失望。第一,個麵質基本上同上面嗰個面係一樣嘅,只不過佢係扁身咁解,感覺就係同一個麵粉搓出嚟。第二就係帶子食材冇乜特別新鮮,個汁都係好普通通有啲鹹味咁樣。呢個價錢相對就平啲,但講抵食又唔係。唔係難食但唔特別建議試。份量又唔係多。Tiramisu: 都係果句,我發覺西餐廳嘅甜品永遠都係最好食嘅😂呢個Tiramisu係餐廳自己整嘅。因為Menu上
紅蝦意粉

帶子扁意粉

Tiramisu: 都係果句,我發覺西餐廳嘅甜品永遠都係最好食嘅😂呢個Tiramisu係餐廳自己整嘅。因為Menu上面有其他甜品,你問佢會講明唔係自己餐廳做嘅。我專登試呢個自家製嘅甜品,朱古力雪糕非常濃郁香滑,tiramisu超級滑🤤不過有少少甜,但整體真係好食嘅,雖然出邊嘅甜品舖應該都可以做到呢個水準,但對比起意粉,我覺得呢個更值得試。
Tiramisu

總體來講雖然呢間餐廳主打手工意粉,而都真係食得出佢嘅意粉係有特色嘅,不過就可能每種意粉都差唔多質感。價錢黎講a le carte真係好鬼貴,建議大家都係食set會比較化算啲。至於會唔會返兜,我諗就未必會,因為好食嘅意粉出邊大有餐廳在,寧願試吓其他新野算😙
Tiramisu