2024-11-28
朋友話想一齊試吓Omakase,我就上網做功課,最後揀呢咗間位於跑馬地好多人推薦嘅Omakase。我哋點咗最豐富嘅Omakase套餐,Menu概括寫咗套餐會包括前菜,刺身,壽司,料理,湯,甜品等等。師傅會揀選時令材料去製作呢一餐,充滿驚喜,令人期待。菜式比想像中要多,以下揀啲令我印象深刻嘅食物介紹一下。前菜係栗子銀杏烏魚子蘿蔔魷魚。第一道菜式嘅賣相已經非常有驚喜,而且豐富。秋刀魚湯充滿菇嘅香氣,熱辣辣好暖胃。真羽太爽甜鮮味。三文魚籽好爽甜,呢種新鮮嘅口感同平時食嘅好唔一樣,再配上柚子蘿蔔蓉,清新美味。白粟米+黃粟米,簡單而吸引,非常清甜。真鯛口感好爽,有淡淡嘅鮮甜。鯖魚肥美新鮮。昆布漬帶子 ,帶子充滿醬油香氣,口感軟滑,好好食。一次過試晒三款唔同部位嘅吞拿魚!包括中吞拿,大吞拿魚腩,同埋醬油漬吞拿魚。大吞拿魚腩超級肥美,但我最鍾意嘅係醬油漬吞拿魚,口感非常軟滑,味道好濃。北海道馬糞海膽令我非常難忘,份量一啲都唔吝嗇,一口吃下濃郁嘅海膽,非常甘甜,簡直係衝擊味蕾富良野赤肉瓜+沖繩熱情果芝士餅。師傅提醒赤肉瓜已經非常甜美,而芝士餅因為係自家製,所以做咗少甜,所以可以先食芝士餅,再食赤肉瓜。
菜式比想像中要多,以下揀啲令我印象深刻嘅食物介紹一下。
秋刀魚湯充滿菇嘅香氣,熱辣辣好暖胃。
真羽太爽甜鮮味。
白粟米+黃粟米,簡單而吸引,非常清甜。
真鯛口感好爽,有淡淡嘅鮮甜。
鯖魚肥美新鮮。
昆布漬帶子 ,帶子充滿醬油香氣,口感軟滑,好好食。