2020-01-19
灣仔q r e plaza出名多美食, 今次要試嘅係一間日式餐廳, 呢間餐廳主打海鮮類食物, 走中高檔路線。店內裝潢氣派十足, 樓底夠高,好有空間感。 配以暖色系裝修,好有日色感覺。同朋友分別點左個套餐, 前菜有沙律, 有刺身, main course有個 鮑魚汁龍蝦飯, 最後 加錢點咗個 蜜糖脆脆鬆餅做甜品。刺身分別有三文魚同油甘魚, 同一般喺出面食到迴轉壽司嘅刺身 有明顯分別, 呢度嘅刺身絕對係新鮮d同比較鮮甜。鮑魚汁龍蝦飯 用鮑魚汁慢煮, 之後再放龍蝦焗熟, 所以個飯係充滿鮮味。 二龍蝦就啖啖肉, 龍蝦頭中充滿 濃沃嘅蝦膏。到我最鍾意嘅甜品, 呢個蜜糖脆脆鬆餅都冇令我失望。 鬆餅做得夠軟, 蜜糖脆脆夠鬆化, 兩極嘅口感令呢一味甜品滋味無窮。