2024-12-23 1540 瀏覽
🥰 十二月又冬至又聖誕, 老友 “甘仔” 相約飯聚, 選址 略具名氣嘅 “胡同”, 上 “開飯嘞” 做功課, 好壞參半, 預咗中伏.📞 電話訂座, 接線員提示, 要預訂 Skyline Menu 先可以確保窗口位, 貴到飛起, 我算了.🥢 餐廳環境黑鼆鼆, 黑得有點過份, 長走廊懸掛紅燈籠, 氣派十足, 單邊落地玻璃, 享無敵維港景, 設多張中小圓枱. 今日點咗 Dinner Tasting Menu, $1,080+10%. Wine Pairing, $588+10%.前菜: 藤椒鮮鮑片, 燈映牛肉, 雞樅菌香煎北海道帶子點心併盤: 臥虎藏龍餃, 紅菜頭野菌餃, 欖角鱈魚餃主菜一: 椒麻鱈魚筍主菜二: 宮保辣肉乳豬件主食: 西班牙紅蝦龍蝦湯泡脆米甜品: 白桃烏龍桂花慕絲 配 烏龍茶雪糕🐚 藤椒鮮鮑片. 原隻鮑魚上, 其實已經打橫切片, 我諗起 “三體” 嘅納米飛刃, 唔韌喎, 椒味輕輕散出, 不俗!🐂 燈映牛肉. 牛肉片乾脆, 但唔夠鬆化, 食到有渣, 搞唔掂, 扣分.🐚 雞樅菌香煎北海道帶子. 啱啱熟, 味道合格!🦞 臥虎藏龍餃. 餃皮高質, 龍蝦肉冇乜發揮空間. 🍄‍🟫 紅菜頭

前菜: 藤椒鮮鮑片, 燈映牛肉, 雞樅菌香煎北海道帶子
點心併盤: 臥虎藏龍餃, 紅菜頭野菌餃, 欖角鱈魚餃
主菜一: 椒麻鱈魚筍
主菜二: 宮保辣肉乳豬件
主食: 西班牙紅蝦龍蝦湯泡脆米
甜品: 白桃烏龍桂花慕絲 配 烏龍茶雪糕
藤椒鮮鮑片, 燈映牛肉, 雞樅菌香煎北海道帶子
藤椒鮮鮑片
燈映牛肉
🐚 雞樅菌香煎北海道帶子. 啱啱熟, 味道合格!
雞樅菌香煎北海道帶子
🦞 臥虎藏龍餃. 餃皮高質, 龍蝦肉冇乜發揮空間. 🍄‍🟫 紅菜頭野菌餃. 野菌主導, 唔算太沉悶. 🐟 欖角鱈魚餃. 咬落比想像中實淨. 連續三粒餃, 係咪可以多少少變化呢?
臥虎藏龍餃, 紅菜頭野菌餃, 欖角鱈魚餃
🐟 椒麻鱈魚筍. 椒麻味道帶領, 鱈魚大致嫩滑, 又唔會散修修, 部分煎過嘅邊位略鞋, 整體出色.
椒麻鱈魚筍
🤗 宮保辣肉乳豬件. 外皮鬆脆, 中層換上辣肉, 一流! 配角 臘味蘿蔔糕, 我鍾意!
宮保辣肉乳豬件
🦐 西班牙紅蝦龍蝦湯泡脆米. 先上石鍋, 再將龍蝦湯倒入, 熱辣辣, 十個讚! 紅蝦唔夠滑身, 美中不足.
西班牙紅蝦龍蝦湯泡脆米
🍧 白桃烏龍桂花慕絲 配 烏龍茶雪糕. 完美結束!
白桃烏龍桂花慕絲配烏龍茶雪糕
🤗 總結: 用餐當日十分旺塲, 唔少老外. 餐牌定價唔平喎, 但考慮埋維港夜景, 又可以直落飲酒, 具一定吸引力. 食物菜式算係有誠意, 以四川椒味為主, 驚喜位包括乳豬同埋湯飯.
$1900 (晚餐)
藤椒鮮鮑片
雞樅菌香煎北海道帶子