之前台灣友人趁住雙十節後香港玩,帶佢地去左裕記食燒鵝,但因為係星期六夜晚,裕記好似趕客咁趕,食得好唔開心!好奇心驅使下,想搵下香港仲有邊度既燒鵝好食,唔駛下下都入深井,結果就搵到黎深水埗既陳光記!門面係好有以前當舖既特色既,好大個Menu東係門口,價錢便宜!入到去,送左兩碗湯先!有飯有麵揀,嗌左個叉燒麵、燒鵝脾麵同埋生菜紅叉燒普通啦,燒鵝脾淋左啲黑椒汁係惹味既,不過味覺敏感人士話蓋過左鵝本身陣香味,個皮唔脆,冇咩燒既味道...但鵝肉係彈牙好食既!生菜紅好食,鴨紅嫩滑唔老,好正!本身鍾意食豬紅鴨紅,開正我𠴱範!比較起裕記鏞記,價錢算平,48蚊食到個燒味飯算係咁啦而家啲物價

• 燒鵝脾
  • 生菜紅