2018-01-31 3086 瀏覽
$36 $438/1隻 $18以前食鵝一定會點酸梅醬 試過陳光記之後發現原來點黑椒汁都好好食 🐵雖然無影到最重要嘅黑椒鵝 但係都好想講佢地嘅黑椒燒味真係好正 相入面嘅其實係鴨血 都係淋咗黑椒汁嘅 個人嚟講覺得佢地滑溜溜甜甜地咁好好食 所以每次嚟都會嗌 最後每人要多個麵 次次都食到好飽好飽 🤤
[生菜紅] $36 [黑椒燒鵝] $438/1隻 [淨粗麵] $18
相入面嘅其實係鴨血 都係淋咗黑椒汁嘅
個人嚟講覺得佢地滑溜溜甜甜地咁好好食 所以每次嚟都會嗌
最後每人要多個麵 次次都食到好飽好飽 🤤
1K
2017-12-27 5438 瀏覽
燒鵝,對香港人來說一定不會陌生,但黑椒燒鵝就似乎只此一家。這家在澳門獲得米芝蓮的光環的食店,在香港的第一間店就落戶在深水埗。店內面積不大,但裝修上都很有中式的典雅感覺,深木色的原木橫樑,石砌的牆壁和對聯,加上中式枱櫈,感覺古式古香。黑椒燒鵝飯($68)👍👍👍👍燒鵝的賣相不錯,皮薄肉厚,外皮脆脆,肉質鮮嫩多汁,不太肥,黑椒味濃,肉汁滲入白飯上,令白飯也充滿黑椒味道。燒鵝很瘦,沒有多餘脂肪,肉味濃郁。珍肝飯($42)👍👍👍👍珍肝亦即是雞肝,不是很多地方有得吃。雞肝軟滑,有種入口即化的感覺,值得一試。唯現今都市人都怕吃內臟,怕膽固醇超標,但偶爾吃一次,或跟人分享也不錯。我起初見有兩種顏色的肝,以為其中一種是鴨肝,後來一問,才知兩種都是雞肝,只是顏色不同,就好像豬潤也有黃沙豬潤之分,顏色有分別。雞肝飯還附有幾片雞腎。每張枱面都有一個陳光記金牌門面內部裝潢Menu

黑椒燒鵝飯($68)
👍👍👍👍
黑椒燒鵝飯

燒鵝很瘦,沒有多餘脂肪,肉味濃郁。

珍肝飯($42)
👍👍👍👍

珍肝飯

雞肝飯還附有幾片雞腎。

每張枱面都有一個陳光記金牌

門面

內部裝潢

Menu
2017-12-25
2017-12-15 2038 瀏覽
今日整天在忙活中渡過,錯過了午飯時間,饑腸轆轆的我在深水埗轉游之際,決定善待自己找美食裹腹。上網搜尋找間距我身處地不遠的美食點,結果找到間米芝蓮推介的食肆,於澳門馳名及首度過江的陳光記。食咩嘅? 咪係馳名海内外皮酥肉厚油香的黑椒燒鵝。二話不說,腳底抹油速到在北河街地鐵A1出口左手面的陳光記,14:30門前不太多人,不用等,直入裝修得古色古香的店面。鋪太大只有十張中枱,面前的窗一字掛開風幹中醃好未烧的肥美鵝,不禁食指大動。餐牌一看不太便宜,燒鵝一只$438,例牌也要$110,一碟燒鵝飯或麵盛惠$68。所喜招呼唔錯,位夠寬闊,更奉上熱茶一杯。碟頭食飯上,好好彩不加錢也有鵝脾飯,好開心,鵝件數量好足,$68都值。肉泛油光,不肥,肉厚肉汁流轉,黑椒味遠遠可聞,椒味出又不嗆。肉嫩夠咬口,皮酥是酥但不是入口化那種。色很深,有别一般燒鵝,店員解說是皮只上麥芽糖無用醋所以色較深。食時聽到鄰枱不斷邊食邊讚招牌黑椒燒鵝,燒鴨也不賴仲話不能錯過那珍肝,超水準之作咁話,奈何今日孤單一人,唔敢太過份自己食哂碟例牌珍肝。起身埋單經過,望望所言不虛,望到都見嫩,潤,按下心癮不回頭,留返下次率友同來時再點來食。

所喜招呼唔錯,位夠寬闊,更奉上熱茶一杯。

2017-12-12
2017-12-14 1264 瀏覽
去過澳門無數次,一直都有聽過陳光記黑椒燒鴨的大名,店也曾路經過很多次。但澳門委實是一個小型的美食天地,要試想食的東西著是何其的多,試問區區的一只燒味,又怎能將之排在想吃之排名榜的隊頭 ?不過,在澳門與她無緣,卻反而在深水埗遇見之,而且還真的試了....隱約記得,澳門本店的格局是十分之街坊,甚至有點殘舊之感。但過大海來到香港,店格局佈置就光鮮許多,而且有點驚覺這兒的樓底非常高的....按照我一直吃燒味飯的慣例,除了一味招牌黑椒燒鴨外,還試了這兒的叉燒。若只點燒鴨,那便太單調沒趣了....驟眼看去,這一碟叉鴨飯,可算是舊稱的"加面扣底"之作,叉燒與鴨的份量十足,件數蠻多的;但墊底的白飯量卻是少到我個人認為,較適合胃納少的一眾女仕們....第一口,當然是要試黑椒燒鴨。說實話,在吃遍一整碟飯後,也未能感受得到鴨肉帶來黑椒獨特的辣香。不錯仔細睇落,鴨皮與肉是能看到四散的黑椒粒,但食落卻一點也不辣,跟在吃平常點的燒鴨跟本並無分別。單論這點,確是令我有些失望的....但若從普通燒鴨的角度來講,這裡弄出來的卻是非常有水準 ---- 皮夠熱夠薄脆;肉結實得來不見死硬,而且入口同樣熱辣辣的。其中有一兩件更

但若從普通燒鴨的角度來講,這裡弄出來的卻是非常有水準 ---- 皮夠熱夠薄脆;肉結實得來不見死硬,而且入口同樣熱辣辣的。其中有一兩件更在皮與肉找到了少許脂肪,入口滿嘴豐腴....

搭單叫的叉燒食落也不賴 ---- 肉色水自然無添加;肉雖偏瘦但一點也不柴;嗅落還帶著一咲焦香的....

如要給這一碟燒味飯作一個結論,我會說它是出色的。不過若視之作黑椒燒鴨呢,那就不然了....
2017-12-13 724 瀏覽
這是澳門米芝蓮推介餐廳,最出名是吃黑椒燒鵝。那天下午一個人去開深水埗,便入去試下米芝蓮推介的黑椒燒鵝味道是如何?打開餐牌看,價錢方面普通單拼飯都要$42,燒鵝飯$68,既然這裡出名吃燒鵝,咁就貴的都試吓啦!黑椒燒鵝飯$68 - 價錢都不算平,食一碟午市碟頭飯,什麼都不包,在深水埗區都算幾貴。燒鵝的味道幾好,有黑椒味,鵝肉不太肥,碟飯都幾大碟,有兩條菜心。價錢雖然不用加一,但如果午飯時間有點優惠,例如送碗例湯就更好。
這是澳門米芝蓮推介餐廳,最出名是吃黑椒燒鵝。

2017-11-27 371 瀏覽
I especially went there to try their Black pepper roasted goose rice. Luckily, I didn't need to wait. The presentation wasn't amazing but the goose tasted very good. It was meaty and the skin was crunchy. The black pepper sauce was amazingly good, it was very special and worth going there to try. The texture was tender and juicy. But the rice was very hard, I will try the noodles instead next time.
2017-11-26
2017-11-15 882 瀏覽
看到蘋果介紹,慕名來幫襯深水埗的陳光記,澳門來到香港開的過江龍,主打是黑椒燒鵝,店子由一間當舖改成,牆身及掛畫也是歷史沿有的。這店入選最新米芝蓮,我吃完只是覺得重黑椒味,燒鵝夠熱,但不至於係好好食,只是一般啦。
  • 黑椒燒鵝
2017-11-14 765 瀏覽
鼎鼎大名早就聽過了,可惜去親澳門都有長長的美食名單要食,永遠都未搵到藉口去試,既然來了香港開業,就難搵藉口唔試了。從小到大,家庭聚會如果吃燒鵝要到深井才是王道,但近年陳記能記等等知名店,水準與服務都在下滑中,而且下滑速度頗快。近期水準比較上佳的,可算是元朗天鴻,然而,黑椒燒鵝真係未試過,聽個名就真係幾吸引。今晚選擇買個例牌返屋企坐企慢慢品嚐,返到屋企仍熱算熱,雖未至於現場上枱咁熱辣辣,但起碼足夠溫熱了。鵝味係有的,但唔算濃,咬落亦鬆化不足,的確黑椒味係多而濃的,可能呢個係澳門風味,但個則人口味唔太合了,我會寧願食返甘牌,能記,天鴻.....etc了。

2017-11-14
10 分鐘 (外賣自取)
  • 黑椒燒鵝
2017-11-12 544 瀏覽
朋友重遊深水埗,一齊去試新嘢。七點幾去,已經有條小人龍,新開張果排都冇人,又係媒體嘅力量。未入坐之前,已經盤算緊叫啲乜,因為本住想試下先嘅心態,初初基於想用最低成本試最多嘢,所以只打算叫半隻黑椒鴨。等咗一陣子,不斷聽到有嘢賣晒,打亂咗我地落柯打嘅計劃,心裡不禁有點焦急,冇理由一場黎到食唔到想食嘅嘢...最終就叫咗黑椒鵝飯、半隻油雞、鵝油撈麵、油菜(原本係想叫鴨、叉燒、燒腩仔)。先講講價錢,中肯講,你話佢好貴咩?從銀碼上睇又唔係真係好貴,$40-$70 一碟飯,就算你話喺深水埗都好,貴過佢嘅大有人在!值唔值呢?先係重點。既然係主打黑椒鵝,就主要講番隻鵝。之前睇其他媒體報導,都知所謂黑椒鵝其實係用黑椒加上其他醃料放入隻鵝內籠醃製而燒成嘅燒鵝,而黑椒汁唔係一個調配出黎嘅醬,而係燒完隻鵝之後,由隻鵝內籠倒出黎嘅鵝油+肉汁+黑椒醃料,成件事係好原汁原味咖。食落又點呢?個黑椒汁幾香,鵝亦都入味,比起食傳統燒鵝係另有一番風味。但我唔知道係咪就係因為主打都係黑椒+汁,所以其他嘢就缺乏咗。譬如鵝皮唔脆,同埋可能係黑椒加上其他醃料,令人唔係好食到鵝味同鵝油嘅酥香。試後大家都不約而同覺得係食汁,唔係食鵝,如

食落又點呢?個黑椒汁幾香,鵝亦都入味,比起食傳統燒鵝係另有一番風味。但我唔知道係咪就係因為主打都係黑椒+汁,所以其他嘢就缺乏咗。譬如鵝皮唔脆,同埋可能係黑椒加上其他醃料,令人唔係好食到鵝味同鵝油嘅酥香。試後大家都不約而同覺得係食汁,唔係食鵝,如果對係鵝係鴨冇乜所謂嘅話,食黑椒鴨都可以了,一如我地當初部署。

不過公道啲講,要佢同傳統燒鵝比又唔應該,始終唔係apple to apple。整體黎講,我會話係一樣幾新穎嘅菜式(可能我大鄉里),喺唔係咁普遍嘅情況下,加上可以喺一座幾十年嘅舊建築入面用餐,我認為係值得嘅,但今次都係要吝嗇個「好評」。
2017-11-11
2017-11-09 441 瀏覽
見近日噤多廣告咪去試試囉!入店內第一感覺係眼花頭頂風扇加燈光係噤轉。落單叫左一碟黑椒燒鵝拼乂燒,一碟黑椒燒鵝拼燒肉。乂燒肉質軟滑味道唔錯,燒肉皮脆肉嫩也直得一讚。但馳名黑椒燒鵝就是應該係叫黑椒醬汁配燒鵝,即係黑椒醬汁淋上鵝肉,個人覺得黑椒醬汁有香濃黑椒味,而燒鵝肉質嫩唔(鞋),各有各的味道,不過並不是想像中黑椒醃燒鵝的獨特味道,整體沒有什麼特別!所以廣告真是很重要,但最後要一提就是如果飯店沒有足夠煲熟得飯不要給客人食,我這碟黑椒燒鵝飯是三份二熟的,食到一半聽到櫃枱大叫叫飯就唔好落單住,未熟好呀要等!原來知道飯唔熟都比客食,又唔熟又冇汁,電視節目介紹都係噤講架乾!真係有點失望!
見近日噤多廣告咪去試試囉!
,燒肉皮脆肉嫩
也直得一讚。
,又唔熟又冇汁,電視節目介紹都係噤講架乾!真係有點失望!
黑椒燒鵝拼乂燒
黑椒燒鵝拼燒肉
  • 燒肉同乂燒
2017-11-07 573 瀏覽
因看到飲食男女介紹一心諗住食好野應該要等下,等了30分鐘可入座,但如食鵝只能食鵝飯,不能叫1隻,半隻或者例牌.....也算了,最後叫了一個鵝飯,一個燒腩仔飯,一個鴨油麵,一牒油菜。食後感鵝皮唔脆, 肉又鞋又硬, (那時我心想好慶幸只能叫鵝飯)黑椒汁亦唔出色,超級失望。燒腩也仔好一般,唯一覺得個麵幾好食,但唔會再來因為覺得很多燒味店都好食過佢😒回到家看電視剛好介紹這間店,日後電視,網上介紹的都不能信🙄!
這裡最出名的當然是招牌黑椒燒鵝和燒鴨。吃落質感是一流皮脆肉彈牙!至於味道就我個人而言是可以,黑椒味十足,但也蓋過了鵝的你"壓味",但略嫌偏咸,整體可以接受。雖然已幫襯了三次,但今天才發現是米芝連餐廳,所以之前覺得吃燒飯來說這裡是頗貴的,但今天就覺得還算合理!
2017-10-28 897 瀏覽
見佢新開張,試一試價錢黎講呢一區屬於小貴一人用餐不用等位直接入座地方算乾淨點左個叉燒黑椒鴨脾飯叉鴨麻麻地,有啲乾同唔夠入味黑椒燒鴨個人第一次試,唔太岩自己口味,我都係鍾意傳統燒鴨味另外飯有少少硬下次再黎試過
見佢新開張,試一試
價錢黎講呢一區屬於小貴
一人用餐不用等位直接入座
地方算乾淨
點左個叉燒黑椒鴨脾飯
叉鴨麻麻地,有啲乾同唔夠入味
黑椒燒鴨個人第一次試,唔太岩自己口味,我都係鍾意傳統燒鴨味
另外飯有少少硬
下次再黎試過
叉燒黑椒鴨脾飯
2017-10-28
2017-10-27 728 瀏覽
澳門過江龍陳光記竟然係深水埗立足開燒味鋪。 見食評唔錯就試下。 例湯無交行貨, 夠味。 可能燒味店多骨煲湯 黑椒燒鵝激多大大粒既黑椒。好惹味。 食落有肉汁。 肉嫩。$68 雙併 叉燒 燒腩仔 $48食左個半肥瘦叉燒。 真係好怕食到好柴或者一pat 肥膏既叉燒 。 食落叉燒肥個位係有咬口,瘦肉部份又唔係鞋位。 係我中意個種叉燒,仲要有d 燶邊。 佢一定係叉燒界既女神級! 燒腩仔個皮脆,雖然得好細塊, 腩肉係一層肥一層瘦層層疊住。正岩重口味既朋友, 又唔怕食肥野既人。 don't miss it ! 會再食

例湯無交行貨, 夠味。 可能燒味店多骨煲湯

雙併 叉燒 燒腩仔 $48

之前台灣友人趁住雙十節後香港玩,帶佢地去左裕記食燒鵝,但因為係星期六夜晚,裕記好似趕客咁趕,食得好唔開心!好奇心驅使下,想搵下香港仲有邊度既燒鵝好食,唔駛下下都入深井,結果就搵到黎深水埗既陳光記!門面係好有以前當舖既特色既,好大個Menu東係門口,價錢便宜!入到去,送左兩碗湯先!有飯有麵揀,嗌左個叉燒麵、燒鵝脾麵同埋生菜紅叉燒普通啦,燒鵝脾淋左啲黑椒汁係惹味既,不過味覺敏感人士話蓋過左鵝本身陣香味,個皮唔脆,冇咩燒既味道...但鵝肉係彈牙好食既!生菜紅好食,鴨紅嫩滑唔老,好正!本身鍾意食豬紅鴨紅,開正我𠴱範!比較起裕記鏞記,價錢算平,48蚊食到個燒味飯算係咁啦而家啲物價

• 燒鵝脾
  • 生菜紅