3天前 0 瀏覽
何仔係土瓜灣附近返學🏫,佢話住附近嘅同學都話盈苑海鮮酒家 好食。今日學校有活動,我就帶哂大家去盈苑飲茶。星期六下午約1點🕐到達,酒樓地方好大,但坐冇虛席🫢。氏今日叫左啲點心同埋小食小炒試下🥰。椒鹽魷魚鬚 表面一層薄薄炸漿酥脆香口,魷魚鬚🦑軟腍嫩滑,魷魚味道鮮香。八味脆豆腐 豆腐外脆內嫩,十分香口惹味😋。香燒乳鴿 乳鴿🐦肉嫩濕潤,內味鮮香,外皮香脆乾身🥰。珍菌蝦球伊麵 蝦球🦐爽口彈牙,雜菌菇味鮮香,配搭軟滑柔韌嘅伊麵及上湯一齊食,十分好味😋。養生棉花雞 百花釀魚肚 魚肚腍滑鬆軟,吸收咗上湯,味道極鮮,配搭嫩滑雞肉或鮮甜嘅墨魚滑,簡直絕配🥰。沙爹金錢肚 金錢肚份量十足,炆得軟腍入味,帶微微沙爹香味😋。鮮蝦菜苗餃鮮蝦燒賣皇 一口鮑魚燒賣 晶型筍蝦餃 原隻鮮蝦腸 4️⃣款點心都做到皮薄餡料飽滿,蝦肉爽滑彈牙,燒賣蝦肉與豬肉比例啱啱好,肉味鮮香😋。春風得意腸 粉皮軟熟滑溜,包住爽口鮮甜蝦及香脆脆麵條,口感豐富,香口美味😍。雲花墨西哥叉燒包 黑金流沙包 包皮熱辣辣🔥又軟熟,奶黃流沙餡,口感幼滑,蛋味鹹香😋。叉燒包面上的墨西哥麵皮,香甜酥脆,配搭同樣蜜味香甜的叉燒肉餡,簡直絕配。荷葉珍珠雞 珍珠雞材料豐

椒鹽魷魚鬚
表面一層薄薄炸漿酥脆香口,魷魚鬚🦑軟腍嫩滑,魷魚味道鮮香。

八味脆豆腐
豆腐外脆內嫩,十分香口惹味😋。

香燒乳鴿
乳鴿🐦肉嫩濕潤,內味鮮香,外皮香脆乾身🥰。

珍菌蝦球伊麵

養生棉花雞
百花釀魚肚

沙爹金錢肚
金錢肚份量十足,炆得軟腍入味,帶微微沙爹香味😋。

鮮蝦菜苗餃

春風得意腸

雲花墨西哥叉燒包
黑金流沙包

荷葉珍珠雞
珍珠雞材料豐富,熱辣辣🔥又軟糯嘅糯米飯吸收咗餡料的鮮香肉汁,好好食🥰。

金珠小雞鹹水角
雞仔🐤外形趣緻可愛,口感香脆軟糯,餡料十足。

養顏薑汁糕
糕底質感軟滑柔韌,味道香甜帶陣陣薑味😋。

焦糖燉蛋
燉蛋蛋味香濃,口感十分幼滑,配搭焦香味甜的脆糖面,勁好味😍。

聽聞晚市嘅窯雞🐓都非常出名,等我下次你試下佢地嘅晚飯先😋。
2024-09-28