2025-01-26 29 瀏覽
冬夜裡,屹立於冷清街道上嘅橙紅色建築物份外耀眼。店內燈光柔和,雖然唔算寛敞,而且已坐滿人,卻毫無逼狹感,甚至覺得幾溫馨。點完菜後,職員先送來一客麵包,微暖,蘸上橄欖油好好味。BELLA VITA 及 CRIMSON DESERT 兩款Mocktail各有特色,味道清新透心涼。前菜係PROSCIUTTO E MELONE,鹹香意大利火腿與清甜哈蜜瓜結合,簡直係絕配。PIZZA 208, 必食推介。 職員將水牛芝士切開,均勻塗抺於酥軟餅底上,混合茄醬及大量意大利芝麻菜,加上餅皮邊厚而脆,咬落層次分明,係我食過最美味嘅PIZZA。HALF CHICKEN"CACCIATORA" ,濃濃醬汁加埋番茄彩椒磨菇欖橄等材料,雞肉入味得嚟仍能保持嫩滑。而跟餐嘅玉米蓉,單食好香芝士牛油味,與醬汁同食則錦上添花。MILANESE RISOTTO,職員用小匙將牛骨髓刮到意大利飯上,加以攪拌混合,令原已香氣撲鼻嘅焗飯再加添牛髓油香,可惜飯量少咗啲,唔係幾夠喉。SQUID INK TAGLIOLINI 墨魚汁意大利扁麵,海鮮醬汁濃郁,當中蟹肉好鮮甜。嚟到尾聲,就算已飽到上心口,都不能錯過TIRAMISU。 賣相
冬夜裡,屹立於冷清街道上嘅橙紅色建築物份外耀眼。
點完菜後,職員先送來一客麵包,微暖,蘸上橄欖油好好味。
嚟到尾聲,就算已飽到上心口,都不能錯過TIRAMISU。 賣相與一般食開嘅杯裝唔同,而且仲有薄薄朱古力片點綴,入口軟滑帶點脆脆,好有心思。
本來想叫埋火焰雪糕,可惜只限於聖誕至新年期間供應。 職員介紹另一款CANNOLO,圓碌碌類似薄脆質地嘅小波波放喺圓筒似雪糕質地之上,造型可愛實在唔捨得將之分開。
拎開小波波,用匙羹切開柱體,居然係流心,內裡仲有好多碎小粒粒,口感豐富,唔只雪糕咁簡單。 再輕輕搗開小波波,配埋雪糕一齊放入口,一羹接一羹欲罷不能。
好耐未試過肚滿腸肥離開食店,每道食物實在太好味,有多個胃就好喇。
服務亦冇得彈,每當食完前菜,主菜,甜品,職員都會殷勤地換上新餐具,極有效率。
喺進食期間,唔知幾時跌咗餐巾喺地下,係職員攞咗條新嘅嚟到面前至知道。 諗住都差不多食完,唔想增加佢哋工作,就將地下嗰條執起繼續鋪上身,但職員堅持更換,怕跌過落地會唔乾淨,非常體貼細心。
2025-01-23