2023-09-22
今次介紹另一間係灣仔正宗意大利餐廳😼😼價錢以港島黎講都幾親民🫣餐廳位於30頂樓高層加上落地玻璃,環境氣氛都好浪漫🥰裝修都幾Classy,好啱女仔打卡影相🤭🤭- Sourdough🍞 (送的)入座後,侍應即時送上Sourdough,另提供橄欖油及義大利黑醋🛢️呢個麵包好有驚喜喎,包體鬆軟有嚼勁😳我差少少想問下可唔可以加多塊比我😌😌- Hams & Chesses🧀 (送的)冇諗到餐廳會送Cold Cuts Selection,感到一點點小確幸😗Hams & Chesses味道正常,冇咩特別🫡- Italian Caesar Salad🥗 (Lunch附送)一般坊間Salad味道,但加上大量芝士,幾啱我胃口🤣- Burrata D.O.P & Tomato Carpaccio🍅 (v) 另+$28Burrata味道較淡,奶香味不足🧀加上橄欖油、帶微酸的小蕃茄,配合埋一齊食味道會較好🙈- Chicken Milanese🐔 $218煎香的雞扒表面敷滿大量拉絲芝士🧀每食一啖都充滿邪惡感🥺🥺 (點解好味既野食都係熱量炸彈´Д`)另配上火箭菜🥬、少量小蕃茄🍅解膩好難得火箭菜味道不苦,係香港餐廳黎講算
價錢以港島黎講都幾親民🫣
餐廳位於30頂樓高層加上落地玻璃,環境氣氛都好浪漫🥰
裝修都幾Classy,好啱女仔打卡影相🤭🤭
- Sourdough🍞 (送的)
呢個麵包好有驚喜喎,包體鬆軟有嚼勁😳
我差少少想問下可唔可以加多塊比我😌😌
- Hams & Chesses🧀 (送的)
Hams & Chesses味道正常,冇咩特別🫡
一般坊間Salad味道,但加上大量芝士,幾啱我胃口🤣
Burrata味道較淡,奶香味不足🧀
加上橄欖油、帶微酸的小蕃茄,配合埋一齊食味道會較好🙈
- Chicken Milanese🐔 $218
煎香的雞扒表面敷滿大量拉絲芝士🧀
另配上火箭菜🥬、少量小蕃茄🍅解膩
好難得火箭菜味道不苦,係香港餐廳黎講算少見!
- Our Signature Butcher’s Cut🐄 (250gr) $248
✨PS: 如果你係星期五LUNCH HOUR,叫左呢款牛扒就可以有60分鐘FREE-FLOW酒🍷!有紅/白酒選擇,中途可以隨時換酒飲😈 (不過要小心唔好飲醉呀🙈🙈)
我揀左紅酒,入口算順滑,女仔都容易飲到☺️
好啦,等我講返牛扒先~
我叫左Medium Rare,牛香味不錯😎
烤過的牛扒外層帶點焦香,肉質軟腍、粉嫩🫶
如果脂肪比例可以少啲會更佳🖐️
- Tiramisu🍰 (Lunch附送)
Tiramisu表面有大量朱古力餅乾碎增加口感🍫
手指餅濕潤度不錯,但酒味不突出🙊
中間Mascarpone Cheese幼細香滑,食落去唔會覺得好濟
感覺上Tiramisu更側重於朱古力味>酒味🤔
整體黎講味道不錯,只係我口味會更傾向酒味重少少既Tiramisu😆😆
- Panna Cotta🍮 (Lunch附送)
奶香濃郁奶凍很滑溜,配上酸中帶點甜的藍莓醬🫐
整體入口清香不甜膩,兩者平衡得很好😏
之前上網見到好多人對呢間餐廳評語好壞參半🧐
我覺得餐廳食物不錯,以$200幾呢個價錢來講,FREE-FLOW WINE真係幾抵!
餐廳環境氣氛浪漫👩❤️💋👨 坐係到慢慢享受美食感覺舒服🥰
侍應服務態度好,一見到酒杯冇酒就即時行過黎問,需唔需要加酒或者換另一款酒🍷
我諗大家對呢間餐廳有壞評價可能係因為DINNER SET價錢較進取,CP值有待商榷😶🌫️😶🌫️
但如果夜晚係到食飯🌄,望住出面夜景又係另一番感覺,大家就要衡量下啦❤️💛💜
📍 Pirata - 灣仔
灣仔軒尼詩道239號29-30樓