美味子一年一度既盛事 — 生日,當然食好d啦!O先生今次帶我去左楝商廈入面,佢話要話俾我知商廈入面都有好野食。原來,佢一早book左呢間由兩位曾於星級餐廳工作既廚師打理既法國私房菜餐廳,其中一位曾於法國藍帶學廚,地方雖小但五臟俱全。今日唔係好多客人,我地仲可以自己獨佔一間房兼有維港景睇,好有privacy,食生日/慶祝飯都係一個唔錯既選擇,我地訂左6:30pm,可以睇埋個日落添。Appetizer首先上既係帶子加底下既蘋果啫喱。食落有陣青檸味,清新開胃跟著上既係French Heirloom Tomatoes, 以醃製左既青蘿蔔薄片做底,上面放左iberico ham 配cherry tomato ,avocado mousse 同炸左既喬麥粒做toppings;個人特別喜歡粒cherry tomato,食落好香甜。然之後上既係餐廳既signature dish, 42C Smoked Salmon Fish, 三文魚以42度慢煮烹調,第一啖食落去超級軟熟,三文魚同魚子醬原來係perfect match 💑!點解可以咁好味?!美味子我食完忍唔住同職員講真係好滑好好味!職員先話呢道煙三文
美味子一年一度既盛事 — 生日,當然食好d啦

美味子我食完忍唔住同職員講真係好滑好好味!職員先話呢道煙三文魚已經賣出超過一萬份,至於點解會咁滑咁軟,除左係42度慢煮之外,秘訣在於佢地事先用油浸過!
真係一食難忘。

而O先生就突登揀左另一款appetizer - Fresh chilled crab試,相比之下可能失色左小小, 但其實O先生話呢碟蟹都好好味。d蟹肉整到好似啫喱咁,同樣用煙熏過,口感同味道都好特別。

跟著上既係Cream of trio Cauliflower soup 。
椰菜花湯會係上左碟後即場淋上去,碟既中間放左外面用麵包糠炸既鵪鶉蛋。無論視覺同味覺都係一種享受!不過由於鵪鶉蛋表面係炸既,所以美味子我建議最好食左先,以免佢淋左冇咁好味

到上碟Miso and Soy Chilean Seabass,條鱸魚看似冇乜特別,但上面淋左d日本醬油,甜甜地再加埋d柚子醋同上面一小塊黑松露,確實有心思。

去到main course O先生order左prime USDA ribeye 而我就叫左Sous Vide Iberico pork collar ,到呢個時候我地已經好飽,其實呢兩碟如果都得一塊肉我地就覺得份量啱啱好,美味子我自己比較喜歡碟豬多d因為佢個梨醬好味同豬好夾,出面一般配蘋果醬反而梨醬比較清甜;而且連d配菜都唔馬虎,全部野由賣相到汁到配菜都盡顯心思,好欣賞咁全面既廚師,食到呢餐感覺好幸福

最後上終於輪到美味子最愛既甜品出場。O先生嗰碟叫Tropical delight - vanilla + coconut aspuma gelato , 好似椰子奶咁

美味子件bday cake 冇出現係menu 度所以唔知咩名堂,不過就食到係焦糖mousse,底層有d apricot 粒,如果可以有d脆口野配mousse就好啦因為個mousse似乎甜得滯😅成餐飯基本上無可挑剔,真係要挑既話,美味子剩係想如果句字可以寫靚d就好啦,hehe🙈

最後我地order 左兩杯茶淸一清個口結束今晚既美食之旅。美味子楝左紅色包名為愛情既茶作飯後茶,寓意同O先生來年繼續甜甜蜜蜜搵好野食💑
  • Fresh Smoked Salmon
  • Cream  of  trio  cauliflower  soup