2022-09-10 1545 瀏覽
A mesmerizing, artisanal lunch at this restaurant again. Such an enjoyable dining experience to watch chef preparing dishes in front of us 上次在這會所餐廳食過晚飯私房菜,親歷其境欣賞廚師團隊即席烹調出菜,留下深刻印象。餐廳的菜式不會過鹹重口味、食材調味都著重有機天然無添加,所以味道格外的清新。早前帶朋友嚟食lunch,由佢做東請我食嘅生日飯。再一次觀賞曾在德國米芝蓮餐廳工作的大廚嘅超凡廚藝,很賞心悅目Lobster bisque with organic Australian avocado mousse> 龍蝦湯本身鮮香味濃,加入澳洲有機牛油果蓉,令味道更上一層樓之餘口感更稠順香滑Califlower soup> 朋友喝這款西蘭花湯,餐廳沒用到忌廉但煮出來味道清鮮淡雅又香滑,加上香烤西蘭花更添惹味Morels, mixed wild mushrooms spaghetti> 親歷其境看著主廚現場做手工意粉、至今仍然歷歷在目

Califlower soup

> 親歷其境看著主廚現場做手工意粉、至今仍然歷歷在目。口感非一般的柔軟有彈性帶點煙韌爽口,配上羊肚菌、野生磨菇和即製青醬真係唔錯

Crispy pork belly, pumpkin purée with lemon garlic butter

> 貨真價實的脆皮、個人覺得口感較札實要多細嚼。豬腩肉香酥鬆化、配檸檬蒜香牛油汁更覺清新清膩

Red wine braised beef cheek

> 這燉牛面頰肉超級好味,軟嫩纖維入口即化,用紅酒煮的醬汁夠香醇、香氣持久回味不已

Egg ravioli with organic Japanese egg yolks, spicy pork filling served with French pesto broth

意大利雲吞麵團個鮮豔橙紅色係大廚用蘭黃蛋黃現場即整,真心靚、連裝蛋黃個碗都精緻典雅有氣派,企係旁邊觀看成個製作過程好精彩!餡料係微帶香辣的慢煮豬肉配青醬汁,亦唔錯

Tiramisu made with organic Japanese eggs

> 也是用蘭王蛋製的提拉米蘇、係自己食過之中數一數二的fluffy!蛋糕超鬆軟輕盈富蛋香也不膩,啲cream幼滑如絲好細緻,有咖啡酒香,食完一件即刻想encore

Homemade butter almond cookie from Prince Bakery

> 這餐廳屬於太子餅店集團旗下的一份子,奉客的曲奇餅用澳洲牛油+美國杏仁製成、口感香脆鬆化。另外餐前供應的手工意大利麵包也是軟彈美味,配清香的檸檬牛油唔覺意又比我哋食晒

French 4 Fruit Rouges▪︎Flavored black tea with red fruits flavor

> 法國茶包,揀咗果味紅茶味道清香很順喉

羊肚菌混合野生磨菇意大利麵
慢煮紅酒燉牛臉頰