Forker平時都好少會去土瓜灣,都係多得我一個朋友介紹,話我知呢度有一間CP值極高嘅西餐廳,食完之後,我相信以後黎土瓜灣既機率會多左好多。餐廳既位置係喺土瓜灣嘅後巷小店,但因為個招牌都大大個,所以都好容易搵。餐廳唔算大間,座位一眼睇哂,因為book咗枱嘅關係,所以老闆都預先Set好咗張枱。一坐低,就已經見到一張500歐羅——餐紙。HaHa都幾有意思。餐牌得一張,價錢係由$298蚊起,再睇下叫咩主菜,在額外加錢。晚市套餐有前菜、餐湯、主菜、小食、甜品同餐飲。另外,值得一提嘅係黑松露薯條同沙律都係任食。無錯!係任食!!!而且refill速度快。店員會好細心介紹每一樣食物,所以我哋都諗咗一陣叫咩好。先講下前菜。西班牙黑毛豬拼盤左邊係莎落美腸,而中間既黑毛豬係豬柳部位,味道帶有咸香,而且相對地有咬口,配埋查左生蒜既多士,簡直係絕配。而且聽老闆講,佢地既 ham 係自己有份投資,所以唔怪得就算要升級其他款,價錢一d都唔貴。羽衣甘藍餐湯無錯,係羽衣甘藍!!羽衣甘藍平時拎黎打汁飲多,煲湯都係第一次見。望落去有d似中湯,而且係似菜乾湯。不過,佢係一個不折不扣既西湯。湯清清甜甜,而且充滿左羽衣甘藍,仲
Forker

西班牙黑毛豬拼盤

羽衣甘藍餐湯
無錯,係羽衣甘藍!!羽衣甘藍平時拎黎打汁飲多,煲湯都係第一次見。望落去有d似中湯,而且係似菜乾湯。不過,佢係一個不折不扣既西湯。湯清清甜甜,而且充滿左羽衣甘藍,仲有火腿粒係入面調味。呢款西湯唔飲似平時果d落左cream,飲落一d都唔膩,仲好舒服呢!

作為牛魔王嘅我哋,最後都係叫左兩款牛。

燒濕熟成美國牛肩
佢用左慢煮方法烹調,熟既程度岩岩好,牛肩食落有口感,比較有𡁻頭,而且好香牛味,肉汁豐富。

燒濕熟美國頂級肉眼牛扒 (另加$98)
同樣地,肉眼扒都係用慢煮烹調。烹調後,再將表面煎香。最正既係牛扒已經切開左,肉質腍嫰,真心好味。

薯條用黑松露炒過,熱辣辣得黎又香脆。而沙律又夠哂新鮮,黑醋又唔會太酸
,忍唔住都食左2 round。

甜品係cheese cake,cheese cake 細細件,食落唔會太膩。

食完之後、飲返杯Earl grey tea,為晚餐畫上個完美句號。