2016-01-17 2685 瀏覽
記得荔枝角D2商場新開了一家中菜館,所以就和家人一齊去試試。搭電梯去到商場10樓,推開一道紅色的木門後就到達餐廳。餐廳的餐桌之間的空間頗寬鬆,裝飾亦比一般的中菜館端莊。 由於我們4位不是太餓,所以輕嘗了這裡的招牌菜式。 首先前菜叫了芥末牛柳粒,牛柳粒頗鮮嫩,咬落冇咩渣,配合日式wasabi既味道,算係水準以上之作。 第二道菜叫左招牌黑毛豬叉燒,呢碟半肥瘦叉燒非常好食,入口彈牙得黎不失嫩滑。火候方面亦都恰到好處,既唔會太乾太焦,亦都唔會太軟而沒有口感。我地試左一啖之後連忙一人叫左一碗白飯送叉燒;)。 第三道菜係西班牙火腿配娃娃菜,首先娃娃菜十分清甜,亦都冇渣,抵讚!另外湯底亦都非常清甜,送飯一流,連埋上方既西班牙火腿,整體的味道配合的非常不錯,建議大家都可以一試。 第四道菜叫左半隻蒜香雞,圖中所見,隻雞算係細隻,冇咩肉之餘亦都有少少乾,算係水準以下之作。 食飽飽之後,點少得甜品呢?當我地打起呢個念頭之際,侍應亦都非常醒目地遞上甜品Menu。由於我地都已經幾飽既關係,就只係叫左薑汁梳夫里。呢個甜品由於係新鮮製作,所以等左15分鐘。食落薑汁味好香,口感亦幾
由於我們4位不是太餓,所以輕嘗了這裡的招牌菜式。

芥末牛仔粒

黑毛豬 叉燒

西班牙火腿米皇浸娃娃菜

脆米蒜香雞

食飽飽之後,點少得甜品呢?當我地打起呢個念頭之際,侍應亦都非常醒目地遞上甜品Menu。由於我地都已經幾飽既關係,就只係叫左薑汁梳夫里。呢個甜品由於係新鮮製作,所以等左15分鐘。食落薑汁味好香,口感亦幾滑,有薑粒但一點也不辣,而且香香的,十分特別。甜品餐牌上仲有大概15-20款既其他甜品,之後可以慢慢同屋企人嘗試.

以食物分量黎講算係偏貴,但餐廳環境、服務同埋食物質素都不俗,而且充分柔合中西食物煮法,值得一試。
2016-01-16
芥末牛仔粒