2024-10-24
喺中環7號碼頭嘅WATERMARK,真係一個睇維港美景同食好嘢嘅好地方。今晚同幾個好姐妹一齊Girls' Night Out,揀咗呢間餐廳,唔單止環境靚,仲有唔同嘅菜色揀,原來食物嘅水準都咁出色!呢個二人餐,每人可以揀兩杯自選飲品,不論係wine定cocktails,同食物嘅搭配都好啱。前菜我哋揀咗香煎北海道帶子同甜菜頭布拉塔芝士。帶子肉質豐厚彈牙,同清甜嘅蔬菜泡沫好搭。布拉塔芝士色彩繽紛,同甜菜頭嘅鮮甜口感好豐富。至於主菜,我哋揀咗深海白鱈魚同M7和牛板腱扒。白鱈魚皮煎得香脆,魚肉滑嫩結實,同蜆肉清新搭配,味道出色。M7和牛板腱扒色澤粉嫩,肉質細緻入口即溶,配搭自家製牛肉汁同配菜,令人回味無窮。甜品都好靚,咖啡意大利芝士慕絲同白酒燴梨一樣出色。咖啡意大利芝士慕絲就好似tiramisu,輕盈柔滑,咖啡香同芝士濃郁。白酒燴梨嘅白酒香甜,同燴梨柔軟口感,女仔一定鍾意。總括嚟講,WATERMARK唔單止食物好味,環境亦都無得彈。每道菜都顯示廚師嘅用心同創意,好推薦比所有鍾意美食同美景嘅人!建議提前預訂靠窗位置,可以喺黃昏同夜晚欣賞到壯麗嘅景色。