2019-07-27
2095 瀏覽
作為為食既大肚婆,每個weekend都要同老公出去覓食。今個weekend我地揀左銅鑼灣呢間主打handmade pasta既餐廳食brunch。星期五就打左電話去book位,星期六12點15分去到我地又係第一檯客。12點半到1點左右陸續有其他客人到,fill左7成既位。仲有空位。餐廳環境唔錯,檯與台之間都幾窄,可以聽倒隔離檯既談話內容。環境都幾暗,除左近window果幾張檯。廚房係open kitchen,但係唔會有油煙味。環境都算舒適。我地叫左兩個lunch set,老公果set加餐湯,我果set加甜品。不過有d唔夠食,我地最後再叫多一個Carbonara。今日係餐湯係粟米湯,老公形容佢俾罐頭粟米湯好dd,濃d,無乜特別。雜菌配義大利手造粗麵,牛油芝士汁。e碟個pasta係al dente既口感,個醬汁就簡單左d。阿根廷紅蝦配手造義大利幼麵,辣椒,蜆汁。d handmade pasta一樣咁好味,配埋個汁簡直係絕配啊。個汁濃濃既蝦味同埋蜆汁味,可以食唔停口。以上兩款pasta水準都唔錯再加上d portion有d細我地最後叫多左個Carbonara。因為我係大肚婆waitress都
以上兩款pasta水準都唔錯再加上d portion有d細我地最後叫多左個Carbonara。因為我係大肚婆waitress都好貼心咁安排廚房將d蛋黃煮熟d。e個pasta有驚喜啊,滿口都係濃濃既蛋黃和芝士味再加埋煎香既bacon粒簡直就係絕配。
三個pasta都好好味,十分推介。
甜品本來想叫紅酒啤梨,因為大肚婆既關係無叫到,要左個Tiramisu配朱古力雪糕。Tiramisu不過不失,咖啡味可以再濃d。