2022-07-09
5月都嚟過Harbour Grand Staycation,嗰陣跟package去咗Harbour Grand Café食Buffet今次再嚟品嘗酒店另一間餐廳,擁有無敵大海景,叫得188° 就知佢係188°飽覽整個維港景色我哋7pm嚟到,天仲未黑,已經好開心好寫意,再入夜一樣咁靚,再加啲浪漫感覺,呢日真係好開心好enjoy🥰Staff service都好好,每碟上菜都會講解👍🏻🥖餐前麵包有3款味道,都一樣軟熟好食,可以搽牛油、橄欖油等🐄美國牛肉韃靼配黑松露第一次品嚐牛肉tartare,之前一直唔敢食,今次相信酒店品質保證就初嚐了先將牛肉tartare放到法式多士上,可以加啲青瓜粒、紅椒粉、紫洋蔥碎增加口感,另外仲可以沾上特製醬汁一同進食牛肉tartare口感似吞拿魚tartare,有其他配料吊味會比較易入口和香口🉐🥒芒果青瓜蟹肉沙律卷配西瓜柑橘藏紅花汁好清新嘅口感,全因用咗青瓜片去包住蟹肉沙律,啖啖蟹肉鮮味十足,加埋青瓜片同伴碟嘅西瓜粒、蜜瓜粒、芒果粒,清新開胃🉐🥄野菌濃湯賣相濃郁,仲有好多野菌,好少見咁足料,建議可落少少黑椒碎提升味道🉐🍸伏特加檸檬雪葩為下一道main作清口腔之用,
Staff service都好好,每碟上菜都會講解👍🏻
🥖餐前麵包
有3款味道,都一樣軟熟好食,可以搽牛油、橄欖油等
🐄美國牛肉韃靼配黑松露
🥒芒果青瓜蟹肉沙律卷配西瓜柑橘藏紅花汁
🥄野菌濃湯
🍸伏特加檸檬雪葩
為下一道main作清口腔之用,檸檬雪葩非常清新,仲有少少伏特加味,酒味剛好,真係令口腔有種煥然一新嘅感覺🉐
🍝雞油菌洋蔥意大利寬麵配菠菜芝士汁
寬麵只有一條,唔好以為份量咁少啊,其實未食主菜前已經飽咗大半,佢呢個份量其實啱啱好
寬麵入面有菇菌,好特別,配上菠菜芝士汁,味道唔錯
🐟香煎智利鱈魚柳及加拿大帶子配青豆汁及薑汁泡沫
魚味非常新鮮香濃,無太多調味,完全食到佢嘅鮮味,帶子更加係鮮甜無比,呢個main係我最愛主菜🉐
🐄荷蘭牛仔柳配開心果藏紅花汁
要咗五成熟,牛仔柳肉味幾濃比較有口感,沾上醬汁更好,另外薯蓉好滑溜
🍰焦糖千層蛋糕
絕對係我食過最好食嘅焦糖味千層蛋糕,焦糖千層好有脆糖嘅脆身口感
味道雖然偏甜,因為畢竟係焦糖味,但入面有一啲微酸食材可以中和味道,我自己就好鐘意,想再食多件🤤🉐
☕️即磨鮮咖啡或茶
最後飲返杯熱飲解膩消滯,作為呢餐完美句號
💰$888/person (special menu)
$698/person (平時4 dish dinner menu, 有starter, soup, main, dessert)
🚩Le 188° 餐廳及酒廊 (北角) @le188restaurant_lounge
📍北角油街23號港島海逸君綽酒店41樓 @harbourgrandhongkong