2024-06-30
𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍旺角區高質日式料理相比起其他地區,真係少之又少🥹 聽朋友介紹有間好日本特色嘅居酒屋🎏,可以享受到仿似置身日本嘅爐端燒用🛶船漿上菜,想好好感受一下日本文化,又有滿滿儀式感,就記得要留定吧枱座位啦😚𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍餐廳環境佈置日式格調,不只有席前吧枱,還有舒適卡座❣️ 餐廳晚市主打兩款廚師發辦套餐,價格實惠$468/ $680 一位,午市都有超值定食唔洗HK$100添❣️ 而且餐廳都會因應季節不時會換上新嘅菜式,帶來不同嘅新鮮感🥰𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ長阪十二旬彩席間料理 超抵價$468/位前菜:𓐎北海道白玉栗米🌽𓐎高糖蕃茄🍅燒藍鯨吞拿魚根沙律𓐎白象拔蚌配芥辣蜜糖醬汁 𓏭菜三味上碟好精緻,新鮮玉米清甜;而沙律菜聽師傅講解係高糖蕃茄🍅,佢比一般蕃茄糖度高1.5倍,含有豐富濃縮營養架😍 佢配合炙燒藍鯨吞拿魚做沙律,感覺好fresh😌而象拔蚌配芥辣蜜糖醬真係第一次食,感覺都好特別,唔錯👍🏻𓐎鮮甜刺身:赤貝,八爪魚配以昆布底🌱𓐎熟成五日的蓮子鯛配紫蘇葉,海膽吞拿魚小妹覺得刺身配紫蘇葉係好夾,可以令食材嘅味道更加突出,海
𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
長阪十二旬彩席間料理 超抵價$468/位
前菜:
𓐎北海道白玉栗米🌽
𓐎高糖蕃茄🍅燒藍鯨吞拿魚根沙律
𓐎白象拔蚌配芥辣蜜糖醬汁
而象拔蚌配芥辣蜜糖醬真係第一次食,感覺都好特別,唔錯👍🏻
𓐎鮮甜刺身:赤貝,八爪魚配以昆布底🌱
𓐎熟成五日的蓮子鯛配紫蘇葉,海膽吞拿魚
小妹覺得刺身配紫蘇葉係好夾,可以令食材嘅味道更加突出,海膽同吞拿魚仲要係我至愛😋
𓐎魚籽蟹肉蒸蛋
蒸蛋上枱超驚喜🤩🤩🤩好吸睛嘅鳥巢造形🥚🥥 好可愛,打卡度爆燈⭐️⭐️⭐️
味道更加無可挑剔,蛋好奶滑,而魚子加蟹肉根本就係絕配❣️
𓐎蝦肉夾餅 だてまき(蛋+魚蓉撈勻再煎)
🌸夾餅入面有爽口彈牙嘅 蝦肉,甜蝦🦐,
味道豐富,可以享受到不同層次口感😋
伴碟仲有美味嘅伊達卷,日本新年必食嘅料理之一,傳統做法係用白肉魚嘅魚漿將加上調味,再落蛋液去煎而製成,食落少少甜味的蛋卷💛
𓐎🍢串燒: 蘆筍豚肉,牛空腹,自家製雞肉丸
燒得好Juice嘅串燒,配搭自家製嘅醬汁味道一流。
𓐎藍鯨吞拿魚配薑芽
極罕有鮪珍品- 拖羅鄂位(カマトロKama Toro) 係鮪魚最頂級嘅部位,真係爆油感極強❣️
職員仲好貼心提示呢道菜一定要熱食,因為會較少油膩感㗎🫶🏻
𓐎天婦羅松葉蟹腳配抹茶海鹽
天婦羅青椒🫑和松葉蟹腳🦀,炸得入口香脆,美味而不油膩,仲要係原隻松葉蟹腳,好yummy😋
𓐎牛油炭燒鮑魚
炭燒過嘅鮑魚好爽口彈牙,牛油味又不會蓋過鮑魚嘅鮮味👍🏻
𓐎櫻花蝦炒飯、潰物:沙甸魚乾、鯛魚魚湯
鯛魚魚湯先係先將鯛魚魚肉先炒香,之後經過大廚精心烹煮8小時,味道較清淡但可以品嚐到原汁原味嘅精華👍🏻
再加上炒得好乾身嘅櫻花蝦炒飯真係好飽🫣
甜品
𓐎十勝紅豆🫘配軟綿綿原味蕨餅
𓐎清新海鹽檸檬蛋糕🍋🍰
𓐎煙燻汽泡🫧西瓜汁菠蘿汁
* ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ *
餐廳職員服務貼心,會緊貼住你食嘅進度,同講解每一道菜式,又不時會加熱茶,聚會或慶祝都十分推薦嚟一試❣️