2024-06-27 181 瀏覽
Espresso Alchemy係我其中一間最鍾意嘅Coffee shop之一,去過荃灣同鰂魚涌分店後,今次係第一次嚟尖沙咀海港城分店。每間分店嘅裝潢都各有風格,海港城呢間有拱門設計,色調係墨綠同啡紅色為主,成個環境都好Instagrammable! Alchemy 全日早餐:由於帶埋小朋友去食,所以特別喺落單時,同店員講明,希望炒蛋係熟蛋,佢地都有好友善地提返,個口感可能會嚡口啲。雖然係咁,但食落其實個炒蛋都唔會嚡口,有淡淡嘅奶香味。腸仔、蘑菇、牛角包都好味。菠菜芝士意粉配忌廉汁:芝士同忌廉味香郁,而菠菜煮得好滑嫩,意粉都彈牙嘅。整體嘅味道唔會好濃,值得一試。西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬:西多士幾乎係每次必點嘅菜式,不過同之前喺另外兩間分店食嘅唔同,今次唔係用雜莓醬,而係海鹽焦糖醬,亦都多左水果同埋雪糕。西多士外脆內軟,蘸埋海鹽焦糖,再加冰涼嘅雪糕,成個口感好正!冷泡咖啡我老公上次試完冷泡咖啡後,一直心心念念。鍾意Alchemy嘅Cold Brew presentation 方式,會有張精美嘅卡,入面嘅資訊話到俾你聽,啲咖啡豆來自邊度、味道有咩特色、背後嘅故事等。今次呢款咖

Alchemy 全日早餐:

菠菜芝士意粉配忌廉汁:

西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬:

冷泡咖啡
我老公上次試完冷泡咖啡後,一直心心念念。鍾意Alchemy嘅Cold Brew presentation 方式,會有張精美嘅卡,入面嘅資訊話到俾你聽,啲咖啡豆來自邊度、味道有咩特色、背後嘅故事等。今次呢款咖啡味果香幾重、帶微微果酸,好飲喎!同埋球形嘅冰粒夠大粒,慢慢品嚐杯咖啡時,都仲可以keep住凍。

Menu: