2020-03-12 37 瀏覽
疫情嚴重,工作量大減,只好偷得浮生半日閑,同朋友出去飲咖啡,下午茶傾下偈食,扮下貴婦嘅生活 。一行四人,我哋三個都不約而同叫咗杯flat White $42 (large) 一同懷緬以前喺澳洲飲flat white嘅時光。果然呢杯flat white冇令到我哋失望。質量味道都可以媲美正宗澳洲flat white。咖啡入口香濃, 奶味濃郁 ,靚人靚景簡直一絕。另外一位朋友比我哋更懂得享受生活 ,叫咗一杯cocktail 特飲 。杯中有好大粒波波冰 ,專業級數比得上出面一級嘅酒吧 。出奇嘅係竟然唔覺得杯嘢有酒精 ,淡淡Earl grey 茶香配vodka十分refresh,當中既lemon酸酸地好開胃,朋友笑言如果呢杯嘢喺酒吧飲 ,一定唔會一飲再飲,醉咗都唔知咩事。另外我哋叫咗兩件蛋糕,分別係藍莓味同香蕉味, 28蚊大大件,攞嚟做下午茶就一流 。藍莓嘅有好多嘅藍莓肉 ,有浸浸牛油香味。另一個香蕉味濃,而且夾雜有核桃,口感倍增。好慶幸香港越嚟越多呢一類型裝修精美,環境氣氛都好幽雅恬靜嘅咖啡室,令到香港人多咗一個透氣休息嘅好地方。

Flat white

2020-03-11