2020-05-07 81 瀏覽
平時都係睇電視節目介紹日本食物,好耐之前我記得TVB有介紹過菊月町,但就真係好難約到,因為太多人預約。我見由於疫情關係,所以就膽粗粗去即日Book,又Ok喎。佢有兩款「廚師發辦」嘅套餐,我叫左個係$998,連埋加一$1100左右,食左2個半鐘,佢哋上菜上得好有節奏,會細心觀察你食野嘅進度,再調整自己製作的速度,非常細心。..一開始係烏賊🦑丸配白飯魚乾,丸係用油新鮮炸,佢哋自己有一個鐵板燒嘅爐,爐上放上煲,煲內有滾油,新鮮炸,所以非常熱辣辣,鮮味,最緊要係賣相都好靚。..再之後嚟嘅就係間白魚要配海葡萄,魚肉鮮味,再配上酸酸甜甜的海葡萄,作為前菜來講,就真係非常開胃。..跟住落嚟嗰個就係左口魚配烏魚籽配海藻綿。海藻棉落咗柚子醋,同埋魚嘅鮮味一齊配搭,就更加吊到陣鮮味出來,而且酸酸的,更加刺激味蕾。..之後落嚟嘅就係金龍鯛配蛋黃醬,咁金龍鯛本身啲肉比較滑,再配埋蛋黃醬,就更加高一個層次。.之後就一定要提呢個拖羅,佢初頭嚟到嘅時候,我都猶豫點解會有啲三文魚子喺上面,而佢係冇比豉油。但之後我明白了,因為原來呢啲三文魚子,當佢爆開嘅時候,係個口入邊,就會成為左拖羅嘅汁,確實巧妙。.食到中間嘅時候,

我見由於疫情關係,所以就膽粗粗去即日Book,又Ok喎。

跟住落嚟嗰個就係左口魚配烏魚籽配海藻綿。

食到中間嘅時候,佢會送上一碗魚湯,非常熱辣辣,非常杰撻撻。好重魚味。

海膽壽司係用加拿大嘅海膽,餐廳一啲都唔吝嗇,俾左勁多海膽,海膽好鮮,冇腥味,不錯。

之後再來了好多款唔同嘅魚,前晚食咗10款都有。款款都有不同配搭,雖然同樣係魚,但都食出唔同嘅味道。

最後係一個煎鮑魚,呢間餐廳個廚師好用心,鮑魚本身啲腸我哋會唔要,但係佢再加上調味之後,就成為左好好嘅伴碟,配埋飯一齊食,就係一個好出色嘅壽司🍣。

整體而言,我對於這餐飯,感到非常滿意。

2020-04-23
  • 深海池魚