2024-10-25 210 瀏覽
餐廳以木系為主,同時亦有燈籠及仙鶴吊飾,環境坐得舒服,有好多窗邊卡檯私隱度夠高;而我哋就喜歡坐吧頭,感覺熱鬧又有氣氛之餘,師傅仲以長板將食物遞給客人,上菜方式夠哂獨特🤠。呢度嘅晚市omakase有兩款,而且仲好相宜,我哋揀咗隻較平$468/位,長阪12旬彩席間料理12品。1) 麵豉胡麻漬•鮑魚•山葵豆腐清新wasabi配上嫩滑豆腐,嫩腍鮑魚及帶少少微辣嘅爽脆胡麻漬,令到胃口大開😆。2) 赤貝•八爪魚•繡球菌赤貝鮮爽甜香,八爪魚彈牙,繡球菌爽口,配上酸香柚子醋,配搭清新👍。3) 北海道帶子配馬糞海膽• 深海池魚• 杯仔八爪魚沖繩水雲造型好靚,好有秋天氣息,杯仔八爪魚配合酸爽水雲,好夾;馬糞海膽新鮮綿密又鮮甜配搭鮮爽帶子無得輸;深海池魚爽口鮮甜又肥美,食落似啱啱新鮮劏開😋。4) 蟹肉明太子最中餅•伊達卷師傅話伊達卷係以蛋、海鮮及沙糖所做,是傳統日本美食,味道甜香鬆軟;蟹肉嘅鹹鮮配合明太子嘅鹹香再配合香脆嘅最中餅,好食😋。5) 魚子鵝肝蒸蛋將傳統嘅茶碗蒸融入創意意,用蛋殼做器皿蒸嘅蛋嫩滑,配合煎到非常香口又嫩腍嘅鵝肝及鹹香魚子,食落又滑又鮮香,相得益彰,好一隻出奇蛋🤩。6) 牛胸腹•車厘茄煙

1) 麵豉胡麻漬•鮑魚•山葵豆腐

2) 赤貝•八爪魚•繡球菌

4) 蟹肉明太子最中餅•伊達卷

5) 魚子鵝肝蒸蛋

6) 牛胸腹•車厘茄煙肉卷•燒雞皮
燒雞皮脆卜卜,完全唔油膩;牛胸腹牛味濃又juicy ;鹹香肥美嘅煙肉卷住多汁嘅車厘茄;食到第6道菜,道道都咁好食,而且仲越食越開胃添😍。

7) 燒三文魚鮫
魚鮫超肥美鮮甜,點少少酸醋汁或唧啲檸檬汁可減低油膩感之餘又能提升味美😆。

8) 天婦羅 松葉蟹腳•冬菇 配綠茶鹽
松葉蟹腳鮮甜多肉配超濃香綠茶鹽,好夾;而冬菇配蘿蔔蓉醬油就更能突出菇味😋。

9) 燒扇貝
即席將柚子皮刨碎,清香撲鼻,並灑上帶子面上,現場儀式感滿滿✨️。

10) 鯛魚湯
超濃又鮮甜嘅鯛魚湯,裏面仲有幾片鮮爽鯛魚及一隻脹卜卜鮮甜蜆肉,熱辣辣又好味,飲多幾碗都仲得😋。
11) 黑松露帶子炒飯
飯粒炒得粒粒分明,黑松露味香濃,帶子份量都唔少,炒得唔油膩,味道亦剛好😛。

12) 水玄餅黃豆粉黑蜜•柿• 巨峰提子梳打
晶瑩滑溜嘅水玄餅配上黃豆粉黑蜜,甜香滑溜;柿子清甜唔苦澀;巨峰提子梳打嘅賣相好搞野,要將個泡泡波刺穿,就可以品嘗到甜甜香香嘅飲品,連甜品都好有驚喜😆。

以晚市omakase $468/位有12道菜,有咁好嘅食物質素、創意、賣相及服務,而座位亦坐得好舒適,性價比非常高👍。