Cambo ขุนทอง (The ONE)

2016-01-29 695 瀏覽
請朋友食生日飯,見呢間未試過就黎試下。20:00黎到,都幾多人~等左一個鐘終於可以入座。我地一人叫左一杯野飲,再叫左四樣野食。 首先系呢杯咸檸梳打,都真系幾咸幾酸下。小妹就幾中意呢隻味,幾開胃。但吾中意果陣酸味既你就千其吾好簡啦😌 跟住系椰汁綠豆冰,椰汁吾會太稠,甜度亦都適中,系個吾錯既選擇。但所謂既綠豆我覺得似馬豆多d....個人吾太中意,因為頗硬. 野食方面先黎個豬頸肉,肉質幾好,吾會話整到好韌好難咬果隻。豬頸肉本身冇咩調味,只系表面有少少黑椒,一切味道都系靠另上既甜酸醬。 跟住系呢個青咖喱軟殼蟹配法包,為左保持口感,所以軟殼蟹系另上既。青咖喱只屬小辣程度,味道一般般,咖喱個質地太過稀,好似湯咁,變相地味道都冇咁濃。菠蘿焗飯份量幾多下,"不"既時候要好小心。 呢個飯炒得幾乾身,比個like而且佢入面既配料(菠蘿,紅腸,火腿)份量都幾足下~你每一啖都可以有配料送飯。正常炒飯食耐左會覺得口乾,但由於呢個飯菠蘿夠多,所以系吾會有機會食到口乾嫁😁 另外,三隻蝦又夠鮮同爽口。呢個飯,絕對食得過個冬蔭公最後先上,呢度既冬蔭公吾系好辣,連吾太食得辣既小妹都食得到。個

我地一人叫左一杯野飲,再叫左四樣野食。
咸檸梳打

椰汁綠豆冰

泰式酸辣醃豬頸肉

泰式青咖喱軟殼蟹鍋

菠蘿焗飯
冬蔭公
個冬蔭公最後先上,呢度既冬蔭公吾系好辣,連吾太食得辣既小妹都食得到。個湯睇樣都睇得出比較偏重椰奶,所以飲落好濃郁,但個人比較中意偏酸少少既冬蔭公,咁呢個就差咁d酸度。另外入面有三隻開邊既蝦,都幾大隻嫁,啖啖肉

兩個人叫咁多野埋單都只系400幾,而且可以食到你飽到吾想郁。晚餐黎講,呢間店系個幾抵、吾錯既選擇
2016-01-22
椰汁綠豆冰