2014-03-05 7101 瀏覽
今日女朋友同我慶祝生日,二人撐下枱腳,不過澳門要搵價錢合理又好食既餐廳又真係並不多,要有靚景既就更少,女朋友做左下資料搜集,就提議去亞利咖喱屋食晚飯慶祝生日。當時聽到咖喱兩個字真係唔想去,家因我唔係好鐘意食辣,到其實係自己諗多左,因為菜牌多數菜式係唔辣。我地提前左3日訂枱,去食既朋友一定要BOOK枱,唔係既話真係唔駛去食,超多人等位。例牌講下佢既基本資料先,亞利咖喱屋位置係:澳門西灣民國大馬路,簡單地講沿住西灣湖行,你就會見到XD大家可以選坐出面定坐入面,我地揀左坐入面,出面可以睇晒成個西灣湖既靚鏡。入面就好有葡式建築風格。入正題,我地一入到去就好快點好餸,因為黎之前諗好晒,期待左好耐啦 我地叫左5個餸,1個湯,1渣雞尾酒。等左陣,先上左一渣雞尾酒,對於個雞尾酒,我冇咩評語,就係雞尾酒。。。哈哈冇幾耐,燒德國咸豬手就緊隨其後咁上埋枱,依個燒德國咸豬手外層脆卜卜,入面D肉多汁,點埋茄汁,Yummy。接住就係葡式煮蜆,依個蜆係用蒜汁煮,個汁好食到,我地用跟湯既豬仔包點,點完再食碟飲。因為個汁真係好鮮甜。炭燒羊架,羊肉肉汁豐富,一D都唔羶,十分美味做得好好,好出色。蒜汁牛仔肉酥皮焗龍蝦湯-

我地叫左5個餸,1個湯,1渣雞尾酒。
雞尾酒
燒德國咸豬手
葡式煮蜆
蒜汁牛仔肉
蒜汁牛仔肉
酥皮焗龍蝦湯
酥皮焗龍蝦湯-唯一美中不足既係,我地食飽晒,個龍蝦湯先上,我習慣用左湯先食飯,不過酥皮做得好好,好鬆化,湯都好濃。

總括地講,依間葡國菜好滿意,食物質量超高,價錢合理。望住個靚景,適合情侶撐枱腳談心,又適合一家大細黎開餐。
2014-03-28
生日
燒德國咸豬手
葡式煮蜆
酥皮焗龍蝦湯
2014-02-21 5847 瀏覽
今天襯著不用上班~從香港過來澳門一日遊。因為有朋友在澳門住,所以便約了這天的飯局^^ 就說來澳門也沒怎試過葡菜,因此朋友就帶我來這家試試看囉 因為真的完全對葡菜沒概念,就全交給朋友來下單XD------------------------------這是朋友推薦的蔬菜湯^v^!對我來說普普通通(比較喜歡忌廉湯之類的w)然後這也是推薦的 - 炸馬介休球 其實就像炸薯仔之類的~~很香口,味道也不錯!! (但確實很熱氣喇w)我自己則很喜歡這個海鮮飯@0@!!!那湯(?)很讚~因為還有剩~便將別的配飯也倒進去吃光喔。既然是咖喱屋當然也要試試咖喱啊~這是血鴨~ 另外這款也是很喜歡吃的~!!是燒豬手喇~而且是用燒叉燒的那種方法去燒~更惹味(心)雖然有點飽~但來到沒理由不試一下出名的甜品吧=w=終於吃到中午時間沒吃到的木槺布甸!! 這個真的好味~!這是朋友點的~其實也不錯 但我忘記了這款是什麼  ._.
今天襯著不用上班~從香港過來澳門一日遊。
因為有朋友在澳門住,所以便約了這天的飯局^^

就說來澳門也沒怎試過葡菜,因此朋友就帶我來這家試試看囉

因為真的完全對葡菜沒概念,就全交給朋友來下單XD

這是朋友推薦的蔬菜湯^v^!
對我來說普普通通(比較喜歡忌廉湯之類的w)
然後這也是推薦的 - 炸馬介休球

我自己則很喜歡這個海鮮飯@0@!!!
那湯(?)很讚~因為還有剩~便將別的配飯也倒進去吃光喔。
既然是咖喱屋當然也要試試咖喱啊~
這是血鴨~

另外這款也是很喜歡吃的~!!
是燒豬手喇~而且是用燒叉燒的那種方法去燒~更惹味(心)
雖然有點飽~但來到沒理由不試一下出名的甜品吧=w=
終於吃到中午時間沒吃到的木槺布甸!! 這個真的好味~!
這是朋友點的~其實也不錯
但我忘記了這款是什麼  ._.
題外話/補充資料: 朋友說正式的葡餐味道會不太對我們的胃口~ 所以這種改良後的就沒問題了^^
2013-12-26
2014-02-17 4743 瀏覽
因為一早訂了位, 所以一去到就入座了(我地塞車遲到了20分鐘, 他們也沒有沒收檯, 好彩)總共叫了5道菜, (德國豬手, 葡式海鮮飯, 馬介休球, 燒牛肋骨, 葡式煮蜆)最推德國豬手大件抵食$98, 趣趣的, 好咬口.葡式海鮮飯偏酸, 不是我喜歡的味道.馬介休球裏面包馬鈴薯,吃起來好香口, 喜歡.燒牛肋骨無特別, 可以不試.葡式煮蜆用白酒同蒜頭煮, 好食,肉嫩而香口,連湯汁我都無放過. 試了一款飲品,雪糕涼粉,  不甜, 無咩味, 不推.

最推德國豬手大件抵食$98, 趣趣的, 好咬口.
葡式海鮮飯偏酸, 不是我喜歡的味道.
馬介休球裏面包馬鈴薯,吃起來好香口, 喜歡.
燒牛肋骨無特別, 可以不試.

試了一款飲品,雪糕涼粉,  不甜, 無咩味, 不推.

2014-02-14
情人節
2013-07-25 3304 瀏覽
2013-07-23因為我個frd生日, 所以3個人去了呢到試na,有出面坐, 但係我怕熱, 所以就坐入面了.環境伍錯, 不過一定要訂位, 因為真係會full曬, 又要等.一打開menu, 好多, 其實都係黎黎去去哥幾種, 只不過係伍同ge整法.所以就叫左6樣野na, 都幾飽~叫左墨西哥啤酒同龍蝦酥皮湯.不過不失, 可以試下其他酥皮湯.蟹籽吞拿魚沙律, 好味, 酸酸甜甜, d青紅椒同埋洋蔥好match, 好爽口同好甜, 值得試!蒜蓉炒雜菜, 冇咩特別, 但係我覺得好多油...三文魚蟹籽炒飯, 雖然睇落唔大碟, 但是我們3個人都食伍曬... 呢個都係冇咩特別炭燒多春魚, 呢個唔好試, 好苦, 真係炭燒, 條魚背面lone曬.最後, 炭燒羊架, 呢個ok ga, d薯條都好大條. 3個人一共食了$453,生日慶祝算不錯了~
2013-07-23

因為我個frd生日, 所以3個人去了呢到試na,

有出面坐, 但係我怕熱, 所以就坐入面了.

環境伍錯, 不過一定要訂位, 因為真係會full曬,

又要等.

所以就叫左6樣野na, 都幾飽~

叫左墨西哥啤酒同龍蝦酥皮湯.

不過不失, 可以試下其他酥皮湯.
墨西哥啤酒, 龍蝦酥皮湯

蒜蓉炒雜菜, 冇咩特別, 但係我覺得好多油...
蟹籽吞拿魚沙律, 蒜蓉炒雜菜

三文魚蟹籽炒飯, 炭燒多春魚
最後, 炭燒羊架, 呢個ok ga, d薯條都好大條.
3個人一共食了$453,

生日慶祝算不錯了~
題外話/補充資料: 記得要訂位.
2013-07-23
生日
蟹籽吞拿魚沙律, 蒜蓉炒雜菜
  • 蟹籽吞拿魚沙律 蒜蓉炒雜菜
2013-05-24 2385 瀏覽
四人食, 埋單每人$85, 難得唔駛等位, 我都係慕名而去, 澳門人都介紹去呢間, 開飯對決23:0, 怎能不屈服?! 有室內外位添! 我地當然揀室內, 有冷氣嘛! 室外響欣賞湖景之餘, 馬路邊食塵吧! 大家小心, 佢預先會放定一大支樽裝水響檯度, 要錢的, 可以問佢攞普通水係免費... 葡菜黎講, 睇餐牌樣樣都算幾平, 平均$48-$78之間... 但碟頭就細左少少, 咁都好過大大碟收貴, 可以留肚選擇多幾款...先黎個非洲雞, 完全唔辣既? 只係咸咸地, 完全唔好食! 肉感雞味果d都費事提...芝士焗西蘭花, 聞落冇芝士味, 食落都不難食得出芝士味既, 菜濕濕地, 我反而鍾意, 冇咁乾硬... 只係想食d菜先嗌, 同樣價錢梗係唔揀蒜蓉炒菜吧!炭燒豬肋排, 其實都唔記得係咪叫呢個名, 味道要緊, 好香好香炭燒味! 又夠林同滑, 真係要畀個like! 燒魷筒, 炭燒味反而冇乜, 火喉好準, 都仲好林, 魷魚原味....咖喱中蝦, 好濃烈好複雜既咖喱味, 乜香籵都車入去果隻, 所以咁深色, 蝦就有少少霉, 雪蝦來的....馬介休炒飯, 炒功好得, 粒粒分明均勻乾身, 但竟然好軟熟, 神

先黎個非洲雞, 完全唔辣既?
只係咸咸地, 完全唔好食! 肉感雞味果d都費事提...
馬介休炒飯, 炒功好得, 粒粒分明均勻乾身, 但竟然好軟熟, 神乎奇技! 食落都好香口, 只不過馬介休冇乜味, 又冇乜馬介休, 食落似食緊普通炒飯, 唔似食緊蒲國菜, 有點失望...
食完, 有點唔飽既感覺, 因為碟頭實在太細, 再睇餐牌都叫唔到野了! 索性轉戰"金玉滿堂"!

2013-05-21
2013-04-27 1811 瀏覽
睇咗Open Rice嘅食評咁耐,一直都好想嚟呢間餐廳試試,不過網友都話呢度成日滿坐,所以好几次都冇嚟到。今日落毛毛雨,入去餐廳見到唔係太多人用餐。我仲聽到隔離枱嘅食客都紛紛讚呢間餐廳“呢間嘢几抵食架!“。既然佢哋都咁講,咁我入嚟食午餐係個best choice啦!打開個餐牌,咩都想食,不過得我一個,眼闊肚窄,所以淨係order咗個酥皮龍蝦湯,同埋葡國焗海鮮飯。酥皮脆卜卜,啖湯雖然偏鹹,不過好鮮味。我以為葡國焗海鮮飯唔會太大碟,原來一上菜嗰時見到,碟頭都唔細喔~葡國焗海鮮飯裡頭有魷魚、蝦、青口、葡國腸,仲有青椒、橄欖等配料。一眼見到個顏色已經係“秀色可餐“,眾多配料加上炒飯配上獨特醬汁,口感非常好!食食下又隔嚟嗰台食客講喇,”嘩~咁大碟你都仲話細碟?呢度D碟頭算大架啦~真係几抵食!“聽佢哋講完,我都覺得,呢度咁嘅價錢真係算抵食架啦!起碼D味真係唔錯。下次再嚟澳門,我都會帶朋友嚟呢度!

酥皮脆卜卜,啖湯雖然偏鹹,不過好鮮味。

2013-04-26
$105.80
2013-04-03 1434 瀏覽
在去澳門前做了一些資料搜集,查看一下有那些環境好,、食物有水準的餐廳不斷翻看下,看見了這間餐廳的食評不錯,環境也不錯,再看看其他網友評價,於是我決定花費了三個大洋,打了一個長途電話來訂位!餐廳位置在西灣湖附近,遠眺觀光塔,景色優美,即使當天下着微微細雨,有霧也無礙觀賞夜景....說回餐廳,當晚約6.30到達,餐廳已經近符客滿,慶幸自己花了少少錢打來訂座...但因訂座時沒有要求坐露天位置,我被安排坐在餐廳較入位置...不過沒關係,食物的質素及外面的景緻已經彌補了這一切!當晚點了炸馬介休薯波、咖喱薯仔、咖喱牛尾骨、豬腰湯、酥皮龍蝦湯及油酥餅馬介休薯波:外脆內軟,不太咸,很好吃!咖喱薯仔:薯仔很稔,咖喱味香濃,用來配油酥餅一流!咖喱牛尾骨:同伴說這個很好吃,牛尾骨的骨髓也能吸出來!豬腰湯:在咖喱屋飲豬腰湯感覺確實奇怪!但這個湯不得不飲,料很足,湯很清但豬腰味濃!酥皮龍蝦湯:酥皮做得很好,很酥脆,吸入龍蝦湯後也不會變成糊狀;龍蝦湯的味道也很好!油酥餅:不太油,很酥脆!整體非常好,飽餐後到西灣湖傍拍拍夜景,散散步,下次再訪澳門,必定再到此餐廳
三個大洋,打了一個長途電話來訂位!

不過沒關係,食物的質素及外面的景緻已經彌補了這一切!

馬介休薯波:
外脆內軟,不太咸,很好吃!

咖喱薯仔:
薯仔很稔,咖喱味香濃,用來配油酥餅一流!

咖喱牛尾骨:
同伴說這個很好吃,牛尾骨的骨髓也能吸出來!

豬腰湯:

酥皮龍蝦湯:

油酥餅:
不太油,很酥脆!

題外話/補充資料: 有心到此餐廳的人士,請務必訂位...當晚結帳後見到非常多人等位...
2013-03-31
2013-01-14 1281 瀏覽
沒訂位,室內只剩廚房門口一張枱。露天位也一樣,全場爆湖。這樣的畫面,跟旁邊走高檔路線的美心亨利餐廳形成很大的反差。炸馬介休球($36)顏色金香誘人,咬下去皮脆有聲。裡面主要是薯仔,混有香茜,中間有一綴魚肉,非常好味。 咖喱雞($60)說實在的,賣相非常不討好。那個顏色,令人無限聯想...怎樣看也是一團的,看似很辛辣的樣子。說回來,它的味道其實是挺好味的。雖然不像日本咖喱一樣帶點甜,但不會很辣。雞肉和薯仔亦非常很入味。 燒沙甸魚($36)喜歡吃沙甸魚,特別愛炭火燒的魚香。上面簡單的灑一點鹽,已經很鮮甜。可惜碎骨太多,如果可以像罐頭沙甸魚一樣,連骨也可以吃的話多好。吃完飯,見客人都坐車瀟灑離開,才猛然醒起餐廳地點的不方便。我們卻要迎著呼呼北風,邊走邊撲的士,實在有點狼狽呢。
沒訂位,室內只剩廚房門口一張枱。
露天位也一樣,全場爆湖。
這樣的畫面,跟旁邊走高檔路線的美心亨利餐廳形成很大的反差。
炸馬介休球($36)
顏色金香誘人,咬下去皮脆有聲。
裡面主要是薯仔,混有香茜,中間有一綴魚肉,非常好味。
咖喱雞($60)
說實在的,賣相非常不討好。
那個顏色,令人無限聯想...
怎樣看也是一團的,看似很辛辣的樣子。
說回來,它的味道其實是挺好味的。
雖然不像日本咖喱一樣帶點甜,但不會很辣。
雞肉和薯仔亦非常很入味。
燒沙甸魚($36)
喜歡吃沙甸魚,特別愛炭火燒的魚香。
上面簡單的灑一點鹽,已經很鮮甜。

吃完飯,見客人都坐車瀟灑離開,才猛然醒起餐廳地點的不方便。
我們卻要迎著呼呼北風,邊走邊撲的士,實在有點狼狽呢。

題外話/補充資料: 雖然說亞利咖喱屋的價錢親民,可是服務員的態度可並不親切哦。
2013-01-06
  • 炸馬介休球
2012-09-18 913 瀏覽
澳門朋友介紹, 果然無介紹錯! 不錯! 有美景有美食~ 食前同食後都係西環影左好多相, 望住個觀景塔, 幾浪漫..先order了- 蝸牛湯, 第一次食蝸牛, 好似有點殘忍, 但朋友介紹要必點... - 牛油椰菜, 好好味, 所以叫左2碟- 沙癲魚, 好味, 又容易食, 怕骨ge我都照食~ - 咖喱炒蟹, 個殼超超超硬.. 食到牙都痛, 好彩都好味ge, 如果隻蟹冇咁硬就100分了!建議4人以前先黎呢度食, 2人就不太浪漫了
澳門朋友介紹, 果然無介紹錯! 不錯! 有美景有美食~

食前同食後都係西環影左好多相, 望住個觀景塔, 幾浪漫..

先order了

- 牛油椰菜, 好好味, 所以叫左2碟
- 沙癲魚, 好味, 又容易食, 怕骨ge我都照食~

建議4人以前先黎呢度食, 2人就不太浪漫了

2012-08-04
2011-08-04 545 瀏覽
午餐來到馳名的「亞利咖哩屋」,不只有遊客會來,附近的上班族也不少。室內沒什麼絢麗的裝潢,不過很素雅。先送上來熱騰騰、波波脆的「麵包」。好吃,但是有點小氣,四個人才來兩個麵包。原本大力女王點了洋蔥湯,但是正巧當日沒有阿姐便推薦「蔬菜湯」。湯相當濃郁,但是仍可以嚐到明顯的新鮮蔬菜清甜味。隨後送上朋友點的「豬潤湯」亦是相當好喝。豬潤的味道濃郁,可惜豬潤太老,有點鞋。聰明的C9記得吃葡國菜一定要吃「馬介休」,所以點了「炸馬介休球」。小小一粒非常精緻,炸的外皮酥脆而不油,內餡熱辣辣的鮮​味十足。葡國菜的咖哩也是極為馳名,這次點了「咖哩魷魚筒」與「非洲辣雞」。「咖哩魷魚筒」雖然顏色很深,但僅有微微的辛辣味,怕辣的也可以吃。魷​魚筒新鮮,咖哩很下飯。「非洲辣雞」的薯條則普普通通,雞肉算是中上,咖哩香味十足。好吃的東西就是由平凡中最能品嘗,今日點的「蒜蓉炒雜菜」好的出​乎意料之外。菜新鮮、品質高是必要條件,特別的是看不到什麼蒜蓉但是蒜香味十​足,而且蒜香味完全融進了菜與湯中。照片看起來油光,但吃進口覺得剛剛好,是一道便宜卻感受​到廚師誠意的作品。餐牌上寫的廚師推介「炭燒葡萄牙頂級黑豬豬頸肉」則是讓我有

葡國菜的咖哩也是極為馳名,這次點了「咖哩魷魚筒」「非洲辣雞」

「非洲辣雞」的薯條則普普通通,雞肉算是中上,咖哩香味十足。

餐牌上寫的廚師推介「炭燒葡萄牙頂級黑豬豬頸肉」則是讓我有點失望。豬肉極具彈性,烤的也恰到好處,可惜香料與鹽灑的不均勻​,而且有點太鹹了。

葡國菜口味本就如此嗎?

最後又點了極為普通的「木慷布丁」,以及極脆,但蒜香味不夠的「蒜蓉麵包」

吃完後看看外面的太陽,飽的不想動的我實在不想離開清涼的室內,不過還有下一個行程,還是要繼續玩下去。

七月的澳門,真的很熱。
「豬潤湯」(MOD 23)味道濃郁。
室內沒什麼絢麗的裝潢,不過很素雅。
熱騰騰、波波脆的「麵包」。
「蔬菜湯」相當濃郁。
「炸馬介休球」(MOD 32)。小小一粒非常精緻,炸的外皮酥脆而不油。
極脆但蒜香味不夠的「蒜蓉麵包」。
「咖哩魷魚筒」(MOD 53)雖然顏色很深,但僅有微微的辛辣味,怕辣的也可以吃。
「蒜蓉炒雜菜」(MOD 39)好的出乎意料之外。
「非洲辣雞」(MOD 53)雞肉算是中上,咖哩香味十足。
「炭燒葡萄牙頂級黑豬豬頸肉」(MOD 98)則是讓我有點失望。
極為普通的「木慷布丁」。
2011-07-25
室內沒什麼絢麗的裝潢,不過很素雅。
熱騰騰、波波脆的「麵包」。
「蔬菜湯」相當濃郁。
「豬潤湯」(MOD 23)味道濃郁。
極脆但蒜香味不夠的「蒜蓉麵包」。
「蒜蓉炒雜菜」(MOD 39)好的出乎意料之外。
「非洲辣雞」(MOD 53)雞肉算是中上,咖哩香味十足。
  • 蔬菜湯,炸馬介休球,蒜蓉炒雜菜
2011-04-25 362 瀏覽
亞利咖喱屋座落澳門西灣區,環境寧靜,景色優美。從新馬路和南灣大馬路交界的中國銀行往西灣方向走,沿途經南灣湖、澳門特區政府總部 (前澳督府) ,利馬竇學校 (屬歷史文物)、怡和大屋 (建於1846,屬私人物業,不對外開放) ,葡萄牙駐澳門領事館 (前為峰景酒店)、可達眺觀光塔、本土與路氹新建酒店,於西灣大橋映入跟簾時便到達了。咖喱屋最近裝修後重開,在原有間格以新椅子和裝飾品迎客。食品無加價。是夜訂了六時半的枱。近七時,全場滿座。八時還枱,等位者已有20多人。因此,光顧咖喱屋最好預先訂位,尤其是在假日,因它總是滿堂紅的。總括而言,咖喱屋的服務在行、勤快、好食、抵食。堂內氣氛愉快熱鬧,膳後若可安步當車,更可飽覧西灣夜景,令人心曠神怡。以下為概括食品介紹:牛尾湯 (MOP 23) : 湯底非現成礶頭貨,湯底以茄膏、紅蘿蔔、薏米、西芹及當然的牛尾熬成。湯濃而牛尾剛離骨,有頭。若加上澳門人稱的「生菜油」(即檻欖油),更具澳門式葡國菜風味。酥皮焗龍蝦湯 (MOP38) : 因與酥皮共焗,湯是熱上加熱的滾熱辣,味亦濃。酥皮皮身厚但柔軟,口感佳。光喝此湯已很實在。燒沙甸 (MOP28) : 肥美的魚身

以下為概括食品介紹:

燒沙甸 (MOP28) : 肥美的魚身燒得乾身、魚肚甘香,魚頭卜卜脆。

可樂燜鴨 (MOP53) : 份量有整隻鴨脾連背數件,另胸骨墊底,賣相飽滿。加入可樂的醬汁其焦糖成份令鴨皮而有光澤,鹹中帶鮮。鴨肉鮮嫩而入味,火喉掌握得不錯。

焗葡國雞 (MOP53) : 雪雞由濃汁藏拙。葡國臘腸和檻欖,特別鬆化的薯仔則增加風味,是很地道的焗葡國雞。

咖喱羊肉 (MO)63) : 咖喱屬印度式,香料繁多、味香汁濃。羊肉稔且酥,配薄鉼尤佳。

吉列魚 (MOP48) :一般情況下,餐牌上魚的售價往往比豬肉高,但在此間,吉列豬扒賣MOP53, 所以吃魚是上算。其配菜薯條是由原個薯仔連皮切開,外脆內鬆得險些兒喧賓奪主。

焦糖燉蛋 (MOP12) : 蛋槳未經篩過,加入煉奶後口感更粗更重,不是上選。

葡國軟心 (MOP12) : 首感是面層清香的檸檬汁,其清香有助消除口腔一直累積的鹹味;細味下尚有脆口的焦糖,最後是又輕又軟的蛋槳,此甜品名附其實,令人喜愛。

自亞利咖喱屋遠眺西灣夜景
香濃美味的牛尾湯
印度咖喱羊肉,又稔又酥。
啖啖肉的可樂燜鴨
具地道風味的葡國雞 。 圖中焗焦了的是葡國臘腸。
既輕且軟的葡國軟心
2011-04-23
紀念日
自亞利咖喱屋遠眺西灣夜景
香濃美味的牛尾湯
印度咖喱羊肉,又稔又酥。
啖啖肉的可樂燜鴨
具地道風味的葡國雞 。 圖中焗焦了的是葡國臘腸。
既輕且軟的葡國軟心
  • 葡國雞、可樂鴨、咖喱羊
2011-04-02 247 瀏覽
好一個星期六,一睡醒拉開窗布,天氣晴朗,陽光明媚。中午一時來到西灣咖喱屋,幾近滿坐,當然了,現在幾點?剩下餐廳外露天坐位的最後一張枱子,這不是走運是什麼?況且今天氣溫二十五度,坐在綠白色帳篷下,看著西灣湖畔的風景,陽光穿過樹梢在湖邊石路做成金光樹影,涼風下偶有魚兒跳出湖面,誰又介意坐在外頭?我又想起了張國榮當年在西灣拍過那個叫「驚情」的電視音樂特輯,少年不知愁。侍者送來兩杯水,不冷不熱,最適合這天氣。喝得出是凍滾水,而非只經過濾的水喉水,不會有一股異味。老公例牌要試薯蓉青菜湯,正宗青菜湯會用上甘籃菜絲,今天卻用上了白菜絲,味道清了點,與預期有別。本人品菜不求傳統正宗,因菜餚本身都應跟時代進步。傳統與時間有關,時間是連續性永不歇息的,為何傳統要停在那一瞬?如有另一種材料或烹調手法,會令菜餚在味道上及食療價值上更理想,又有何不可。香草燒牛肋骨的香草為rosemary,迷迭香的味道實在是久違了,我卻很喜歡,十年前曾經很流行,後來大家都吃厭了,改吃紅酒汁或香菌白汁,都如時裝有個潮流而已。配上了迷迭香汁的牛肋骨鬆化可口,只是調味鹹了一點。薯條鮮炸,粗身香脆,沾那個迷迭香汁也就別有味道,不用茄汁了
好一個星期六,一睡醒拉開窗布,天氣晴朗,陽光明媚。

香草燒牛肋骨的香草為rosemary,迷迭香的味道實在是久違了,我卻很喜歡,十年前曾經很流行,後來大家都吃厭了,改吃紅酒汁或香菌白汁,都如時裝有個潮流而已。配上了迷迭香汁的牛肋骨鬆化可口,只是調味鹹了一點。薯條鮮炸,粗身香脆,沾那個迷迭香汁也就別有味道,不用茄汁了。
葡國焗海鮮飯,奉上桌時顏色鮮橙奪目,裡頭有魚、蝦、青口、葡國腸、青椒、橄欖,海鮮是冷藏品,都沾了粉漿先炸過才去配蛋炒飯焗成,唯獨飯汁味道調得好,也帶點甜,能使所以食材融合,而炒飯有咬口,還吃到絲絲炒蛋,令味道加分。
葡式燴鱸魚跟著一個白飯,魚切成大件連骨的燴,不能求新鮮,肉質較嚡,但味道可以。
餐廳名叫咖喱屋,當然以咖喱出名,鄰坐顧客席上轉來陣陣咖喱香也夠誘人了,而價格偏低也是遊客喜歡光顧的原因之一。看坐的士找到來的老外,以及由賭場貴賓廳專車帶來的內地人,或許西灣的浪漫景色更是尋回澳門昔日小鎮風情的最佳地方。

2011-04-02
  • 咖喱蟹、焗鴨飯、香草燒牛肋骨、葡國焗海鮮飯、各咖喱菜餚。
2011-01-26 208 瀏覽
又去澳門, 又去亞利咖哩屋喇!去到澳門, 次次都想食葡國餐, 試好多間, 都好鬼貴!幾年前朋友介紹去亞利咖哩屋, 又好味又抵食! 一試, 就次次去澳門都必食!最正係食完餐好味既, 行過對面仲有好靚既夜景影下相添!今次試左...酥皮龍蝦湯 ~ 正, 酥皮脆卜卜!焗田螺 ~ 我麻麻地食薯容, 不過如果鍾意既, 粒田螺係薯容入面, 又熱又充滿薯容味!燒牛肋骨 ~ 好味, 入味炸麥餅 ~ 都好味, 不過我都係比較鍾意食油烤餅多d咖哩蟹 ~ 呢個次次都要食! 真係好正呀, 咖哩真係好正~火焰雪山~ 次次都話太忙做唔到, 今次終於有得食喇! 好大個, 入面有多雪糕!真係好好味!
又去澳門, 又去亞利咖哩屋喇!
去到澳門, 次次都想食葡國餐, 試好多間, 都好鬼貴!

最正係食完餐好味既, 行過對面仲有好靚既夜景影下相添!

今次試左...

酥皮龍蝦湯 ~ 正, 酥皮脆卜卜!
燒牛肋骨 ~ 好味, 入味
炸麥餅 ~ 都好味, 不過我都係比較鍾意食油烤餅多d

咖哩蟹 ~ 呢個次次都要食! 真係好正呀, 咖哩真係好正~
火焰雪山
咖哩蟹! 我的最愛!
炸麥餅
酥皮龍蝦湯
燒牛肋骨
焗田螺
炸麥餅
咖哩蟹! 我的最愛!
火焰雪山
  • 咖哩蟹
2011-01-21 141 瀏覽
自從11年前經人介紹嚟呢度之後,每一次嚟澳門都有幫襯佢,硬係覺得其他餐廳又貴又唔好食!今次得一條友,可以揀嘅種類唔多,結果叫返第一次同女友(現老婆)嚟時食嘅印度焗豬扒飯,味道如舊!只係當年假期都唔駛點排隊,依家連星期四都要排隊!由於人多,所以今次只可以安排坐出面,不過都叫做15分鐘內安排到我嘅座。坐出面嘅好處就當然係可以一邊食,一邊望住旅遊塔!不過戶外燈光唔多夠,睇菜牌之時都幾辛苦,我仲見到有客人要攞支私伙電筒出嚟照住先睇到。印度焗豬扒飯同以前一樣都係好辣吓,唔食得辣嘅朋友最後唔好叫呢一味,真係可以食到成頭大汗!由於我得一條友,食完都係即刻走,好難好評價佢哋樓面嘅服務,不過我都等咗碟焗飯二十分鐘。
星期四晚八點仲係勁多人排隊
印度焗豬扒飯

2010-12-30
15 分鐘 (堂食)
星期四晚八點仲係勁多人排隊
印度焗豬扒飯
  • 印度焗豬扒飯,非洲雞
2011-01-11 120 瀏覽
澳門朋友帶路, 因為下午實在食得太飽了, 來到只是飲下午茶, 每人一杯咖啡後, 都是忍不住口, 叫了有名的, 咖哩牛肩, 坐問口的坐位, 凍凍的天氣, 咖哩做得十分香, 但不夠辣, 上枱時十分熱, 薯仔夠淋, 牛肩彈牙UN不, 兩個都做得十分好, 雖然食飽了來, 但一塊簿餅實在太少了, 不夠分呀, 加了一碟炸雞粒小食, 好似細粒的麥樂雞, 味道比較淡, 實想試一試晚餐
2011-01-09
1 分鐘 (堂食)