2009-07-29 18 瀏覽
台灣出名的胡椒餅,只說明海外只得澳間這間分店,當然要去朝聖一番。去到說還有五分鐘出爐,所以要等一等,看上去,$12大元一件,不算便宜!出爐了,熱辣辣,皮很脆口,可以說有點硬添,但香口。餡了不多,大量胡椒味已蓋過了肉味,所以吃完只是覺得一個「辣」字。
出爐了,熱辣辣,皮很脆口,可以說有點硬添,但香口。
2009-07-27
台灣引進,以新鮮豬肉再加胡椒醃制,都幾難唔好食!!又係用炭燒,個爐仲幾得意,d 餅一個個痴曬係個爐邊燒~不過提議買一個2份食.因為一人一個會多左小小同埋咁熱O既天氣食,最好買定野飲啦......如果唔係一定體溫急升~~
台灣引進,以新鮮豬肉再加胡椒醃制,都幾難唔好食!!
又係用炭燒,個爐仲幾得意,d 餅一個個痴曬係個爐邊燒~

不過提議買一個2份食.因為一人一個會多左小小
同埋咁熱O既天氣食,最好買定野飲啦......
如果唔係一定體溫急升~~
2009-07-21 6 瀏覽
星期一下午路經這裡, 見沒有人龍, 立即飛奔上斜路, 怎料原來上一轉的胡椒餅已賣光, 要多等七分鐘才有第二轉, OK 就看看是不是值得等候. 期間人群漸漸聚集起來, 但大家沒有排隊的意思, 各漸 "有利位置" 等待, 老闆們亦沒有意思要維持秩序, 於是我亦祇好嚴陣以待 差不多八分鐘過去, 期待而久的胡椒餅終於出爐, 老闆很細心的先賣給我, 原來看似沒有秩序, 老闆還是先來先賣, 好一個亂中有序!!胡椒餅很燙, 不敢立即試食, 等了差不多三分鐘吃第一口, 嘩~ 好熱呀~ 祇能先吃邊邊, 邊邊很香脆, 一小口一小口的咬著, 很有味道~ 可以吃饀了, 肉餡混和了豬肉, 香蔥和一些配料, 當然有主角胡椒, 但胡椒味不太特出, 個人認為可以再下多一點, 會更名副其實!! 雖然差少許胡椒味, 但很夠肉味而且十分多肉汁, 要小心飛濺出來弄髒衣服呀~賣十二元的小吃, 雖然要等待, 還是應該嚐一嚐的

賣十二元的小吃, 雖然要等待, 還是應該嚐一嚐的

2009-07-04 11 瀏覽
不錯的,熱熱D。胡椒味可再加重,會更好味。OVERALL,都不錯,值得一試!
不錯的,熱熱D。

胡椒味可再加重,會更好味。
OVERALL,都不錯,值得一試!
2009-07-03
2009-05-18 28 瀏覽
在網上同埋搵食地圖都推介呢度,就慕名而來~~街尾已經聞到胡椒餅既香味,我見佢係新鮮即製的,所以買到手時依然熱騰騰的,講真在烈日當空下食咁熱騰騰既野,都真係唔太好受,但佢又真係好好食,好香的胡椒味,唔算太嗆辣,就連唔食辣的朋友都話好食同唔辣,我食完一個真有衝動再買多個,但由於過冇幾耐就會再食野,所以都打消左呢個諗頭。另外唔食牛的朋友可以放心食,因為我都係唔食牛架,佢係用新鮮豬肉製,我特登問過老闆,所以可以放心食~~~^^
在網上同埋搵食地圖都推介呢度,就慕名而來~~
2009-05-17
$12 (其他)
2009-05-08 27 瀏覽
無錢過台灣,所以去澳門大炮台街食帝鈞碳烤胡椒餅$12。去時晏晝門口無人排隊,不過阿姐都整定十零個喺度包好以備不時之需。個包拿上手是夠熱,皮有點酥,包餡有醬油、香料、蔥段及絞肉;咬開還有汁水,感覺像吃胡椒荵油豬肉酥皮包。
無錢過台灣,所以去澳門大炮台街食帝鈞碳烤胡椒餅$12。

澳門大炮台街台灣帝鈞胡椒餅
胡椒餅包裝袋
胡椒餅碳烤爐
  • 胡椒餅$12
(非會員)
配合左新鮮從炭爐烤焗出來的熱騰騰,牛肉係有胡椒的香味和多汁之外,都沒有甚麽驚喜。負責包餅的服務員小姐態誠懇,比起做餅師傅積極很多了。
負責包餅的服務員小姐態誠懇,比起做餅師傅積極很多了。
2009-04-26
2009-04-21 11 瀏覽
猶記得上年第一次品嚐已好評如潮. 坦白講,本來今次都無打算食(因為剛剛"塞"完個豬扒包好飽); 但當我睇見那堆在舖外等胡椒餅出爐的人群,又令我心思思想一齊等... 當我買完金錢餅就聽到隔離嗌胡椒餅出爐...新鮮出爐個個爭住買,無理由執輸呀,最終都買了一個... 大大件胡椒餅熱辣辣,咬落外皮鬆化兼餡料多,軟腍腍的豬肉配上重重的胡椒味,好食!食完一個真係飽晒,所以最好買一個share,我仲要留肚食其他野呀!
2009-04-11
2009-04-15 7 瀏覽
吃過台灣的胡椒餅, 真係令我們念念不忘這裡的胡椒餅, 感覺上比台灣食的大個d味道都有不同它的確很辣很香, 但是未能做到跟台灣一樣的特色味道欠缺什麼, 我也說不出拎上手時, 真係熱辣辣, 很新鮮但在頗熱的天氣下在露天進食, 的確有點辛苦~
吃過台灣的胡椒餅, 真係令我們念念不忘
這裡的胡椒餅, 感覺上比台灣食的大個d
味道都有不同
它的確很辣很香, 但是未能做到跟台灣一樣的特色味道
欠缺什麼, 我也說不出
拎上手時, 真係熱辣辣, 很新鮮
但在頗熱的天氣下在露天進食, 的確有點辛苦~
2009-03-23
2009-03-31 37 瀏覽
台灣胡椒餅香港周圍都有..去澳門前係OPENRICE 搜集資料時見他的胡椒餅都幾受歡迎!原來隔離就係好出有個老伯伯係度整餅的潘榮記金錢餅,對面又有一間沙那度甜品店!! $12 一個..即整即食...行左個圈先食仲熱騰騰的!很濃烈的胡椒豬肉味!!辣味十足不過有點咸..食完好口渴..味道都很入味!

辣味十足不過有點咸..食完好口渴..味道都很入味!
2009-03-25
2009-03-12 17 瀏覽
我自己無食過正宗台灣賣嘅胡椒餅,所以好想試行行下見到有人拿住食.應該在附近一望...見到立即買個食WOW...入口仲暖熱,個皮都鬆.一咬肉汁就流出來好...好...好好味真係想再食多件,但無買...免得人0地覺得我好大食
我自己無食過正宗台灣賣嘅胡椒餅,所以好想試

行行下見到有人拿住食.應該在附近一望...見到
立即買個食

WOW...入口仲暖熱,個皮都鬆.一咬肉汁就流出來
好...好...好好味

真係想再食多件,但無買...免得人0地覺得我好大食
  • 胡椒餅
2009-03-08 30 瀏覽
當友人1知道澳門有台式胡椒餅時,好興奮,嚷住要去食,mar 01, 09 :1) 胡椒餅-我自己無食過正宗台灣賣嘅胡椒餅,所以無往跡可尋/比較-很好的幫我哋1剪為2-入口仲暖熱,個皮都鬆,個肉本諗住喺免治type,但原來喺小粒狀,所以咬落都食到肉質,增+口感,肉嘅胡椒味好輕味,只做到惹味效果,對我嚟講就好good,開心收貨-但友人喺因為食過台灣嘅胡椒餅先想嚟食,所以呢批友人就會幾失望,覺得呢度嘅胡椒餅頗失色,完全同台灣嗰d 無得比,見到佢哋個樣就知失望

1) 胡椒餅
-我自己無食過正宗台灣賣嘅胡椒餅,所以無往跡可尋/比較
-很好的幫我哋1剪為2
2009-03-01
(非會員)
2009-02-02 11 瀏覽
通過各大傳媒佈道,滿懷希望去Macau食這個所謂正宗台式胡椒餅,因過年由十元加到十二元,雖然剛出爐,熱烘烘,但其餅皮都像放了很久那樣硬邦邦,既不鬆脆,又不香口,餅面芝麻極少,講到o的餡仲衰,等一全無胡椒味,第二得幾粒無香味的蔥,第三o的豬肉一舊一舊,又無味,又鞋,仲希望有肉汁,簡直發夢!!!我個女去台灣食過台灣老店的正宗胡椒餅,佢話根本十萬八千里的分別,佢仲好意思掛住招牌話去去台灣老店學師半年歸來開業,難怪大年初六兼星期六都冇人排隊la, 奉劝各位試一試都唔好制,後果堪虞!!!!!
$12.00 (其他)
2009-02-01 30 瀏覽
在台灣三天之旅的第二天,第二天早餐在等黃X記之時,女友就提議一試這裡的胡椒包~雖然在新春時期這裡加價到15個大洋,不過看在我買不到即烤的胡椒包(為應付人龍都一早烤好),但包子依然是熱乎乎的~而且包子亦比我想像的少蔥,不過胡椒味恰到好處~加分!整個餅都尚算香脆可口,還不枉我要排長龍呢~
$15 (其他)
  • 看名字就知道~
2009-01-29 14 瀏覽
呢排阿K可以話冇乜食神,到澳門喪食,一嚟我所知嘅好多好食舖頭閂咗門,二嚟兩站嘅結果都唔係太好。好彩可以响「新葡京」同埋「永利」攞番啲錢走,否則此行真係有少少冤枉。假日之後,我決定要「揪出」美食為阿K「報仇」。 是日經過呢間舖頭,見佢用碳爐烘嘢,好似都幾得意,所以行埋去八卦吓。原來呢個餅嘅名堂叫做「胡椒餅」,係由台灣傳入嘅小食。據講話餅入面嘅肉係用前腿豬肉,配合胡椒醃製而成。餅皮係酥皮,望落十分吸引。唔知點解,感覺上用碳爐燒嘅嘢特別好味,可能係用碳爐烘,受熱會比較平均,更能夠鎖住味道。 我買咗一個試吓,新鮮滾熱辣,先食個酥皮,幾鬆化香口。再咬多一啖,嘩,唔得掂,餡入面嘅肉汁太豐富,傾瀉而出,爭啲攪到成身都係。肉質頗軟熟,加上胡椒嘅辣味,食落十分醒胃,唔怪得每次經過舖頭門前都有股陣陣香氣傳出。一塊胡椒餅只係十蚊而已,行過不妨買番件嚟食。

$10 (其他)