2017-06-21 9846 瀏覽
今日同屋企人來左澳門巴黎人酒店入住。酒店連自助餐,入住時候佢可以選擇食早餐或者午餐。我選擇左午餐自助餐。第二日check out就來左自助餐廳。餐廳裝修都無咩特別,好野食方面都算多選擇。我拿左很多凍海鮮同魚生,海鮮都幾新鮮。之後第二輪去攞意粉食,有人即時炒俾你大,但味道麻麻。最後甜品,有好多選擇,可惜我對甜品無咩興趣,攞左幾樣俾太太,佢話好好味。美中不足是環境太嘈雜,應該是甘大國人太多吧,不想逗留長時間。
2017-05-14 8043 瀏覽
自助餐加上鐵塔觀景臺 $388+1 食物較咸但整體ok,這個價錢包上塔可以算是很化算了!甜品好吃!排長龍等煎龍蝦仔或鵝肝。一個大廳坐在一起,感覺有點大眾化食堂。飲品較少選擇,只有檸茶檸水或機沖咖啡。有雪糕有長腳蟹。
2017-04-24 6386 瀏覽
來到澳門,通常會選食自助餐當晚餐,因到澳門食自助晚餐,一般只需3-4百元萄幣便可以享用,相對香港大部份洒店自助餐超過600元,確實便宜好多。今次,我選巴黎人路氹城這間自助餐,原因是這裏新開不久,而食完可免费送票給你遊覽巴黎鐵塔澳門版(訂自助餐時免费附送)。進入餐廳,感覺好像美食廣場一樣,裝修普通,檯與檯之間一排排並排而坐,沒有氣氛。食物種類不太多選擇,唯一讚赏是有半邊燒龍蝦,當晚可以任取,味道真是雪藏關係,沒有蝦味。而其它熱盤因選擇不多,唯一可食多d是清酒煮花甲,味道尚有鲜味。。
2017-04-16 4146 瀏覽
家人愛吃自助餐,就襯除夕,跟家人過大海食過夠!由於購買了酒店套票,入住澳門巴黎人一晚,第二天早上可免費享用自助早餐或午餐!我們選擇晚一點起床,吃個豐盛午餐 (BRUNCH)!CHECK OUT及寄存行李後,就來到餐廳門口等候入座。餐廳地方雖然寛敞,但取食物區及用餐區劃分得太分明,所以如果全場爆滿的話,取食物區會因為太集中而變得擠迫,加上取食物的排隊/ 人潮方向指示不清楚,以致出現 了插隊或相反方向取食物的客人。自助餐飲區又奇奇怪怪的放近大門位罝,要小心翼翼地把熱飲拿回用餐區要3-4分鐘路程,危險又不方便。甜品區地板總是"立黐黐",懷疑上一輪的客人打翻甜品/倒了糖漿在地上造成。因為部分盛載甜品的器皿非常小巧,不能用杓子/鉗子去把甜品放到餐碟上。如果遇上小孩子,他們直接拿著小巧的甜品走到用餐區的話就非常容易打翻甜品/部分糖漿了!冷盤海鮮只有3款,刺身選擇只有3款,壽司有5-6款,除了三文魚、豆腐皮及墨魚壽司外都以卷物飯團為主,不太吸引。冷盤中以沙律有較多選擇及較好吃。熱葷選擇也不算多,沒有調味又扁生的焗薯仔、好有咬口韌度十足的烤老鴨、咸而過了火候的焗三文魚..... 唯一特色一點的菜式是煮

熱葷選擇也不算多,沒有調味又扁生的焗薯仔、好有咬口韌度十足的烤老鴨、咸而過了火候的焗三文魚..... 唯一特色一點的菜式是煮意粉,有長通粉/ 意粉選擇,汁料有白汁海鮮或者海鮮汁兩款,點了海鮮汁長通粉,分量頗多幾好味,可惜有味精。
甜品跟其他食物一樣,好睇唔好食(味道好一般沒驚喜,完全不像是5星酒店級數)。食物區有許多陳列品/ 擺設/ 調味類東西,睇得唔食得的,不如多放幾道食得的菜式更好。
2016-12-31
慶祝紀念
除夕
2017-03-21 5131 瀏覽
入住酒店可免費享用早餐/午餐/晚餐自助餐,我哋梗係㨂食晚餐啦,唔洗夜晚頻撲搵食,留喺酒店悠閒享用晚餐,可以由18:00食到22:00甜品區有個巴黎鐵塔放甜品,好靚,合照一流西餅好精緻,就算唔食,觀賞下都好開心。仲有蛋糕、奶凍、生果,生果好新鮮,店員好親切咁示意我隨便拎熱食選擇都唔少,仲有湯粉麵,不過我唔係好肚餓,冇食到,淨係影相都飽留咗啲quota食呢個燒牛肉,好嫩滑、又唔羶。食咗幾碟,好滿足估唔到有凍蟹腳食,都唔錯呀,好有海水味仲有日式壽司同前菜啲壽司會一路轉款,食到尾段先見到有劍魚腩,飽都忍唔住要食返幾件,魚味好香濃冷盤沙律都有好多選擇食咗最愛嘅煙三文魚配沙律菜飲品方面,可以同店員落單,之後就會送去我哋張枱。都係無限供應嘅。晚餐唔係好多人食,唔使爭嘢食,所以整個用餐感覺都好良好,好享受,店員亦都好有禮貌。不過有啲店員淨係識得講英文,有需要可以搵返啲識得講中文嘅店員協助。

甜品區有個巴黎鐵塔放甜品,好靚,合照一流
朱古力噴泉
西餅好精緻,就算唔食,觀賞下都好開心。
西餅
仲有蛋糕、奶凍、生果,生果好新鮮,店員好親切咁示意我隨便拎
蛋糕奶凍
燒牛骨
估唔到有凍蟹腳食,都唔錯呀,好有海水味
凍蟹腳

卷物  中華沙律
劍魚腩壽司
煙三文魚  沙律菜
2017-03-19 3422 瀏覽
巴黎人好似迷宮,要搵餐廳都有小小難度。所以一見到就坐底。海鮮類唔算少選擇,有龍蝦甘,大蝦同青口。都有返咁上下大,但唔係隻隻有鮮味。cold cut and cheese都有驚喜 有羊奶芝士同法國一個較少見既soft cheese (very creamy with rich milk flavour)刺身壽司 有就有,不過可以有更好選擇,例如關東煮 (雖然好似唔係好抵)熱盤 材料無特別,不過煮法幾吸引,但原來食落都只係中規中矩,同其他酒店既質素比係賣相取勝魚就唔好 好鞋 但個紅酒牛既淋又入味有中西即煮麵食 但食落認為好似另外既酒店西式dishes更好食甜品有好多丫 仲有師傅即serve 比其他酒店既係多款式,味道就差不多最鍾意麵包布丁 唔會太甜又微暖 仲有濃濃蛋味P.S. 環境非常熱鬧 要傾計有點辛苦P.S.2 午餐分兩輪1130-1245 1300-1500 (好似)
巴黎人好似迷宮,要搵餐廳都有小小難度。所以一見到就坐底。

魚就唔好 好鞋 但個紅酒牛既淋又入味

最鍾意麵包布丁 唔會太甜又微暖 仲有濃濃蛋味
P.S. 環境非常熱鬧 要傾計有點辛苦
2017-03-16 2388 瀏覽
6點左右去到 餐廳已經差唔多坐左一半客人食到7點到拎野食已經出現人龍食物唔算好多都係一般自助餐有既野 冇咩特色/驚喜菜但味道都OK食左主食仲可以再戰2 ROUND甜品款款都做得好精緻飲品方面只有檸檬茶咖啡奶茶 比較少選擇服務都幾好 會主動再問要唔要飲品 同埋FILL紙巾再住巴黎人都會再試多次佢既buffet
6點左右去到 餐廳已經差唔多坐左一半客人

服務都幾好 會主動再問要唔要飲品 同埋FILL紙巾

再住巴黎人都會再試多次佢既buffet
2017-03-12
2017-01-15 4471 瀏覽
酒店本身不是5星級..自助餐質素當然比較遜色..前菜..主菜和海鮮類都不算多選擇..甚至可以算少..唯一有驚喜的是甜品種類多..甚至比某些5星酒店更好..有蛋糕..朱古力噴泉..各款糖果..雪糕..差不多佔據全部食物的三分之一..飲品除了咖啡或茶..還有凍檸茶凍檸水這類選擇而不限數量不另收費..餐廳服務員於惡劣環境仍保持良好服務態度實在欣賞..(畢竟客源來自五湖四海)..當然人流太多..地方未必及時清潔得來但可以體諒的..
酒店本身不是5星級..自助餐質素當然比較遜色..
前菜..主菜和海鮮類都不算多選擇..甚至可以算少..
2016-10-25 6869 瀏覽
今天第三天,本以為來到巴黎人新開自助餐會有點水準,來前都睇了評語一般,但都試一下,什知,4个字說完不知所謂,都是平價食物,晚上要收368一位,真的太多了,連飲料只有檸檬茶,可樂,橙汁都沒有,熱食沒一个是看得上眼,如打算來,就不用了。昨晚我去群芳,便宜过這地方,食物也一般,但都比巴黎人好。

2016-10-25
2016-10-10 6753 瀏覽
住上巴黎人,當然要試試這裡的自助餐,小妹對此抱有期望,因為通常新開的餐廳都會做得不錯,這間位於巴黎人1樓的巴黎人自助餐,地方遼闊(其實在澳門每個地方都很遼闊,和香港很不一樣),裝修時尚和富有葡國色彩。 食物區,有不同款式選擇。 海鮮區,沒有生蠔,小妹嚐了這裡的長腳蟹有點失望,味道超咸,鮮味不足。 烤肉區分別有:烤乳豬,外皮夠脆,不過脂肪太多;烤牛肉,肉味欠奉。 甜品區,很精緻。 鵝肝,小妹的至愛。 這道為小妹全晚最欣賞的一道菜,外脆內軟,味甘,勺上蘋果醬可以減輕油膩感,不過實在太肥美了,而且都頗大件,小妹吃了一件就被KO了。 又到甜品時刻,愛吃甜點的小妹當然每款也想試,賣相很精緻啊,不過坦白說,並沒有一款令我留下深刻印象的,而且大部份都過甜。 整體而言,這裡的食物種類夠多,不過品質一般,沒有驚喜,尚有改進空間。

食物區,有不同款式選擇。

甜品區,很精緻。

鵝肝,小妹的至愛。

2016-10-08
同步刊載
2016-10-02 4938 瀏覽
啱啱新開,個個都叫來試,首先,不適合喜愛生蠔人仕因爲無。魚生累質素可以,但只有幾種選擇,有長腳蟹。不過有幾好食的鵝肝,沒有香港很多酒店自助餐的多炸粉👍🏻熟食選擇亦少,不過質素都不錯,甜品就朱古力類好食,蛋糕類欠佳。
啱啱新開,個個都叫來試,首先,不適合喜愛生蠔人仕
因爲無。魚生累質素可以,但只有幾種選擇,有長腳蟹。
不過有幾好食的鵝肝,沒有香港很多酒店自助餐的多炸粉👍🏻
2016-10-01
  • 煎鵝肝
2016-09-28 3870 瀏覽
首先我覺得呢間酒店真系衝住我既EQ而來,因為真系好普通仲系好離譜咁我地一行五人4大1小,攞房果陣講左可以食晚餐buffet當然就食晚餐啦,心唸點都5會差得過早午餐啦!(套票包一餐自助餐)咁我地6點15分抱住好大期去到,到左之後先見果條咁既龍長到嚇死人,之後就走左個侍應咁既女人出黎叫人5好排啦,聲稱依家排就有好耐有排排架,如果8點至8點半就無咁多人喎,但佢表示5系可登記左一定有位架,佢只系講啲野叫你走之後你8點黎一樣由尾開始排過,即系如果過左時你咪無得食囉。咁緊系5走啦!排到7點幾先入😩真系好攰又眼訓張台不知所謂到爆,我老公座走廊仲要無bb登比我女,可以講話系「等了又等」先有。我系有攞私家差同匙羹比女女用既,但我想要bb餐具我問個女侍應“請問有無BB餐具呀?”佢話“有呀”咁就走左,我問得我5系要問黎做咩呢請問,我再叫佢攞既時候佢既眼神就望我女隻匙羹度啦,好似系度話緊“你咪有囉”既眼神,講真有咩理由碗都無比我個女呀?!我咩都私家拎黎好5好?攞到黎又黑口黑面,成個侍應餐盤隊埋我女度,我自己攞佢就收反佢個盤,你個盤好乾淨?隊埋黎我自己汁我豆埋你份人工好5好?講啲侍應仲嬲,成班傾計,根本好多人做

講啲侍應仲嬲,成班傾計,根本好多人做野架,話間野人手不足不如話佢地hea又系廢,多人但個個系度傾計吹水講下笑,最搞笑張台已經細架啦,收野又何其慢,踢十踢先郁一郁,5叫都5收野,下下要人叫5主動既,全部人都系度發夢。

行出行入攞野食正常有員工行緊有客同時行一定會讓客啦,呢度5讓不特只仲要好似同你鬥快咁一定要行先過你,比你行左先仲要黑反你面,真系好野👍

啲人做野手腳慢過龜又無禮貌,黑口黑面仲要5願做,講真相比起上次新濠影薈真系天同地。野食差無野揀地方又細,衰過香港3星,吹到話請個✌法國✌甜品師父黎做都系食垃圾..我食朱古力噴泉5洗黎呢度食啦!啲野食系其他酒店食既一樣有幾法國呢?

好開心有間咁靚嘅新酒店開業,梗係要快人一步,搶先訂房啦! 新開張唔單只有個靚靚鐵塔key holder gift, 而且早餐仲可以轉做lunch buffet, 好抵呀!Lunch buffet 由中午12點開始,我地12點15分到,原來已經遲喇,餐廳已經超過5成入座,但眼見前面排隊嘅人龍,真係有d擔心冇位有排等 ; 就快輪到我時,真係好緊張,不過好好彩,最後幾張枱有我份,如果行慢一、二步,分分鐘要等個幾鐘先有得開餐。餐廳雖然座位不算少,但full house 後仍然有幾十人等候。雖然大部分遊客都是耐心等候,但是仍有幾位分別於不同時段向餐廳職員大發雷霆,明白他們於等候期間的煩躁,可是更欣賞職員的專業精神,仍然有禮貌地向客人解釋,並盡快安排客人入座,職員的專業態度,讚!講番食物,food corner 集中係餐廳嘅左邊,有seafood, sushi, hot plate, salad, dim sum, and dessert。雖然每樣嘅款式唔多,但勝在貴精不貴多。餐湯只有粟米湯,冇選擇,粟米雖甜,不過一般。燒羊架好味,羊架唔騷,肉質都唔錯。我覺得螺係seafood 嘅皇者,好新鮮,好

講番食物,food corner 集中係餐廳嘅左邊,有seafood, sushi, hot plate, salad, dim sum, and dessert。雖然每樣嘅款式唔多,但勝在貴精不貴多。餐湯只有粟米湯,冇選擇,粟米雖甜,不過一般。燒羊架好味,羊架唔騷,肉質都唔錯。我覺得螺係seafood 嘅皇者,好新鮮,好爽好甜,是我這餐的最like 。矝貴嘅食品仲包括鵝肝多士,不過掛住食,唔記得同鵝肝哂番張靚仔相添。西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜,這三款自助餐常客,超新鮮,超甜,好正。不過甜品就令我有d失望,選擇唔多,又沒有各式各樣靚靚甜品杯,希望下次再來時可以有多d甜品選擇,話哂女生係有第二個胃裝甜品吖嘛。

另外,每人限量一杯餐飲,似乎少咗d,而且order後要追3次先有,鄰枱位男士話order 咗半個鐘都未有,飯後想飲多杯熱茶都冇,只有凍冰冰的白開水。
2016-09-16
20 分鐘 (堂食)
午餐