2023-11-09 2258 瀏覽
難得人齊到澳門,一定要滿載而歸,盡興而回。旅程第二天,大家為咗必買既手信,錯過了熟食中心開餐既時間😅,唯有改變行程。經過大家商量之後,決定再戰波爾圖。下午5點左右到門口排隊,餐廳大約5點15分開始安排入座,好彩順利第一輪入座,立即點菜。今晚點咗三款食物:八爪魚沙律~八爪魚薄片放在沙律菜上,沙律汁酸酸哋,好開胃,沙律菜好新鮮,正😋血鴨~鴨肉好冧,未試過既可以一試香煎龍利魚~原條上,好正,表面好脆,魚肉好滑點咗菠蘿汽水,幾好味🤗。這餐回味無窮😋😋I will be back😎
難得人齊到澳門,一定要滿載而歸
,盡興而回

今晚點咗三款食物:

八爪魚沙律

血鴨
~鴨肉好冧,未試過既可以一試

香煎龍利魚
~原條上,好正,表面好脆,魚肉好滑

點咗菠蘿汽水,幾好味🤗。

這餐回味無窮😋😋I will be back😎

2023-10-15
15 分鐘 (堂食)
  • 八爪魚沙律
  • 香煎原條龍利
2023-11-02 1298 瀏覽
獅子座一期一會之約落實:2日1夜澳門之旅,上次澳門即日來回已經是N年前中午係酒店寄存行李之後,浩浩蕩蕩出發到氹仔官也街覓食。行咗半條街選擇了波爾圖,由於星期六無得book位,直接walk-in排隊,下午兩點半全場滿座,要等半個鐘,等待期間服務員建議我們可以先落單,入座一會即刻有得食。我們選了葡式乳豬釀飯~好香、好惹味、有少少飯底,飯有焦香,好正;檸檬白酒蜆~新鮮又好味;焗青口~朋友至愛;馬介休球~表面好脆、咸魚同薯蓉好夾,有淡淡既咸香。

中午係酒店寄存行李之後,浩浩蕩蕩出發到氹仔官也街覓食。

我們選了葡式乳豬釀飯~好香、好惹味
、有少少飯底,飯有焦香
,好正;檸檬白酒蜆~新鮮又好味;焗青口~朋友至愛
;馬介休球~表面好脆、咸魚同薯蓉好夾,有淡淡既咸香
2023-10-14
30 分鐘 (堂食)
午餐
  • 脆炸馬介休球
  • 檸檬白酒炒蜆
2023-10-24 10078 瀏覽
去左澳門旅遊直通巴士係銀河落車擺低行李第一站就去左地堡街再行落一兩個街口就黎到個未婚妻話以前食過好想再食既波爾圖明明澳門仲有好多間米芝蓮葡國餐但佢死都要話要再黎呢一間食 星期六一點鐘黎到本身以為門口咁多人都唔洗排但原來佢地都係9既總之有個職員出黎就比左個名佢然之後竟然唔洗十分鐘就入得餐廳唔算大座位都迫迫地不過好似有間新店係官也街果邊本身諗住食唔到呢度就去果邊既二人檯小窄好在openrice都叫做有澳門版雖然就無乜人寫既叫做黎之前可以睇下有咩食牆上面仲有廚師推介上google map都有得睇見到有人話平日先有得book檯周末假期就要walkin同埋平日好似有個商務餐假期就只有呢d精選套餐算係正常價位不過就無特別想食果幾樣所以都係單點番之後好似想用我地張檯轉四人檯就問我地可唔可以調位後面呢張檯仲大張上菜都幾快焗軟殼蟹呢個好一般純芝士味又細份可以唔洗叫炸馬介休球到食完我都仲未知馬介休到底係乜就只係薯蓉波波咁既feel麵包焗葡國雞賣相就幾好又唔貴都係一舊水左右諗起旺角街市果間都要六七十上左檯仲會剪埋有脾有翼但雞肉係鞋既麻麻地汁又唔特別惹味感覺好似仲未食到有好食既葡國雞成餐唯一好食乳豬飯皮勁脆索
去左澳門旅遊

不過就會想試下其他葡國菜咁啦

到食完出番黎都仲有人排隊
但其實入面都有唔少位
2023-03-25
10 分鐘 (堂食)
$241.5 (午餐)
2023-10-08 2540 瀏覽
波爾圖呢間葡國菜餐廳喺澳門好出名,門口長期都好多人排隊,今次我哋都嚟咗試一試。我哋嗌咗芝士薯蓉馬介休焗酥皮、檸檬白酒炒蜆同埋芝士忌廉焗蠔。芝士薯蓉同馬介休撈埋一齊味道好濃郁,入面有啲芫荽絲平衡返個芝士嘅重味,底下個酥皮覺得好香,切開嚟食一啖酥皮一啖薯蓉口感好豐富。檸檬白酒炒蜆個份量適中,全部都炒到開晒殼,唔會有啲未熟未開殼,蜆肉唔算太大隻但係都算鮮甜,白酒炒完之後被蒸發晒,白酒汁配埋檸檬汁嘅sauce加埋蜆肉一齊食好好味。芝士忌廉焗蠔有三隻,每隻都充滿焗融咗嘅芝士同忌廉,味道濃郁,配埋大大隻嘅焗蠔,食落真係好爽好滿足!整體嚟講食物質素唔錯,價錢合理,大家嚟澳門可以試一試!📍氹仔舊城區地堡街泉福新村第1期第4座嘉開閣地下位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍氹仔舊城區地堡街泉福新村第1期第4座嘉開閣地下
芝士忌廉焗蠔
芝士薯蓉馬介休焗酥皮
芝士忌廉焗蠔
2023-09-24 2139 瀏覽
🚌去澳門🇲🇴必食‼️但經過社交媒體網站推介,變左依家要排隊⏰🥢 葡式乳豬釀飯 💰MOP$218必食!隻乳豬偏肥,多膏,肉嫰,皮係脆!有樣野大家要知道,葡式乳豬既皮係唔容易咬,比較煙靭,所以做到皮脆係出色!乳豬底有炒飯墊底,索左乳豬既味,其實兩個人食依個飯已經飽,因為啲豬都食到好漏🤣🥢 馬介休炒椰菜 💰MOP$63依個菜就正常味道,有唔少馬介休既碎碎,因為食乳豬好漏,所以叫返個菜平衡下不過餐廳因為多咗人排隊,所以感覺上好似好想趕客人走,啲枱又坐得好迫,所以預咗坐就坐得唔係好舒服㗎啦😓未試過可以一試
🚌去澳門🇲🇴必食‼️

但經過社交媒體網站推介,變左依家要排隊⏰

🥢 葡式乳豬釀飯 💰MOP$218

🥢 馬介休炒椰菜 💰MOP$63

未試過可以一試
2023-09-09
20 分鐘 (堂食)
2023-08-27 2130 瀏覽
(過咗就嚟兩個月先post🤣)澳門最出名就係食乳豬,而呢間餐廳都係喺澳門好出名,所以就去咗試試佢,味道都真係唔錯而且餐廳中餐有葡萄牙嘅感覺,呢間係一定要book位先可以去因為長期排隊,而且好早就閉店
2023-07-05
2023-08-19 1504 瀏覽
今日與友人到氹仔食葡國菜,友人通知我哋地點時,我發覺原來係12年前曾經同老婆澳遊時食飯嘅波爾圖(有出食評架),我們到達前友人已點齊滿枱美食~有乳豬釀飯,污糟雞,葡國雞,脆炸馬介休球,芝士薯蓉馬介休焗酥皮,白酒煮蜆,原條龍脷,葡國海鮮燴飯,塔維拉海鮮酸辣意粉,焗鴨肉飯,葡國鹹豬手沙律,芝士肉醬焗意粉,忌廉芝士焗西蘭花,等等~乳豬釀飯 乳豬依然皮脆肉嫩,飯粒乾身粒粒分明,豬油香氣撲鼻。勁正,必食👍🏻👍🏻👍🏻~焗鴨肉飯~勁正飯粒分明,飯內藏鴨肉,面頭有臘腸,個飯上枱嗰陣時鴨氣撲鼻,依個都係推介必食👍🏻👍🏻👍🏻~污糟雞 估計係先烤,再放上一個有蔬菜橄欖等嘅湯汁上邊,因有辣椒乾所以有少許辣,味道唔錯。👍🏻👍🏻~葡國雞 OK味道正常。~脆炸馬介休球雖然寫係脆炸,但仍是覺得皮硬了少許,但味道沒有問題。~芝士薯蓉馬介休焗酥皮 依個芝士配埋馬介休嘅香味,再配上薯蓉及酥皮,酥皮嘅脆,再加埋芝士薯蓉馬介休,幾層口感及味道,唔錯唔錯👍🏻~白酒煮蜆 無沙,肉飽滿,上枱時仍然有白酒香味,水準之作👍🏻~葡國海鮮焗飯 普通正常。~塔維拉海鮮酸辣意粉 嗯普通正常。~原條龍脷 Ok嘅正常其他的都 正常味道冇乜特別污
~乳豬釀飯
~焗鴨肉飯~
~污糟雞
~葡國雞
OK味道正常。
~脆炸馬介休球
雖然寫係脆炸,但仍是覺得皮硬了少許,但味道沒有問題。
~芝士薯蓉馬介休焗酥皮
~葡國海鮮焗飯 普通正常。
~塔維拉海鮮酸辣意粉 嗯普通正常。
~原條龍脷 Ok嘅正常
其他的都 正常味道冇乜特別
污糟雞(下圖)

戴返頭盔先,我覺得好唔好食≠你覺得好唔好食,好唔好食因人而異。

• 乳豬釀飯
  • 焗鴨飯
2023-07-20 1777 瀏覽
一場嚟到澳門就必定係要食下葡國菜😝上網見到呢間好出名就去咗試,去到個陣好多人,要拎飛再排大概一個鐘左右先入到去。餐廳環境似family restaurant。同隔籬枱坐得好近☹️ 兩個人叫左兩個主菜share1. 葡式乳豬釀飯乳豬同中式乳豬有少少唔同。相比之下好重香料味,有少少偏咸。 炒飯似茄汁炒飯, 冇咩驚喜同太酒。2. 法國芥辣籽焗安格斯西冷牛扒見到隔離好多枱都有叫白酒煮蜆。 但因為男朋友唔食蜆所以冇叫到。反而叫左個牛排食。雖然呢個唔係大家推介既菜式,佢反而俾到驚喜我。 係面既芥辣籽唔會好攻鼻,配牛肉同薯條食都好出色。叫左兩個主菜埋單差唔多要五百蚊。有少少偏貴。下次去澳門可能都係掃街開心啲🤪
一場嚟到澳門就必定係要食下葡國菜😝

兩個人叫左兩個主菜share

1. 葡式乳豬釀飯

2. 法國芥辣籽焗安格斯西冷牛扒

2023-07-18 1531 瀏覽
波爾圖真係好多人排隊,未夠下午6點,我地5點半已經見人龍,即排隊,但第一輪無得入,要留名等下一輪,我地就行一陣官也街,幸好6點30分可以入座。葡式乳豬釀飯,必點菜式,乳豬皮薄又脆,不油膩,豬肉入味又腍,用肉腿炒飯,且有調味,好食,份量睇落少,但食完2個人都覺得飽。炸馬介休球,最抵食,香脆又咸香,薯味重。檸檬白酒煮蜆,清新鮮甜,蜆肉飽滿,份量都幾多,檸檬令蜆肉又鮮,白酒令蜆肉去腥,蜆肉亦無沙,好味。

炸馬介休球,最抵食,香脆又咸香,薯味重。

2023-06-03
🇲🇴好耐冇去澳門 今次去咗澳門2日1夜 夜晚食返4年前食過嘅波爾圖!今次再去都依然覺得佢係間真心高質抵食嘅葡式餐廳👅 好想推薦俾大家~• 葡式乳豬釀飯 $218 🐖 4.5/5必食之一!即叫即做嘅juicy乳豬 釀咗蕃茄汁底炒飯 熱辣辣上到枱 淨係賣相都好吸引 乳豬皮超薄脆 睇相都見到乳豬好厚肉 平時去飲食乳豬好怕過咸 但佢地嘅乳豬夠油香之餘調味岩岩好 唔會有豬羶味 因為佢係釀飯 炒飯完美吸收曬油香 男朋友仲話個飯好食過個乳豬添LOL• 檸檬白酒炒蜆 $118 🍋 4.4/5第二樣必食嘅菜!爆多牛油落去炒嘅蜆 好難唔好食 蜆嘅份量好好好多 個碗好似黑洞咁食極都仲有 蜆夠肥冇沙 冇得輸👅• 脆炒馬介休球 $55 🐟 3/5味道正常 印象中以前嘅馬介休球分量比較多同足料啲 可以見到一絲絲魚肉 建議多人啲share 2個人食極飽總結:澳門遊客區抵食葡國菜之選~ 2個人可以叫乳豬飯同炒蜆試下 $3xx已經可以飽到捧住個肚走! 😜❤️P.S. 記得提早book枱!walkin得好少位 不過勝在係正氹仔 就算要等位都可以係附近行下

• 葡式乳豬釀飯 $218 🐖 4.5/5

• 檸檬白酒炒蜆 $118 🍋 4.4/5

• 脆炒馬介休球 $55 🐟 3/5

2023-06-12 1455 瀏覽
排隊又唔一定好好食既... 去完倫敦人睇表演, 返返去頭先睇落價格都OK抵食架葡國餐廳。5:15分去到已經有2組人排係我地前面, 門口有張紙寫住5:30開門, 甘我地就順利成章一返到地堡街就排一陣隊食呢間喇。基本上你5:31黎到已經冇位架喇, 要等第2輪囉。人大左叫野食都叻左, 唔會眼闊肚窄叫太多食唔晒 點左3個菜式, 2杯飲品。脆炸馬介休球 $55麵包焗葡國雞 $108芝士薯茸馬介休焗酥皮 $123玫瑰西柚蘇打& 苿莉花青金桔蘇打$33/each兩個人都食到飽飽甘走。味道比較好架會係芝士薯茸馬介休焗酥皮, 但酥皮太膩了, 酥皮食左一半就冇食了, 芝士唔會丸多薯茸夠茸, 馬介休肉都食到有4粒, 咸咸地幾好味。麵包焗葡國雞個咖哩汁幾好, 但個雞好'鞋'。脆炸馬介休球 就冇咩特別, 好普通。野飲我果杯就玫瑰味都幾重, 但西柚味冇咩(因為佢用了西柚乾嗎?) 始終一分錢一分貨, 葡國菜黎講佢都算平民價格? 總結係冇咩特別冇咩驚喜, 食得飽, 但唔算特別好食。
點左3個菜式, 2杯飲品。

脆炸馬介休球 $55
麵包焗葡國雞 $108
芝士薯茸馬介休焗酥皮 $123
玫瑰西柚蘇打& 苿莉花青金桔蘇打$33/each

15 分鐘 (堂食)
2023-06-08 963 瀏覽
係氹仔區有林林總總嘅葡國菜餐廳,波爾圖係一間多年嚟每次去到都大排長龍嘅!所以今次選擇早少少去!排兩張枱就有位啦! 但有少少期望過高🥹 如果要排咁耐隊嘅話,未必會回顧了🫢芝士忌廉焗生蠔 MOP66超多芝士同菠菜忌廉融入生蠔,生蠔size較細,記得襯熱食,如果唔係就會出腥味脆炸馬介仔球 MOP55外脆內軟!但略嫌薯蓉太多,食唔出有馬介休葡國海鮮燴飯 MOP138反而個飯有驚喜,飯汁味超濃而且有足夠嘅海鮮!當中有蝦、青口、魚柳、魷魚!最鐘意佢飯入面有好多洋蔥粒!令每啖都更有口感!馬介休炒雜菜 MOP63比較清淡嘅炒雜菜,本來以為有馬介休會好咸,但最後味道偏淡,可能用得太多水蓉去炒!令味道變得更淡

芝士忌廉焗生蠔 MOP66

脆炸馬介仔球 MOP55
外脆內軟!但略嫌薯蓉太多,食唔出有馬介休

葡國海鮮燴飯 MOP138

馬介休炒雜菜 MOP63
2023-06-02 1194 瀏覽
去澳門食葡國菜是很多香港人的目標,但要找到一間性格比高的葡國菜又不是一件易事。波爾圖在氹仔舊城區附近,地理位置接近官也街,可達度高。價錢相對其他餐廳,散叫會較比算。當晚點了兩個小食兩個主菜,其中農夫包焗葡國雞、白酒煮蜆非常出色。白酒煮蜆有白酒香味,蜆加上白酒十分鮮甜,而煮出黎的湯汁更是鮮美無比。而農夫包焗葡國雞份量足,雞肉入味而且夠滑,農夫包吸收葡汁,非常好食。建議人多去食,可以試到更多食物,如馬介休球、乳豬等等

建議人多去食,可以試到更多食物,如馬介休球、乳豬等等
白酒煮蜆
白酒煮蜆
  • 麵包葡國雞
2023-04-29 11872 瀏覽
❣️S7 葡式乳豬釀飯 $218呢個係成餐飯最有驚喜同🤩眼乳豬嘅豬皮同脂肪比例好出色做到脆皮 同時不油膩 🤩🤩🤩肉當然嫩口 係真乳豬😉😉保持到juicy 個人認為值得叫飯底類似西炒飯做法 🍅 青紅椒 洋蔥等材料都叫炒得幾乾爽主要係乳豬真係幾唔錯❣️❣️❣️份量可以2-3 個🙍‍♀️share 🧐 51. 脆炸馬介休球 $55一碟有五粒波波 主要食到係🥔味 咸魚嘅味道就真係唔顯眼其次就係輕微嘅芫荽味但唔算好突出 所以比較失望但溫度係好足夠 上枱出哂煙🤨 23. 麵包焗葡國雞 $108原本想嗌污糟雞 但冇哂所以朋友叫咗呢個如果係香港食過「農夫包」咁佢地係同一category 不過🇲🇴嘅葡汁唔同香港佢呢度嘅做法會比較重口味重鹹 唔係香濃/香料味亦都唔係平時食開嘅甜版本個人鐘意香港嘅葡汁多啲雞肉口感都係正正常常呢款唔係太建議食🤨🤨🤨當日星期六 七點左右一行三人唔算等好多張枱所以如果見到人龍都唔使太驚🤣🤣店員服務正常 餐廳座位唔算好多💰人均大約hkd $140 已計加一
❣️S7 葡式乳豬釀飯 $218

但溫度係好足夠 上枱出哂煙

🤨 23. 麵包焗葡國雞 $108
原本想嗌污糟雞 但冇哂
所以朋友叫咗呢個

如果係香港食過「農夫包」
咁佢地係同一category

所以如果見到人龍都唔使太驚🤣🤣
店員服務正常 餐廳座位唔算好多

💰人均大約hkd $140 已計加一
  • 葡式乳豬釀飯
呢度冇得電話預約😒亦都冇得排隊攞飛😒係呀‼️排隊攞飛都會俾佢趕走㗎😒好彩朋友好堅持棟喺門口冇走開~~終於皇天不負有心人❤️俾我哋試到呢間咁鬼寸嘅葡國菜~仲要限時得一個鐘,真係要坐低即刻叫嘢食,把握時間⚠️不過排都值㗎!!對比其他著名嘅葡國菜…佢真心性價比高❤️<<特色焗鴨飯>>($83)呢個飯係最令我回味嘅🦾飯面焗到起焦!飯入面竟然有鴨肉粒!!所以成個飯充滿鴨油香🥰<<芝士薯茸馬介休焗酥皮>>($123)估唔到呢兩個男人拳頭size嘅酥皮馬介休球係咁飽肚,咁有驚喜🤩佢入面全部都係有明顯薯仔顆粒嘅薯蓉同埋洋蔥粒,個頂俾芝士cover晒!!所以一落檯已經覺得佢香到爆炸💢每一啖入口都令我覺得好滿足~淡淡嘅馬介休味,令我想一再encore!<<脆炸馬介休球>>($55)幾年冇食過馬介休球喇~~本身我鍾意食鹹魚! 所以有鹹魚味嘅我都喜歡🙃可惜我覺得呢家嘅馬介休球唔夠濃味…淡咗少少🤏🏻好彩佢新鮮即炸都加番唔少分🙌🏻<<檸檬白酒炒蜆>>($118)朋友們盛讚嘅一味前菜~我都覺得佢嘅
呢度冇得電話預約😒
亦都冇得排隊攞飛😒
係呀‼️排隊攞飛都會俾佢趕走㗎😒
好彩朋友好堅持棟喺門口冇走開~~
終於皇天不負有心人❤️
俾我哋試到呢間咁鬼寸嘅葡國菜~
仲要限時得一個鐘,真係要坐低即刻叫嘢食,把握時間⚠️

不過排都值㗎!!
對比其他著名嘅葡國菜…佢真心性價比高❤️
特色焗鴨飯

<<特色焗鴨飯>>($83)
呢個飯係最令我回味嘅🦾
飯面焗到起焦!
飯入面竟然有鴨肉粒!!
所以成個飯充滿鴨油香🥰
芝士薯茸馬介休焗酥皮

<<芝士薯茸馬介休焗酥皮>>($123)
所以一落檯已經覺得佢香到爆炸💢
每一啖入口都令我覺得好滿足~
淡淡嘅馬介休味,令我想一再encore!
脆炸馬介休球

<<脆炸馬介休球>>($55)
幾年冇食過馬介休球喇~~
本身我鍾意食鹹魚! 所以有鹹魚味嘅我都喜歡🙃
可惜我覺得呢家嘅馬介休球唔夠濃味…
淡咗少少🤏🏻
好彩佢新鮮即炸都加番唔少分🙌🏻
檸檬白酒炒蜆

<<檸檬白酒炒蜆>>($118)
朋友們盛讚嘅一味前菜~
我都覺得佢嘅蜆肉飽滿厚身,而且檸檬白酒更帶出佢嘅鮮甜💯
份量都唔少㗎~~
鹽燒沙甸魚(2條)

<<鹽燒沙甸魚(2條)>>($58)
魚身上面有好多蒜蓉,煎得好香口🤤
如果大條啲,厚肉啲仲正🤭
葡式乳豬釀飯

<<葡式乳豬釀飯>>($218)
我嫌佢嘅乳豬太肥,豬皮亦都煙韌難嚼😗
下面啲飯雖然炒得幾香,但略嫌炒得太乾身😅
呢個價位…我就唔會再encore🙅🏻‍♀️
麵包焗葡國雞

<<麵包焗葡國雞>>($108)
雞肉唔算多,而且每嚿都好大嚿…
好似我哋一行七人就好難share喇~~
我冇食到雞,comment唔到!
但我好like個bell~ 佢外皮真係超脆!
店員幫我哋用較剪剪包嗰刻都feel到好脆👍🏻
2023-04-07
70 分鐘 (堂食)
特色焗鴨飯
芝士薯茸馬介休焗酥皮
檸檬白酒炒蜆
鹽燒沙甸魚(2條)
  • 芝士馬介休球
  • 焗鴨飯