2005-04-01 50 瀏覽
睇食評講到海灣餐廳成間尊貴食府咁,去到又唔覺得係咁o既一回事~ 始終個人認為,服務好都係高級餐廳不可或缺o既一個要素,而海灣餐廳o既服務都只係average:唔係冇禮貌,但唔冇俾人賓至如歸o既感覺囉~ anyway,我o地抱著不食飽冇歸o既心態,兩個人要左非洲雞($120)、血鴨($95)、海灣燒馬介休($100)同蛋白焗疏乎里($35)~ 非洲雞最先上,我個人最愛呢一道菜,味道濃而好豐富,雞肉又滑,very good,係唯一clear哂o既菜~ 血鴨係出名o既推介,但我o地唔太食得慣,只覺麻麻~ 海灣燒馬介休BF好鍾意,我就嫌咸同太多油... 講起上o黎,多油及味濃真係葡國菜o既特點~ 最後好多人都讚不可不試o既甜品蛋白焗疏乎里,個人覺得絕對唔試冇損失... 係特別o既,但唔係好食囉,滋味絕對同木糠布甸/葡撻冇得比~ 整體水準比預期中差,唔太抵食~
(非會員)
2004-03-26 17 瀏覽
前排同男朋友去左呢間餐廳食葡國菜我地叫左個馬介休沙律, 好特別血鴨, 好正, 係食左咁多次以來最好味既,仲有食左個非洲雞, 一個好大既蛋白梳乎厘同埋開左支紅酒都係$400 幾蚊港紙~~好抵, 係香港, 咁既價錢食唔倒咁既質素一個字正!!!!**裝修得好靚, 岩情侶去**好似得一個waiter 係人...
前排同男朋友去左呢間餐廳食葡國菜
我地叫左個
馬介休沙律, 好特別
血鴨, 好正, 係食左咁多次以來最好味既,
仲有食左個非洲雞, 一個好大既蛋白梳乎厘
同埋開左支紅酒都係$400 幾蚊港紙~~
好抵, 係香港, 咁既價錢食唔倒咁既質素
一個字正!!!!
**裝修得好靚, 岩情侶去
**好似得一個waiter 係人...
2004-03-05 15 瀏覽
第一次食血鴨, 成煲黑色, 因為用鴨血做汁, 賣相麻麻, 味道幾好, 幾特別, 值得試試.<br />非洲雞好野味, 送飯一流.
非洲雞好野味, 送飯一流.
海灣餐廳, 真的不錯的呢~年多前和朋友去, 點了三個菜,一客是燴牛尾, 另一客是葡式焗雜菜,還有炸馬介休球, 三款菜式都非常好味呢~~本來已經很飽了, 但記得在點菜前看到裡面有甜品供應,愛吃甜品的我當然不會錯過~~點了一客蛋白梳夫里,侍應送來的時候, 我和友人都哇一聲叫了出來,因為好高!! 外面烘成金黃色, 很香,盛了一匙來嘗嘗, 哇~~~~~~~~~~ 正正啊!! ^o^本來我的朋友是點了焗椰汁雞蛋布甸的,並且已經上了檯, 不用吃都已經聞得到很香~但友人看見我的梳夫里,都忍不住問侍應, 可不可以不要那客布甸(還沒吃過),轉為梳夫里, 侍應非常好人,他說 食物, 服務和環境都很不錯, 值得一去~
海灣餐廳, 真的不錯的呢~

年多前和朋友去, 點了三個菜,
一客是燴牛尾, 另一客是葡式焗雜菜,
還有炸馬介休球, 三款菜式都非常好味呢~~

本來已經很飽了, 但記得在點菜前看到裡面有甜品供應,
愛吃甜品的我當然不會錯過~~
點了一客蛋白梳夫里,
侍應送來的時候, 我和友人都哇一聲叫了出來,
因為好高!! 外面烘成金黃色, 很香,
本來我的朋友是點了焗椰汁雞蛋布甸的,
並且已經上了檯, 不用吃都已經聞得到很香~
但友人看見我的梳夫里,
都忍不住問侍應, 可不可以不要那客布甸(還沒吃過),
轉為梳夫里, 侍應非常好人,
他說 [你們還沒有碰過客布甸, 當然沒問題啦~]

食物, 服務和環境都很不錯, 值得一去~
(非會員)
2000-08-29 19 瀏覽
007 你吃得很cheap ,在海灣吃飯四個人才四佰餘元,服了你!海灣的主理人是飛太太(葡國人)她在飲食界的地位便等於香港的方太一樣.這是一間典型的澳葡菜,頭盤必試三角荳牛肚,海鮮最是葡國咖喱炒肉蟹和葡式焗鱈魚,血鴨以這店最正宗,飯後再叫一客焗蛋白伴葡國咖啡更是享受.這店的江湖地位約等於半島酒店中之吉地士餐廳.稍嫌那些菲藉侍應招呼太差,扣哂分!
2000-08-15 24 瀏覽
007 有親戚係半個葡國人,住響澳門,帶我o黎呢間餐廳食正宗葡國菜,據說呢間餐廳連前澳督都o黎過,假日會滿哂,好彩我係平日去o即<br>每人先來一個薯蓉雜菜湯,初飲入口有少少怪,飲落就覺得好好飲,最惹味係入面有葡國臘腸,實在太正!<br>頭盤係炸馬加休球,好香,炸到冇油o既響面,又唔會因為薯蓉太多而食唔到馬加休,正,跟住係蒜蓉蝦仔,蝦肉好爽呀!<br>主菜係炒馬加休,葡國臘腸又出現啦!真係好惹味,跟住仲有燒排骨,都唔錯<br>最後甜品係雞蛋布甸,o的焦糖好甜好甜…唯一美中不足…<br>總括我真係食得好滿意,呢度環境仲要好靚,仲要係四個人去食,四百幾蚊港紙,抵到爛呀!響香港冇一千都唔駛落樓呀!