2013-03-18 1878 瀏覽
果日男朋友成日都未食野一坐低即刻叫個蒜蓉包同咖喱牛腩比男朋友食住先個牛腩煮到好淋 加埋大量onion 聞落好香 送飯真係一流鬼佬男朋友就唔係好岩食.. 仲好 我可以食多D跟住我地再叫左爽拿蝦, 薯皮焗帶子, 葡式豬肋骨 個蝦炸到好香口 可以連埋個殼食 (必定再翻食)薯皮焗帶子唔錯 男朋友好鍾意 豬肋骨就真係麻麻地 好乾好UN 又冇咩味~~我叫左佢地桔仔冰都OK 我覺得甜左少少JE 依家知道佢地有自家車場 咁我地又可以隨時去~PS. 果日坐左係佢地D房度 咁岩D人講野大聲到對面街都聽到成餐飯同男朋友都冇咩點傾偈... 因為一講野要勁大聲佢先聽到
果日男朋友成日都未食野
一坐低即刻叫個蒜蓉包同咖喱牛腩比男朋友食住先
個牛腩煮到好淋 加埋大量onion 聞落好香 送飯真係一流
鬼佬男朋友就唔係好岩食.. 仲好 我可以食多D
跟住我地再叫左爽拿蝦, 薯皮焗帶子, 葡式豬肋骨
個蝦炸到好香口 可以連埋個殼食 (必定再翻食)
薯皮焗帶子唔錯 男朋友好鍾意
豬肋骨就真係麻麻地 好乾好UN 又冇咩味~~

我叫左佢地桔仔冰都OK 我覺得甜左少少JE

依家知道佢地有自家車場 咁我地又可以隨時去~

餐牌好色彩繽紛同時都好多食物簡分得好清楚唔同既肉類,小食,一目了然。咖哩崩沙腩,好多份量既牛腩$68大大碗真係超值薯仔夠淋牛腩又嫩又入味,筋位就更加彈牙有咬口嚼勁!件件都好出色,個汁又夠哂香濃又唔太辣唔係稀既咖哩汁,會食到用左唔同材料打碎一齊煮先會有咁既口感用黎點烘豬仔包食真係食唔停食得咁熱氣好需要冰凍清熱既飲品老闆推介馬來西亞既桔仔冰。好懷念依種飲品,估唔到無啦啦係澳門飲得到仲記得係沙巴旅行時日日都會飲又平又清甜降火依到仲好貼心桔仔係幫你出哂味唔使自己督督督喇哈哈 羊架有兩味香草及芥茉燒羊架,另一邊係黑椒汁細細件好嫩肉,佢既肉仲係有少少血唔會燒得老香草及芥茉果隻會攻鼻但唔會覺得太重味香草味同芥茉好夾成個咀一食會充滿哂果兩隻味久久唔散黑椒汁果隻羊味就會出D,惹味D,骨位就更加香脆自制炸墨魚球食得出係手製因為真係好彈牙外脆,唔會係好厚既炸槳葡式乳豬釀飯乳豬真係做得好出色好食上到黎仲係辣口,岩岩整好咁多件有肥有瘦個皮超脆同時好咸香,肉質又保持到唔會過熟但係個飯就好似唔係釀飯一齊煮佢唔熱加冇乳豬既香味只係好普通既炒飯,有點失色但整體黎講真係又抵又有水準既一餐!相信其他食物一樣好食!下次會再黎
餐牌好色彩繽紛同時都好多食物簡
分得好清楚唔同既肉類,小食,一目了然。
咖哩崩沙腩,
好多份量既牛腩
$68大大碗真係超值
薯仔夠淋
牛腩又嫩又入味,筋位就更加彈牙有咬口嚼勁!
件件都好出色,個汁又夠哂香濃又唔太辣
唔係稀既咖哩汁,會食到用左唔同材料打碎一齊煮先會有咁既口感
用黎點烘豬仔包食真係食唔停
食得咁熱氣好需要冰凍清熱既飲品
老闆推介馬來西亞既桔仔冰。
好懷念依種飲品,估唔到無啦啦係澳門飲得到
仲記得係沙巴旅行時日日都會飲
又平又清甜降火
依到仲好貼心桔仔係幫你出哂味唔使自己督督督喇哈哈

羊架有兩味
香草及芥茉燒羊架,另一邊係黑椒汁
細細件好嫩肉,佢既肉仲係有少少血唔會燒得老
香草及芥茉果隻會攻鼻但唔會覺得太重味
香草味同芥茉好夾成個咀一食會充滿哂果兩隻味久久唔散
黑椒汁果隻羊味就會出D,惹味D,骨位就更加香脆
自制炸墨魚球
食得出係手製因為真係好彈牙
外脆,唔會係好厚既炸槳
葡式乳豬釀飯

乳豬真係做得好出色好食
上到黎仲係辣口,岩岩整好
咁多件有肥有瘦個皮超脆
同時好咸香,肉質又保持到唔會過熟
但係個飯就好似唔係釀飯一齊煮
佢唔熱加冇乳豬既香味
只係好普通既炒飯,有點失色

但整體黎講真係又抵又有水準既一餐!
相信其他食物一樣好食!下次會再黎試=]

2013-01-16
2013-01-13 1303 瀏覽
到澳門開完會, 難得晚上無事幹, 順道約些朋友見見面, 吃吃地道餐廳。有時到澳門不是不想去些地道區份, 吃吃他們心目中的好東西, 可是一來上到的士都不知應去哪裡, 二來去到附近又不知從哪巷入, 三來到了也不知應試什麼。找這麼多藉口都是想找多些人一齊吃開心開心一下。他們如常的提出選擇給我, 但今次我也有心水, 這裡我知大名鼎鼎, 亦是很多澳門人喜歡的地道食店。老實說, 只知名字及在黑沙環區, 但它確實的座標哪裡, 我沒有多印象。幸好跟他們一起去, 不用東奔西跑。而這裡原來好在有泊車位置, 只要在車場外開閘後通知餐廳, 他會領你到他們的車位。可是車場九曲十三彎, 陷阱頗多, 駕車人士需特別留意。這餐廳鋪頭其實有兩間, 這樣所示是他們的舊鋪, 在海濱花園車場的入口處, 而其實他們的正鋪已改到從舊鋪拐個彎內巷的新鋪。七時多, 房間無人, 以為時間尚早。可是未幾, 房間, 原來連樓下大廳也坐無虛席, 只是我們早了一步而已。朋友們相繼點上喜愛的, 每樣都很期待, 看這澳門街上的經典表現如何。凍蝦, 是這裡熱點的一名菜, 冷盤食法。灼過的蝦, 拖爽口, 拌上白醋, 蒜同洋蔥。味清香而令人追著進食的感

凍蝦, 是這裡熱點的一名菜, 冷盤食法。灼過的蝦, 拖爽口, 拌上白醋, 蒜同洋蔥。味清香而令人追著進食的感覺大好, 洋蔥鮮而甜, 蝦肉爽口彈牙。當吃畢所有蝦時, 洋蔥等配料還會有人一口一口的淨吃, 可見這個配料是個等的吸引, 巴不得一個白飯一堆配料大口大口的食。
另一個他們必點的菜是咖哩崩沙腩。以前日子, 在澳門落腳的緬甸人很多, 他們帶給澳門緬甸式的魚湯粉同咖哩做法, 後來慢慢就變成了澳門飲食的特色菜。這個咖哩崩沙腩甚有南亞特色, 它不似印度, 尼泊爾般以多重香料, 又不是馬來西亞的南洋椰汁花奶咖哩。仍是用上洋蔥, 不過是切碎炒軟煮溶, 將咖哩煮得色深, 濃而稠, 加上洋蔥的甜味與少許辣味平衡, 高密度質感在口中凝著, 香味一路滲透。正因如此, 用上了澳門特色的烘豬仔包, 為咖哩襯托, 豬仔包的脆口, 乾身能吸收咖哩的能力, 比起白飯更來得開心, 脆口感覺比印度薄餅更動人, 絕對是一流配搭。然而崩沙腩卻相比之下失色, 我比吃坑腩更愛崩沙腩, 喜歡其煮稔後的水晶軟組織與夾上肥膏的牛薑位置, 加上肉質牛味, 令口感變得香稔而滑。可是這個崩沙腩前期炆得未夠稔, 雖有香味, 但需用牙作功一頓才可。
牛油花甲, 用上牛油蒜蓉辣椒炒的花甲。當然沒有沙, 而且花甲大隻, 肉身厚亦有嚼勁, 配上當然是香而惹味吧! 這個應該不要有太大問題吧。
葡式焗鱸魚, 用上橄欖油油焗的方式, 鱸魚先以鹽擦身調味, 盤底鋪上半吋厚薯仔片, 放上魚及蕃茄, 泡辣, 洋蔥及葡式血腸, 加油同焗。葡國簡單的海鮮烹調手法, 常用的焗爐, 橄欖油, 甚有地道風味。魚鮮而不腥, 雖不算厚肉, 但也可滿足, 只是魚肉在油浸下依然有少許鞋, 是焗的時間有些微之誤。不過想特別提到的是魚以陫的其他配料, 經過油焗之後變得異常吸引。洋蔥煮過後又稔又甜, 泡辣有鮮香而不辣, 稔而帶少許爽口, 血腸不硬而有油脂甘香, 蕃茄仍保持水份有油有汁。最好食的莫於殿在下層的薯仔片, 吸收了魚及其他配料焗出來的精華, 而且有少許焦香, 很好。
金蒜胡椒蝦, 蔥蒜辣椒胡椒香味經熱鍋烘逼, 而煮進蝦之中。這種星馬式的配味方汰, 惹味至極, 而且配料乾煸的程度, 每樣都可吃, 其中就以一粒粒的胡椒最好。胡椒脆口, 一咬而碎, 還保留原粒胡椒的香辣惹味。至於蝦, 雖然香脆的外殼加上有彈性的肉質, 可是頃刻間似做了陪襯。不過胡椒及辣椒產生出來的辣味也不少, 如果對辣味十分敏感的朋友, 這味菜未必適合你。
葡式燒乳豬, 很多時葡式燒乳豬雖然都是皮脆, 但是皮的表面不會起砂, 而且肉嫩而肉較薄。可是這個葡式燒乳豬不知是否以中式的乳豬方法改良了, 皮起砂而更爽脆, 肉厚身而啖啖肉。不過不知是否使用雪豬還是燒製配味不足的關係, 肉的本身有些味道不太自然。無論如何, 皮的表現的一流水準! 然而更開心的就是這個殿在底部的炒飯, 入味而惹味, 粒粒炒起, 加上切豬時流下的豬油, 美味美味。
燒魷魚筒, 確是一個有血有肉的真味。魷魚本身味淡質感帶韌, 要靠汁醬刀功才可令魷魚易嚼而鮮味。魷魚筒是燒烤餐館常有菜式, 雖然都不差, 但做得好的都不多。通常火候時間太長, 令魷魚欠肉汁及欠彈性; 又或是怕魷魚焦掉, 少加醬汁, 輕烤短燒, 結果無味又不香。這個處理可謂中庸, 魷筒邊燒邊加汁, 令魷魚表面焦香有味, 可是肉質嫩而有彈性。特別一提不同部位的鮑魚筒能帶給你不同的滿足。魷魚頭最膠口, 而且彈性最好, 汁醬對其影響最少, 鮮味最濃; 魷魚翼扁而爽脆, 有嚼勁而汁醬味中帶少許鮮味, 咬下卜脆破皮感覺最好; 魷魚鬆就是這個乾脆香口, 汁醬惹味而脆薄, 感覺利落。
澳葡式的烤鹹豬手, 有別於乳豬, 外皮是稔綿膠質, 吃下有點漿口。肉較硬, 但更香味更濃。不過吃到有飽意時再吃, 就覺得它的肉太粗糙。不過中間軟組織夾油甘香, 雖感覺膩口, 但依然回味, 而且燒烤香味亦真實存在。
反而烤牛扒就有點大失所望, 可能東西一拼上桌, 吃牛時已轉冷。肉質粗鞋而硬, 肥膏已半成形, 所以牛羶味與油膩感太重。火候經過上桌後的時間後, 肉被餘溫烘著變得太熟。不過依然感受得活生生的燒烤香味, 可是這比較起之前的菜式, 表演實在相距甚遠。
最後這個是白灼椰菜, 不要以為這個很普通, 原來一點都不簡單。如要論菜的鮮甜味, 這個菜比很多什麼大店的花巧菜來得實際。香港與澳門做椰菜的比別, 香港習慣切開椰菜拖水, 時間快, 成本效益高, 一個椰菜可做三碟灼菜。可是澳門做法更實而不華, 原個白灼水煮, 上水後才切開加少許橄欖油便開動。一個椰菜做一個菜, 抵吃之餘, 味道亦大相逕庭。因為椰菜是原個水煮, 菜汁青鮮味流失少, 令菜味特別濃; 而且原個煮, 內心還是嫩綠而脆, 只加少許橄欖油就能帶出絕大的回響。吃東西就是這麽簡單!!

整體來說, 餐廳的美味大於失望。啖啖都是地道真味, 感受的是歷史, 是文化, 是街坊生活。它不是戲中跑龍套的小角, 卻貌似小卒; 但菜式亦不見得能上大臺的小生花旦, 不過這樣的平易近人味道, 才可令人會心微笑。而且這裡除晚飯時間外, 宵夜時段可能比晚飯更旺更熱鬧。
2013-01-04
  • 咖哩崩沙腩
  • 豬仔包
2012-02-08 781 瀏覽
難得有好幾天假期,當然不會白待在香港,24/12晚就出發去澳門玩番個四日三夜﹗一路船放下行李,第一時間就係飛的去林記﹗有睇開我既食評都知林記係我每次澳門必到食店之一﹗佢既燒烤出品真係唔差架﹗呢個就係我地朝思暮想既林記葡式凍蝦,大量洋蔥加上橄欖油白醋等醃蝦,惹味無窮﹗自己整都硬係整唔到佢咁好味﹗呢個孜然和牛粒,成百蚊碟不過真係好好味﹗食完一碟想來多碟啊﹗今天是我倆的五十六月天,當然飲多杯啦﹗呢晚同食家兩個人飲左成六支大啤,乾魷魚都叫左幾塊,佐酒佳品﹗法式炒大花甲,未吃已聞到極重牛油香,加上洋蔥辣椒等,個汁真係PERFECT﹗
一路船放下行李,第一時間就係飛的去林記﹗
林記燒烤是每次必吃的
有睇開我既食評都知林記係我每次澳門必到食店之一﹗
轉了新的menu
佢既燒烤出品真係唔差架﹗
葡式凍蝦,硬係這兒好吃點
自己整都硬係整唔到佢咁好味﹗
孜然牛粒佐酒一流
我們的月天,值得紀念
今天是我倆的五十六月天,當然飲多杯啦﹗
乾魷魚送酒最好
法式炒花甲牛油味香濃

5 分鐘 (堂食)
$150 (宵夜)
林記燒烤是每次必吃的
轉了新的menu
葡式凍蝦,硬係這兒好吃點
孜然牛粒佐酒一流
我們的月天,值得紀念
乾魷魚送酒最好
法式炒花甲牛油味香濃
2011-11-22 471 瀏覽
上次黎已經係上年既事啦, 試過之後真係念念不忘, 成日心思思想黎食. 所以往後每次黎澳門都必定黎哩度encore, 已經成為晚餐既指定動作之一. 但想黎既朋友記得最好訂定位先, 以免要等位 (尤其是假日, 實爆場的). 今晚我地book 左6點半, 但係我地早左半個鐘黎, 六點已經到了, 老闆都好好照比我地坐低, 不過7點半就要交番枱比佢, 咁我地4個都覺得冇問題啦, 1個鐘實夠哂啦. 雖然老闆好似唔休做咁, 但其實佢都幾nice 的. 等左10分鐘倒d 食物就開始上枱嚕!有咩好食? 必叫之一 - 咖喱牛腩! 牛腩同牛筋紋得好淋, 咖喱超惹味, 連唔太食得得辣既朋友都話正. 暫時味搵到有邊度既咖喱正過哩度~! 叫得咖喱, 一定配埋佢個即焗製既豬仔包, 一絕...!! 而家睇番相已經想再去食過!必叫之二~~羊架, 左邊係燒, 右邊係芥末香草焗, 燒既比較 juicy; 焗既比較香口, 芥末又唔太攻鼻, 非常正斗新嘗試既蜜糖咸豬手, 燒得唔夠脆皮, 又唔醃得唔夠入味 (定係專登唔醃呢?), 所以一般, 不會再encore.估唔到沙甸魚燒得幾好~~ 肉質都唔錯, 可惜已經好飽, 朋友們你地食
估唔到沙甸魚燒得幾好~~ 肉質都唔錯, 可惜已經好飽, 朋友們你地食埋佢啦...

下年一定再來過
2011-08-27
2011-03-28 272 瀏覽
我們每一年總會去澳門覓食一次。林記本來不在我們的Check-list當中,不過同事極力推介,所以決定一試。甫落船馬上前往林記,由於肚餓難當,看到餐牌上盡是美食,除了腦海裡的羊十一,實在不知如何是好,就請侍應姐姐發板。她介紹了咖哩坑腩、法式炒花甲皇和炒雜菜。因為餐牌選擇太多,我們什麼都想試,她隨即叫停我們,說這些應該夠我們吃了,這種態度實在不錯,體貼之餘又環保,雖然會少賺一兩碟菜的錢,但是肯定會賺回我們將來會再光顧的心。豬仔包外脆內嫰,無論配搭咖哩吃,或者是齋吃,都是一流。香草燒和芥茉燒各半份,芥茉的非常出色,芥辣雖然攻鼻,但很輕微,亦略帶甜味。香草燒也不錯,生熟程度剛好。咖哩坑腩我尤其喜愛。牛筋很「淋」,咖哩汁很不錯,當時只恨肚皮沒有多餘空間去盛載多一碗白飯,眼見當地居民都會打包咖哩汁回家,十分羨慕。算吧,作為遊客的我們,難道帶回香港作手信嗎?花甲很飽滿,絕對新鮮。這個汁也不錯,略帶酒味和牛油香。咸牛脷聽說是必吃的,不過本人對於牛脷印象一般,但我相信這種烹調手法對於牛脷來說是很合適的。兩個人吃的種類一定有限,眼見隔離枱的凍蝦和其他燒物,我相信一定會有下一次!
我們每一年總會去澳門覓食一次。
豬仔包外脆內嫰,無論配搭咖哩吃,或者是齋吃,都是一流。
花甲很飽滿,絕對新鮮。這個汁也不錯,略帶酒味和牛油香。
2011-03-25
  • 咖哩坑腩,法式炒花甲皇,芥茉燒羊架,豬仔包
2010-12-02 195 瀏覽
身為一個澳門人,在很久很久以前,都把這一間食店當成飯堂。但一切的改變來的太快....自從xx 蘇介紹完之後,除了要等位外,食物質素和價錢都變了....燒羊架 記得以前係 98 蚊一份, 前幾日去係 110 蚊...咁都算了, wasabi 味都可以保持水準,但燒汁果d 除左燒唔乾之外,仲燒唔熟,大佬,羊排係不能生吃的.....同以前的精心製作真係差天共地....燒鹹牛脷厚切個人覺得 d 牛脷好腥,好似d 血水未清乾淨咁...咖喱牛腩(大)以前的咖喱牛腩叫大的話係用一個好大的盤裝的, 差唔多係 4 人份...而家用一個碗仔去裝, 兩人份. 咖喱淡而無味, 講話牛腩就90% 都係牛筋, 而且仲未煮林...但價錢仲貴左....以前的咖喱牛腩好用心機去煮的,但而家周街都煮得好過佢 又平過佢炸墨魚丸可能係最好食的一味, 但幾10 粒定 8 粒, 好貴而且好熱氣總結:澳門仲有好多大件夾抵食的舖頭, 除非有改善,否則留返錢去x益或者師x仔好過。用一句xx 蘇的說話: no good (x)

燒羊架
燒鹹牛脷厚切
個人覺得 d 牛脷好腥,好似d 血水未清乾淨咁...
咖喱牛腩(大)
炸墨魚丸
總結:
用一句xx 蘇的說話: no good (x)

2010-11-20
2010-11-30 372 瀏覽
如果不是多得我丈夫的在澳門上班的姨丈介紹, 我地都唔知有咁正斗美食(因為黑沙環有點兒遠)全程姨丈點菜及請客(多謝)蝦雖然不至於爽脆但配生洋葱菜油也很清新。花甲皇又厚肉又大隻, 白酒汁及生洋葱連硬豬包一起吃, 是我的至愛!鹽燒很入味, 連鮮味也帶了出來。羊架帶血燒得嫩,芥末甜不辣。可是黑椒汁就異常辣兼與羊架的味道唔襯。牛尾湯精華盡在不言中。
全程姨丈點菜及請客(多謝

葡式凍蝦

蝦雖然不至於爽脆但配生洋葱菜油也很清新。
法式炒花甲皇

鹽燒魚
鹽燒很入味, 連鮮味也帶了出來。
半份香草及芥茉燒羊架
牛尾湯
牛尾湯精華盡在不言中。
2010-11-26
法式炒花甲皇
鹽燒魚
半份香草及芥茉燒羊架
牛尾湯
  • 燒羊架
  • 法式花甲皇
2010-09-26 107 瀏覽
地點:隔涉 & 偏僻 (一點都唔起眼的位置)時間:晚上 7:30左右 (食飯時間)人氣:無人﹐只有一位疑似職員的人在行來行去 (但其他的食店是有客人的)裝修:烏燈黑火 & 睇上去唔係咁清潔結果:同男朋友再三商量後﹐返左氹仔食。(完全浪費時間)
地點:隔涉 & 偏僻 (一點都唔起眼的位置)
時間:晚上 7:30左右 (食飯時間)
裝修:烏燈黑火 & 睇上去唔係咁清潔

結果:同男朋友再三商量後﹐返左氹仔食。(完全浪費時間)
2010-09-24
2010-09-15 371 瀏覽
林記啲位置對於遊客黎講有少少偏僻,可能自己好少去到黑沙環果邊,由拱北關閘打的都要成20幾蚊,不過為左搵野食…冇計啦~咁吊腳啲地方D人都要黎,一定有原因啲~ 店內啲環境非常街坊,近乎冇乜裝修,分兩層,下層較少地方,上層就好較大,仲有細廳房。不過可能可以玩骰盅啲關係,就令到餐廳裡面好嘈,而且店內用啲枱櫈都係好普通嘅摺檯同背椅啲…好一間室內啲大牌檔!話到明係勁食之旅,當然又要勁order啦,我同Cobi爸都係食得啲人,不過心唸要留肚食宵夜,唔可以亂黎…不過2個人都叫左5樣餸。葡式凍蝦Cobi爸係玻璃肚,少少野唔對路就會肚仔痛,一見到我order凍蝦就”er…”哂,仲以為係生食…經我一番唇舌之後最終回我一句「死就死啦」! 唔洗下嘛…上枱時個樣以為平平冇奇,毫不起眼,不過就聞到陣陣啲洋蔥香味,一入口就覺得呢個菜式非常惹味,係用左去殼啲中蝦,加上大量啲生洋蔥、黑椒、芫茜、橄欖油、少量啲檸檬汁醃製而成,真係好好味,D生洋蔥完全唔覺佢辣,唔係好鍾意芫茜啲我都冇理咁多,就連D洋蔥都唔放過,全碟食清光!果然係招牌菜!燒羊架 (孜然粉+wasabi)響網上已經得知可以order半份,而半份又可以order

葡式凍蝦

燒羊架 (孜然粉+wasabi)
響網上已經得知可以order半份,而半份又可以order 2隻唔同味道,可以feel到店主都關心我地呢D table for 2 啲客人,唔錯~講番個羊,外表好油,呢D唔係羊油,係上枱前加啲,目的係令到D肉光身D、靚D,不過就油左少少囉
;肉質方面OK,店主應該係用左蒙古啲羊仔架,又平又正(因為我自己屋企都唔食紐西蘭羊架,而轉食蒙古羊仔架lu~)肉質好嫩,如果D羊架係燒好至cut開一件件仲好,可以做到just pink啲效果! 羊架有少少啲羶味(食羊唔食羶不如唔好食),混合埋D新疆孜然粉,好match~如果多D孜然粉仲香;至於wasabi味啲羊架都係第1次試,味道好新鮮好特別,羊架被燒到外脆內嫩,廚師為求特顯羊架啲酥脆感,再響羊架表層加少許麵包康,可以令食客覺得冇咁油膩之餘,又大大提升個口感,加埋wasabi,微微帶出日式feel,別有風味~ wasabi羊架必食!

燒鹹牛脷厚切
我同Cobi爸都係牛脷狂,本身係睇左so good之後再上網search佢啲食評,但係點解D食評全部都係話「好稔」
…? 可能每個人啲口味唔同,我同Cobi爸都係鍾意食爽口啲燒牛脷,但係爽得黎係唔「un」果隻,可能佢地用啲材料no good,所以維有煮稔佢再燒,咁就會做到好似「冇筋、入口即化」,不過就冇哂燒牛脷應有爽口啲質感,如同食緊一件燒香左啲午餐肉…如果有下廚經驗者,可能會留意到件牛脷…其實層脷胎唔係去得咁乾淨……味道方面,燒牛脷唔需要特別調味,海鹽同黑胡椒已經足夠,呢方面佢地就跟足,冇手多多加D醬汁,整體黎講,唔係我杯茶~

燒沙丁魚
Cobi爸唔食冇鱗魚,所以只係order左1條(竟然可以order 1條,幾好幾好~)沙丁魚啲外皮燒得夠乾身,而且好香,魚啲油分亦重,入口好重魚味,如果唔加檸檬汁的話可能會有少少腥,好OK呀~

虾醬炒通菜
4句~通菜鮮,虾醬夠,味道濃,有鑊氣!

店員招呼都係一般啦,抵唔抵食就真係見仁見智啦~冇裝修啲食店每人都要$130落樓,同日啲下午我去左船屋食lunch都係每人$150…總括而言,如果唔介意去D冇裝修,又嘈嘈地啲地方食飯,林記都係一間不防一試啲食店。

PS.so so 啲介紹…有時唔好信哂lu~
餐牌
Wasabi 燒羊架
孜然燒羊架
2010-07-02
15 分鐘 (堂食)
餐牌
Wasabi 燒羊架
虾醬炒通菜
  • 葡式凍蝦,wasabi燒羊架
林記燒烤 (因為呢個林記燒烤先至做 OPENRICE 既會員,請不要以為係好嘢,執到錢都唔會再食)六月份老婆大人生曰, 一行六人到澳門食野放假.晚上 6:45 到了亞蘇介紹的林記燒烤吃晚餐及看世界盃, 我們己經問過老闆,他說是有波睇的, 俾咗一張冇冷氣及只有三人可睇到電視機的枱, 打側坐即刻俾亞姐鬧話不可以, (俾人鬧真冇瘾, 嚟食嘢要睇人面色) 到 7:30 都未轉台, 叫亞姐轉台她說老闆話晚飯時段不播波, 後來有少少爭坳才有得睇, 真嬲死. 前言不對後語(顧客不是至上)至於食物來說真是有點過份, 我們叫了一支 MOP 90 白酒, 但飲來就好像一支汽水的物体,價錢又不平, 真嬲, 後期全程轉飲 BEER 算了, 叫了一份乳豬海鮮煲, 價錢 MOP 250 但是材料又少又不新鮮,我同老細投訴很少乳豬, 他的態度就不大好之下回應(你同我諗下成本問題) 我就即刻諗到, 原來佢食水好深架.乳豬 5件, 甩頭蝦 5隻, 蜆 4隻, 青口 4隻, 尤魚 3片, 以上材料值不值 MOP 250 元 ?各位請計一計啦 ! 重有孜然牛粒, MOP 100 貴得來又不甚好食, 沒有牛味, 乾身無肉汁,

六月份老婆大人生曰, 一行六人到澳門食野放假.

(俾人鬧真冇瘾, 嚟食嘢要睇人面色)

到 7:30 都未轉台,
叫亞姐轉台她說老闆話晚飯時段不播波,
後來有少少爭坳才有得睇, 真嬲死. 前言不對後語(
顧客不是至上)
價錢又不平, 真嬲,

各位請計一計啦 ! 重有孜然牛粒, MOP 100 貴得來又不甚好食, 沒有牛味, 乾身無肉汁, 黑麻麻無賣相, 比上深圳食孜然羊排差很遠,

後期叫了咖哩雞同什麽段磅計的牛肉, 幾樣野就算了, 但是都冇一樣出色, 連一碟不難做的什菜沙律也鹹到死, 不知所謂.

其他什麽所謂招牌菜都不敢再叫.
收費一流, 食物出品九流, 執到錢都唔會再食.

無謂同錢作對, 到 9:15 起錨, 是次消費 MOP 780 ( 6人)
2010-06-14
慶祝紀念
生日
2010-04-07 101 瀏覽
預早兩曰由香港打电話留位,留位時老細已經再三吩咐不要遲到否則會冇位。心想係唔係真的咁旺,鋪頭開6:00pm,book 位6:30pm 準時到達,一去到樓上樓下已經坐滿晒客,聽到老細接電話留位已經要去到10:30pm真張。 開始叫食物我地一行六人叫左7個餸 一個炒麵,豬仔飽同白飯。乳豬:1/4隻皮就夠脆但肉就好肥下次可以唔叫。羊架兩味唔so佢需然係燒但D肉好嫩。炸墨魚丸好彈牙同埋唔會油淋淋正!燒鹹牛利好香好唸。肉絲炒麵一心以為同香港一樣係炸左個麵然後有個九王汁係上面点知係豉油王 炒 ,但出其地好食而且係麵下面無多餘既油。全晚我哋覺得做得最出色就係咖喱雞香而不辣超正。真係值得一試但記住訂位!後記從未見過茶餐廳清明節要加20%但係澳門就有一間嘞!咁有特色嘅餐廳就係氹仔嘅大利來記食朱扒飽果間。
乳豬:1/4隻皮就夠脆但肉就好肥下次可以唔叫。
羊架兩味唔so佢需然係燒但D肉好嫩。
2010-04-04
  • 咖喱
2010-03-30 90 瀏覽
呢間野係個trip中我最期待食既一餐,o係下午做左2間野既last customer後,我地住bus黎到林記,一入就有位....wow,好在我地得2個人啫因為想試d唔同野,都係細細份咁嗌啦嗌左個烤羊排 (1件$20)都幾大件,食落幾滑,有d似食牛架成日食羊既我都覺得真係唔錯一份牛 (10安士,好似係45)嗌左5成,不過應該唔足5成,不過味道係okay的,唔係太夠牛味有個汁另上切開左後睇得出應該唔係好靚既牛,不過咁既價錢,我收貨的2份蜜味chicken wing ($12份,2隻)燒得好香,不過唔夠脆口,肉都有dd太salty燒牛舌 ($45)一份有5件,不過真係唔錯的,如果飲酒食佢真係一流一碗咖哩牛腩($40/$45,唔係太記得)因為只係得2個人,只好嗌一份細的了,不過都唔細份架跟住用黎點包食,雖然個汁都幾辣,但真係好惹味的一隻豬仔包係就係好食,不過因為碗curry好耐至上,開始淋了一份蒜蓉包呢份係食食下curry嗌,香,脆,好味,可惜唔夠位再嗌一份2*coke, 1* zero見佢地真係好忙,但係服務仍然係okay的,冇話黑面o個d野食真係好好,全場爆晒都可以做到水準,呢間野,我一定

因為想試d唔同野,都係細細份咁嗌啦

嗌左個烤羊排 (1件$20)
都幾大件,食落幾滑,有d似食牛架
成日食羊既我都覺得真係唔錯

一份牛 (10安士,好似係45)
有個汁另上
切開左後睇得出應該唔係好靚既牛,不過咁既價錢,我收貨的

2份蜜味chicken wing ($12份,2隻)
燒得好香,不過唔夠脆口,肉都有dd太salty

燒牛舌 ($45)
一份有5件,不過真係唔錯的,如果飲酒食佢真係一流

一碗咖哩牛腩($40/$45,唔係太記得)
因為只係得2個人,只好嗌一份細的了,不過都唔細份架
跟住用黎點包食,雖然個汁都幾辣,但真係好惹味的

一隻豬仔包
係就係好食,不過因為碗curry好耐至上,開始淋了

一份蒜蓉包
呢份係食食下curry嗌,香,脆,好味,可惜唔夠位再嗌一份

2*coke, 1* zero

見佢地真係好忙,但係服務仍然係okay的,冇話黑面o個d
野食真係好好,全場爆晒都可以做到水準,呢間野,我一定會再黎食的!
呢餐野真係勁平,食左咁多野,都係$100/人到咋
curry and豬仔包!
羊排,水準之作
牛舌,飲酒良伴
牛......可以更好的
味道唔錯
2010-03-28
curry and豬仔包!
羊排,水準之作
牛舌,飲酒良伴
牛......可以更好的
味道唔錯
2009-12-30 259 瀏覽
食完雅憩回酒店休息一陣,大家分發好抽到的XMAS禮物,再收拾行裝,去四季酒店行下﹗錢就無賭,不過四季有樣好就係賭場入面可以叫生啤飲,睇住友人賭錢我就有野飲,唔錯唔錯﹗友人小勝而回,又再出發去下一站食宵夜,地點係國慶食完的林記﹗地點在黑沙環,四季打的去大約七十蚊左右。一入門口就見到張老闆,佢同友人在開XMAS PARTY,我地只係食過一次當然唔會認得我地,不過都走埋黎同我地SOCIAL一番,認真親切﹗來呢度當然大口大口啤酒,$11支青島抵飲又順喉,最緊要是叫多六隻骰盅,一路玩一路食最有氣氛。先來的是上次吃過超好味的葡式凍蝦,以大量洋蔥加入芫茜橄欖油醃製而成,蝦是已去殼的中蝦大大隻,與一大羹配料同吃,惹味非比尋常,一客有八隻,我最至鍾意食0的臭口野,食完蝦都仲要剷0的洋蔥來吃,好好味啊﹗再來是川味花螺,花螺夠多配上杰撻撻既川汁,辣度十足,花螺雖然細隻不過很爽口新鮮,辣汁是辣中有麻,香港很多地方的辣酒螺辣度未及佢一半,友人吃到成頭汗,可知一二﹗紙包銀鱈魚,味道就比較淡,亦也許我地岩岩吃完兩個濃味食物,吃不出其應有味道﹗炸墨魚球外脆內軟,咬入裡面仲有不少墨魚小粒,吃落就知是手打的,口感煙韌彈牙

地點在黑沙環,四季打的去大約七十蚊左右。

炸墨魚球外脆內軟,咬入裡面仲有不少墨魚小粒,吃落就知是手打的,口感煙韌彈牙有嚼勁,墨魚味濃厚,不用蘸醬吃我覺得更能食出佢既質素,越食越有味道﹗

老闆上次同我地講要吃烤牛舌,今次就叫一份來試下,不吃內臟的我也放膽吃半片,講真唔太識欣賞牛舌的美味,我只覺得味道有0的似煎脆左而又比較煙韌既午餐肉。

烤魷魚乾前後ORDER了兩碟,香口小食最岩佐酒,蘸芥辣豉油同吃更是一絕,六人也大讚﹗

孜然牛粒雖然賣成一百蚊一碟,不過佢所用既牛肉粒牛味真的濃郁,口感軟熟而有質感,吃得出那豐腴的肥美,大大粒千其唔好咬兩野就吞,多嚼幾口讓口腔滿充斥那牛肉味道是一份享受,牛味一浪接一浪,嗜牛者必滿意﹗

最後來了一個蝦咖哩加豬仔包及蒜蓉包,咖哩夠香而微辣,送麵包真的一流,蝦是中蝦爽口新鮮,呢間野的豬仔包十分香脆,差不多見到枱枱都用佢來蘸咖哩,真係幾鬼好味架﹗

成枱都係野食,玩下骰盅大叫大嚷,這就是我們的宵夜,玩到12:00個個眼皮半合,先盡興而歸﹗

埋單六百幾蚊,飲左十幾支BEER咁多野食都咁抵,又是要再推介的時候﹗
葡式凍蝦,必吃
川汁煮螺,辣中帶麻
墨魚球,外脆內軟有咬口
紙包銀鱈魚,味道比較淡
魷魚乾ORDER左兩碟,送酒一流
牛舌唔太識欣賞
孜然牛粒貴得有道理
咖哩配豬仔包必吃
$110 (宵夜)
慶祝紀念
  • 魷魚乾
  • 咖哩
  • 墨魚球
2009-10-02 83 瀏覽
難得十一有國慶假期,當然出外走走,呢晚就同老友二人到澳門玩番日﹗ 到酒店放低行理出發,這夜我們到黑沙環的林記燒烤食飯﹗ 難得放假梗係玩大佢啦﹗一於飲大﹗生力十蚊大支裝,相當抵飲﹗ 先來一個招牌凍蝦,用欖油、大量洋蔥、黑椒、芫茜等醃成﹗我唔食芫茜的人都覺得超好味﹗呢味真係招牌菜﹗ 川辣煮花螺,螺細隻左少少,個汁較得幾惹味夠濃可惜不夠辣﹗ 孜然牛粒﹗成100蚊碟,老闆張生走出來同我地吹水,話呢碟賣咁貴主因係佢地用美國的雪花牛切粒做的,來貨價錢也絕不便宜﹗牛粒入口真的軟糯有肉汁,孜然味吊起牛本身味道,係貴,不過好好食﹗ 燒羊架可以半份叫,我又無份不過佢地話肉汁夠多,燒得岩岩好羊味濃而嫩滑﹗ 呢間林記真係好岩我地﹗啤酒唔貴又有骰仔玩,見好多宵夜客仲帶埋啤牌來玩添﹗絕對無人理你做咩,正﹗我想究其原因都應該係張老闆本身份人都十分愛玩,見佢同我地吹水係咁講自己0的猜妹威水史就知咩事﹗(佢話自己猜妹在馬交無人能敵﹗) 咖哩雞,咖哩較得比平日吃到的辣,雞肉是雪藏貨不過入味嫩滑﹗咖哩的好朋友除了白飯外仲有蒜蓉包﹗ 燒花甲王味道好淡,老闆話佢來遲左,如佢早到一定介紹我地食咩西班牙汁花甲,佢話正好多﹗ 豬頸肉
到酒店放低行理出發,這夜我們到黑沙環的林記燒烤食飯﹗

難得放假梗係玩大佢啦﹗一於飲大﹗
生力十蚊大支裝,相當抵飲﹗

川辣煮花螺,螺細隻左少少,個汁較得幾惹味夠濃可惜不夠辣﹗

孜然牛粒﹗

呢間林記真係好岩我地﹗

咖哩雞,咖哩較得比平日吃到的辣,雞肉是雪藏貨不過入味嫩滑﹗
咖哩的好朋友除了白飯外仲有蒜蓉包﹗

豬頸肉油香肉嫩,好食﹗

燒魷魚乾又熱又脆,加0的日本豉油及芥辣同吃,惹味香濃,佳酒的上品呀﹗

食家好勁的打到五個四,一人要飲一杯﹗

雞軟骨燒得脆口乾身,卜卜脆﹗

馬介休球炸得飽滿﹗最鍾意佢不是太鹹吃得出馬介休的獨特鹹香,好味道﹗

就係佢喇﹗張老闆﹗
呢晚真係巧遇,同佢傾左成個鐘﹗亦也許佢岩岩去完飲自己都飲大左對住我地呢班香港諸多要求食客來者不拒﹗
由11:30食到成3:00am,埋單都係一人百五蚊左右﹗相當之抵食﹗
如果我地聖誕再去澳門一定再來呢間食宵夜呢﹗

更多相: