這次難得和老公來了一個浪漫的拍拖之旅,突然很想吃葡國菜,所以選擇了澳門。出發前,我已經預訂了一間新開的葡國餐廳,這是一家非常有特色的小店,位於氹仔美食小巷附近。餐廳非常容易找到,我們搭的士在一個廟宇附近下車,步行1-2分鐘就到了。這家店兩層高,服務員熱情地安排我們坐在二樓,環境充滿了葡式風格。我對那本精美的餐單愛不釋手😝,裡面的一切都讓我想嘗試。最後,我們點了「葡式經典馬介休球」、「葡式白酒炒花蛤」、「葡式辣醬烤雞」和「葡式海鮮湯飯」,當然還有必不可少的甜品「焦糖燉布丁」❤️😝!難得同老公兩個來一個拍拖之旅,突然好想食葡國菜,所以選擇了澳門。去澳門之前我已經預訂了一間新開的葡國餐廳,非常有特色的小店,坐落在氹仔美食小巷附近。非常容易尋找,我們坐的士去,在一個廟仔附近落,行1-2分鐘就到了,店子2層高,服務員安排了我們坐在2樓,環境充滿葡式格調,很喜歡這本精美的餐牌😝,完全令到我什麼也想試。最後我們叫了「葡式經典馬介休球」、「葡式白酒炒花蛤」、「葡式辣醬烤雞」、「葡式海鮮湯飯」,最後當然唔少得甜品「焦糖燉布丁」❤️😝!葡式經典馬介休球-每次食葡國餐都會必定叫的菜式,馬介休是是鱈魚經鹽醃製而成

葡式經典馬介休球-每次食葡國餐都會必定叫的菜式,馬介休是是鱈魚經鹽醃製而成,馬介休球就是薯仔混合馬介休,之後炸,鬆脆可口,是我其中一樣最喜歡的葡國菜。
葡式經典馬介休球

葡式白酒炒花蛤- 非常美味的花蛤,鮮甜新鮮,數量好多,不過好好味,所以我哋都完全食曬。
葡式白酒炒花蛤

葡式辣醬烤雞-這天最喜歡的菜式之一,烤雞肉質嫩滑,配上特色的辣醬,非常美味,必試❤️!
葡式辣醬烤雞

葡式海鮮湯飯- 非常足料的海鮮湯飯,有蝦、有蜆、有青口⋯⋯十分新鮮,孩子很喜歡吃這個湯飯。
葡式海鮮湯飯

今次的午餐非常豐富,整體感覺非常好,侍應態度親切,食物也很好,特別喜歡葡式辣醬烤雞,老公說雞肉嫩滑,但也非常Crispy😋!期待下次試八爪魚!❤️
2024-09-02
葡式經典馬介休球
葡式白酒炒花蛤
葡式辣醬烤雞
葡式海鮮湯飯
2024-09-22 681 瀏覽
這間西餐廳位於澳門氹仔舊城區客商街,主打地道正宗的葡國菜,經常滿座建議預先訂座。店內環境寬敞舒適,分為上下兩層,裝潢高貴優雅,適合約會或多人聚會。餐包每日新鮮烘焙的麵包外脆內軟,配自家製香草牛油及橄欖。葡式傳統薯蓉青菜湯傳統製作方式,採用甘藍菜剁切成碎,有葡國腸添增濃鹹的肉香,薯蓉溶化得好綿滑,還有大蒜、洋蔥、黑胡椒等各式各樣的佐料,味道好鮮美。酥皮蘑菇忌廉湯金黃酥脆的酥皮層次豐富充滿牛油香氣,滑膩細膩的蘑菇忌廉充滿菇菌香氣。炙烤馬介休 – 烤葡式鱈魚“Lagareiro”風味大大塊帶皮鱈魚扒塗上鹹香的澳門傳統馬介休,突顯魚扒豐富的油脂甘香,幾乎入口即化,還有西蘭花及車厘茄平衡膩感。葡式焗鴨飯澳門傳統菜式之一,金黃微脆的焗飯吸飽新鮮鴨骨熬製湯汁,下面還鋪滿絲絲新鮮鴨肉嫩滑多汁,表面還有油香的葡式香腸及煙肉充滿特色香料味。葡富軒焦糖布丁有桌邊服務的招牌甜品,自家製布丁滑順綿密,幾近入口即化,有著濃郁的雞蛋香,表層香脆的焦糖帶絲絲苦甜平衡膩感,侍應淋上烈酒點火,揮發多餘酒精,還撒上玉桂粉。Apple Cooler無酒精飲品之一,酸酸甜甜的青蘋果清新又輕怡,梳打水充滿清爽的碳酸氣泡。Frui

餐包
每日新鮮烘焙的麵包外脆內軟,配自家製香草牛油及橄欖。
葡式傳統薯蓉青菜湯 & 酥皮蘑菇忌廉湯
葡式傳統薯蓉青菜湯

葡式傳統薯蓉青菜湯

Fruit Punch & Apple Cooler

Fruit Punch

Fruit Punch
同樣為無酒精的雞尾酒之一,採用多種水果調製而成,包括香橙、菠蘿及石榴等,味道酸酸甜甜充滿層次。
2024-09-20
這家在氹仔舊城區的巷子里,天后宮左邊的巷子進去就是了,不難找。店內的環境好寧靜舒適,牆上有一些葡萄牙特色裝飾以及畫作,滿滿的葡國風情。我們頭盤選了:「手工乳豬鹹派」好酥香。乳豬是切碎的包在派裏面,肉汁豐富,再淋上醬汁吃,好味!「精選芝士&冷肉拼盤 」上面有兩種🧀、伊比利亞火腿和切肉。我喜歡把幾種東西都串在一起再點上橙皮果醬一起吃。主菜:「炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯」🐖是🇵🇹的伊比利亞黑毛豬,肉質松化,與蜆肉和馬鈴薯融合在一起、意想不到的搭。「葡式經典椰汁非洲雞」香口帶點小辣,用的是🇵🇹穀飼雞,肉質口感精細。我們配了千層薯派一吃,也充滿奶油香。甜品:「朱古力蛋糕」外邊一層脆皮,裏面像布朗尼蛋糕的口感。朱古力味好濃。「葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾」是意想不到的重頭戲‼️他們會在你的餐桌上烤焦糖,然後撒上玉桂粉,那一刻,火花與香氣齊飛!!上面焦糖香脆,布丁的香濃絲滑。這頓飯用這個來收尾,nice💕🍷我們點的酒水是:葡萄牙水果酒Sangria 和葡富軒特調Mocktail —可以點無酒精。都好香甜清爽。還有順帶一提他們家的服務親切有禮。👌🏻

我們頭盤選了:

精选芝士&冷肉拼盘

主菜:
「炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯」

「葡式經典椰汁非洲雞」

甜品:
朱古力蛋糕

葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾

還有順帶一提他們家的服務親切有禮。👌🏻
2024-10-06
精选芝士&冷肉拼盘
「炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯」
「葡式經典椰汁非洲雞」
朱古力蛋糕
2024-10-01 346 瀏覽
暑假就快完啦,今日帶Mina去澳門玩返轉先,去到澳門氹仔行行吓,Mina話肚仔餓啦,途經見到一間好有葡國風情嘅餐廳~葡富軒,餐廳門口擺放了一座葡國花公雞雕像,菜式性價比高,侍應的服務態度親切,餐廳好多食材都是葡萄牙空運過來的,等我哋今晚去食返個正宗葡國菜先🥰🫰🏻✨前菜:🌟馬介休球 馬介休球即點即炸,炸到金黃鬆脆又香口,新鮮熱辣,內裡的薯蓉質感滑溜,馬介休魚肉鮮味香濃,滋味滿分💯🌟葡式炒牛柳粒牛柳粒肉質鮮嫩,炒時加入葡式風味的醃製橄欖和醬料,每一口都充滿了香味🌟蕃茄濃湯配手工酥皮卷蕃茄濃湯湯底濃郁,口感滑順,酸甜適中,讓人回味無窮,手工酥皮卷外脆內軟,搭配濃湯時,酥皮的香脆與濃湯的柔滑形成了極佳的對比✨主菜:🌟葡式海鮮湯飯 葡式海鮮湯飯的海鮮包括:蝦、帶子、青口、蜆及魷魚片,海鮮配料超滿足,整個海鮮飯熟得岩岩好,唔會煮得過熟,其他海鮮配料的質感都爽口又彈牙😌🌟葡式薯絲馬介休擺盤好精緻用心,將切得幼細的炸薯絲混合洋蔥、蒜蓉、雞蛋及馬介休魚,配搭得非常完美,店員教每次食都點小小旁邊的小辣椒汁,味道更佳🌟葡富軒焦糖布丁侍應會即席在客人面前,用火槍略烤焦糖雞蛋布蕾的表面。肉桂味頗為濃郁,而且雞蛋

✨前菜:
🌟馬介休球

🌟葡式炒牛柳粒

🌟蕃茄濃湯配手工酥皮卷

✨主菜:
🌟葡式海鮮湯飯
,其他海鮮配料的質感都爽口又彈牙😌

🌟葡式薯絲馬介休

🌟葡富軒焦糖布丁
侍應會即席在客人面前,用火槍略烤焦糖雞蛋布蕾的表面。肉桂味頗為濃郁,而且雞蛋布蕾的質感也頗為滑溜

🌟葡式水果酒
餐廳經理見我哋今次套餐紅肉較多,所以就幫我哋點咗,混合大量水果的紅酒,味道酸酸甜甜好開胃

🌟檸檬梳打
食完咁豐富嘅葡國餐,當然要點返杯冰凍的檸檬梳打,消暑又解泄

2024-08-31
2024-10-01 278 瀏覽
去到澳門當然要食葡國菜🇲🇴呢間餐廳位於氹仔舊城區官也街附近,裝潢充滿葡國風情,好彩提早訂位,一入到去全場滿座!白酒忌廉煮蜆蜆肉好鮮甜,配上濃厚嘅白酒忌廉汁,令鮮味更加昇華~ 葡萄牙煙燻火腿煙燻火腿係葡萄牙直送,充滿濃郁煙燻香,配搭塗上香草牛油嘅酸種麵包食,簡單美味烤乳豬配薯條及沙律乳豬外皮烤至脆身,食落好香口✨肉質偏肥,油脂感滿滿,搭配薯片同沙律菜,配菜亦一點都唔馬虎葡式白酒風味什錦海鮮扁麵海鮮配料好豐富,有魷魚、大蝦同大量蜆肉,扁麵加入了巴馬臣芝士,令扁面帶鹹香香,卻又唔會太膩最後當然要試埋甜品!試左士多啤梨Gelato同葡式經典木糠蛋糕,前者酸酸甜甜,奶味香濃,後者略嫌忌廉唔夠細滑,比較推介雪糕葡萄牙水果酒今次白酒同紅酒做base嘅Sangria都有試,個人比較鍾意白酒版,相對較light,配搭海鮮一流,味道非常清新亦都容易入口~

白酒忌廉煮蜆
蜆肉好鮮甜,配上濃厚嘅白酒忌廉汁,令鮮味更加昇華~

葡萄牙煙燻火腿

烤乳豬配薯條及沙律

最後當然要試埋甜品!試左士多啤梨Gelato同

葡萄牙水果酒
餐廳樓高兩層 富有葡國特色裝潢 位置不算多 當日都滿座 建議先預約啊!-前菜點了三款 先來一個熱烘烘酥皮蘑菇忌廉湯再來配酒必備的精選芝士&冷肉拼盤也點了很有造型的葡式牛肉串燒 牛肉軟淋帶少許香料味主菜係炙烤馬介休 第一次吃切件既烤葡式鱈魚 風味獨特 鹹鮮味很突出 麵食選了葡式白酒風味什錦海鮮扁麵 有蜆、八爪魚、大蝦、魷魚 微辣 扁意大利麵口感不錯甜點係葡富軒焦糖布丁 炙燒焦糖配搭滑溜耐丁 香甜滋味~飲品方法我地揀左葡式水果酒 份量比想像中多 非常容易入口 好適合女士飲用🤍大家去澳門不要錯過呢個正宗葡國菜啊!

-前菜點了三款 先來一個熱烘烘酥皮蘑菇忌廉湯
再來配酒必備的精選芝士&冷肉拼盤
也點了很有造型的葡式牛肉串燒 牛肉軟淋帶少許香料味

甜點係葡富軒焦糖布丁 炙燒焦糖配搭滑溜耐丁 香甜滋味~

大家去澳門不要錯過呢個正宗葡國菜啊!
2024-09-21 218 瀏覽
小編2年冇嚟過澳門🇲🇴🥹變化好大多咗好多新嘢食🙌🏻 食到停唔到口唯一不變係一定會去食葡國菜😍今次揀咗喺官也街附近~要book位Service幾好~食物質素唔錯👌🏻值得bookmark~~~📍葡富軒小吃拼盤芝士條、馬介休球、素菜咖喱角同香脆肉丸 4款葡國小食🇵🇹全部炸到金黃色最有驚喜係馬介休球🐠外脆內軟拼盤份量比想像中多 3-4個人share👌🏻📍炙燒葡式香腸小編喺葡萄牙🇵🇹食過類似小食都係即場燒香腸🔥睇住啲油滴賣相的確係幾邪惡!!燒完會即時切 好大陣煙熏味💨口感偏脆口 同埋彈牙~連飯食會比較好🍚因為偏鹹📍葡式焗鴨飯 超大盆焗飯👅 即刻流晒口水表面有葡式香腸同埋鴨肉🦆飯面焦香呈金黃色💛鴨肉同香腸嘅油脂滲晒落個飯~成個飯粒粒分明 仲收埋超多無骨鴨肉💋每一啖飯都好豐富 勁推介🉐📍葡式烤乳豬餐廳王牌👑 乳豬大件又厚肉個外皮真係好脆口👌🏻唔算啖啖肉 但都好juicy🥹點埋特製醬汁 係幾好食🤞🏻令佢嘅薯片係自家製 所以好香脆個人覺得是香味都幾重🙌🏻📍火焰橙酒班戟🥞即叫即整橙酒pancakewowww 現場係超大火❤️‍🔥似場show酒香好重🍷班戟充滿着橙酒香超級濃郁 🍊濃到食到苦澀味🤣
小編2年冇嚟過澳門🇲🇴🥹變化好大
多咗好多新嘢食🙌🏻 食到停唔到口
唯一不變係一定會去食葡國菜😍
今次揀咗喺官也街附近~要book位
Service幾好~食物質素唔錯👌🏻
值得bookmark~~~

📍葡富軒小吃拼盤
芝士條、馬介休球、素菜咖喱角同香脆肉丸
4款葡國小食🇵🇹全部炸到金黃色
最有驚喜係馬介休球🐠外脆內軟
拼盤份量比想像中多 3-4個人share👌🏻

📍炙燒葡式香腸
小編喺葡萄牙🇵🇹食過類似小食
都係即場燒香腸🔥睇住啲油滴
賣相的確係幾邪惡!!
燒完會即時切 好大陣煙熏味💨
口感偏脆口 同埋彈牙~
連飯食會比較好🍚因為偏鹹

📍葡式焗鴨飯
超大盆焗飯👅 即刻流晒口水
表面有葡式香腸同埋鴨肉🦆
飯面焦香呈金黃色💛
鴨肉同香腸嘅油脂滲晒落個飯~
成個飯粒粒分明 仲收埋超多無骨鴨肉💋

令佢嘅薯片係自家製 所以好香脆
個人覺得是香味都幾重🙌🏻

📍火焰橙酒班戟🥞
即叫即整橙酒pancake
wowww 現場係超大火❤️‍🔥似場show
酒香好重🍷班戟充滿着橙酒香
超級濃郁 🍊濃到食到苦澀味🤣
2024-09-16 317 瀏覽
位於官也街附近,餐廳的裝潢以古典葡萄牙風格為主,木質家具與柔和的燈光交織出溫馨而舒適的氛圍。菜品葡富軒的菜單多樣,無論是傳統的葡萄牙海鮮燉飯,還是融合本地特色的創新菜品,均讓人垂涎欲滴。前菜**葡式炒牛柳粒** 這道前菜以嫩滑的牛柳為主角,搭配香料和新鮮蔬菜炒制而成,口感鮮嫩且帶有微微的嚼勁。牛柳的調味恰到好處,不過鹹或膩,非常適合作為開胃菜。**葡式炙燒香腸** 這道香腸是葡萄牙經典的美食,外皮烤得微微焦脆,內裡則保持多汁。香腸的香料味濃烈,帶有一點辣味,搭配自製的辣醬更是美味無比。而且服務員會在桌上現烤,香味撲鼻,讓人流口水🤤#### 主菜**葡式烤乳豬** 這道主菜是葡富軒的招牌之一,乳豬外皮金黃酥脆,內裡的肉質柔嫩多汁,每一口都讓人感受到豐富的風味。**葡式焗鴨飯** 焗鴨飯的米飯吸收了鴨肉的精華,香氣撲鼻,口感軟糯。鴨肉經過精心燉煮,味道濃郁,肉質鮮嫩,與米飯的搭配相得益彰。這道菜是對於喜愛米飯的食客來說,不可錯過的選擇。甜點**葡富軒焦糖布丁(桌邊服務)** 這道焦糖布丁在桌邊現做,讓人倍感新鮮。布丁滑順綿密,焦糖層則帶有適度的甜度,兩者融合在一起令人驚艷。這樣的

菜品

**葡式烤乳豬**

**葡式焗鴨飯**

甜點

**葡富軒焦糖布丁(桌邊服務)**
這道焦糖布丁在桌邊現做,讓人倍感新鮮。布丁滑順綿密,焦糖層則帶有適度的甜度,兩者融合在一起令人驚艷。這樣的桌邊服務更增添了用餐的儀式感,讓人印象深刻。

飲品

**葡式水果酒**
這款水果酒口味清新,甜中帶酸,十分適合搭配餐前或餐後享用。酒精濃度適中,不會過於刺激,非常適合與朋友分享。

#### 服務質素
餐廳的服務人員專業而友善,總是面帶微笑,樂於解答顧客的問題,並根據個人口味提供建議。這樣的服務讓用餐體驗更加愉悅,讓人感受到賓至如歸的感覺。

#### 總結
總的來說,葡富軒餐廳不僅是品嚐美食的好地方,更是享受美好時光的理想選擇。無論是家庭聚餐、朋友聚會,還是浪漫約會,這裡都能滿足您的期待。
  • 葡式烤乳豬
1K
2024-09-14 374 瀏覽
喺香港周圍都有得食西餐,係葡萄牙菜比較少見,如果真係要食,趁過大海時順便食埋啦嚟到氹仔有間裝修優雅又有葡國風味嘅餐廳,入到嚟侍應好好招呼點菜之前已經遞咗啲餐前麵包畀我地,暖暖地脆脆地咁,搽啲自製香草牛油食味道有獨特香氣,仲有橄欖可以送包西班牙冷盤就食過,葡國嘅芝士同火腿肉又點呢?芝士質感比較Q彈,羊奶芝士就酸香開胃,火腿肉冇西班牙咁鹹,比較滑身順口比較少食到咁鮮味嘅蘑菇blend湯,呢碗blend到保持質感,蘑香十足酥皮完全保持到溫度,仲要唔會好油臆鋸扒就食得多,串扒就比較趣致,連埋青椒串起,打完卡侍應會擺返盤方便我地享用牛扒勁香勁嫩,仲有蕃薯條同沙律,連燒青椒都好香嚟到main course,食葡菜當然要食馬介休,但唔一定要係球嘅,炙烤更有魚香,更感受到本身嘅嫩肉,油香鮮香帶挈埋薯仔同菜蔬都香口一碟扁意粉都可以整到相當足料,啲海鮮多到冚住晒啲意粉,要撩好幾吓先拮到意粉,啖啖蒜香味濃,尤其是蜆真係好多,勁滿足焦糖布丁可以好有儀式感,布甸上鋪滿糖份,侍應會從旁炙燒,睇住火光蓬蓬,表面越嚟越焦香,非常療癒,外脆內綿極具奶香西班牙Sangria係紅酒為主,葡式sangria竟然係以白酒做ba

嚟到氹仔有間裝修優雅又有葡國風味嘅餐廳,入到嚟侍應好好招呼

精選芝士&冷肉拼盤

酥皮蘑菇忌廉湯

酥皮完全保持到溫度,仲要唔會好油臆

葡式牛肉串燒

牛扒勁香勁嫩,仲有蕃薯條同沙律,連燒青椒都好香

葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵

葡式水果酒

西班牙Sangria係紅酒為主,葡式sangria竟然係以白酒做base,加入青紅蘋果同檸檬,比橙肉更加容易控制甜度

Apple Cooler

唔飲得酒嘅都可以嗌杯cooler,青蘋果味原來好解渴,亦唔會超甜,將沉澱嘅味道攪拌,換嚟生津快感
2024-09-13
精選芝士&冷肉拼盤
葡式牛肉串燒
葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵
葡式水果酒
2024-09-12 329 瀏覽
今日同朋友嚟咗澳門,幾難得可以約到,當然到澳門就要食特色菜啦!今次就選左呢間葡富軒,環境舒適,都好適合約會,服務都好好,態度親切,整體比人感覺都好舒服。今次幾個分別點左白酒蒜蓉炒蝦,酥皮蘑菇忌廉湯,葡式傳統薯蓉青菜湯,炙烤馬介休-烤葡式鱈鱼"Lagareiro"風味,葡式焗鴨飯,甜點就是葡富軒焦糖布丁(桌邊服務)。白酒蒜蓉炒蝦,蝦肉爽脆,彈牙,帶著少許的酒香,還有蝦已經去殼去蝦線,吃起來很方便,每口都係啖啖肉,超幸福。炙烤馬介休-烤葡式鳕鱼"Lagareiro"風味,魚肉鮮嫩多汁,肉質緊致,魚皮油脂豐盛,愛吃魚的一定不能錯過!酥皮蘑菇忌廉湯,材料豐富,份量挺大的!小鳥胃真是喝一個就夠了!葡式焗鴨飯,平實美味,色香味俱全,每粒飯都吸收了高湯,入口真是停不了。葡式傳統薯蓉青菜湯,幼滑的薯蓉湯, 配上鹹香的葡國臘腸, 簡單美味。焦糖布丁,有火焰嘅效果,火停之後,布丁帶有少許嘅酒味,口感比較結實絲滑。再來幾杯有格調的飲品完美收場今日呢個選擇簡直不要太給力

今次就選左呢間葡富軒,環境舒適,都好適合約會
,服務都好好,態度親切,整體比人感覺都好舒服。

再來幾杯有格調的飲品完美收場

今日呢個選擇簡直不要太給力

2024-08-05
2024-09-08 303 瀏覽
我發覺我真係好鍾意食葡萄菜,來到澳門我去左葡富軒佢的菜式比較新式,環境裝飾好有特色,我都好喜歡佢牆壁上的畫。✡️ 白酒忌廉煮蜆 ~ 呢個要大讚,每隻蜆肥美飽滿掛滿忌廉汁,入口creamy 又散發出淡淡白酒香。✡️ 沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁 ~ 呢款真係百吃不厭 ,沙丁魚煎得太好油脂爆香。✡️ 葡式傳統薯蓉青菜湯 ~ 薯蓉湯內有青菜絲,飲起來綿滑之外,多了點爽脆。✡️ 葡式焗鴨飯 ~睇落簡單原來工序十分繁複。烤焗令到飯面焦香呈金黃色,掀起表面下層充滿濃香鴨肉,上層的香腸和腩肉美味濃香。✡️ 炭烤黑毛豬排配薯條 ~ 粗薯條酥脆可口, 黑毛豬排用炭火烤過豬油很香油而不膩,每件豬排都有橡果香味令人回味。✡️ 葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾 ~ 侍應先灑上玉桂粉即場點火令變成香甜可口的焦糖,雞蛋滑溜充滿蛋香。

第一次吃葡國菜,當地人推薦了葡富軒 給我, 就位於氹仔官也街,環境浪漫,店員更是超級友善,讓你感受到賓至如歸前菜葡式八爪魚黑毛豬串燒口感超有層次,最高至八爪魚,中間夾住黑毛豬最底層是提子果醬和麵包 八爪魚超好吃炙燒葡式香腸現場烤製,香氣撲鼻主菜葡式辣醬烤雞配番薯薯條烤雞的味道真的太好吃了,超級嫩滑葡式焗鴨飯 表面有好多葡國的腸仔 超多鴨肉藏在飯裏面甜品火焰班戟🥞即點即做的橙酒pancake,軟綿綿又香甜,絕對是完美的完結!White Sangria充滿果香,微燻的味道,

前菜
葡式八爪魚黑毛豬串燒

炙燒葡式香腸
現場烤製,香氣撲鼻

主菜
葡式辣醬烤雞配番薯薯條
烤雞的味道真的太好吃了,超級嫩滑

葡式焗鴨飯 表面有好多葡國的腸仔 超多鴨肉藏在飯裏面

甜品
火焰班戟🥞

White Sangria充滿果香,微燻的味道,
2024-09-03 375 瀏覽
餐廳無論是裝飾或氣氛,都充滿著葡國色彩,感覺像置身在葡國當地的一樣~特製蟹肉釀蟹蓋~超多蟹肉,整個大蟹蓋也塞得滿滿的,每口咬下都充滿著蟹肉的肉絲感,配上香脆的法包同吃,蟹迷表示很滿意~蕃茄濃湯配手工酥皮捲~很香濃的番茄湯,是新鮮番茄熬煮而成,每口湯也令人感到有無數的番茄在口中徘徊~葡式傳統薯蓉青菜湯~這個感覺比想像中清一點,不是厚厚的薯蓉,喝起來卻充滿薯香,湯中還加入了青菜及煙肉,味道不錯~烤乳豬配自製薯片及沙律~聽職員說,食物是葡萄牙直送的,乳豬外脆內嫩,很有肉汁感,而薯片更是非常香脆,相比袋裝薯片厚一點點,有薯香~葡式海鮮湯飯~超多海鮮很足料,有青口數隻,蜆十多隻,大蝦也有數隻,海鮮比飯的比例更是多很多,完全覆蓋飯面;而底層的湯飯更把海鮮的鮮味完全吸收,味道超香~雞蛋布甸~有點像法式焦糖燉蛋的做法,底層是雞蛋布甸,軟密細棉,頂層則加上了焦糖及酒精,再熊熊大火燒一下後,糖燒至焦糖香時很香脆~

2024-09-03 339 瀏覽
我諗已經4、5年無嚟過澳門,今日難得過嚟半日,千其唔可以浪費胃quota,要精選最值得去嘅葡國菜餐廳😎位於官也街附近嘅「葡富軒」,入到去你會發現雖然只係一間小餐館,但係環境裝修勁有葡國風味,服務更加係冇得挑剔👏🏻主廚特製蟹肉釀蟹蓋 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️釀蟹蓋超多蟹肉🤤 將蟹肉混合雞蛋同其他食材,配埋小多士一齊食😍 我本身好鍾意食蟹,呢個釀蟹蓋唔駛剝殼但又食到啖啖蟹肉,推薦一定要試試👍🏻沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食葡國嘢又點少得食沙甸魚呢?沙甸魚極有葡國風味,味道好濃郁,魚皮帶有香脆感,配上蘿蔔絲,底層夾住多士,各款唔同口感嘅食材配埋一齊,層次好豐富🤤 葡式白酒風味什錦海鮮扁麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️相對於其它醬汁,白酒意粉味道會較為清淡,但反而可以食到海鮮嘅味道🦐 意粉配上蝦、魷魚同埋大量蜆,加埋蒜味同少少辣椒吊味,我會加少少tabasco,味道更加好👏🏻葡式經典椰汁非洲雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非洲雞好多年前食過,一直懷念佢嘅味道!呢度嘅非洲雞同之前食嘅有啲唔同,佢無太多嘅醬汁淋喺面,但味道已經滲入晒去啲雞肉到,會食到椰汁味之餘再帶少少辣味🤤 葡式木糠布丁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️嚟澳門唔食返個木糠布甸真係對唔住自己呀😆 呢

主廚特製蟹肉釀蟹蓋 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

葡式白酒風味什錦海鮮扁麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️

葡式經典椰汁非洲雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

葡式木糠布丁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
嚟澳門唔食返個木糠布甸真係對唔住自己呀😆 呢度嘅木糠布甸份量好足,夠晒2個人share💜 布甸好滑溜,對我嚟講甜度啱啱好,為澳門之旅送上完美ending😌

沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁
沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁
主廚特製蟹肉釀蟹蓋
葡式經典椰汁非洲雞
葡式木糠布丁
開心share一下先,為咗睇GEM演唱會🎶俾個機會我過嚟澳門,當係個short trip~好耐冇嚟澳門啦,估計好多餐廳都唔同晒,所以今次試間新野~果然有驚喜講食物先:⭐️餐廳附上自家製蒜蓉牛油法包,個蒜蓉牛油好特別好好食!⭐️炙燒葡式香腸| 葡萄牙直送,雖然之前都食過葡國菜,但呢一道菜真係第一次食,之後喺YouTube睇返先知原來葡國當地咁樣燒香腸係好傳統嘅做法,食之前成個炙燒過程已經覺得好有儀式感⭐️葡式章魚沙律|葡萄牙直送,平時鍾意食原條章魚,咁樣切粒加咗啲酸酸美美嘅沙律汁好開胃⭐️手工乳豬鹹派,今次冇叫到葡國燒乳豬,但切碎咗燒乳豬轉咗做派餡,呢個做法好好食,撻皮鬆脆加上少少乳豬油脂好香口 ⭐️葡式烤沙丁魚配馬鈴薯及燈籠椒|葡萄牙直送,諗住叫一道魚冇咁膩,條魚燒得好香脆,分開條主骨之後都食得好方便,不過份量好多馬鈴薯就食唔晒⭐️葡國雞咖哩椰汁焗雞佐葡式臘腸,水煮蛋及土豆配白米飯|葡萄牙穀飼雞,微辣嘅椰汁葡國雞,雞肉嫩滑,送飯一流,裏面嘅薯仔都好好食,份量多到足夠四個人一齊食。⭐️葡式木糠蛋糕,呢個普普通通,但係葡式蛋撻真係超級好食,蛋漿好嫩滑,撻皮好鬆脆,一口一個剛剛好。⭐️Red Sangria

講食物先:
⭐️餐廳附上自家製蒜蓉牛油法包,個蒜蓉牛油好特別好好食!

⭐️Red Sangria,喺香港多數都唔敢order呢一杯cocktail,因為好多時都會中伏,一係甜得滯一係溝啲味好奇怪,但呢杯好好飲仲好大杯tim~

另外餐廳環境坐得好舒服,聽住音樂享受美酒佳餚相當chill,服務亦都好好;加上呢間餐廳地點方便,官也街的士站跟住google 入小巷2分鐘路程就搵到,中間經過嘅小巷亦好值得打卡,係個幾唔錯嘅選擇。
炙燒葡式香腸| 葡萄牙直送
葡式章魚沙律|葡萄牙直送
手工乳豬鹹派
葡國雞|咖哩椰汁焗雞佐葡式臘腸, 水煮蛋及土豆 配白米飯|葡萄牙穀飼雞
葡式烤沙丁魚配馬鈴薯及燈籠椒|葡萄牙直送
葡式蛋撻