來到澳門一定要品嚐正宗的葡國菜式,餐廳位於氹仔,環境優雅,就在Galaxy酒店附近步行約10分鐘的時間,位於大楷兩層樓高,充滿葡式的藍白瓷磚設計,配上西方畫作讓空間感十足。燈光柔和,葡萄牙風格的裝飾讓人感到仿佛置身於葡萄牙的街頭,一邊品嚐美食一邊享受舒適的環境。前菜點了一道白酒忌廉煮蜆,朋友把整到前菜,差點吃光,醬汁濃郁而不膩,配以前菜的麵包享用恰到好處。葡萄牙煙燻火腿Pata Negra火腿經過24個月的熟成,香濃的味道讓人欲罷不能,肉質柔嫩,鹹香四溢。點了一份肉食,烤乳豬配薯條及沙律,薯片居然是以薯仔切片烤出來的,這個真的十級推介,乳豬外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,薯條超級外脆,沙律清新更配上獨特醬汁。葡式白酒風味什錦海鮮扁麵,就算減少碳水也一定要品嚐這一道海鮮扁麵,每一條表面也掛汁,而且扁面的質感剛剛好,煮得非常適中,海鮮也新鮮,個人覺得一定要配一杯白酒🫶🏻✨超好吃的我們點了兩款不同的甜品一起享用,一道是主廚自製手工義式雪糕,冰淇淋順匙而滑,奶味與咖啡味濃郁,而且口感豐富,甜度適中。葡式經典木糠蛋糕,充滿特色的木糠蛋糕,非常軟滑餅乾的香脆與奶香的柔滑相結合。

2024-10-02
  • 葡式木糠蛋糕
  • 白酒忌廉煮蜆
這次難得和老公來了一個浪漫的拍拖之旅,突然很想吃葡國菜,所以選擇了澳門。出發前,我已經預訂了一間新開的葡國餐廳,這是一家非常有特色的小店,位於氹仔美食小巷附近。餐廳非常容易找到,我們搭的士在一個廟宇附近下車,步行1-2分鐘就到了。這家店兩層高,服務員熱情地安排我們坐在二樓,環境充滿了葡式風格。我對那本精美的餐單愛不釋手😝,裡面的一切都讓我想嘗試。最後,我們點了「葡式經典馬介休球」、「葡式白酒炒花蛤」、「葡式辣醬烤雞」和「葡式海鮮湯飯」,當然還有必不可少的甜品「焦糖燉布丁」❤️😝!難得同老公兩個來一個拍拖之旅,突然好想食葡國菜,所以選擇了澳門。去澳門之前我已經預訂了一間新開的葡國餐廳,非常有特色的小店,坐落在氹仔美食小巷附近。非常容易尋找,我們坐的士去,在一個廟仔附近落,行1-2分鐘就到了,店子2層高,服務員安排了我們坐在2樓,環境充滿葡式格調,很喜歡這本精美的餐牌😝,完全令到我什麼也想試。最後我們叫了「葡式經典馬介休球」、「葡式白酒炒花蛤」、「葡式辣醬烤雞」、「葡式海鮮湯飯」,最後當然唔少得甜品「焦糖燉布丁」❤️😝!葡式經典馬介休球-每次食葡國餐都會必定叫的菜式,馬介休是是鱈魚經鹽醃製而成

葡式經典馬介休球-每次食葡國餐都會必定叫的菜式,馬介休是是鱈魚經鹽醃製而成,馬介休球就是薯仔混合馬介休,之後炸,鬆脆可口,是我其中一樣最喜歡的葡國菜。
葡式經典馬介休球

葡式白酒炒花蛤- 非常美味的花蛤,鮮甜新鮮,數量好多,不過好好味,所以我哋都完全食曬。
葡式白酒炒花蛤

葡式辣醬烤雞-這天最喜歡的菜式之一,烤雞肉質嫩滑,配上特色的辣醬,非常美味,必試❤️!
葡式辣醬烤雞

葡式海鮮湯飯- 非常足料的海鮮湯飯,有蝦、有蜆、有青口⋯⋯十分新鮮,孩子很喜歡吃這個湯飯。
葡式海鮮湯飯

今次的午餐非常豐富,整體感覺非常好,侍應態度親切,食物也很好,特別喜歡葡式辣醬烤雞,老公說雞肉嫩滑,但也非常Crispy😋!期待下次試八爪魚!❤️
2024-09-02
葡式經典馬介休球
葡式白酒炒花蛤
葡式辣醬烤雞
葡式海鮮湯飯
2024-09-22 1732 瀏覽
這間西餐廳位於澳門氹仔舊城區客商街,主打地道正宗的葡國菜,經常滿座建議預先訂座。店內環境寬敞舒適,分為上下兩層,裝潢高貴優雅,適合約會或多人聚會。餐包每日新鮮烘焙的麵包外脆內軟,配自家製香草牛油及橄欖。葡式傳統薯蓉青菜湯傳統製作方式,採用甘藍菜剁切成碎,有葡國腸添增濃鹹的肉香,薯蓉溶化得好綿滑,還有大蒜、洋蔥、黑胡椒等各式各樣的佐料,味道好鮮美。酥皮蘑菇忌廉湯金黃酥脆的酥皮層次豐富充滿牛油香氣,滑膩細膩的蘑菇忌廉充滿菇菌香氣。炙烤馬介休 – 烤葡式鱈魚“Lagareiro”風味大大塊帶皮鱈魚扒塗上鹹香的澳門傳統馬介休,突顯魚扒豐富的油脂甘香,幾乎入口即化,還有西蘭花及車厘茄平衡膩感。葡式焗鴨飯澳門傳統菜式之一,金黃微脆的焗飯吸飽新鮮鴨骨熬製湯汁,下面還鋪滿絲絲新鮮鴨肉嫩滑多汁,表面還有油香的葡式香腸及煙肉充滿特色香料味。葡富軒焦糖布丁有桌邊服務的招牌甜品,自家製布丁滑順綿密,幾近入口即化,有著濃郁的雞蛋香,表層香脆的焦糖帶絲絲苦甜平衡膩感,侍應淋上烈酒點火,揮發多餘酒精,還撒上玉桂粉。Apple Cooler無酒精飲品之一,酸酸甜甜的青蘋果清新又輕怡,梳打水充滿清爽的碳酸氣泡。Frui

餐包
每日新鮮烘焙的麵包外脆內軟,配自家製香草牛油及橄欖。
葡式傳統薯蓉青菜湯 & 酥皮蘑菇忌廉湯

Apple Cooler

Apple Cooler
Fruit Punch

Fruit Punch
同樣為無酒精的雞尾酒之一,採用多種水果調製而成,包括香橙、菠蘿及石榴等,味道酸酸甜甜充滿層次。
2024-09-20
If you’re looking for a memorable Portuguese dining experience in Macau, this charming restaurant is an excellent choice. Nestled in a strategic location near the heart of the city, it’s easily accessible and ideal for both tourists and locals seeking authentic flavors.One of the standout features is its affordability, making it a perfect spot for those who want to savor quality Portuguese cuisine without breaking the bank. The menu boasts a variety of classic dishes, from the perfectly seasoned

One of the standout features is its affordability, making it a perfect spot for those who want to savor quality Portuguese cuisine without breaking the bank. The menu boasts a variety of classic dishes, from the perfectly seasoned pork entree and flavorful Portuguese seafood rice. Each dish is thoughtfully prepared, offering a burst of traditional flavors that transport you straight to Portugal.

The cozy atmosphere is enhanced by the warm and welcoming service. The waitstaff are not only polite but go above and beyond to ensure every guest feels at home. Their attentiveness and friendly demeanor add a personal touch, making your meal even more enjoyable.

Whether you’re here for a casual lunch or a special dinner, this restaurant delivers on all fronts: delicious food, a prime location, and outstanding service—all at a price that won’t leave your wallet feeling empty. A true gem in Macau that’s worth visiting!
5天前
4天前 0 瀏覽
📍早前特意去澳門玩,找了一家葡國菜吃,網上有不少推介呢😆位置在旅客區官也街附近,找上來也方便😆🍴餐廳點評古風西式裝修,仿如置身外國餐廳,很打卡📸職員服務貼心,入座會幫手拉椅子🪑主菜份量偏大,味道不錯有驚喜😆💁🏻‍♀️前菜✨白酒忌廉煮蜆每隻蜆都很飽滿,吃起來很鮮甜🥰醬汁偏奶味重,吃後慢慢聞到酒香😉✨葡萄牙煙燻火腿據說是葡萄牙直送,油脂比較少,但很香,也不會鹹☺️💁🏻‍♀️主菜✨烤乳豬配薯片沙律有驚喜呢😳乳豬外皮烤得香脆,裡面肉很軟,還保留了肉汁💦配菜竟是現炸薯片,是有厚度的,炸薯片很有趣呢🤣✨葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵配料豐富呢,海鮮素質不錯,特別魷魚圈是有厚度還彈牙😁就是整體味道偏淡,先吃安排吃麵比較好😙💁🏻‍♀️甜點🍰木糠蛋糕忌廉香濃軟滑,餅碎不會全都軟掉,表面的餅乾還有脆度😁🍨自家製義式雪糕當天吃的是草莓味,不會很酸🍓雖然奶油比例較少,但是還是能嚐到奶香,而且主要下的是牛奶比較健康🍼💁🏻‍♀️飲品🍹Fruit punch好久沒喝,特意點來回味😋用了鮮橙汁,另外加了蘋果汁,口味偏酸🧃🍹熱情果梳打這杯反而比較甜,除了熱水果外,也添加了西柚汁,配乳豬和甜點吃很搭👍🏻評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
📍

🍴餐廳點評
💁🏻‍♀️前菜
✨白酒忌廉煮蜆
✨葡萄牙煙燻火腿
據說是葡萄牙直送,油脂比較少,但很香,也不會鹹☺
️💁🏻‍♀️主菜
✨烤乳豬配薯片沙律
✨葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵
💁🏻‍♀️甜點
🍰木糠蛋糕
忌廉香濃軟滑,餅碎不會全都軟掉,表面的餅乾還有脆度😁
🍨自家製義式雪糕
💁🏻‍♀️飲品
🍹Fruit punch

🍹熱情果梳打
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀
2024-12-13 93 瀏覽
餐廳已經有40年以上歷史, 提供正宗葡國菜 😋 餐廳分別有上下2層, 雖然沒有太多空間感, 但也坐得舒適。由於接近聖誕, 餐廳內外都有濃厚聖誕氣氛, 例如門前擺放聖誕樹, 2樓窗前掛了一個大大的聖誕老人吹氣公仔 🎅🏻 餐廳裡面牆壁都是葡式瓷磚, 連上樓梯每一層之間都是用這款瓷磚, 我本人就十分喜歡 ❤️ 一進去已經坐滿人, 所以我跟母親上了2樓, 隔一陣子就座無虛席, 非常誇張! 😳精選芝士&冷肉拼盤 $238分別有2款芝士, 1隻奶油芝士, 另1隻羊奶芝士, 帶點嚼口, 奶油芝士味道當然沒問題, 不過羊奶就超羶 😖 單純本人不能吃羶。 冷肉則是平時自助餐吃到的火腿, 由葡萄牙直送, 質素跟自助餐是一樣的 👍🏻手工乳豬鹹派 $90外皮鬆化, 裡面有乳豬肉碎粒, 加配乳豬醬, 雖然醬汁不夠平時的濃郁, 但跟平時酒樓吃的沒大分別 ☺️ 豬肉碎不粗糙, 吃下去還有點油脂感, 這是整頓飯最有驚喜的一道菜 😊炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯 $238用了伊比利亞黑毛豬, 比起上面的乳豬有咬口, 加上滿滿的醬汁, 豬肉吸收了醬汁, 非常入味。蜆肉細小的, 但很鮮甜, 而且不會只有殼沒有蜆肉 🙂 薯仔也炆得淋, 這
精選芝士&冷肉拼盤 $238
手工乳豬鹹派 $90
炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯 $238
用了伊比利亞黑毛豬, 比起上面的乳豬有咬口, 加上滿滿的醬汁, 豬肉吸收了醬汁, 非常入味。蜆肉細小的, 但很鮮甜, 而且不會只有殼沒有蜆肉 🙂 薯仔也炆得淋, 這個配搭蠻新鮮的。
葡萄牙椰汁非洲雞 $190
一大隻雞, 用椰汁和花生醬醃製而成, 還吃到少量花生粒, 不只吃到濃郁花生醬, 更嚐到花生醬的粘性 😃 由於花生醬味太突出, 椰子的香不明顯, 不過已經很惹味, 加上雞肉熱騰騰的, 很不錯! 🔥
葡式脆皮焦糖布蕾 $88
朱古力慕絲 $60

職員會即場用火槍燒焦糖布蕾, 即時變成一層脆口的焦糖, 布蕾夠滑溜, 亦有微微蛋香 😌 至於朱古力慕絲, 如果以慕絲而言它相對結實, 外面一層濃厚的朱古力, 甜中帶甘, 不太甜的, 也不錯。
朱古力慕絲
葡式脆皮焦糖布蕾
整頓飯都相當不錯, 尤其服務態度, 其中一位男職員由頭到尾都笑面迎人, 而且每當我道謝時都會回應“不用客氣”, 臨尾還有窩心的一句話。加上食物也好, 絕對值得推介!
2024-11-24
朱古力慕絲
葡式脆皮焦糖布蕾
臨近聖誕節🎄同男朋友嚟到澳門一日遊拍拖👫~行咗成日街,舟車勞頓真係好攰啦😮‍💨最後決定喺氹仔食葡國菜😋😋好好慰勞一下自己✌🏻餐廳裝修優雅別緻,簡單傢具配上特色油畫,以及聖誕佈置🧑🏻‍🎄氣氛浪漫💕且有格調~情侶👫拍拖一流👍🏻👍🏻🐽 精選芝士&冷肉拼盤🧀🧀芝士分別有來自牛🐄羊🐑的,羊奶芝士相對柔軟且帶點膻香。冷肉分別有開心果義式肉腸/Rosemary/Parma ham各種芝士和冷肉搭配焦脆法包片🥖及秘製香橙醬汁,味道香濃豐富🤤🐽 手工乳豬鹹派鹹派派皮黃金香脆,入口充滿牛油香🧈乳豬肉粒口感軟腍,非常濕潤,為整個鹹派增添一層肉香🐖🐖🐽 炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯豬肉片肥瘦相間,有口感之餘又不失油香😋蜆肉大大粒乾淨冇沙,鹹香爽口,令人一粒接一粒,愛不釋手😍😍🐽 葡式經典椰汁非洲雞 烤雞來自葡萄牙🇵🇹的穀飼雞,經細心烹調後,肉質細嫩多汁,充滿濃厚的椰子🥥風味。主食配上白汁馬鈴薯🥔千層派,奶油味濃郁香甜,與馬鈴薯片相間排列,大大增添了口感層次🤩🤩🐽 葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾必食!!!脆皮焦糖現場燒製,再即時灑上肉桂粉,儀式感滿滿!!🥳🥳肉桂粉會提升雞蛋布蕾的蛋香,加上口感順滑,不知不覺就完食了🤭🤭🐽 朱古力

🐽 精選芝士&冷肉拼盤🧀🧀
芝士分別有來自牛🐄羊🐑的,羊奶芝士相對柔軟且帶點膻香。

🐽 手工乳豬鹹派

🐽 炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯

🐽 葡式經典椰汁非洲雞

🐽 葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾

🐽 朱古力蛋糕🍰
非常濃厚的朱古力🍫蛋糕,比朱古力布朗尼略為濕潤,甜度適中,帶一點微甘,飯後食都唔會覺得太膩🤔👍🏻

🐽百香果/青蘋果🍏梳打
兩杯飲品的果味清香,做成梳打特飲可以解膩解渴,唔會過甜😊

⭐️味道:🌕🌕🌕🌕🌗
⭐️環境:🌕🌕🌕🌕🌕
⭐️服務:🌕🌕🌕🌕🌕
⭐️性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
2024-11-28
慶祝紀念
聖誕節
2024-11-27 159 瀏覽
生日去咗澳門呢間葡國菜食晚餐,樓高兩層,裡面裝修有格調,掛上特色油畫🖼️&藍白陶瓷碟裝飾。食物高質有特色、服務亦很親切,值得推介!🍴前菜 🔶白酒忌廉煮蜆蜆份量多,每隻都飽滿鮮甜,白酒與淡忌廉嘅醬汁好濃郁,越食越滋味。🔶葡萄牙煙燻火腿煙燻火腿油脂肪甘香,食落肉味好濃,鹹香鹹香🍽️主菜🔶烤乳豬配薯條及沙律 烤乳豬的皮脆酥香,肉質嫩滑,脂肪部份油脂好香,仲配有薯片 & 沙律。🔶葡式白酒風味什錦海鮮扁麵多款海鮮味道鮮甜,扁麵質地煮得剛好又彈牙,白酒醬汁味道香醇,海鮮味同白酒嘅香味很夾。🍮甜點🔹主廚自製手工義式雪糕雪糕質地香濃軟滑,士多啤梨口味好香好creamy。🔹葡式經典木糠蛋糕 層次分明,餅乾碎同cream完美組合,食落甜而不膩。🍹飲品🔹青蘋果梳打🔹百香果梳打

🍴前菜
🔶白酒忌廉煮蜆

🔶葡萄牙煙燻火腿
煙燻火腿油脂肪甘香,食落肉味好濃,鹹香鹹香

🍽️主菜
🔶烤乳豬配薯條及沙律

🔶葡式白酒風味什錦海鮮扁麵

🍮甜點
🔹主廚自製手工義式雪糕
雪糕質地香濃軟滑,士多啤梨口味好香好creamy。
🔹葡式經典木糠蛋糕
層次分明,餅乾碎同cream完美組合,食落甜而不膩。

🍹飲品
🔹青蘋果梳打
🔹百香果梳打

2024-11-25
  • 白酒忌廉煮蜆
2024-11-23 151 瀏覽
在我的印象中,煙燻火腿總是鹹得出奇。而這裡的#葡萄牙煙燻火腿 令我眼前一亮,火腿不鹹膩而且易於入口,可以作為開胃下酒的美味小吃。幾乎在西餐中都必定會點的 #白酒忌廉煮蜆 ,以濃郁的奶油和白酒的香氣烹煮後,蜆肉吸收濃郁的醬汁,讓每一口都更加美味。 #烤乳豬配薯條及沙律 乳豬皮烤得金黃酥脆,肉質相當嫩滑,搭配具葡萄牙特式的香橙,完全不怕膩。還有炸至香脆可口的薯片,相當美味。 以大蝦、魷魚和一整圈蜆肉圍繞著的 #葡式白酒風味什錦海鮮扁面 ,色彩豐富之餘,亦增添這道菜的層次感和口感。———————————————————————

———————————————————————
2024-11-23 135 瀏覽
周末又到澳門睇演唱會啦🪩🎤🎶又可以順道在澳門搵食😝,在舊城區官也街附近找了一間葡國菜餐廳食午餐🇵🇹位於舊城區的「葡富軒」內有2層,環境舒適寧靜,裝潢充滿葡萄牙特色🥰 由氹仔碼頭坐輕軌到舊城區只需約20分鐘🚝,由輕軌站行過去舊城區只係5分鐘,相當方便🫶 餐包 餐包塗上店家自家製的牛油及自家醃製的橄欖,好香口。 精選芝士及冷肉拼盤 MOP$238這個前菜拼盤使用葡萄牙直送食材,擺盤很精緻❣️蒜香多士配搭芝士🧀及cold cut🥓,蘸埋橙皮醬🍊一齊食,估唔到咁夾😊👍🏻手工乳豬鹹派 MOP$90酥脆的酥皮外層包裏住軟嫰多汁的乳豬肉🐷,配搭用豬骨和葡國香料熬煮而成的醬汁一齊食,食落油潤惹味❗️炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯 MOP$238餐廳選用葡萄牙直送伊比利亞黑毛豬🐷將豬肉煎至微金黃色後並放入蜆及倒入白酒烹煮,配埋炸薯粒🥔一齊食,好惹味😍葡式經典椰汁非洲雞 MOP$190非洲雞🐔的醬料是以花生醬🥜和椰汁🥥調成的濃重香味,配上嫩滑的葡萄牙穀飼雞,非常惹味😆旁邊還有切成一片片並疊起的焗薯塊🥔葡式脆皮焦糖雞蛋布甸 MOP$88店員席前將焦糖炙燒成一層薄薄的脆皮🍮,再灑上玉桂粉‼️布甸的蛋味突出,入口細膩軟滑。 自

餐包
餐包塗上店家自家製的牛油及自家醃製的橄欖,好香口。

精選芝士及冷肉拼盤 MOP$238
精選芝士及冷肉拼盤

手工乳豬鹹派 MOP$90

炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯 MOP$238

葡式經典椰汁非洲雞 MOP$190

葡式脆皮焦糖雞蛋布甸 MOP$88
葡式脆皮焦糖雞蛋布甸

自家製葡式朱古力蛋糕 MOP$88
朱古力🍫香醇帶微甘,朱古力味香濃,口感濃厚,食落唔會好甜🤩
自家製葡式朱古力蛋糕

熱情果特調氣泡飲 MOP$70
青蘋果特調氣泡飲 MOP$70
天氣雖然清涼不少,但中午時間還時很熱,點了2杯水果特調氣泡飲,味道酸甜又清爽🍹
熱情果特調氣泡飲,青蘋果特調氣泡飲

2024-11-16
精選芝士及冷肉拼盤
葡式脆皮焦糖雞蛋布甸
自家製葡式朱古力蛋糕
熱情果特調氣泡飲,青蘋果特調氣泡飲
2024-11-20 259 瀏覽
今年返咗澳門睇賽車,夜晚去氹仔舊城區,即官也街行下✨呢度真係變靚好多,文化氣息越來越濃厚👍多咗好多特色小店, 每間裝修都有自己獨特風格👏👏難得返嚟,當然想食下地道嘅葡國菜,經過一家門口有隻大公雞嘅《葡富軒》, 就畀呢隻傳統嘅葡國大公雞吸引住,想試下到底有幾地道😉入到餐廳, 果然裝修就已經好有葡國feel, 既熟悉又親切🥰牆上面有好多葡國油畫, 亦都有葡國獨有嘅藍白色瓷磚🤗好在訂咗枱, 未到晚飯時間已經滿座😳😳大家想嚟食記得要預先訂枱啊😉精選芝士&冷肉拼盤有三款芝士,兩款ham😍仲有烘到超級脆口嘅小多士,同埋橙汁。將ham放喺小多士上面, 再加少少橙汁, 既香脆, 又有鹹香, 再帶有清新橙汁口味, 味道非常豐富👏葡萄牙煙熏火腿店家用嘅係24個月煙燻火腿, 係葡萄牙直送✨每一口都有鹹香味, 非常之有葡國特色👍烤乳豬配薯條及沙律葡式乳豬同中式乳豬做法完全不同🖐️葡式烤乳豬選用嘅乳豬更小,必須用3.5-3.8公斤乳豬先用橄欖油、葡萄酒、胡蘿蔔、西芹、洋蔥等食材製作調味汁進行醃漬,在烘烤過程中不時在表皮塗抹橄欖油,充分醃制均勻烤制半小時,烤好嘅乳豬表皮非常之脆,用叉喺表面敲會有清脆嘅聲音😄呢度嘅葡

葡萄牙煙熏火腿

烤乳豬配薯條及沙律
葡式乳豬同中式乳豬做法完全不同🖐️葡式烤乳豬選用嘅乳豬更小,必須用3.5-3.8公斤乳豬先用橄欖油、葡萄酒、胡蘿蔔、西芹、洋蔥等食材製作調味汁進行醃漬,在烘烤過程中不時在表皮塗抹橄欖油,充分醃制均勻烤制半小時,烤好嘅乳豬表皮非常之脆,用叉喺表面敲會有清脆嘅聲音😄呢度嘅葡式乳豬非常之地道, 同我細個食到嘅土生葡菜味道係一樣😍

白酒忌廉煮蜆
呢個亦都係葡國菜嘅經典之一👍呢度嘅蜆每一隻都漲卜卜,非常飽滿,咬落煙韌😍好鮮甜👏👏

手工乳豬鹹批
呢一道菜係一道新式嘅葡國菜,係店家自創🤗將切碎咗嘅葡式乳豬肉,加上洋蔥匯入酥皮裏面,製成蛋撻形狀,非常有創意👍估唔到喺呢度食飯既品嚐到傳統味道, 又可試創新菜式🤩

炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯
呢度菜係傳統葡國家庭菜🤗炒香咗嘅豬肉, 加埋茄汁燴葡國蜆,豬肉同埋葡國蜆充分吸收咗大家嘅味道,豬肉裏面有葡國蜆嘅鮮甜,食葡國蜆又有豬肉嘅香味,互相輝映😍

葡式白酒風味雜錦海鮮扁面
葡萄牙人主食以麵包, 薯仔, 米飯為主,意粉係傳統葡萄牙食譜並唔常見。所以今次特意點嚟試試😜裏面有蝦, 葡國蜆, 魷魚, 海鮮味滿瀉❤️如果加多D葡式白酒,更能提昇海鮮嘅味道同香氣👌

葡式經典椰汁非洲雞
傳統葡國菜裏面, 椰汁雞同埋非洲雞係兩款食譜, 店家crossover兩道菜, 減輕左非洲雞嘅辣度, 後勁有椰汁嘅香味,創出新嘅食法✨

葡萄牙水果酒(紅酒/白酒)
食葡國餐飲Sangria是常識吧😉紅酒加雪碧, 再加入蘋果, 橙, 少量橙皮, 調製而成🤗最早期係用紅酒,後來用白酒調,白酒比較偏淡身,紅酒比較果味濃郁,各有特色👍👍

葡式脆皮焦糖布甸
上菜嘅時候,店員會攞火槍燒一下布丁表面,在著火一刻, 灑上肉桂粉,好靚嘅火花呈現喺眼前😍好似放小型煙花,儀式感滿滿💖💖

朱古力蛋糕
黑朱古力蛋糕食落非常挺身, 微苦味道加上濃濃嘅可可味,食落唔會好飽

主廚自製手工意式雪糕
雪糕用上新鮮士多啤梨製成, 非常香濃士多啤梨味😍😍

葡式經典木糠蛋糕
傳統嘅葡式甜品,將打起嘅cream同埋餅乾碎, 一層一層鋪上,然後放入雪櫃雪硬👌製作非常之簡單, 但係要做得好並唔容易🤗

整體嚟講, 餐廳環境闊落, 無論裝修同埋菜式上, 都體現到傳統葡國風味,又帶有創新元素,好值得推介💖💖💖

2024-11-19 225 瀏覽
好耐冇食葡萄牙美食,今日和同朋友聚舊就決定去食下啦!✨🛎 精選芝士&冷肉拼盤呢個拼盤真係視覺與味覺的盛宴🤩🤩🤩各種芝士同冷肉嘅搭配都好好,味道濃郁而且層次分明,加埋新的麵包,簡直係完美的開胃菜!🧀🍖🛎 炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯豬肉炒得香滑,葡蜆新鮮👍🏻搭配金黃嘅馬鈴薯,真係色香味俱全🍽️🐷🛎 葡式經典椰汁非洲雞 配白米飯雞肉嫩滑,椰汁味道濃郁😍真係白飯小偷!🍗🥥🛎 葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾食葡菜點可以少左甜品~脆皮焦糖好脆🤘🏻夠曬香甜雞蛋味夠濃又夠滑!🍮✨好正😭🛎 朱古力蛋糕呢個朱古力蛋糕口感綿密,朱古力味濃厚😚搭啲士多啤梨同藍莓,食落去唔會膩,真係好適合作為餐後甜點!🍫🍰

好耐冇食葡萄牙美食,今日和同朋友聚舊就決定去食下啦!✨

🛎 精選芝士&冷肉拼盤
呢個拼盤真係視覺與味覺的盛宴🤩🤩🤩

🛎 炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯
豬肉炒得香滑,葡蜆新鮮👍🏻
搭配金黃嘅馬鈴薯,真係色香味俱全🍽️🐷

🛎 葡式經典椰汁非洲雞 配白米飯
雞肉嫩滑,椰汁味道濃郁😍
真係白飯小偷!🍗🥥

🛎 葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾
食葡菜點可以少左甜品~
脆皮焦糖好脆🤘🏻夠曬香甜
雞蛋味夠濃又夠滑!🍮✨好正😭

🛎 朱古力蛋糕
呢個朱古力蛋糕口感綿密,朱古力味濃厚😚
📍「葡富軒」- 澳門📷餐廳位於澳門氹仔(近官也街),門口有大大個🎅🏻公仔,應該準備慶祝聖誕🎄🤣餐廳有兩層,下面個層環境燈光昏暗,氣氛浪漫啲;上層陽光充足,感覺開揚啲,都坐得幾舒服😌餐牌選擇都唔少,可以一嘗葡國菜!🍴餐包✨推薦指數:8/10食落幾脆身,不過唔熱,配埋蒜蓉牛油幾香😙🍴白酒忌廉煮蜆✨推薦指數:8.5/10份量都幾多,蜆肉唔算細粒,白酒忌廉汁唔會太鹹太漏,不過白酒味唔算出,但係整體加埋檸檬幾fresh,如果可以再熱啲就更好😛🍴葡萄牙煙燻火腿💰HK$188✨推薦指數:8/10呢度嘅火腿係葡萄牙直送,食落煙燻味幾香濃,食落口感好薄身唔會太鹹,配埋清新嘅番茄仔食幾夾😗🍴烤乳豬配薯條及沙律✨推薦指數:8/10乳豬亦係葡萄牙直送,食落乳豬皮好香脆,肉質非常嫩滑,不過脂肪比例亦都較高,油脂感十足,食得太多會有少少膩,建議同朋友happy share 😇炸薯條就失色咗啲唔脆同有少少油益味😕🍴葡式白酒風味什錦海鮮扁麵✨推薦指數:9/10呢款海鮮份量幾多,魷魚、蜆、蝦都幾入味,而且size 唔似平時細細隻咁,意粉偏硬身有口感,亦都幾掛汁,整體唔會太膩,再加上芝士碎令整體更鹹香,好食🤤🍴主廚自製手
📍「葡富軒」- 澳門

🍴餐包
✨推薦指數:8/10
食落幾脆身,不過唔熱,配埋蒜蓉牛油幾香😙

🍴白酒忌廉煮蜆

🍴葡式白酒風味什錦海鮮扁麵
✨推薦指數:9/10

🍴主廚自製手工義式雪糕
✨推薦指數:8/10
今次係士多啤梨口味,食落酸酸甜甜幾creamy🤗

🍴葡式經典木糠蛋糕
✨推薦指數:7.5/10
港式嘅木糠布甸就食得多,葡式又真係未試過🤣食落口感就比較層心,層層分明,木糠碎都幾幼細,忌廉就比較rich,整體都比較飽肚,甜度亦偏高,建議同人happy share 😇

🍴青蘋果梳打
✨推薦指數:7.5/10
賣相幾靚,有蘋果片鋪面,飲落青蘋果味幾出,甜度亦較高😗

🍴藍莓梳打
✨推薦指數:7.5/10
呢杯賣相都幾靚,飲落幾甜,入面有藍莓粒增加口感😛

2024-11-19 217 瀏覽
餐廳好容易搵到,如果喺廟宇附近落車,行1分鐘就到🙆🏼‍♀️餐廳裝修好靚而且好舒適🥰充滿葡式格調~顯得氣氛好浪漫💓拍拖嚟食就啱哂💓【好食推薦】🥣精選芝士&冷肉拼盤真‧地道風味因為食材都係由葡萄牙空運直送架🤩開胃之選👍👍🐷手工乳豬鹹派派皮外脆內軟,乳豬內餡好飽滿好Juicy而且側邊仲有沙拉可以解漏🥓炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯我最鐘意食蜆🤩鮮甜新鮮而且估唔到馬鈴薯原來同蜆肉都好夾~好好味😍🐔葡式經典椰汁非洲雞配白米飯雞肉烹調得好嫩~咬落好軟腍而且個汁調味幾好,唔會太漏點雞/撈飯食都🆗🐟葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾🔥會著火既甜品🔥廚師會即埸用火槍烤製🔥脆脆既焦糖配綿密烤布蕾入口即溶,雞蛋香都好濃郁好好味😋😋🍰朱古力蛋糕朱古力味好濃郁,甜而不膩口感Creamy~🍷葡萄牙水果酒 (葡富軒特調)易入口~口味酸酸甜甜~好清爽熱天飲仲Fresh🌊

餐廳好容易搵到,如果喺廟宇附近落車,行1分鐘就到🙆🏼‍♀️

餐廳裝修好靚而且好舒適🥰充滿葡式格調~
顯得氣氛好浪漫💓拍拖嚟食就啱哂💓

【好食推薦】

🥣精選芝士&冷肉拼盤
真‧地道風味
因為食材都係由葡萄牙空運直送架🤩
開胃之選👍👍

🐷手工乳豬鹹派
派皮外脆內軟,乳豬內餡好飽滿好Juicy
而且側邊仲有沙拉可以解漏

🥓炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯
我最鐘意食蜆🤩鮮甜新鮮
而且估唔到馬鈴薯原來同蜆肉都好夾~好好味😍

🐔葡式經典椰汁非洲雞配白米飯
雞肉烹調得好嫩~咬落好軟腍
而且個汁調味幾好,唔會太漏
點雞/撈飯食都🆗

🐟葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾
🔥會著火既甜品🔥
廚師會即埸用火槍烤製🔥
脆脆既焦糖配綿密烤布蕾
入口即溶,雞蛋香都好濃郁
好好味😋😋

🍰朱古力蛋糕
朱古力味好濃郁,甜而不膩
口感Creamy~

🍷葡萄牙水果酒 (葡富軒特調)
易入口~口味酸酸甜甜~好清爽
熱天飲仲Fresh🌊
2024-11-19 181 瀏覽
「葡富軒」樓高兩層,位於官也街橫巷內地鋪,全開放式餐枱設計、配上葡式磁磚及掛畫擺設!揸車嘅直接泊松鼠尾停車場,或者揾街錶就泊地堡街炮竹廠對面!前菜💥🔥精選芝士&冷肉拼盤『火腿香口又有咬口,完全冇渣』🔥手工乳豬鹹批『乳豬碎上做餡,撻皮鬆脆再加乳豬油脂,好食又香口』🔥白酒忌廉煮蜆『微醺白酒配上忌廉汁,一絶』🔥葡萄牙煙燻火腿『咸香醇厚,越嚼越有口感』主菜💥🔥炒豬肉配蒲蜆伴馬鈴薯『豬肉香、蒲蜆又鮮、馬鈴薯夠軟,呢個組合性還可以』🔥葡式經典椰汁非洲雞『嚟自葡萄牙穀飼雞,雞肉鲜嫩多汁配濃郁椰香酱汁更絶』🔥烤乳豬配薯條沙律『慢火烤焗既乳豬肥瘦適中、皮薄香脆又肉嫩、油脂甘香又多汁、配特製醬汁更絶』🔥葡式白酒風味雜錦海鮮扁麵『扁面掛滿白酒香醇味道、雜錦海鲜更是亮點』甜點💥🔥葡式脆皮焦糖雞蛋布丁『即場燒焦砂糖再灑上玉桂粉、令火焰更勁,淨系視覺效果已經大滿足』🔥主廚自製朱古力蛋糕『濃厚紮實、甜中帶苦』🔥主廚自製意式雪糕『Gelato都唔使多介紹,信心保證』🔥葡式經典木糠蛋糕『正因為太經典,對澳門人嚟講仍然有進步空間』飲料💥🔥葡萄牙水果酒 / 葡富軒特調mocktail『酸酸甜甜既果味非常清爽開胃』揸車出入:

揸車嘅直接泊松鼠尾停車場,或者揾街錶就泊地堡街炮竹廠對面!

前菜💥
🔥精選芝士&冷肉拼盤『火腿香口又有咬口,完全冇渣』
🔥白酒忌廉煮蜆『微醺白酒配上忌廉汁,一絶』
🔥葡萄牙煙燻火腿『咸香醇厚,越嚼越有口感』

主菜💥

甜點💥
🔥主廚自製朱古力蛋糕『濃厚紮實、甜中帶苦』
🔥主廚自製意式雪糕『Gelato都唔使多介紹,信心保證』

飲料💥

揸車出入:👍
帶小朋友:👍👍
食物質素:👍👍👍
環境舒適:👍👍
CP值...😋:👍👍

彩蛋:傳統得嚟帶有土生葡國菜口味,算得上系一店兩味!

葡富軒 | @amora.macao
📍氹仔舊城區客商街31號地舖