2008-04-28 21 瀏覽
第一次慕名而來,點了最出名的水蟹粥、鯪魚球和蒸鱔。水蟹粥麻麻地,不過可能因為肚餓,所以都覺得還可以。鯪魚球的質素一般,唯獨蒸鱔的味道比較吸引,令人有一試再試的感覺。第二次只叫了水蟹粥,嘩!味道比之前還差了一大截,蟹膏多得黎有點假,面對發現非常有「口趙」口,「口趙」極都唔爛,真係呆了,而且粥水很多,有點稀爛的感覺。仲會唔會慕名而去,則各下自行判斷。
第一次慕名而來,點了最出名的水蟹粥、鯪魚球和蒸鱔。

仲會唔會慕名而去,則各下自行判斷。
2008-04-28 16 瀏覽
大家吾好再去了~呢間野d服務好差~老板娘只會鬧客人~d野食又難食過以前~我叫左個水蟹弱~無咩鮮味~大約百幾元~無它既~澳門經濟好左~生意太多了€~去個氹仔個邊都主要是港澳人士~我當日見到好多人都俾老板娘粗暴對待

無它既~澳門經濟好左~生意太多了€~
2008-04-28 12 瀏覽
明明下午已經食左豬扒包做tea夜晚都仍然要黎朝聖一下...我地10個人叫左個水蟹粥賣相好令!好香!就算已經飽到上心口都要食返一碗先收手...抵呀!!不過其他野就真係食唔食都得,冇咩特別食左幾多錢就唔記得啦~反正都唔係我埋單~一定會再黎~又好食又方便一黎官也街度買豬肉乾就已經可以黎食啦~
明明下午已經食左豬扒包做tea
夜晚都仍然要黎朝聖一下...
我地10個人
叫左個水蟹粥
賣相好令!好香!
就算已經飽到上心口都要食返一碗先收手...
抵呀!!
不過其他野就真係食唔食都得,冇咩特別
食左幾多錢就唔記得啦~反正都唔係我埋單~

一定會再黎~
又好食又方便
一黎官也街度買豬肉乾就已經可以黎食啦~
2008-03-17 6 瀏覽
前幾年都算ok, 近一兩年水準下降, 粥稀味淡, 完全唔掂,加上服務態度勁差, 亞姐唔優做咁款, 睇唔起客人,仲要同客人嘈交,唉!今時今日咁ge服務態度+咁ge食物質素...等執啦
2008-03-06 8 瀏覽
水蟹粥加了價(大窩$125、小窩$95)都算啦,冇料得返蟹殼同兩隻小蟹腳,粥底好稀無味道,人態度非常差,下次不會再去了。
2008-02-19 15 瀏覽
一句,不知所為。一入門口,個老板娘一路啤住我和我老婆,都唔知咩事。話曬我都算半個港澳仔呀,唔係當我地係大陸遊客嗎?我叫左個不外如是的水蟹粥,一d味都冇,仲差個自己煮呀,之後仲攪笑,我叫左個椒鹽田雞,拒話可以拼炸墨丸炸咩丸等等!點知原來係二碟,又話一碟可以拼二樣,二個人三碟點食呀,叫拒cancell一碟,冇人採我,之後就叫個講普通話的待應同我講,同拒講普通話,拒又唔知頭唔知路,講廣東話拒又唔識聽,之後我好大聲叫'取消呀'先有人應我,仲要比個老板娘一包'人地都話唔要呀,仲問咩呀'。結賬仲黑口黑面,多謝都冇句。不過椒鹽田雞幾好大家可以試(加一分)
一句,不知所為。
一入門口,個老板娘一路啤住我和我老婆,都唔知咩事。
話曬我都算半個港澳仔呀,唔係當我地係大陸遊客嗎?

不過椒鹽田雞幾好大家可以試(加一分)

2008-02-11 16 瀏覽
$85同$125都係得一隻蟹, 咁早知我地食$85嗰窩啦, 橫豎都係嗰d粥加一隻蟹, 又冇蟹味, 其他食物都係一般以下, 但價錢就要比中上價.奉勸大家都係唔好比門口的左麟右李吸引....
2008-02-06 16 瀏覽
星期日去澳門(第一次), 2人同行, 為了食盡當地美食, 去到這門誠昌只叫了一窩(細)水蟹粥$85, 這個價錢並唔算抵食, 每窩有一隻水蟹, 每人可分到3碗, 但我覺得值得一試, 因為那粥十分甜美鮮味, 夠綿(比香港魚一丁的長腳蟹粥好味)

2008-01-22 13 瀏覽
我岩岩星期六過左澳門一趟, 都係睇左d 旅遊書介紹係呢間食水蟹粥好食, 其實大部份既招牌菜係ok 架! 不過服務就真係很好差,侍應態度又差, 真係好似唔憂做咁!!
2008-01-15 6 瀏覽
第一次黎呢間食蟹水粥,真係得d蟹水,又唔老實,服務簡直一流~差呀。佢d野食味道不是十分特出,普通酒樓都可吃到,我又何必山長水遠去幫親,再要受氣。最令我激氣就係食酥炸鯪魚球,問佢碟硯介好似佢條命咁,多碟佢差d收我錢。但我地其實要左2碟酥炸鯪魚球,比2碟都不算過份啦。不過整條官也街都差了很多,十足十搵遊客笨的食店。我一定不會再去呢間不知所謂的舖頭。
我一定不會再去呢間不知所謂的舖頭。
2008-01-08 18 瀏覽
昨日去(乙水)仔幫襯呢度. 叫了田雞粥, 炸鯪魚球和生菜. 除了炸鯪魚球味道ok之外, 其他食物水準不斷下降. 生菜很油膩, 田雞粥沒有鮮味, 田雞又十分o鞋口!而且服務很差, 侍應的態度很晦氣.總之就係差, 價錢又貴了很多! 下次再去(乙水)仔也不會再幫襯!!
2008-01-03 8 瀏覽
澳門宜家搞乜鬼,好似間間餐廳都唔知乜野叫service,同埋...唔憂做之餘仲好似差佢地錢咁。門口個阿姐d service 差到爆。下次一定一定唔會再去受人氣。水蟹粥= 蟹粥水

門口個阿姐d service 差到爆。

下次一定一定唔會再去受人氣。

水蟹粥= 蟹粥水
2008-01-03 21 瀏覽
d粥唔係話好食到要專程走去食~basically同屋企煮果d冇咩分別~叫左個金沙大蝦.呢個幾"野"味d汁好味~不過懷疑macau好多place都有得食呢隻汁味~overall係食唔食都得~不過食左了左個心願

叫左個金沙大蝦.呢個幾"野"味

overall係食唔食都得~不過食左了左個心願
2007-12-28 5 瀏覽
蟹粥方面,並非好食得要再幫襯,可以直接點說:睇旅遊雜誌介紹遊澳門的話,去一次都夠。田雞........除左冇左個頭,大致上都見到個形,好嚇人.....,有女士同行又勁怕蛙類的話,千萬別點此菜式。以此水準及價錢澳門還有其他選擇.....。
蟹粥方面,並非好食得要再幫襯,可以直接點說
:睇旅遊雜誌介紹遊澳門的話,去一次都夠。

以此水準及價錢澳門還有其他選擇.....。
2007-12-28 12 瀏覽
唔好食!最過份係水蟹粥冇水蟹!好失望!!!七年前第一次食好好味,好難忘。兩年前再試,覺得差左好多。上星期五,再來澳門,決定再俾多一次機會佢,點知失望而回。水蟹粥冇水蟹,改左用肉蟹,所以原全冇水蟹味。想叫蒸鱔,個待應話『時價』,大約二百零蚊碟,有冇攪錯,貴成咁,我地決定唔要。炸鯪魚球,連蜆介都唔俾,話佢地係跟汁,唔包蜆介!水蟹粥、炸鯪魚球、炸田雞腿、瑤柱扒生菜,四樣,食三百幾。我諗我應該不會再回去了!
唔好食!

最過份係水蟹粥冇水蟹!

好失望!!!

七年前第一次食好好味,好難忘。兩年前再試,覺得差左好多。

水蟹粥、炸鯪魚球、炸田雞腿、瑤柱扒生菜,四樣,食三百幾。

我諗我應該不會再回去了!