2013-06-21 1766 瀏覽
要試好野,又要食得精明,最好就係食lunch。通常高級餐廳(尤其日本菜) lunch set 比dinner 平30%以上,澳門有咁多靚靚高級酒店,高級餐廳就更多啦,所以今次每次去澳門一定會周圍試。聽人話天政係香港同澳門最好食ge天婦羅,之前上網睇過lunch set 都係$288起,出去行下之後見食得落 (酒店自助早餐好飽) 就打去試下訂枱 (心諗星期六應該好full),竟然有位,於是立即出發。1:30pm到,入去要除鞋,然後可選擇坐table 或tempura 枱,環顧四周 table 得幾枱客,而tempura 枱坐假tatami更無人,於是坐tempura 枱 (一來靜d,二來除左鞋坐table 怪怪的)。落地玻璃海景,環境優雅舒適,仲要無其人,感覺超正。跟住著住和服waitress 好好禮貌送上熱茶同menu,我同老公立即夾下食邊個餐。原本打算食個$288海鮮雜菜餅天婦羅飯餐及$388天don餐 (多蝦兩隻、魚一件及野菜三款)。但Waitress行過黎話推介下時,提到前兩個set是師傅於煮ge,要$538竹套餐(蝦兩隻、魚兩件、野菜五款及天婦羅飯) 先有師傅於席前炸,所有推介
原本打算食個$288海鮮雜菜餅天婦羅飯餐及$388天don餐 (多蝦兩隻、魚一件及野菜三款)。但Waitress行過黎話推介下時,提到前兩個set是師傅於煮ge,要$538竹套餐(蝦兩隻、魚兩件、野菜五款及天婦羅飯) 先有師傅於席前炸,所有推介我地食$538再加一個牛根豆腐鍋,太好主意啦,於是即刻落order。
免費前菜
跟住好快有個日本師傅入黎,用半咸淡廣東話+國語介紹食材,然後立即開始。師傅先試油溫,首先炸蝦 – 個脆漿超薄又鬆化,蝦肉新鮮彈牙。魚 - 脆漿一樣正再加上魚肉超嫩滑,真係第一次食咁好味ge天婦羅魚。魚餅 – 好香蝦味。野菜五款 – 舞茸最得,其他都好食。最後天婦羅飯特別幫我地分成兩份,服務好細心。
最後上埋個牛根豆腐鍋,雖說唔太特別,但好大份,足夠二人食有餘
題外話/補充資料: 小貼士: 賭場有10% discount (於賭場免費申請)
2013-04-27
$400 (早餐)
  • 天婦羅