2024-11-14 0 瀏覽
我同另一半捉住萬聖節嘅尾巴,去咗澳門度玩下,呢間葡式餐廳喺官也街附近,環境雅致,氣氛浪漫,有唔少食材都係葡萄牙直送葡萄牙煙燻火腿(24個月):呢款火腿嘅油脂比較少,火腿味香濃白酒忌廉煮蜆:呢款忌廉醬汁特別,隱約品嚐到白酒嘅味道,蜆嘅份量亦都好多,男友大讚烤乳豬配薯條及沙律:呢款乳豬同中式乳豬唔同,中式乳豬特別着重脆皮,而呢款乳豬嘅皮脆得來之餘,下面仲有好多肉,皮層比較薄,不過脂肪亦相對比較多,肉既部份都相當好食入味。另外仲有配炸過嘅薯片,呢款薯片就比較硬。葡式白酒風味什錦海鮮扁麵:應該用咗橄欖油煮,風味獨特,海鮮包括蜆、魷魚圈、大蝦,個人比較偏愛大蝦,每一隻蝦肉都係爽彈厚實甜品試左手工義式雪糕同木糠蛋糕,雪糕放入精緻嘅雪糕杯入面,份量亦都幾多,嗰次食嘅係有芝士味,配上士多啤梨。而經典木糠蛋糕甜度適中,奶油嘅部份亦做得相當唔錯。試左2杯Mocktail🍹分別係藍莓口味同埋百香果口味,兩杯都可以話係清新解膩,微酸嘅味道令人更加開胃