黎澳門緊係要食番餐葡國菜。今次食既呢間葡景軒,環境唔錯,牆身係經典藍白花紋,而且服務都好好,有fine dining既feel😌1⃣️ 主廚特製蟹肉釀蟹蓋($188)呢個我最鍾意!蟹蓋到鋪滿碎蛋、蟹肉蟹膏,撈勻之後放上脆脆既多士到食,勁豐富!同埋啲蟹肉係真係勁多😍2️⃣葡式炙燒香腸($138)呢個係會有店員係檯面即席燒既~首先倒左啲酒精係底然後點火,一路燒一路望住啲火越燒越烈,好正!燒完之後店員會切埋一片片擺靚靚咁方便我地食~食落外皮脆脆地,帶鹹香👍3️⃣炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯($238)啲蜆好似食極都仲有咁😂炒得好入味!另外仲有伊利比亞豬,半肥瘦好香好好食。入面有啲薯仔粒,薯仔粒係炸過既面頭脆脆地但係入面夠淋😋4️⃣葡式芝士風味海鮮扁麵($208)呢個我覺得好特別🤩作為第一次食正宗葡國菜既人,冇諗過葡汁+芝士呢個組合係咁有驚喜既!醬汁幾濃稠,葡汁加上左芝士,陣葡汁味冇咁衝擊,仲令到個扁麵口感更加creamy,有果陣奶奶地既texture~扁麵除左碟邊有一隻隻葡萄牙既蜆之外,一路食仲會食到絲絲蟹肉。5️⃣ Alma Fruit Punch ($76)6️⃣ Cooler with apple ($70)呢兩倍飲

1⃣️ 主廚特製蟹肉釀蟹蓋($188)
主廚特製蟹肉釀蟹蓋

2️⃣葡式炙燒香腸($138)
葡式炙燒香腸

3️⃣炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯($238)
炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯

4️⃣葡式芝士風味海鮮扁麵($208)
葡式芝士風味海鮮扁麵

5️⃣ Alma Fruit Punch ($76)
6️⃣ Cooler with apple ($70)
Alma Fruit Punch
呢兩倍飲品都好refreshing,記得攪勻飲。

7️⃣ 葡式木糠蛋糕($60)
葡式木糠蛋糕
葡式菜signature甜品木糠蛋糕。一層餅碎一層奶油咁,整體甜度唔會太高,面頭加上啲草莓藍莓裝飾。

炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯
Alma Fruit Punch