2009-11-28
去到了氹仔官也街行了一陣,望望隻錶已經是一時半,記得附近有一間食肆的椒鹽九肚魚非常出名,就立即去試試。地點對正澳門官也街的鉅記,非常易找。入到去想坐樓上但伙計說樓上滿了只能坐樓下了。叫餸當然首然椒鹽九肚魚,再叫了一個薑汁炒芥蘭和腰果珍肝。椒鹽九肚魚 ($35細)果然名不虛傳,粉少油少所以唔油膩,以為是炸物就一定油膩就估錯了,魚肉好滑但唔會散,真係未食過這樣好的椒鹽九肚魚,果然係鎮店之寶。薑汁炒芥蘭 ($30細): 人家說這裡的芥蘭是自家種的,雖然我不知是真是假但食落好嫩唔苦,鑊氣十分,正腰果珍肝 ($35細) : 由於小時在澳門食過,所以來到澳門的傳統食肆都會試一試這一個餸,非常令人懷念的味道,腰果和洋蔥炒得好好,雞肝和雞腎非常好食,非常滿意。聽人家說這裡是開中午十二時至二時,晚上六時至八時,星期一二休息,原來是真的,我見有個客二時多一些來到,伙計們說已經收了爐,真係唔休做,如果我今天再行多一陣來都試唔到了。而且更加聽到它們2009年12月20日開始放十天假期,(發了達??)要來就不要這些時間來了。成餐盛惠$114,平到笑。
叫餸當然首然椒鹽九肚魚,再叫了一個薑汁炒芥蘭和腰果珍肝。
椒鹽九肚魚 ($35細)
成餐盛惠$114,平到笑。