【土瓜灣•一喜車仔麵】@heyman_noodlesππππππππππππππππππππππππππππππ土瓜灣新派車仔麵配搭咖哩三寶 係正既!車仔麵淮山麵牛腩秘製菜肉餃配沙嗲汁 44$這道菜有著濃郁的湯汁和香醇的肉味,淮山麵牛腩秘製菜肉餃配沙嗲汁是這道菜的一個變化版本,以淮山麵和秘製菜肉餃搭配沙嗲汁,味道絕佳。吃起來非常有飽足感,而且味道豐富多樣!紫菜四寶凈餸(黃金雞湯)49$將紫菜包裹著鮮美的四寶餡料,包括香菇、鮮蝦、豬肉和魷魚等,再以高湯或雞湯作為基底,蒸煮而成。這道菜的特色是口感香脆,湯汁鮮美,味道清淡卻又鮮美可口。紫菜四寶凈餸通常作為粵菜中的頭盤或清淡菜品,食用時往往能帶來一種淡雅的享受。咖哩三寶(魚蛋、魷魚、牛柏葉) 45$以鮮味撲鼻的咖喱湯底烹製,加入了魚蛋、魷魚和牛柏葉等海鮮食材,菜色鮮豔,香氣撲鼻,滋味十足。咖哩三寶的湯汁濃郁香濃,海鮮的鮮味和咖哩的香料風味完美結合,吃起來鮮香開胃,非常適合喜歡海鮮風味的人士。自家製銀花雞骨草 10$餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 156✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#土
【土瓜灣•一喜車仔麵】@heyman_noodles
土瓜灣新派車仔麵配搭咖哩三寶 係正既!

車仔麵

#土瓜灣美食 #一喜車仔麵 #web3土瓜灣
一喜車仔麵
土瓜灣北帝街31號地舖
2024-01-28 24 views
好多朋友住呢頭都不約而同咁樣介紹過呢間車仔麵,大家都話呢間係一間好有人情味嘅車仔麵,我自己都好認同,每次入嚟食嘢嘅感覺都好開心,因為所有夥計都真係齊心合力,嘢食又好食喎,真係值得推介嘅小店!今日要左一個車仔麵,要左烏冬加自製韭菜餃,水魷魚,牛腩。湯底要清湯加麻辣汁。我覺得呢個辣度剛剛好,韭菜餃非常飽滿,牛腩都整得好軟,有d入口即溶嘅口感。自家製石斛竹蔗茅根水非常清新可口,呢d天氣飲好適合!另外要左個紫菜4寶,用黃金雞湯底。我另外要左米粉加汕尾小米粿,佢其實就係豬肉粉粿,再加特級瀨尿牛筋丸同秘製菜肉餃。另外可以要求要多蔥。飲品就要支裝豆漿。特級瀨尿牛筋丸真心超多汁!咬開第一口真的會爆汁!所以餐廳牆上面都貼咗好多警告通告哈哈,因為真係粒粒都會爆汁!

2024-01-26 60 views
北帝街多嘢食就係人都知🤭今次簡單快食咗個車仔麵, 發現佢幾款熱門小食都好好食🤤生炸香辣單骨雞翼真係即刻整,上枱仲熱辣辣~外脆內juicy,單骨就更加方便食😌炸手工韭菜餃係即叫即整,所以可以保持到外皮香脆,唔會已經林晒🤭韭菜香味好濃郁餡料好飽滿,可以配埋佢嘅泰式辣椒醬食🤤重料咖喱三寶,嗌嗰陣姐姐同我哋講個咖喱汁用咗50幾種材料製成,唔係死辣嘅咖喱味😎食落個咖喱味又真係同出面有啲唔同~水魷魚同牛柏葉就冇乜特別,但魚蛋真心正,非常爽口彈牙😆最後就係車仔麵😆佢嘅配料選擇好多🤤好多配料都唔係出邊經常食到嘅潮汕食物,例如有汕尾手工小米粿、汕尾馬駮豬肉丸、炸魷魚丸😆幾有特色~車仔麵嘅精髓一定係蘿蔔,佢嘅蘿蔔好清甜冇渣👍湯底而言,我哋覺得比較清淡,食完都唔會好口渴👍

👨🏻‍🍳一喜車仔麵 (土瓜灣)📍土瓜灣北帝街31號地舖 「必點黄金雞湯‼️自家特色車仔麵😻」 土瓜灣暗藏好多美食,隔中就會想去覓食。今次黎到一喜車仔麵,見到好多人排隊(七點左右)🙈 老闆娘好好客,就算好忙,都會同客人推介一下自家主打😆 👍🏻🍽️秘製黃金雞湯淮山麵汕尾小米粿 (豬肉粉粿)特級瀨尿牛筋丸豬大腸 以上配搭全推‼️🥹勁好食‼️黃金雞湯會飲吾停🙈超清甜😻飲完吾會覺得口乾🤤開頭以為會好清好淡,點知竟然夾到車仔麵🤤再配淮山麵,成個感覺好似好健康🤣但系味道好濃郁!! 👍🏻汕尾小米粿,第一次食😝好得意😻薯粉皮,入面五花腩、大地魚打成咬落煙韌,食落香口😋第一口以為食緊湯圓 👍🏻特級瀨尿牛筋丸爆哂汁!!重牛味!!超推,餐廳周圍都貼住小心噴到人🤣 👍🏻豬大腸好香口、好煙韌‼️ 🍽️牛腩汁油麵 👍🏻豬紅、👍🏻蘿蔔、👍🏻冬菇另一個欣賞點 : 每款餸都嗦哂D湯,好入味!!蘿蔔超甜,仲要無渣‼️‼️ 👍🏻🍽️生炸潮汕三寶必點‼️勁好食既潮汕丸類竟然出現系車仔麵店🥹🫶🏻👍🏻有魷魚的魷魚丸真系見到粒粒魷魚😻超有口感!!👍🏻汕尾馬駮豬肉丸超香口,方方正正,脆邊內彈牙👍🏻深海粒粒墨魚丸老闆娘話用深海墨魚整的🤤全部都粉少料多‼️同平
👨🏻‍🍳一喜車仔麵 (土瓜灣)
📍土瓜灣北帝街31號地舖

「必點黄金雞湯‼️自家特色車仔麵😻」

土瓜灣暗藏好多美食,
隔中就會想去覓食。
今次黎到一喜車仔麵,見到好多人排隊(七點左右)🙈

老闆娘好好客,就算好忙,都會同客人推介一下自家主打😆
潮汕小米粿

👍🏻🍽️秘製黃金雞湯淮山麵
汕尾小米粿 (豬肉粉粿)
豬大腸

以上配搭全推‼️🥹勁好食‼️
黃金雞湯會飲吾停🙈超清甜😻
飲完吾會覺得口乾🤤
開頭以為會好清好淡,點知竟然夾到車仔麵🤤
再配淮山麵,成個感覺好似好健康🤣
但系味道好濃郁!!

👍🏻汕尾小米粿,第一次食😝
好得意😻薯粉皮,入面五花腩、大地魚打成
咬落煙韌,食落香口😋
第一口以為食緊湯圓

👍🏻特級瀨尿牛筋丸
爆哂汁!!重牛味!!超推,餐廳周圍都貼住小心噴到人🤣

👍🏻豬大腸
好香口、好煙韌‼️
豬紅冬菇蘿蔔

🍽️牛腩汁油麵
👍🏻豬紅、👍🏻蘿蔔、👍🏻冬菇
另一個欣賞點 : 每款餸都嗦哂D湯,好入味!!
蘿蔔超甜,仲要無渣‼️‼️
山炸潮汕三寶
有魷魚的魷魚丸
汕尾馬駮豬肉丸
深海粒粒墨魚丸

👍🏻🍽️生炸潮汕三寶
必點‼️勁好食既潮汕丸類竟然出現系車仔麵店🥹🫶🏻
👍🏻有魷魚的魷魚丸
真系見到粒粒魷魚😻超有口感!!
👍🏻汕尾馬駮豬肉丸
超香口,方方正正,脆邊內彈牙
👍🏻深海粒粒墨魚丸
老闆娘話用深海墨魚整的🤤
全部都粉少料多‼️
同平時其他地方食既丸吾同

👍🏻🍽️咖喱三寶
好香咖喱味😋
魷魚、魚蛋、牛柏葉
嗦哂D咖喱味得黎,仲超有口感🤤
魷魚勁鮮、有咬口🤤
魚蛋超彈牙🥹
牛柏葉爽得黎有煙韌感👍🏻👍🏻

凍檸水、凍檸茶
港式風味😋

少有車仔麵mix潮汕風味🫶🏻
完全無違和感又好食👍🏻👍🏻
!!吾記得試菜脯!!
聽聞自家食譜、自己炒。
下次要試😆同埋銀針粉都想試🤤
黃金雞湯加銀針粉,應該勁夾😻

#一喜車仔麵 #香港車仔麵關注組 #香港車仔麵

潮汕小米粿
豬紅冬菇蘿蔔
山炸潮汕三寶
有魷魚的魷魚丸
汕尾馬駮豬肉丸
深海粒粒墨魚丸
2024-01-25 30 views
今日黎到土瓜環經過見到呢間車仔麵好吸引就決定入去試下咖哩牛腩牛腩肉的質地鮮嫩多汁,配上濃郁的咖哩湯汁,味道香濃而豐富。咖哩的味道濃郁而不過分辛辣,營造出一種溫暖的味道。這家餐廳所使用的牛腩肉新鮮且經過細心烹調,口感細軟,肉質鮮美。這道菜式展現了車仔麵店對於料理的專業和對食材品質的堅持瑞士汁雞翼,墨魚丸,豬肉粉粿,米粉瑞士汁雞翼醬汁獨特,帶有微妙的甜味,與雞翼的嫩滑肉質相得益彰。墨魚丸口感彈牙,鮮味十足,令人難以抗拒。豬肉粉粿帶有獨特的風味和口感韮菜餃,菜肉餃韮菜餃的外皮薄而Q彈,餡料鮮嫩多汁,韮菜的清香與豬肉的鮮味相得益彰。菜肉餃的餡料豐富,口感細軟,每一口都充滿了鮮美的風味。這些餃子都是現場手工製作,食材新鮮,給人一種家常製作的溫暖感覺豬皮,魚腐,河粉,配秘制雞湯豬皮、魚腐河粉和配秘制雞湯組合成了一道豐盛的美食。魚腐以其獨特的口感與柔軟的河粉完美搭配。配秘制雞湯清爽可口,為這道菜式增添了一份濃郁的滋味。餐廳所使用的食材新鮮,豬皮的入味、魚腐的鮮美和雞湯的鮮甜完美融合在一起,讓人一試難忘
今日黎到土瓜環
經過見到呢間車仔麵好吸引
就決定入去試下

咖哩牛腩

瑞士汁雞翼,墨魚丸,豬肉粉粿,米粉

韮菜餃,菜肉餃

豬皮,魚腐,河粉,配秘制雞湯

土瓜灣北街真是一條食街,不但選擇種類多,而且大多價錢親民。今日行經,發現多了一間車仔麵店,除了一般餸菜外,還有些潮汕特產,身為潮州佬的老婆即刻和先生去試試。餐牌有兩版,餸菜選擇多,小食的選擇更多,食一次真是試不完。當中有不少都是店家自製,例如菜脯自己炒,餃子自己包,連醬料都是自製,好厲害,同時也吃得特別放心。先生選了🏅潮汕四寶($49),加淮山麵($14)潮汕四寶是瀨尿牛筋丸、汕尾馬鮫豬肉丸、有魷魚的魷魚丸和汕尾小米粿,都是店家以自家食譜訂製。牛筋丸爆汁,爽加鮮;豬肉丸是用馬駮魚加豬肉打成,爽滑彈牙,層次豐富;魷魚丸爽彈,較為淡味;小米粿是用蕃薯粉做的外皮包住五花腩及大地魚內餡,口感煙韌似魚皮餃。這些都是香港較少見的潮汕家鄉小食,當中我覺得最好食是牛筋丸和豬肉丸。此外,不得不提它的秘製雞湯底,金黃濃郁,清甜暖胃。我叫了🏅傳統車仔麵,加沙嗲汁。幼麵、蘿蔔、魚腐、豬紅、豬皮、豬大腸、魚肉($75)樣樣餸都好吃,其中蘿蔔清甜、豬紅爽滑,豬大腸有彈性無異味,魚肉彈牙不實,亦無腥味。記得加沙嗲汁,香而不辣。小食的選擇非常多。🏅椒鹽孖寶($30)椒鹽豬扒拼魚片頭。當中魚片頭非常有驚喜,它粉少魚多,
土瓜灣北街真是一條食街,不但選擇種類多,而且大多價錢親民。

先生選了🏅潮汕四寶($49),加淮山麵($14)
此外,不得不提它的秘製雞湯底,金黃濃郁,清甜暖胃。
潮汕四寶

我叫了🏅傳統車仔麵,加沙嗲汁。
幼麵、蘿蔔、魚腐、豬紅、豬皮、豬大腸、魚肉($75)
記得加沙嗲汁,香而不辣。

小食的選擇非常多。
🏅椒鹽孖寶($30)
椒鹽豬扒拼魚片頭。當中魚片頭非常有驚喜,它粉少魚多,彈牙鬆軟,真的不錯。
椒鹽孖寶

🏅上湯鎮店鴛鴦餃($30)
菜肉餃拼韭菜餃。二者都是店家自製,吃得出新鮮和誠意。可惜水餃皮不耐浸,有點糊掉。

🏅腐乳通菜($16)
它的腐乳汁辣辣的好惹味。

🏅石斛竹蔗芧根水($10)
🏅酸梅湯($10)
全是店家自製,少甜無添加。
2024-01-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
潮汕四寶
椒鹽孖寶
2024-01-23 18 views
聽朋友說這間車仔麵好食, 試咗, 唔錯。先叫定外賣去攞, 唔駛等。湯分開上, 用鋁紙袋, 保溫又方便。叫咗九寶麵, 適合我呢類"唔知試乜好"的人。基本上全部餸都好食, 我推薦牛腩及蘿白。牛腩入味, 蘿白清甜。朋友提我試雞湯, 要加錢的, 味道確不同。另外加咗小米粿, 都好食。外皮滑滑的, 內裏肉好味。
聽朋友說這間車仔麵好食, 試咗, 唔錯。
先叫定外賣去攞, 唔駛等。
湯分開上, 用鋁紙袋, 保溫又方便。

叫咗九寶麵, 適合我呢類"唔知試乜好"的人。

基本上全部餸都好食, 我推薦牛腩及蘿白。
牛腩入味, 蘿白清甜。
朋友提我試雞湯, 要加錢的, 味道確不同。
另外加咗小米粿, 都好食。外皮滑滑的, 內裏肉好味。
小米粿
2024-01-10
TakeAway
$80 (Lunch)
小米粿
2024-01-18 23 views
🌸車仔麵🍜(特級瀨尿牛筋丸+牛腩🐮配沙嗲汁河粉)特級瀨尿牛筋丸含有大量醬汁餡料,食落口有超濃嘅牛肉味,仲好彈牙👍🏻😊牛腩肥瘦適中,肉質腍中帶爽😍😍配埋沙嗲汁河粉,味道超夾😊🌸車仔麵🍜(有魷魚的魷魚丸🦑一喜秘製菜肉餃🥬🥟配牛腩汁、秘製黃金雞湯🐓淮山麵)🩷推介🩷 魷魚丸口感超彈牙又飽滿,好正🤗,一喜秘製菜肉餃嘅比例好均稱,皮薄餡靚!淮山麵配搭店舖之寶秘製黃金雞湯🐓真係好好味😋我最欣賞呢個黃金雞湯,好濃郁嘅雞湯鮮甜味,肥而不膩🤗🤗我個人大大推介👍🏻🫶🏻正!🌸生炸潮汕三寶🍡(包括有汕尾馬駮豬肉丸、深海粒粒墨魚丸、有魷魚既魷魚丸)一次過食哂3款丸類😌😍粒粒丸都炸至金黃色,好香噴噴,彈牙之餘,口感十分豐富😌☺️最出色係有魷魚既魷魚丸👍🏻🌸金湯生菜潮汕手工小米粿八粒(豬肉粉粿)🐷🍡第一次食,粉粿皮係用番薯粉做成,入面有豬肉同埋大地魚作為餡料😊皮薄軟糯,口感煙煙韌韌,咬落口仲有肉汁流出,幾好味😋🌸$18 十二粒咖喱魚蛋🍢(外賣專享)🩷推介🩷粒粒都係大大粒,咖喱魚蛋好好好彈牙,咖喱味好突出😬真係性價比超高😛🌸袋裝豆漿🥛🩷推介🩷好方便👍🏻唔會太甜,甜度好適中🤗係佢地自家製嘅豆漿,豆味好香濃,個人大大推介😍😍

🌸金湯生菜潮汕手工小米粿八粒(豬肉粉粿)🐷🍡

🌸$18 十二粒咖喱魚蛋🍢(外賣專享)

🌸袋裝豆漿🥛

🌸凍檸茶🍋

➖➖➖➖➖➖

💁🏻‍♀️餐廳環境舒適🤗職員態度超友善🤩抵讚👍🏻絕對唔難怪長期店舖都大排長龍,我一定會再幫襯😊✌🏻
2024-01-17 16 views
好久沒吃車仔麵了,今天來這間試試~竹蔗茅根甜度剛剛好~很清爽~汕尾小米粿它的口感軟綿,有點類似於糯米糍,但比較輕盈。它的味道清淡,有些微的米香味,夾著豬肉餡很不錯~以炸魚丸為主,口感彈牙~咖喱三寶沙嗲汁非常香濃,魷魚鮮嫩,牛柏葉爽脆,大粒魚蛋也非常彈牙~椒絲腐乳通菜增添了一絲辣味,通菜爽嫩~香辣單骨炸雞中翼每一口咬下去都能感受到骨頭上的肉質鮮嫩多汁,配上香辣的調味粉,非常惹味~非常多餸,麻辣湯底很香,不會過辣。鳳爪煮到非常軟~
好久沒吃車仔麵了,今天來這間試試~

竹蔗茅根甜度剛剛好~很清爽~

汕尾小米粿

以炸魚丸為主,口感彈牙~

咖喱三寶
沙嗲汁非常香濃,魷魚鮮嫩,牛柏葉爽脆,大粒魚蛋也非常彈牙~

椒絲腐乳通菜
增添了一絲辣味,通菜爽嫩~

香辣單骨炸雞中翼

非常多餸,麻辣湯底很香,不會過辣。鳳爪煮到非常軟~

2024-01-17 23 views
見到朋友係度介紹佢啲丸係好彈牙嘅,所以我今日都要去試下。呢度午餐時間好受歡迎,出面排晒隊,入面坐到滿晒,香港呢個時勢仲咁多人,證明係好食嘅。我叫咗淨餸配秘製黃金雞湯,純雞熬製再加上南瓜,入口清甜。一定要試☀️汕尾小米粿3粒,佢嘅皮係用薯粉擀製,肉餡係用五花肉同埋馬鮫肉,咬落去好香嘅肉味。正!☀️胡椒豬肚丸,彈牙得嚟好香嘅胡椒味。☀️有魷魚的魷魚丸,非常彈牙,一咬開呢就見到入面粒魷魚。☀️椒絲腐乳通菜,通菜好新鮮軟嫩☀️自家製石斛竹蔗茅根,水非常清甜又解毒朋友嗌咗淮山麵,面質爽滑,入口好爽。🌸汕尾馬鮫豬肉丸,呢個丸係炸嘅,但係入口有好香嘅肉味同埋魚味,好彈,牙好好食。🌸自製韮菜餃,韭菜美好香,大大隻。🌸炸有魷魚的魷魚丸,表面係炸嘅,非常彈牙,一咬開呢就見到入面粒魷魚。🌸特級瀨尿牛筋丸,果然係特級,一咬開啲汁喺個口度面標出嚟,大家食嘅時候小心熱親。🌸豬手,炆得好入味而且唔係爛嘅,啱啱好。🌸深海粒粒墨魚丸,呢個表面都係炸嘅,佢嘅肉質非常彈牙一咬開就見到啲墨魚粒。🌸秘製菜肉餃,呢一個餃細細粒,入面有啲木耳,但係好好食💯咖哩三寶,咖哩魚蛋、咖哩牛柏葉、咖哩魷魚、咖哩醬汁用50幾種香料熬製而成,有少少甜又有
見到朋友係度介紹佢啲丸係好彈牙嘅,所以我今日都要去試下。
☀️胡椒豬肚丸,彈牙得嚟好香嘅胡椒味。
☀️有魷魚的魷魚丸,非常彈牙,一咬開呢就見到入面粒魷魚。
☀️椒絲腐乳通菜,通菜好新鮮軟嫩
☀️自家製石斛竹蔗茅根,水非常清甜又解毒
朋友嗌咗淮山麵,面質爽滑,入口好爽。
🌸自製韮菜餃,韭菜美好香,大大隻。
🌸豬手,炆得好入味而且唔係爛嘅,啱啱好。
🌸秘製菜肉餃,呢一個餃細細粒,入面有啲木耳,但係好好食
💯咖哩三寶,咖哩魚蛋、咖哩牛柏葉、咖哩魷魚、咖哩醬汁用50幾種香料熬製而成,有少少甜又有啲辣,好啱我哋呢啲小辣愛好者。

2024-01-14 24 views
今日起身突然間超級想食車仔麵,一諗就諗起土瓜灣呢間超有人情味嘅車仔麵店,上次去嘅時候發覺老闆同老闆娘都好好人,兩個努力一齊做好間麵檔,所以就決定咗今晚又再嚟幫襯。我哋6:00就嚟到,其實都已經坐滿晒人,不過始終係食車仔麵,所以冇幾耐就有得坐低,今次嘅質素同我上次嚟完全一樣,越叫越多,越坐越叫,因為真係超級好食!首先有幾樣小食我地每次都必點:1)香辣單骨雞中翼超級容易食,每一隻個size都唔細2)咖喱四寶用上51種香料醃製,所以特別濃特別有層次感,次次帶人來食都讚不絕口架3)炸韭菜餃永遠都炸得好酥脆,又夠飽滿至於車仔麵我地今次叫左兩碗,一碗清湯銀針粉配佢哋獨有嘅汕尾小米粿,出面好少食到,qq口感好得意。另外都有加汕尾馬鮫豬肉丸同深海粒粒墨魚丸,食得出d丸係手打重料嘅,唔係外面落好多粉嗰個口感。第二碗就要左個秘製黃金雞湯銀針粉,最鐘意呢個雞湯超濃超好飲,我次次一定清左碗湯。配料就要左蘿白、豆卜、韭菜,清清地但都好滿足。最後叫多左幾樣小食,有炸蝦條同生炸貢豬,兩個都好好食,真係想知點解樣樣野都咁好食!

首先有幾樣小食我地每次都必點:
1)香辣單骨雞中翼超級容易食,每一隻個size都唔細
3)炸韭菜餃永遠都炸得好酥脆,又夠飽滿

2024-01-12 16 views
平時好少食車仔麵,因為覺得很少車仔麵係好食,今日突然間想試下,已經2:30pm,諗住冇乜人,發現店內冇曬位,唯有外賣拎走,首先發現是店內工作人員,十分熱情有禮,返屋企打開外賣,原來是用錫紙袋將湯分開,包裝得非常好,返到屋企個湯仲係熱辣辣,急不及待即刻試食,豬皮味道好好,咖喱魷魚爽口,豬大腸好入味,還試了一份美女侍應介紹既魚蛋,好彈牙,醬汁好香,提醒大家必食,有驚喜,我好少寫食評,終於比我搵到間滿意嘅車仔麵
2024-01-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
新一年多左好多客搵我哋,希望新一年更加好。今日土瓜灣重遊舊地,記得對上嗰次傾完生意就喺附近試咗間滷味店,印象中呢頭好多新派食肆。經過北帝街發現兩邊都開左好多餐廳,但有間舖頭吸引到我,除咗門面比較乾淨外,大大張海報寫住$16蚊12粒魚蛋,仲要每人限購兩份,搞到我都心思思想試下,話晒由朝到晏都未食過嘢,而且諗住食多少少當獎勵自己~鋪面唔太大約有十張枱左右但環境衛生好乾淨, 牆身貼滿晒餐牌內容都係車仔麵為主,除咗一般車仔麵有嘅餸之外,見佢有啲招牌、自家製等潮汕出名嘅肉丸,    雖然坊間好多所謂嘅肉丸,但係大部份都係粉多過肉,入口時一啲肉味都無。正當我猶豫緊食咩好嘅時候,職員都有主動走過嚟介紹潮汕食品,原因係所有丸都係自家廠房製造所以都好好食,仲話好肚餓又想試晒大部份嘅都可以跟住咁嗌,最後我都抵抗唔住跟住嗌,最多攞返屋企再食過。首先車仔麵叫咗三個餸、而小食嗌咗生炸潮汕三寶、重料咖喱三寶、椒絲腐乳通菜同一支豆漿,我諗晚餐都可以唔駛食。等左陣食品都陸續上枱啦~ 上枱啦~ 見到每樣嘢都係驚喜。首先豆漿一放喺我面前都已經會心微笑,成個雪人狀見到都開心,其後飲完味道仲相當好,豆味香濃而且甜度適中完全唔
鋪面唔太大約有十張枱左右但環境衛生好乾淨,

牆身貼滿晒餐牌內容都係車仔麵為主,

首先豆漿一放喺我面前都已經會心微笑,成個雪人狀見到都開心,
豆漿
其後飲完味道仲相當好,豆味香濃而且甜度適中完全唔覺漏。椒絲腐乳通菜,見到海報寫係菜園直送,
椒絲腐乳通菜
一問之下原來每日由本地菜園送抵舖頭,所以都非常新鮮,真係每條通菜好脆身,再配合椒絲腐乳仲好惹味。一不離二到呢一個咖哩三寶(魚蛋、魷魚、牛柏葉),
重料咖喱三寶(魚蛋、魷魚、牛柏葉)
佢個咖哩汁同埋魚蛋果然真材實料,每粒魚蛋比較其他嘅都大而且仲非常彈牙,咖哩醬膽職員話用幾十種材料炒成嘅,果然辣得嚟非常過癮。魷魚同牛柏葉味道質感都新鮮正常,但配合咖哩汁所有食品都提升一個層次,好值得點選。正當辣到飛起嘅時候聞到非常香嘅味道,生炸潮汕三寶(汕尾馬鮫豬肉丸、有魷魚的魷魚丸、深海粒粒墨魚丸)每款有三粒,
首先馬鮫豬肉丸完全食唔到粉嘅質感,每咬一啖都好滿足而且彈牙,馬鮫肉質甘香完全真材實料。有魷魚的魷魚丸,同個名一樣每粒都有魷魚肉,而且又好彈牙新鮮,超級正~ 再試埋深海粒粒墨魚丸係即叫即炸,熱得黎好彈牙,而且有粒粒嘅墨魚肉,強烈建議一定、一定、一定要試晒。最後試埋個車仔麵油麵(炸豬扒、豬大腸、一喜秘製菜肉餃),
車仔麵(炸豬扒、豬大腸、一喜秘製菜肉餃)
但呢個時候已經有六成飽,不過見到入面嘅餸菜又令我食慾大增。湯底係我最鍾意嘅香濃沙嗲汁配合油麵,油麵既爽口彈牙掛上濃香嘅沙嗲極惹味。豬大腸滷得好入味無任何騷味,每嚿都好爽口。炸豬扒即叫即炸好多塊,而且甘香嫩滑多汁。試埋個一喜秘製菜肉餃,自家製果然貨真價實,菜同肉嘅比例好完美,每啖除咗食到佢肉汁之外亦都唔會太漏,配合得好好。本身諗住食少少點知依家大滿足,職員見我食得咁開心都忍唔住整啖黃金雞湯我飲話係佢哋招牌,盛情難卻下就趁熱飲咗啖湯,
魚腐、汕尾小米粿、黃金雞湯
真係唔好講笑佢完全顛覆咗我對雞湯嘅味道,呢個黃金雞湯有超濃嘅雞味完全係想飲完再飲,原來車仔麵加$3蚊就可以試到。雞湯內加咗魚腐、汕尾小米粿,小米粿係鄉下嘅味道,煙煙韌韌有啲似粉果,但令我驚喜嘅係呢一個魚腐,因為入面係空心,入口時濃香雞湯喺個口度爆開,口感超豐富。
你哋唔好以為我清得晒咁多食物,食到大半個胃已經容不下,食淨打包返屋企再慢慢嘆,埋單前仲叫咗個黃金雞湯返去俾我另一半試下。見到外賣盒時真係令我大開眼界,個外賣盒好精緻,職員話原來係用機器壓制出,而圖畫係自己設計,

睇得出呢間小店好用心經營,算係見過咁多間其中一間質素同服務都做得好出色嘅餐廳。最後食左咁多嘢埋單大約$200蚊左右,真係好值得性價比極高。
既然咁好食都幫手推介下,呢間餐廳黎緊仲會係尖沙咀重慶站開多間分店,諗真下尖沙咀真係好似無咩好食嘅車仔麵,開咗之後一定要再幫襯。
2024-01-05
$200 (Tea)
豆漿
椒絲腐乳通菜
重料咖喱三寶(魚蛋、魷魚、牛柏葉)
車仔麵(炸豬扒、豬大腸、一喜秘製菜肉餃)
魚腐、汕尾小米粿、黃金雞湯
  • 魚腐、黃金雞湯
2024-01-09 78 views
放工想簡簡單單,去咗食車仔麵呢間車仔麵個湯底我好鍾意係黃金雞湯湯底淨餸5個都係$60魚腐$10 汕尾馬鮫豬肉丸$11 好爽滑👍🏻菜芯$11 特級瀨尿牛筋丸$12 好多汁👍🏻深海粒粒墨魚丸$13 好彈牙👍🏻秘製黃金雞湯$3👍🏻4餸一麵$64油麵$10豬紅$10牛腩$15 好淋好入味咖哩魷魚$15秘製黃金雞湯 +$3菜$11生炸潮汕三寶$39👍🏻炸得好香口,又吾油,好正香辣單骨雞中翼$28單骨好方便,味道都ok豆漿好濃豆味,好滑
放工想簡簡單單,去咗食車仔麵
呢間車仔麵個湯底我好鍾意

咖哩魷魚$15
秘製黃金雞湯 +$3
菜$11

生炸潮汕三寶$39👍🏻
炸得好香口,又吾油,好正
香辣單骨雞中翼$28
單骨好方便,味道都ok

豆漿好濃豆味,好滑
📍 一喜車仔麵 (土瓜灣)土瓜灣北帝街31號地舖一喜菜單上的每道菜都是用心烹飪的家常美食,讓你回味起家鄉的味道😋😋😚👉 椒絲腐乳通菜💰$16😋😋😋😋.8/5以鮮嫩的通菜為主要食材,配上椒絲和腐乳調味而成。通菜經過快炒,保持了其爽脆的口感。椒絲和腐乳為這道菜增添了豐富的風味👉 瑞士汁雞中翼💰$26😋😋😋😋.6/5以鮮嫩的雞中翼為主要食材,配上瑞士汁調味而成。雞中翼經過烤制後,外皮酥脆,內部多汁嫩滑👉 椒鹽魚片頭💰$26😋😋😋😋.8/5以新鮮的魚片頭為主要食材,配上椒鹽調味而成。魚片頭經過油炸後,外層酥脆,內部鮮嫩可口。椒鹽是一種經典的中式調味料,帶來了鹹香和微辣的風味,增添了這道菜的口感👉 香辣單骨雞中翼💰$28😋😋😋😋.7/5以嫩嫩的雞中翼為主要食材,配上香辣調味料烹製而成。雞中翼經過烤制後,外皮酥脆,內部多汁嫩滑。香辣調味料帶來了一種辣味和香味,增添風味👉 金湯生菜潮汕手工小米粿💰$28😋😋😋😋.9/5以手工製作的小米粿為主要食材,搭配金湯和生菜。小米粿口感綿密,搭配金湯的燉煮,帶來了豐富的口感和滋味。生菜的加入為這道菜增添了清爽和脆爽的風味。整道菜的特點是口感綿滑,湯汁鮮美👉 上湯
📍 一喜車仔麵 (土瓜灣)
土瓜灣北帝街31號地舖

😋😋😋😋.7/5

👉 金湯生菜潮汕手工小米粿
💰$28
😋😋😋😋.9/5

👉 上湯鎭店鴛鴦餃(一喜秘製菜肉餃 韭菜餃)
💰$30
😋😋😋😋.8/5
包括了一喜秘製菜肉餃和韭菜餃兩種口味。菜肉餃內餡鮮美,搭配上湯的烹煮,餃子本身帶有一種鮮甜的風味,湯汁則進一步增添了鮮味。韭菜餃則以韭菜為主要內餡,韭菜的香味與餃子皮的口感相得益彰。這道菜的湯汁清爽,餃子口感煙韌

👉 重料咖喱三賣(魚蛋 魷魚 牛柏葉)
💰$45
😋😋😋😋.8/5
重料咖喱三賣是一道濃郁美味的咖喱菜品。這道菜包括了魚蛋、魷魚和牛柏葉三種主要食材,搭配咖喱調味而成。魚蛋和魷魚都具有彈牙的口感,而牛柏葉則帶有一種獨特的香氣

回頭: yesyesyes ,這家人情味小店讓你感受到家的溫暖。裡面佈置簡單卻溫馨。店主總是熱情地迎接你。在這裡,你可以和朋友聚會,和家人共享美食,或者獨自一人享受寧靜的時刻。這家小店不僅提供美食,更帶給你一種溫暖和歸屬感,讓你感受到真正的人情味。