2020-05-21 126 views
由於疫情關係,已有一段時間沒有逛街,友人想帶我去購物,便一起到銅鑼灣。購物前要先吃飽,但購物要緊,吃個粉麵就快靚正。牛腩牛肚米:牛腩入味肉香,牛肚軟彈魚蛋魚片麵:魚蛋魚片軟彈有鮮味油菜:蠔油菜心爽嫩友人說過凍檸檬茶有四塊檸檬片就是足料,凍奶茶亦奶滑茶香。餸及麵的份量都十分足夠,吃兩個麵+油菜+兩杯凍飲,埋單都只是約一百元,在銅鑼灣區是非常難得的平靚正之選!本來打算吃墨魚蝦條,可惜太晚來,已經售罄,下次要早點來試。

牛腩牛肚米:牛腩入味肉香,牛肚軟彈
魚蛋魚片麵:魚蛋魚片軟彈有鮮味
油菜:蠔油菜心爽嫩

本來打算吃墨魚蝦條,可惜太晚來,已經售罄,下次要早點來試。
2020-05-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 魚旦魚片河
  • 牛腩河
2020-05-18 136 views
三才魚蛋粉麵 - 抵食良心麵店香港百物騰貴,每年通脹水平也提升,連小時候經常食的細蓉動輒也要三四十元,今天的一間麵店,平均$28就吃到一碗單餸麵,而且是位於銅鑼灣中心地帶,實屬良心麵店。紫菜四寶幼麵 首先一定要試試招牌的四寶,有彈牙的魚蛋、口感紮實豬肉丸、貢丸和皮薄餡靚的魚皮餃,再配上清新的淡淡鹹香紫菜湯。牛腩、牛丸、鮮蝦雲吞撈粗香港粉麵另一經典食法,非撈粗莫屬,肉質軟腍、油脂豐富的牛腩、口感有層次的牛丸和餡料滿滿的飽滿鮮蝦雲吞,再配著粗麵一拼撈著吃,滋味食法。
三才魚蛋粉麵 - 抵食良心麵店

紫菜四寶幼麵

牛腩、牛丸、鮮蝦雲吞撈粗
TakeAway
暗藏渣甸坊街內的 [ 三才魚蛋粉] 開業多年已經儲埋一大班粉絲, 我令次一想食粉麵就會唸起佢。 由其時這幾天,突然變成夏天,令人胃口盡減,最好食啲濕濕地既野, 例如吃粉麵。 晚上六時來到, 差不多坐滿。 疫情下店員亦會為客人量體溫, 方可入坐。 坐得有點迫, 就是小店的特色, 不過特色還特色, 客人都應要保持一定距離。 牛根水餃撈 $44一條條半透明的牛根整整齊齊放在撈麵上, 還伴上一條生菜;而水餃則放湯另上。 先試一口五香牛根, 超嫩滑, 完全是入口即溶,又入味,滿滿的膠原的咀邊黏著, 好吃。 墊底的撈麵份量超多,麵爽口,加$10轉撈麵好抵食。 店內所有餃類也是名物, 好多人會一打一打咁買返屋企。 不過這裡的水餃我第一次食,水餃唔算漲卜卜, 不過應有的材料都有齊, 最喜歡黑木耳的爽脆口感, 蝦肉豬肉分佈平均,豪邁地將它      吞。 紫菜四寶撈粗 $53 四寶就是  今次到四寶放在湯上, 撈粒另上。 這裡各款丸也是出自自家工埸, 水準有一定保証。 四款中我最喜歡爽口彈牙手打魚蛋, 貢丸加左東菇特別香口。 腐乳通菜 $15大大碟,腐乳夠重手,咸左小小 。

晚上六時來到, 差不多坐滿。

疫情下店員亦會為客人量體溫, 方可入坐。

牛根水餃撈 $44

墊底的撈麵份量超多,麵爽口,加$10轉撈麵好抵食。

店內所有餃類也是名物, 好多人會一打一打咁買返屋企。

紫菜四寶撈粗 $53

四寶就是 [豬肉丸、貢丸、魚蛋、魚餃]

今次到四寶放在湯上, 撈粒另上。

這裡各款丸也是出自自家工埸, 水準有一定保証。

四款中我最喜歡爽口彈牙手打魚蛋, 貢丸加左東菇特別香口。

腐乳通菜 $15

大大碟,腐乳夠重手,咸左小小 。
2020-05-09
Type of Meal
Dinner
  • 牛根、
  • 魚蛋
2020-05-09 177 views
從前對港式粉麵已經有些執着,久不久都想去會一會它。這家店舖面不算很大,但乾淨整齊,還很貼心在近門口的位置貼了整個勾,可以讓客人掛起濕的縮骨傘,不用堆在桶裡。餐牌簡簡單單,粉麵選擇很多,真是考起了選擇困難症的我。最後點了牛雜河和牛腩雲吞河。河粉滑溜,也不會太碎。牛雜新鮮,牛膀是我的最愛,甘香入味,牛肚爽滑,質素高。牛腩雲吞,雲吞比例也不錯,牛腩嫩滑。喜歡辣的朋友不妨加點辣椒油,很惹味。必點炸魚皮,自家製,脆脆的不會太薄,配粉麵吃一流!
從前對港式粉麵已經有些執着,久不久都想去會一會它。

餐牌簡簡單單,粉麵選擇很多,真是考起了選擇困難症的我。

最後點了牛雜河和牛腩雲吞河。
河粉滑溜,也不會太碎。

牛雜新鮮,牛膀是我的最愛,甘香入味,牛肚爽滑,質素高。

牛腩雲吞,雲吞比例也不錯,牛腩嫩滑。
喜歡辣的朋友不妨加點辣椒油,很惹味。

必點炸魚皮,自家製,脆脆的不會太薄,配粉麵吃一流!
讚1. 魚蛋魚片都好味道,少少彈牙,入口好有魚味;魚皮好脆身,雖然有啲偏厚,但仲食到啲魚肉咁,係市區少有既足料魚皮2. 服務幾好,阿叔好熱情3. 價錢幾抵下彈1. 河粉有啲散修修咁

2. 服務幾好,阿叔好熱情
3. 價錢幾抵下

1. 河粉有啲散修修咁
2020-04-27 268 views
去朋友家作客,大家忙着聊天都沒有煮晚餐,所以去附近餐廳買外賣回家吃,店員都很有效率,乾脆利落地包裝,等候時間不會太長,點了一個牛腩米,餐廳細心地分了湯,那就不會令米粉發脹,影響口感,牛腩肉質鬆軟,牛味十足,而且沒有太多肥膏,再來一碗淨西洋菜餃,勁多餡料,西洋菜味勁香,餃子皮很薄,食下去感覺很清新不油膩,淨油菜一份,選了菜心,份量都很足,整體上價錢不貴,很划算,而且另外免費配料有冬菜,炸蒜,辣椒油和紅醋,確實不錯,性價比高
西洋菜餃
菜心
TakeAway
$50 (Dinner)
西洋菜餃
菜心
2020-04-25 169 views
放工買外賣回家,家人表示想吃港式粉麵,便找了家傳統小店。三才位置比較隱蔽,但小店井然有序,富人情味。好大一袋外賣,分門別類一袋過裝好,一個人外帶三碗粉麵加飲品都非常方便。粉麵跟湯底分開盛載,花大半小時回家都不成問題。外賣也毫不馬虎,非常講究,配料如炸蒜和辣油都齊備。一家人當然要互相分享,大家交換不同配料,再加上調味,外賣也可以吃得豐富。魚蛋魚片河魚蛋魚片各有三件,口感爽口彈牙,河粉入口細滑。牛根粗麵牛根份量多,骨膠原滿滿,十分入味,炆煮火喉掌握得很好,不會太冧,有咬口。牛腩米牛腩肉質軟腍,鬆軟入味。肥瘦適中,啖啖肉同時又不會有多餘的肥膏。腐乳通菜鮮嫩又入味,配湯粉吃味道剛剛好,不會過鹹。凍檸茶值得一讚,茶底夠香濃,是傳統的香港味道。每人一大碗粉麵,人均消費也只是大約$40,絕對物超所值。
放工買外賣回家,家人表示想吃港式粉麵,便找了家傳統小店。

三才位置比較隱蔽,但小店井然有序,富人情味。

粉麵跟湯底分開盛載,花大半小時回家都不成問題。

外賣也毫不馬虎,非常講究,配料如炸蒜和辣油都齊備。

魚蛋魚片河
魚蛋魚片各有三件,口感爽口彈牙,河粉入口細滑。

牛根粗麵

牛腩米

腐乳通菜鮮嫩又入味,配湯粉吃味道剛剛好,不會過鹹。

凍檸茶值得一讚,茶底夠香濃,是傳統的香港味道。
每人一大碗粉麵,人均消費也只是大約$40,絕對物超所值。
2020-04-22
TakeAway
$40 (Dinner)
  • 魚蛋魚片河
  • 腐乳通菜
  • 牛腩牛根
2020-04-17 321 views
這幾個月疫情嚴重,政府不時勸喻市民無乜事最好留在家中不要外出,以免受到感染。就算外出最好不要堂食,所以做個有責任和有良知的市民一於嚮應外買。今午剛剛在銅鑼灣渣甸坊換扣物品,突然見到間老字號的粉麵鋪,牆身張貼上很多食客留念的照片;感覺良好一於試吓。魚旦米線此處魚旦出名自家手打,食落果然彈牙爽口。今次揀選米線貪佢冇咁肥健康D。再加上少許辣椒油更顯魚旦和魚片鮮味。牛腩牛肚河牛腩瘦得來很淋滑,一D都唔鞋口;食得健康。而牛肚亦炆得恰到好處,有口感和夠哂味。份量亦很足,舖滿整碗面。炸魚皮大大片很脆很乾身,又冇油益味;應是每天新鮮落鑊炸。泰式鳳爪味道甜酸適中,鳳爪爽脆夾少許微辣;是唔錯的前菜,非常開胃。值得一提是員工很窩心將湯和粉麵分開盛載,不需客人要求。同時所有配料如炸蒜、冬菜、醋和辣椒油一一奉上,絕不吝嗇。原來他們的辣椒油亦是自家秘製,用蒜粒炸香來製造,味道濃耶;最重要是辣度適中,更能提升食材鮮味。
魚旦米線
牛腩牛肚河
炸魚皮
大大片很脆很乾身,又冇油益味;應是每天新鮮落鑊炸。
泰式鳳爪
味道甜酸適中,鳳爪爽脆夾少許微辣;是唔錯的前菜,非常開胃。
魚旦魚片米線
牛腩牛肚河
炸魚皮
泰式鳳爪
配料如炸蒜、冬菜、醋和辣椒油
2020-04-15
$54 (Tea)
2020-03-27 232 views
放工去幫朋友整電腦,佢住係銅鑼灣,因為怕唔夠時間整,就在佢屋企樓下三才魚蛋粉麵用晚餐,店內地方不大,朋友說常常來食,價錢公道味道唔錯。每款都配有蔥花、冬菜、三才炸蒜,不要可落單時講聲,還可選河粉/幼麵/粗麵。魚蛋河除了魚旦亦有魚片,是自家製的,鮮味彈牙,有魚香味,河粉夠滑,湯底清甜。蔥花、冬菜、三才炸蒜令味道提升。鮮蝦雲吞粗麵,雲吞餡有蝦有肉,鮮味爽口,粗麵彈牙。鮮蝦水餃河,水餃有蝦、木耳、冬菇、肉。蝦和木耳爽口,有冬菇香味,多重口感,味道唔錯。叫凍飲只需加7蚊,凍華田和凍咖啡,不會太甜又夠凍。
鮮蝦雲吞粗麵,雲吞餡有蝦有肉,鮮味爽口,粗麵彈牙。

叫凍飲只需加7蚊,凍華田和
凍咖啡,不會太甜又夠凍。
📍銅鑼灣高質粉麵黃店 -- 三才魚蛋粉麵🍜💛渣甸坊入面有間粉麵店聽過唔少人話好抵食好高質,而且仲係黃店💛今日小編就同朋友去試下😛————⭐菠菜餃幼麵($28)小編第一次見粉麵店有菠菜餃食😛而且呢個仲係舖頭招牌餸之一,緊係要試試啦😆湯底清淡唔油膩❤飲落幾鮮😛菠菜餃有四隻,皮薄餡靚,隻隻都好足料,菜嘅比例比肉多,感覺輕盈又健康,調味同口感都適中🤩幼麵都煮得啱啱好,食落好彈牙😆$28食到飽一飽,性價比真係好高!🤩朋友話墨魚蝦條同魚蛋都好好食,小編一定會再去試😆大家都去支持下啦💛————評分賣相:7/10味道:9/10性價比:9/10回頭率:10/10————餐廳資料名稱:三才魚蛋粉麵地址:銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖前往方法:銅鑼灣站F出口
📍銅鑼灣高質粉麵黃店 -- 三才魚蛋粉麵🍜💛
————
⭐菠菜餃幼麵($28)
賣相:7/10
名稱:三才魚蛋粉麵
地址:銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖
前往方法:銅鑼灣站F出口
2020-03-21
$28 (Lunch)
三才魚蛋粉麵已經喺銅鑼灣屹立多年 稱得上係老字號 最少有三十年歷史 陪住一班街坊/打工仔成長嘅地方一眼望曬店舖唔算好大 大概有五至六張枱 每張枱可以容納四至五人 小店模式經營 牆上貼滿店內所提供的食物照片及各大報刊的專欄 口碑極佳下午茶優惠 凡惠顧粉麵 即送油菜/魚皮/熱飲一杯 轉凍飲加兩蚊 價錢非常貼地又親民魚蛋是必食的 用心堅持親手打造 口感爽口彈牙 又新鮮真材實料 外面已經好難食到 除咗堂食之外 部分食客亦喜歡淨買魚蛋回家打邊爐 回家慢慢品嚐秘製辣椒油用自家炸的蒜蓉做非常香 辣度適中啱曬大部分人的口味 拌麵吃 有畫龍點睛嘅效果牛筋河 牛筋炆得好淋好入味 煙煙靭靭嘅口感 充滿骨膠原 過後嘴唇有黏黏的感覺 腩汁味道香濃 伴河粉吃味道極佳牛雜麵 牛肚最美味 用厚肉金錢肚 爽口小韌又甘甜 牛膀夠粉 滷至入味甘香醇和 肥腸非常肥美 淡淡牛脂香味粉麵的湯底好鮮味原來是用了門鱔鮫魚起咗肉的骨熬的 幼麵爽口 條條分明 沒有鹼水味香濃的港式奶茶 茶和奶的比例剛剛好 夠香夠細滑 甜度剛好 提神一流下午茶時段光顧 一桌子的美食剛好整整一百元 價錢真係非常貼地 估唔到銅鑼灣這個地區仲可以搵到啲咁抵食嘅

下午茶時段光顧 一桌子的美食剛好整整一百元 價錢真係非常貼地 估唔到銅鑼灣這個地區仲可以搵到啲咁抵食嘅粉麵店
2020-03-04 193 views
今天到銅鑼灣有些事做,提前半小時到了。那就先想吃個午餐吧在渣甸街附近走,走著走著轉入了有檔口的小巷經過此店,見到門外好似貼了好多報導而三才這名字好像很耳熟。所以決定入去試店舖不是好大,圓桌,有好多客都是獨自來吃而下單模式也是非常快,基本大家都知道自己要吃什麼一坐下直接跟店員呼亮行。上菜也快我第一次來吃,所以貪心一點。選了 魚蛋魚片頭米粉,吃麵都先喝湯,我覺得湯底還好無特別但主角魚蛋的確很出色,爽口彈牙又大粒魚片挺香鯪魚味再加辣油一起吃,整碗麵生色不少
今天到銅鑼灣有些事做,
提前半小時到了。那就先想吃個午餐吧
在渣甸街附近走,走著走著轉入了有檔口的小巷
經過此店,見到門外好似貼了好多報導
而三才這名字好像很耳熟。所以決定入去試

店舖不是好大,圓桌,有好多客都是獨自來吃
而下單模式也是非常快,基本大家都知道自己要吃什麼
一坐下直接跟店員呼亮行。上菜也快

我第一次來吃,所以貪心一點。
選了 魚蛋魚片頭米粉,
吃麵都先喝湯,我覺得湯底還好無特別
但主角魚蛋的確很出色,爽口彈牙又大粒
魚片挺香鯪魚味
再加辣油一起吃,整碗麵生色不少

出到黎銅鑼灣點都想食返幾間先返屋企💛貴價既選擇當然有好多不過一個人晚餐既平價粉麵之選係呢間啦係希慎廣場對面由渣甸坊條窄街行到尾就到啦舖頭唔算大 入面有好多好順眼既poster ✋🏻☝🏻平時好怕粉麵小店污糟痴立立但呢到好光猛乾淨😚落單後好快就到牛腩好有味 肥瘦度適中牛丸都唔錯 基本 彈牙同埋每碗粉麵都有蒜葱跟埋 我個人都中意撈晒配料落碗麵到所以個湯仲好有蒜味 岩岩好 唔係食完好大陣口氣味個隻😋個個都介紹炸魚皮不過我一個人食唔到咁多無叫啦下次黎會試埋ps老闆話而家呢個時勢生意好唔穩定入貨都唔敢太大手🥺大家一齊支持良心小店啦🥳
出到黎銅鑼灣點都想食返幾間先返屋企💛

入貨都唔敢太大手🥺
大家一齊支持良心小店啦🥳
牛腩牛丸粉
2020-02-21 148 views
在openrice做功課時 見到好多人推介佢地 自家制既 魚旦 同埋 墨魚蝦條 打算來個魚旦蝦條雙併河粉 可惜 蝦條 同 河粉都賣哂😢😢😢 唯有 轉食 魚旦片頭粗麵落單後好快就有得食 食前 將 涉匙d 香蔥 乾蒜放落碗麵度 即刻幫個湯底倍添香味 令人食慾大增👍🏻👍🏻👍🏻 比起魚片 最鍾意食片頭 貪佢個層炸過既皮😆 三才既片頭係咁多面都被炸皮覆蓋 好正😋 片頭比魚片香口N倍 大家都要試下~佢地好出名既自家制魚旦 真係彈牙爽口 仲要勁香魚味 超一流 so far食過最好食既白魚旦!!!仲有一樣都係必試 但我忘了影相!鍾意食辣既 一定要食佢個自家制辣椒醬!!好似我咁唔太食得辣 只要在‘but’辣醬時 隔左d辣油 就無咁辣 食落去係超級香!!!因為佢地個辣椒醬有乾蔥!!我‘but’左d辣椒醬料落spoon 用來點魚旦片頭 每啖麵都夾d辣椒醬料送來食 真係好正~咁好食既潮式粉麵 單併先$30 雙併$36 完全係超值!希望下次食到墨魚蝦條啦~
魚旦片頭粗麵

$36 (Dinner)
魚旦片頭粗麵
2020-02-10 157 views
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈銅鑼灣平價良心粉麵檔💛大部分手打,又好食😌近排要努力抗疚,但又要出街🤦🏻‍♂️為咗減低風險,唯有去食黃店💛因為冇乜內地人食😌銅鑼灣飲食消費一直都比較高,所以今日就介紹一間價錢平既粉麵檔,佢地d魚蛋,水餃都係手打既😌-🍜 #牛腩牛雜米粉加底 🍜($47)牛腩新鮮紋得夠淋😌唔會好柴口🤨牛雜就最中意牛腸,夠晒味😲食落好重牛香油味,唯一唔好處係d米粉太碎😛.🍝 #牛肚河粉加底 🍝($41)真男人就一定會加底😛因為咁樣先會夠食😂牛肚都夠淋既😌佢個辣椒油自家製,食落惹味😌河粉就唔會太碎,幾好食😂總結來說 想食平野就去食啦😂-🎈 銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖平均傷害:$40好味值:6.5/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
銅鑼灣平價良心粉麵檔💛大部分手打,又好食😌
近排要努力抗疚,但又要出街🤦🏻‍♂️
為咗減低風險,唯有去食黃店💛因為冇乜內地人食😌

🍜 #牛腩牛雜米粉加底 🍜($47)
牛腩新鮮紋得夠淋😌唔會好柴口🤨
牛雜就最中意牛腸,夠晒味😲
食落好重牛香油味,唯一唔好處係d米粉太碎😛

🍝 #牛肚河粉加底 🍝($41)
真男人就一定會加底😛因為咁樣先會夠食😂
牛肚都夠淋既😌佢個辣椒油自家製,食落惹味😌
河粉就唔會太碎,幾好食😂

總結來說 想食平野就去食啦😂
🎈 銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖