今日約咗啲姊妹仔嚟呢度聚會。舖頭裝修係復古中式風格,可以品嚐到傳統酒樓嘅味道,店員服務態度好好,服務好貼心周到~片皮燒鵝腸 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鵝腸真係好耐無食過,外皮燒得好脆,鵝腸都好滑嫩潤口,點埋醬汁一齊食,咬落去燒鵝嘅肉香味同醬料嘅香味喺口中四溢碧綠淮山雲耳炒百合 ⭐️⭐️⭐️⭐️比較清新又營養嘅小炒。百合嘅清甜➕翠肉瓜嘅爽口 正呀~脆皮燒腩仔 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個真係好好食!對我嚟講係全場嘅MVP!份量俾得好足,完全唔會油膩,配埋黃芥茉醬會仲好食!功夫湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️用嘅係赤肉熬煮嘅,可以感受到店家用心熬煮咗幾個鐘嘅味道,湯底好濃郁,啲料又鮮甜,最緊要係完全唔會有腥味!家庭聚會或者同朋友聚餐都好啱。地方好大又乾淨企理,最緊要梗係!啲嘢食!好!好!食!👍

片皮燒鵝腸 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

碧綠淮山雲耳炒百合 ⭐️⭐️⭐️⭐️
比較清新又營養嘅小炒。百合嘅清甜➕翠肉瓜嘅爽口 正呀~

脆皮燒腩仔 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

功夫湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-08-11 2095 views
俾人介紹嚟中華小館,食完覺得好驚喜!天氣雖然有少少熱心,但係呢度既裝修、環境同埋餐具都好舒適,淨係一走入去就感覺到好放鬆。而且呢度好方便,就系灣仔地鐵站附近,一路慢慢行過嚟就到喇。前菜 八味一口豆腐|這款豆腐配搭不同既材料,各有各既特色,而且完全融合到一體,口感滑潤,食落口舒服得嚟。口水雞心分量剛好,雞肉鮮嫩,微辣的口感好適合搭配呢個天氣。我食咗一口,就感到百口不厭,真系係口水直流咁。厚切叉燒皇 - 叉燒肉質鮮美,而且厚度剛好,肥瘦均勻,每一口都食得好過癮,真系好惹味~片皮鴨 - 鴨皮酥脆,內裡既肉味濃厚,好合我口味。每一口都話俾我知,好食無得輸。翅裙邊湯,湯頭鮮美,內有脆口既翅裙,味道鹹淡適中,好崎呢個天氣飲。食完之後仲有好多位可以打卡,好適合影相。所以如果你鍾意影相嘅話,就一定要嚟試下中華小館喇
俾人介紹嚟中華小館,食完覺得好驚喜!
而且呢度好方便,就系灣仔地鐵站附近,一路慢慢行過嚟就到喇。

2024-08-10
Dinner
諗起中菜館,中華小館就係其中一個必提嘅存在 🎋。今日冇咩野做,就係想黎一間好嘅中菜館食好食,於是我地揀左呢間位於灣仔的「中華小館」🍛我嚟介紹下我地食咗啲咩。呢到既菜式講求原汁原味,體現咗真正嘅中華烹飪嘅藝術。我地揀左 XO醬炒花姿片,碧綠淮山雲耳炒百合,脆皮燒腩仔, 鮮胡椒牛肋骨同埋麻香惹味鳳爪,每一樣都令 我地食唔停口嫁🍄🍖🍗首先,XO醬炒花姿片,呢碟菜真係令人驚喜。花姿片炒得剛剛好,咬落去爽口,再配埋 XO 醬香 辣嘅味道,簡直係畫龍點睛之作!🌶️🍤再嚟,就係碧綠淮山雲耳炒百合,呢個菜式可以話係重口味嘅最佳平衡,簡單嘅淮山雲耳炒百合 ,清淡而不失營養,尤其吃過幾款重口味嘅菜後,食嚟正正好🥙麻香惹味鳳爪作為開胃小食係做得好好,超開胃,又麻又香,真係好鍾意阿!!!鮮胡椒牛肋骨個胡椒味夠晒香口,呢個係我好欣賞,本身又好鍾意食牛,呢個牛味又好夠出色~~脆皮燒腩仔都好出色,夠晒脆阿d皮!!下次會再黎,因為真係好好味~~~

~脆皮燒腩仔都好出色,夠晒脆阿d皮!!

下次會再黎,因為真係好好味~~~

2024-08-10 1395 views
朋友介紹中華小館食粵菜,話嗰度嘅食物多樣化,味道又好食,於是我哋兩口子就去試吓。我哋點咗XO醬炒花姿片,花枝片帶有脆脆嘅口感,搭配辣椒嘅微辣同爆香嘅蒜米,味道瞬間提升咗唔少,特別清新香脆,食得特別過癮!另外叫咗脆皮燒腩仔,外皮酥脆,咬起嚟咔滋咔滋,特別悅耳!搭配醬料更加滋味無窮,每一口都係味蕾嘅享受。我哋仲點咗麻辣惹味鳳爪,鳳爪軟嫩,搭配濃郁嘅麻辣味,特別開胃,我哋兩個食到停唔到口。仲有我最愛嘅湯水,功夫湯非常新奇,以紫砂壺熬煮,十分清甜可口,入面仲有太子參燉赤肉,每一啖都能飲到濃郁嘅肉香味,非常推薦大家去品嚐!我哋兩個都食得非常飽亦都好滿足,服務員嘅態度非常友善,仲樂意推薦幾道熱銷美食畀我哋!我哋都好滿意呢次嘅美食體驗,下次仲想再嚟探索新菜品。

今晚嚟到咗灣仔的中華小館,呢度係體驗傳統中餐菜式的最佳去處😌。呢度環境簡潔舒適,無論係家庭聚餐或者朋友聚會都非常適合👍。下面我就為大家詳細介紹下我最喜歡的幾款菜式:🔹酸薑糖心皮蛋:皮蛋的口感綿密柔滑,搭配上酸薑的酸辣回味,真係開胃呀!特別是糖心部分,咬一口,滿口的酸甜和皮蛋的獨特香味,簡直無法抵擋!😋🥚🔹酥脆百花球(酸甜醬):百花球外酥內腍,配合酸甜醬汁,吃在口中感覺酥香而有層次。即使是一口咬下去,酸甜的滋味也能立刻充滿整個口腔,好吃又過癮!🍤😃🔹脆皮燒肉:烤得恰到好處的燒肉皮非常酥脆,為其增添了無數風味。肥瘦相間的燒肉肉味濃郁,不油膩,口感令人驚艷,每一口都讓人回味無窮!🍖👌🔹野菌炆伊麵:採用新鮮而又多款式的野菌,搭配綿滑的伊麵,湯底濃郁,伊麵的彈牙口感,再配上新鮮的野菌,味道更顯豐富!🥢🍜喺中華小館吃過飯後,都覺得每一道菜都走心,用料足夠,真心推薦比大家嚟試!我哋下次再見!👋如果你喜歡道地香港中菜館,咁你一定唔可以錯過中華小館!

下面我就為大家詳細介紹下我最喜歡的幾款菜式:

2024-08-08 1259 views
😉今日就帶埋老公一齊嚟灣仔享受呢一道傳統又創新嘅中式午餐。唔係成日有嘅時間可以同老公一齊食到dinner,因為我地兩個都各有份工作要忙嘛,但係今日真係幸運之日,兩位都喺附近見客,所以得閒可以一齊食飯飯lu:)呢度嘅XO醬炒花姿片🍲,每食一啖都會係口入面留下香滑而鮮美嘅味道,炒花姿片爽脆,恰到好處嘅炒工更顯美味👍🏻伴上XO醬嘅微辣滋味,俾人一種惹味既感覺。再黎一道片皮燒鵝皇🍗,皮脆肉汁又大爆發,咁講你都心動吧?脆口之下配上細膩嘅燒鵝皇,令人一試難忘,每一口都令人感到滿足!仲試埋碧綠淮山雲耳炒百合,本身唔鍾意食呢d健康野,但佢又炒得好夠鍋氣好惹味喎,同埋香香嘅麻香惹味鳳爪,一隻接一隻,麻味好香濃!揀到呢間中菜館,唔止係一般嘅晚餐,更加係一場浪漫又美味既約會~
之前收工飯嚟過一次覺得好好食,今日再帶埋媽媽過嚟,慶祝佢嘅生日🎉食物:☀️☀️☀️☀️☀️環境:☀️☀️☀️☀️☀️服務:☀️☀️☀️☀️碧綠雲耳炒百合,翠肉瓜同雲耳嘅配搭令人回味無窮。特別係翠肉瓜,口感豐富而且好清香,帶父母嚟食呢味一定無錯👍!卜卜脆燒腩仔一定要試吓!啖啖卜卜脆...脆皮仲脆過薯片添😭肥瘦相間嘅燒肉入口即溶完全唔會膩!再配埋自家制醬汁好惹味!醬氣香味十足嘅麻香鳳爪😍外皮好煙韌,食落軟糯軟糯嘅,好食唔膩,入口一吸就脫骨!加上麻香味好香,啖啖都係骨膠原!甜品再嚟一碗冰涼嘅水蜜桃糖水🤤食完飯食呢個真係太幸福🥰大大舊嘅水蜜桃果肉,果肉好鬆軟綿密,糖水都唔會太甜,媽媽一啖就食晒😆最後我哋兩個人都食得好飽,每一道菜都好送飯尤其係我最愛嘅燒腩仔😘
食物:☀️☀️☀️☀️☀️
環境:☀️☀️☀️☀️☀️
服務:☀️☀️☀️☀️

2024-08-04 1289 views
今日我同朋友傾完嘢之後,心思思想試下新嘅美食,決定去一間有特色嘅中菜館《中華小館》。我哋都喺Instagram見到有好多人讚好,就隨便行過去食個靚dinner。呢間餐廳喺灣仔,離地鐵站幾步嘅路程,真係方便。就算係夏天出門都唔怕會流到成身汗。一入去嗰度,我哋就兩個人share咗幾款唔同既菜色,有以下幾款菜色:我哋先來份「片皮燒鵝皇」,每一片鵝肉都燒得香口,但食落去唔會油膩,好足鵝香味。啲「脆皮燒腩仔」,每塊腩肉都皮香肉腍,個脆皮入口即化,美味。而我哋主菜嘅「鮮胡椒牛肋骨」味道醇厚,食落真係滿口都係香辣滋味, 真係好食到爆!總結嚟講,如果你想要食正宗香港風味嘅中菜,就一定要黎《中華小館》嚟試吓。食物質素優秀,價格都係公道。我哋下次再有時間, 一定會再黎!!

2024-08-04 1375 views
今日同朋友去咗灣仔食好嘢💫知道有間中菜廳,晏晝有二人套餐性價比都幾高,所以我哋就去咗一齊試吓。二人套餐$438包嘅嘢食都幾多,最尾都食唔晒🤣🌖金沙窩巴用鹹蛋黃包圍着香脆嘅鍋巴,超級惹味。⭐️滋潤燉湯初時我真係以為係功夫茶🙈但原來入面係好清甜嘅沙參玉竹燉翅群,好足料飲落去都幾濃郁但唔會太肥膩。💫燒味雙拼有叉燒同埋肥瘦相間嘅燒腩仔,燒腩仔個皮都仲係脆口。🍀翡翠炒斑球斑球份量都幾多,仲有西芹一齊炒,所以口感夠爽口有層次。🥬蒜茸炒菜苗菜苗炒完之後仲係好翠綠同埋新鮮,鍾意食菜嘅我好開心。

🌖金沙窩巴
用鹹蛋黃包圍着香脆嘅鍋巴,超級惹味。

⭐️滋潤燉湯

💫燒味雙拼
有叉燒同埋肥瘦相間嘅燒腩仔,燒腩仔個皮都仲係脆口。

🍀翡翠炒斑球
斑球份量都幾多,仲有西芹一齊炒,所以口感夠爽口有層次。

🥬蒜茸炒菜苗
菜苗炒完之後仲係好翠綠同埋新鮮,鍾意食菜嘅我好開心。
2024-07-28 1499 views
💬係真的好喜歡食叉燒,聽講呢度叉燒好出名,上次食唔到耿耿於懷,今次點都要去食返次。午巿套餐原來都好經濟,唔貴又豐富,有小菜點心燉湯,非常滿意,可以一試再試😊.———————————————————————————🥢蜜汁叉燒皇🐽💬堅係有料,有蜜汁嘅甜包住帶有焦燶嘅叉燒,肉質鬆軟有咬口,多汁而且賣相非常吸引,係好味嘅叉燒之一,會間中記掛住🥰.🥢金沙明蝦球🍤💬又係好出色,鹹蛋黃掛上炸咗嘅大蝦外邊,啖啖濃郁嘅味道,蝦肉超彈牙充斥味蕾🤨.🥢海味雜菜煲🍲💬呢個經典嘅廣東餸,海味粉絲雜菜砂鍋上,係懷舊嘅味道,想起兒時回憶🥲.🥢蒜片牛柳粒🐮💬蒜片香加上牛粒腍身唔韌,調味得宜有鑊氣,餸飯一流配搭😊.🥢紫砂功夫燉湯🍵💬湯要熱先好飲,紫砂茶壺🫖保溫,倒出🫗好多杯,慢慢㗳真燉湯嘅味道,非常有意思🥹
———————————————————————————
🥢蜜汁叉燒皇🐽
🥢金沙明蝦球🍤
🥢海味雜菜煲🍲
🥢蒜片牛柳粒🐮
💬蒜片香加上牛粒腍身唔韌,調味得宜有鑊氣,餸飯一流配搭😊
🥢紫砂功夫燉湯🍵
2024-06-27
Lunch
  • 蜜汁叉燒皇
  • 紫砂功夫燉湯
2024-07-25 1319 views
上個月就約咗朋友一齊去食呢間餐廳,以為會好多人星期六都唔洗等位!去到食左朋友必食片皮鴨!見網上大家講得咁開心,又好似好吸引咁,點可以唔叫!上菜嘅時候,個盤好特別!賣相好好,用左我地平時好少食嘅黃皮,我地試過應係加左蛋,所以變左黃色,不過食落無咩特別。可以用返白皮應該會好食啲。啲鴨簡直係失色,無鴨味,片皮鴨嘅皮,一啲都唔脆卜卜,又唔香,完全唔可以叫名菜!結論係叫錯野!之後叫左個叉燒,呢個真係好好食!即刻諗到嘅係好味到連小朋友都會鍾意食,夠林夠香夠味!呢個應該先係名菜!最後仲試左鮮胡椒牛肋骨Well,我地覺得佢同鮮胡椒炒唔上關係🙂唔可以話唔好食,但又未到好好食!總括嚟講,成餐有啲失色。仲有,間餐廳個冷氣有問題,熱到一個點,大家夏天去要留意下。

最後仲試左鮮胡椒牛肋骨

總括嚟講,成餐有啲失色。
仲有,間餐廳個冷氣有問題,熱到一個點,大家夏天去要留意下。

2024-07-21 1123 views
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》好耐無食中菜,放工去咗附近醫肚🤭呢間中菜館喺地鐵站附近好方便,除咗傳統粵菜仲有唔少新派中菜令人大有驚喜😲◆燒味雙拼 $268👍呢度嘅蜜汁叉燒真係一試難忘😍 色澤誘人,選用肥瘦適中嘅腩肉,入口軟腍帶少少肥仲有焦香同蜜汁,一啖食落口超正🤤另外有脆皮燒肉,皮脆肉嫩◆紫砂功夫燉湯 $78呢個燉湯夠唒gimmick,用上紫砂茶壺同茶杯😲 飲嘅時候倒落茶杯到細細啖慢慢飲,花旗蔘加埋瘦肉非常足料,飲落味道清甜回甘◆碧綠淮山雲耳炒百合 $118翠玉瓜配爽口淮山仲有雲耳百合,健康得嚟又可以清清味蕾、減輕油膩感◆翡翠炒帶子蝦仁 $238蝦仁🍤夠唒大隻又爽口彈牙再配上香煎帶子同西芹炒得好有鑊氣人均價錢:$500味道:7.5/10環境:7/10服務:7/10回頭率:7.5/10👍=必食*所有價錢以餐廳為準#misshcfoodie_ 灣仔銅鑼灣📍 中華小館地址: 灣仔駱克道128號地舖及1樓電話: 28800112
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》

📍 中華小館
地址: 灣仔駱克道128號地舖及1樓
電話: 28800112
2024-07-20 1064 views
weekend同朋友去咗整蛋糕🥰 之後勁肚餓就一齊喺附近搵啲嘢食,我哋就揀咗灣仔呢間中菜,weekend都竟然有lunch set🫶🏻二人套餐 ($438)金沙窩巴係炸米通黎,食落好香脆,仲帶陣陣嘅鹹蛋黃香😍滋潤燉湯今日係沙參玉竹燉翅群,佢用個茶壺仔嚟裝住啲湯,個賣相超精緻,個湯好鮮甜,飲落充滿膠質❤️❤️❤️燒味雙拼係叉燒同埋燒腩仔,燒腩仔仲見到五層嘅花紋,外皮香脆食落軟熟👍🏻翡翠炒斑球嗰班球其實超大塊😆 應該要斑塊先啱😍 炒得啱啱好,肉質結實🥰蒜茸炒菜苗今日係用咗小白菜,夠晒新鮮☺️

二人套餐 ($438)
金沙窩巴
係炸米通黎,食落好香脆,仲帶陣陣嘅鹹蛋黃香😍

滋潤燉湯

燒味雙拼

翡翠炒斑球

蒜茸炒菜苗
今日係用咗小白菜,夠晒新鮮☺️
Lunch
  • 紫砂功夫燉湯
上次同姐妹喺灣仔發現咗呢間粵菜餐廳【中華小館】,只係因為時間緊迫,嚟唔切試就返屋企咗。難得今晚姐妹約咗去食飯,就隨口提咗一下,然後我哋就決定去嗰度探索美食🫰店入面人山人海,等咗一陣,終於有我哋嘅位,心入面特別期待!!我哋點咗鮮胡椒牛肋骨、麻辣惹味鳳爪、XO醬炒花姿片同埋功夫湯。🐂鮮胡椒牛肋骨牛肋骨經過長時間燉煮後,變得滑嫩好食,入口即化。再配上胡椒做調味料,成道菜嘅口感更加豐富🤤胡椒嘅微辣感同鮮甜嘅牛肋骨完美結合,令我特別開胃👍🐔麻辣惹味鳳爪麻辣惹味鳳爪係經典嘅川味小食。濃郁嘅麻辣味滲透咗每一個鳳爪,特別入味!同時鳳爪帶有嚼勁,每一啖都特別享受😋🥒XO醬炒花姿片呢道菜入面有帶子同花枝片,與XO醬翻炒後,特別香甜可口,搭配辣椒🌶️調味,微辣香甜嘅口感令人回味無窮!非常推薦畀鍾意花枝片嘅朋友們👏🥣功夫湯呢道湯品係以紫砂壺燉煮而成,湯底濃郁,帶有濃郁嘅肉甜香,特別暖胃!仲有豐富嘅材料燉煮,每一啖湯都係精華!我同姐妹都對呢度嘅菜品讚唔絕口,從主食、小食、菜品到湯品,各個味道口感極佳,特別適合我哋!非常推薦畀鍾意食粵菜嘅朋友!

🐂鮮胡椒牛肋骨

🐔麻辣惹味鳳爪

🥒XO醬炒花姿片

🥣功夫湯

2024-07-16 724 views
今次晚餐就約咗班朋友喺灣仔嘅中菜館「中華小館」一齊食飯🤗,同朋友一齊食飯既時候真係好開心,邊食邊講笑通常都會食得更開胃啲!🌟首道先送上嚟碧綠淮山雲耳炒百合,可以話係健康又美味嘅一道菜😋,淮山雲耳百合都係滋補品種,將佢哋炒埋就變成一道滋補又美味嘅菜式💯。🌟然後就系鮮胡椒牛肋骨,鮮胡椒同牛肉嘅組合真係完美到無話說,仲有骨頭入面嘅骨髓,真係一級棒💯。胡椒既辣係好溫和既辣,食完都唔會覺得喉嚨唔舒服,反而又暖胃又香~牛肋骨好juciy阿,好鍾意嫁💯🌟個晚餐點完絕對唔可以走雞麻香惹味鳳爪,嗰個香味真的可以令人馬上就流口水,每次見到嗰個香噴噴嘅鳳爪,就無法抵擋佢嘅誘惑,一口咬落去,真系幸福感爆棚💯。就系呢間「中華小館」度享受一頓豐富嘅晚餐,選擇豐富,環境又舒適,我哋一定會再嚟嘅!🏆