2016-08-07 1273 views
有幾款麵擺咗出嚟,但其中有款白色較幼嘅擺得較遠,我唔肯定係咪河粉。我問:「請問有冇河粉?」佢答:「見倒嗰啲」個老闆娘都幾串。我個朋友同我講佢過往嚟食都受過幾次氣。我食牛腩,只有一湯匙嘅分量,其餘係牛根。我食雞翼,佢俾我一隻雞中翼兩隻雞翼尖。(之後我朋友話食兩隻雞中翼要加錢)食完後,有人走嚟收碗抹枱,條濕毛巾抹完枱後,張枱即時散發一陣油麵味⋯
我問:「請問有冇河粉?」
佢答:「見倒嗰啲」

個老闆娘都幾串。
我個朋友同我講佢過往嚟食都受過幾次氣。

我食牛腩,只有一湯匙嘅分量,其餘係牛根。

2016-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$34 (Lunch)
2016-03-13 2432 views
没想到鹅颈桥街市有那么多美食,除了羊腩饭还有这家经常看到排长队的粉面,三菜一面/粉只要27块钱,我觉得不贵吧,和朋友一人点一份,再点不一样的六个菜混吃,这样就都能尝到,煎鱼饼是推荐菜,也是蛮多人点的,我本人没觉得很惊艳,反而觉得猪血和猪大肠不错!我平时不爱吃猪血,但他家猪血咬下去很嫩,应该就是煮的刚好,没煮老,猪大肠看起来很干净,只是还没煮的很烂,但我觉得那个味道有点像卤味,好吃!还有猪皮和鲮鱼球,额…鲮鱼球是不是自家挫的,都是不成圆,味道一般般吧。汤底很浓,怕是味精没敢喝多,总的来说性价比还是不错的
之前跟朋友提過灣仔鵝頸街市熟食中心有一檔午市長期排長龍的車仔麵,一直都想試一下,前幾天剛好他在灣仔這邊見客,兩人的試食兵團遂匆匆成行。去到熟食中心,離遠已見到一條長長為數廿多人的人龍,全部都是排隊買車仔麵的,難得來到當然照排啦。等了差不多十五分鐘,終於輪到我們,事先已做了research,知道這裡的炸魚餅很出名,當然唔執書啦,要番一份,加埋牛腸同牛筋腩,配個幼撈麵。而朋友亦要了炸魚餅,牛筋腩及豬紅配湯幼麵。首先當然要試下那個馳名的炸魚餅,這裡的魚餅因太受歡迎,貨如輪轉,排隊期間見廚房不停端出剛炸起的魚餅,夠哂新鮮,雖不是即叫即炸亦不遠矣。魚餅咬落外脆內軟,不是手打彈牙那種口感,卻食得出是自家製貨色,微脆軟糯的口感加上調味得宜,難怪大受歡迎了。除了魚餅,這店的牛什亦做得頗特色,不是外面炆得上哂色的那種,牛腸上碟仍是象牙色的,看似淡而乏味,但食落卻甘香入味,邪惡食品永遠都是這麼美味。其他的配餸亦具水準,牛筋腩炆得惹味軟淋,豬紅亦煮得入味,不會一夾就散。一向對車仔麵的湯底不會太有要求,而這裡的卻有點驚喜,雖不是甚麼貴價湯底,但起碼飲落味道夠清,不似一般的味精湯濃膩封喉,配埋幼麵吸收湯底味道,

一向對車仔麵的湯底不會太有要求,而這裡的卻有點驚喜,雖不是甚麼貴價湯底,但起碼飲落味道夠清,不似一般的味精湯濃膩封喉,配埋幼麵吸收湯底味道,清甜味美。
另外撈麵的醬汁偏甜,略為乾身,配埋牛腩汁及少少炸金蒜,都幾惹味。
每碗三餸麵盛惠$27,算是超值。説實在,在熟食中心食飯,環境真的欠奉,但出奇地這裡的顧客竟不乏斯文的OL,或西裝畢挺的辦公室一族,可想而知食物質素與價錢的吸引,而我們亦都打算擇日再encore。
2016-01-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
2015-06-05 2494 views
同朋又去左呢間係灣仔街市既車仔面擋度食,我叫左冬菇,魚餅,時菜黎食。 冬茹厚厚既,入味。 魚餅今次冇咁脆,但好香同唔咸,反而逾飯逾想。 feel 到真心既魚既感覺。 而菜呢係仲爽口,湯底有少少淡。
2015-05-20 1787 views
今日黎左灣仔, 朋友推介我食呢間係街市既車仔面舖。 上到去好多人, 好嘈, 完全係一個熱鬧既位。 呢間車仔面排左好多人呀, 等左15分鐘先排到。 我揀左蘿蔔, 煎魚餅, 冬菇米線, 飲凍檸茶。一共33蚊, 仲送左粒炸雲吞添。 冬菇大大粒又入味, 蘿蔔有6大舊, 成條蘿蔔, 鮮魚餅好香又大舊, 加埋就好大一碗。
2014-08-03 2561 views
每次到鵝頸街市熟食中心, 九記實係我必然之選, 但唻過咁多次, 冇一次係唔使排隊, 幾時條龍都係咁長  佢哋既車仔麵底有幾款, 都係嗰幾類~ 粗糼油麵米粉米線之類, 而又可以湯麵或撈麵, 而我就一定食佢哋既撈麵, 因為我鍾意食甜醬, 撈麵沾甜醬食真係超正, 再加上佢哋有蒜粒任加, 真係正上加正~ 餸的款式都係好大路嗰啲, 雖然佢哋個名叫牛什粉, 但我覺得佢哋最出色既唔係牛什, 而係魚餅, 魚餅既味調得很好, 亦很彈牙, 有時我會order兩份魚餅 但今天只叫了一份, 因選了豬大腸及冬菇~ 豬大腸不靭, 但有點小肥糕, 食完要做多幾part yoga先得啦  今日連樂大媽個對頭人"珍姐"都唻幫襯, 就知佢有幾出名啦!! 一碗三餸麵加一支大可樂都只係$30, 真係好食又抵食

2014-08-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2014-02-06 2759 views
一子錯,滿盤皆落索;人生中,有許多選擇;今天應穿什麼衣服?應否買這個股票?該和伴侶去哪裡逛? 每一件事情,我們皆要經過深思熟慮才下決定。對著食物,我們也要考慮,也要挑剔;吃大腸,膽固醇可能會過高吧;喝糖水,糖尿病耶;回想以前,港人有哪樣東西不塞到口裡?今時今日,已不同昔時往日矣。車仔麵 ,對各位土生土長的香港人來說,絕不陌生;超過二十多種的材料、粗幼、質感不一的麵條任君選擇;是種既飽肚、又廉價的平民美食。早期的車仔麵l於木頭車中售賣,車上有多個金屬造的「煮食格」,分別裝有湯汁、麵條和配料,顧客可自由選擇麵條,配料和湯汁,通常十多塊錢就可飽吃一頓。位於銅鑼灣鵝頸橋熟市的九記牛雜粉麵開業多年,憑著出色的自家製鯪魚餅、餃子等車仔、便宜得發笑的價錢,一向甚得上班一族的歡心,其人氣絕不遜於灣仔同樣以車仔麵打出名堂的另一麵店;適逢午市,必大排長龍。據聞店主曾於大餐廳工作,後來甘心放棄厚職,繼承父親的車仔麵生意;孝順之心,盡在不言中。二十四塊大洋,任選三種配料;從最基本的魚蛋腸仔,到牛什齋卜應有盡有,總有一樣東西能滿足你的味蕾。自家製的水餃不容錯過;店主會因應當天的菜源來決定包哪種餃子,多以西洋菜
鯪魚球
牛肚

煎魚餅
二十四塊大洋,任選三種配料;從最基本的魚蛋腸仔,到牛什齋卜應有盡有,總有一樣東西能滿足你的味蕾。自家製的水餃不容錯過;店主會因應當天的菜源來決定包哪種餃子,多以西洋菜為主。 鯪魚餅是必吃之物;厚度十足,混有魚肉、冬菇、香蔥等;香炸成金黃色,入口不覺油膩,邊邊更是脆口非常;此物流量不多,要吃趁早。
餃子
此店取名為九記牛什,其牛什當然亦不容錯過;牛肚大大一片,牛根腩滷得非常入味,牛膀不會有渣;已價值二十四塊來說,實在是超水準。
另外不得不提的是,此店的撈麵跟湯麵同價;粗麵麵質雖不算出眾,但繞上醬油、麻油和腩汁後,頓時香氣撲面;好甜者如我,更可蘸上海鮮醬拌麵,輕輕易易,吃個碗底朝天。
車仔麵
人生中有許多選擇,小的如穿衣、車仔麵選配料,大的如結婚生子,繼承父業;選擇無可否認地會帶來困惑,然而,正正就是因為有了選擇,我們一成不變的人生才有點點精彩。
2014-01-26
$24 (Lunch)
鯪魚球
牛肚
煎魚餅
餃子
2013-09-13 1767 views
灣仔的鵝頸街市,大大小小的食肆的光顧過,也算是一個壯舉吧。由早餐、午餐、甚至是晚飯,他們各有各的風采。這一家九記,我來過多次,不過都是早餐時段來,但午市大排長龍的車仔麵卻未曾一嚐。這一天,同同事上來,剛好大家都不想吃飯,而我們經常來,大家也有留意到這一個人龍車仔麵,所以今天決定吃麵。食車仔麵,最好當然是配油麵,但偶爾也想轉換一下,所以選擇了粗麵,不過這粗麵絕對不能與一般雲吞麵檔的麵去相比,因為車仔麵要求快,粗麵一向都是採用好粉好腍的那一種,口感,其實一般。車仔麵最重要的,當然不是麵,是自己手指指散執的配菜。牛腩,永遠是我的首選,而且車仔麵講求味濃,有腩汁,有味道濃濃的粉腸,加上豆味同豉味麵同樣香濃的麵筋,有肉感,有煙韌感,有內臟的獨特香味,所以食材都簡單,價廉,再以濃郁襯托,可好。店方送上一粒非常香口的炸雲吞,多香口。簡單價廉,就是車仔麵的原有的特色。對,只是原有特式,香港的物價上漲得大利害了,中一、二,$50,日日食車仔麵活一個星期,已經沒有這一回事了。現在,車仔麵,只是簡單同快而已。

$40 (Lunch)
2013-08-09 1405 views
$23蚊個車仔麵, 要足料, 大碗, 抵食, 香港仲有邊到可以做到?$23蚊, 三個餸, 今次叫了豬皮, 牛腩和牛肚, 加米線。牛肚好淋, 好入味, 好正。豬皮, 都好入味, 無毛, 爽脆。牛腩總覺肥了點, 沒太多牛腩味, 下次都係選返魚餅, 上次食過魚餅, 有魚味, 粉唔多, 適度。在上枱前, 老細總會在每碗麵加上一隻炸雲吞, 好脆, 有菜係內, 雲吞皮炸得剛剛好, 超正。

2013-08-09
$23 (Lunch)
  • 炸魚餅
  • 炸雲吞
2013-03-25 1179 views
成日都會上熟食中心食呢間/波仔記,但波仔記比較多因為味道OK有黎過呢到既人都知只係波仔記同九記有車仔面食九記排晒隊而波仔記座無虛席但大家見九記排晒隊就會去九記食我都帶過人上去食晒2間大家一致話波仔記好味好多其實不如我講下呢2間店既行銷手法九記排隊係因為你想叫野食就係排佢條隊叫野食,再自己搵位而波仔記D客係走一個黎一個,就算下午2:30,過晒LUNCH又未到3點3,都好多人黎食,永遠冇吉位咁個個客坐底就可山以慢慢剔要D咩食物平心而論,兩間一樣咁多人食,只不過係九記要排隊姐同我見好多人食完坐係到成粒鐘有D就係家長帶小朋友去補習班/興趣班但未夠鐘就係到坐坐坐好啦,入食評波仔記有得比你自己慢慢剔食咩,再交俾WAITER而九記就限死你排隊兼要食3樣餸起,排到你就冇時間慢慢諗,因為後面班人會黑面,而D WAITER又係會...(自行想像)你,真係食野都食得唔安樂我食車仔面多數都係揀D質眾不同既野,人地食咩豬皮我偏要食腸仔但佢要3個餸起就真係唔掂我好多野唔食佢D選擇又少我平時只係揀到2樣,淨返果樣俾人食味道係OK佐湯底就...係水
成日都會上熟食中心食呢間/波仔記,但波仔記比較多
因為味道OK
有黎過呢到既人都知只係波仔記同九記有車仔面食

九記排晒隊
而波仔記座無虛席
但大家見九記排晒隊就會去九記食

我都帶過人上去食晒2間
大家一致話波仔記好味好多

其實不如我講下呢2間店既行銷手法
九記排隊係因為你想叫野食就係排佢條隊叫野食,再自己搵位
都好多人黎食,永遠冇吉位
咁個個客坐底就可山以慢慢剔要D咩食物
平心而論,兩間一樣咁多人食,只不過係九記要排隊姐
同我見好多人食完坐係到成粒鐘
有D就係家長帶小朋友去補習班/興趣班但未夠鐘就係到坐坐坐

好啦,入食評
波仔記有得比你自己慢慢剔食咩,再交俾WAITER

但佢要3個餸起就真係唔掂
我好多野唔食
佢D選擇又少
我平時只係揀到2樣,淨返果樣俾人食
味道係OK
佐湯底就...係水
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
2013-02-08 1289 views
自從後巷車仔麵結業,每經過銅鑼灣他曾立足的兩個地點,心裡總有點戚戚然,仿佛舊朋友遠去了,從前在舌上10載之久的味道與情懷無法再重溫。黃金地段容不下利錢不高的食肆,是近幾年司空見慣的情況,政府的熟食大樓說不定是個可讓地道食肆避風擋雨的安身之所。九記牛什由爸爸轉到兒子手上,實幹地在灣仔鵝頸橋街市建立了兩代情的車仔麵,雖不是驚人的美食,但勝在真材實料,價格大眾化,深受街坊與附近工作人仕愛戴。九記牛什由大清早7時營業至下午5時,是下班後沒法嚐到的車仔麵,貪心的我又要賞盡各式餸料,所以是日誠邀了好友 "材記" 幫口。還未到中午12時,九記牛什的招牌下已築成長長的人龍,真感意外,原本欲避開人潮,結果都是一樣。"材記" 對食沒甚要求,純粹義氣仔女拿出好心與好胃,於是我負責排隊發辦,"材記" 就擔當霸位的工作,顯然是人多好辦事。耐心的等待,終由轉彎的人龍轉到店面的前排,首先是挑選麵條,大致也是粗、幼麵、河粉、米粉及油麵等。麵好了,再跟著向前行,就像流水作業式的。下一部輪到挑選各式餸料,最後店主會為在每碗麵添上一粒炸雲吞,心意心意吧!我要了一碗撈粗麵,一碗湯油麵,被擱上不同的餸料後,看似有點雜亂。撈麵有

撈麵有蘿蔔牛雜和魚餅。

聽說現時的店主曾在大酒樓廚師,從酒樓到麵檔,至今仍秉承店主父親的一套烹調方法,不敢妄自修改,主要是尊重父親一生對麵檔的付出與辛勞。牛雜不會使用雪藏貨,全購鮮雜,以新鮮和鮮味為主,所以吃得出每一塊牛什都是富有彈性,雖沒有牛雜專門店的細緻及靚部位,可取的反而是舊有的做功與食味。
拌勻粗麵後見碗底仍存有湯汁,可能是受餸料遺留的水份,醬汁帶小甜,當然筲箕灣安利的豉油撈麵還是我的至愛。
另一碗是蘿白、雞翼、魚餅、豬皮、西洋菜餃湯油麵。湯底是足味的清湯,沒有花巧的醬汁。
總括幾款我較愛的餸料作推介。

自家打製的魚餅香滑富彈性, Home Feel 之作。
將白蘿蔔切成一長方塊炆製,一條代表一人份量,從湯中叉起放到碗中剪成小塊,為省時這做法現時已較少見。基本上綿腍的白蘿蔔入口全是上湯的味道,中心是清甜的糖心,一塊蘿蔔也見廚師的真心。
九記牛什會視乎每天的來貨自家包製不同的餃子,當天就是西洋菜餃。

一咬即感餡料細密,菜多少肉,西洋菜香氣撲鼻,不吃絕對是損失。
豬皮厚度適中,保留咬口與彈性,吸取了足夠的醬汁味道,不錯也!
而自家製的辣椒油不算太香、也不算太辣,大眾化的口味吧!`

及後才驚覺沒有要冬菇,聽說味道也不錯,唯有下次吧。

"材記" 跟我邊談邊吃,到中午1時半才離開,其間人龍並沒有消失,更隨著午飯時間有增無減,薄利多銷加上自家的精功的烹調,母親可放下勞碌的日子安心旅行去,而在天國的父親一定也感安慰,親情沒有因離別而消失,依然活活藏在每一碗的車仔麵裡。

2013-02-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$38 (Lunch)
  • 煎魚餅、白蘿蔔、西洋菜餃、豬皮
2012-07-16 639 views
這店己光顧多年, 地點雖然是熟食中心但環境尚可且有空調, 但每次我家大人總是老不情願地跟我去!為何??你永遠看到它長長人龍(好彩那天也少有拾多人排隊)加上冷口冷面的老板及老板, 別家店舖我早己掉頭....車仔麵通街也是有何特別?特別在我不是因愛車仔麵而吃車仔麵; 是因為我愛這裏的辣椒油而吃車仔麵! 這裏也有拾多類餸菜任君選擇; 而我十年如一的選擇是撈粗麵+煎魚餅+香姑+雞腳 (魚餅鮮味彈牙, 雞腳夠焾且鹵得非常入味)重點在那碗邊左則的"特製辣椒油" 非常香濃, ...個人認為辣油不太辣,但香濃的蒜味中滲着濃濃的沙嗲味, 非常讚!温馨提示:"特製辣椒油"只放於點餸菜的枱上, 座枱上的辣淑油只是街貨而己. 除此之外它的凍奶茶/凍檸茶也做得非常出色香濃有茶味(忘記影相)一碗車仔麵+香濃凍飲一杯....盛為$38大元!
你永遠看到它長長人龍(好彩那天也少有拾多人排隊)

Other Info. : 我家[b]大人[/b]對車仔麵興趣不大, 但鄰店"[b]清真惠記[/b]"的燒鵝則讚不絕ロ...非常出色, 到熟色檔光顧可算各色奇色!
2012-07-14
$38 (Lunch)
  • (我愛辣椒油)
  • 雞腳
2012-04-19 453 views
在銅鑼灣區工作了年多,午飯除了飯盒外,外出的話吃得最多的竟然是以往甚少在香港吃的日本菜.這天改一改口味來到了鵝頸街市熟食中心!從樓梯上到來打開門後已看到一條長長的輪候人龍.看看原來是賣車仔麵,十二點不到已坐滿了八成客人,心想出品也應不錯吧.選了粗麵底,.粗麵正常質感份量不算少,大腸內裡清得乾淨沒有異味,牛筋炆至半溶狀態滑得像果凍,魚餅碰巧剛煎起,表層煎得微焦帶脆味濃全沒腥味,滷水雞翼入味之餘難得皮層並不全是軟稔,而是尚有彈性!內裡肉質嫩滑,喜歡吃雞翼的不要錯過.四款配料一麵底加凍飲才$31!絕對是價廉物美.

四款配料一麵底加凍飲才$31!絕對是價廉物美.
$31 (Lunch)
  • 雞翼
2012-01-26 235 views
上班日,又繼續尋找早餐的好味道。而今日又上來馳名的鵝頸街市,到九記買外賣。鵝頸街市的九記,出名的其實是牛什麵。不過,在街市內,九記是分了兩個檔的,一檔主打麵食,一檔主打茶餐三文治。所以,實際上,食這兒的港式早餐三文治,也該是有水準的。時間緊迫,有湯有汁的拿回公司好像不是太好,就一個餐蛋治加一杯奶茶,打包走。新鮮即叫即製的三文治,餐肉煎得香香的,而且煎到有點帶脆,極度香口。蛋,發過的,煎起後帶點層次感,可能加了肉汁肉油,食起來是特別的香口。奶茶亦夠晒滑,雖然帶少少水味但十分的茶香,點點的奶香,足夠來為我的good morning 提神。充滿力量後,又是忙碌的一個星期了。

充滿力量後,又是忙碌的一個星期了。
TakeAway
$17 (Breakfast)
2012-01-12 163 views
物價高漲 , 什麼也加價的時候 , 居然這間九記的價格還是不變 , 三送一麵 , 21 元 , 在銅鑼灣區應該也不容易再找到 .今天不知為何 , 是否新年將近 , 客人不多 , 還不用排隊 . 叫了三送一麵 , 沒有加底 , 魚蛋好爽口 , 可能吃慣了辣魚蛋 , 色香味超濃 , 這個就感覺有少許 "挂" . 菜肉雲吞 , 好好味 , 餡多皮又薄 . 但是 , 最愛的還是免費送的炸雲吞 , 好香口 , 好脆 .下次再來 , 必定試下這裡的撈麵 , 賣相好吸引 !

菜肉雲吞 , 好好味 , 餡多皮又薄 .

下次再來 , 必定試下這裡的撈麵 , 賣相好吸引 !

$21 (Lunch)