2011-01-02 167 views
在鵝頸街市熟食中心食車仔麵是第一次,中午去到大排長龍,留意到大哥大姊們很熟手,很多公司派代表買外賣,食客會先選擇麵條和三個餸,還可以選擇吃乾麵或湯麵,我沒有說明,他便自動給予湯麵,自助式取得食物後即時付款。午市繁忙時間找座位很困難,雖要等待有人食完騰出座位,明白在街市不可以太講究,但環境真是太凌亂,很多枱面在人客離開後沒有人去收拾,又有人倒瀉奶茶,沒有人去清潔地面。食物方面,清湯底上面有油光,看上去很濁,也許視覺被深色的膠碗影響。配菜我選了白蘿蔔、牛腩和魚餅,份量很足,蘿蔔正值產季,清甜多汁;牛腩和牛根沒有用太多香料,而且炆得夠林;魚餅質感有點特別,咀嚼時覺得有點像糯米般的黏,調味適中,沒有落太多調味。 店方安排每碗麵額外附送一隻炸雲吞,炸物熱氣,一隻已經很夠。
我沒有說明,他便自動給予湯麵,自助式取得食物後即時付款。

店方安排每碗麵額外附送一隻炸雲吞,炸物熱氣,一隻已經很夠。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-01-01 118 views
還記得小時候跟媽媽在大街上食車仔麵,地點正是現在的時代廣場。在鵝頸街市熟食中心食車仔麵是第一次,中午去到大排長龍,留意到大哥大姊們很熟手,很多公司派代表買外賣,食客會先選擇麵條和三個餸,還可以選擇吃乾麵或湯麵,我沒有說明,他便自動給予湯麵,自助式取得食物後即時付款。午市繁忙時間找座位很困難,雖要等待有人食完騰出座位,明白在街市不可以太講究,但環境真是太凌亂,很多枱面在人客離開後沒有人去收拾,又有人倒瀉奶茶,沒有人去清潔地面。

我沒有說明,他便自動給予湯麵,自助式取得食物後即時付款。

傳統車仔麵味道,3餸麵附送一粒炸雲吞
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2010-12-22 127 views
近水樓台的關係, 決定開始一個鵝頸橋街市的系列。(其實早已開始了, 很久以前不就已寫過根記健康素食了嗎?)除了最具人氣的惠記和海記之外 (最近太忙,家中的網路又掛掉了, 這兩家唯有之後再寫),繼續逐間擊破, 今次來到九記牛什粉麵。===========================================店名寫明是賣牛什粉麵, 但我不吃牛什的喎, 便吃車仔麵。三餸車仔麵 $19, 流水作業式一面落單一邊前進, 行到尾麵就弄好, 叫埋飲品俾錢就搞定可以埋位。我的選擇是冬菇、蘿蔔、煎魚餅($19), 麵底要米粉。有一角冬菇極之大件, 你睇幾厚肉!冬菇和蘿蔔都炆得軟腍入味, 蘿蔔倒是太腍了一點。味精不算太多, OK 的。煎魚餅後上, 軟身多過煙韌, 香口嘢始終有其吸引之處, 我乃是為重溫兒時的味道。來得這類熟食中心茶檔通常都會叫杯奶茶, 叫車仔麵的話奶茶加 $5, 茶底不算特別濃, 奶味比較勁。
近水樓台的關係, 決定開始一個鵝頸橋街市的系列。

(其實早已開始了, 很久以前不就已寫過根記健康素食了嗎?)

店名寫明是賣牛什粉麵, 但我不吃牛什的喎, 便吃車仔麵。

我的選擇是冬菇、蘿蔔、煎魚餅($19), 麵底要米粉。

有一角冬菇極之大件, 你睇幾厚肉!

2K
15-11-2010繼續到鵝頸街市食平 lunch, 今次試試呢檔車仔麵. 叫了三餸麵 ($19), 另加杯熱奶茶 (加 $5). 豬大腸: 幾肥亦幾香 (無異味就一定的了...), 食落軟熟得來帶點煙韌, 幾好食.牛肚: 呢個就又韌又「橡膠」, 似「牛疆」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1877352) 多過牛肚, 份量仲要好多, 真係 冬菇:「角切」的, 幾厚肉, 亦炆 (蠔油炆?) 得入味, 食落香濃惹味, 正 仲無啦啦多了粒炸雲吞, 炸皮韌韌的, 餡料亦好鹹, 百分百九唔搭八之作. 麵底, 係粗麵(有湯), 質地爽滑, 無鹼水味, 都收貨了; 湯底賣相混濁, 味道就較淡, 可以不試.熱奶茶: 用金屬杯 serve, 飲極仲係好熱 飲落奶味 vs 茶味約 6:4, 算滑, 唔澀, 茶味亦 ok, 還不錯的.比起隔嚟人氣素食檔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2129939),
點解「牛肚 + 豬大腸 + 冬菇」會有炸雲吞嘅...
奶茶還不錯

15-11-2010

熱奶茶: 用金屬杯 serve, 飲極仲係好熱

比起隔嚟人氣素食檔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2129939), 呢度仲更加「人氣」d, 排隊買嘢食等了差不多 20 分鐘

$24 埋單, as expected 勁平, 可以一試, 不過要再喺度排長長長長長龍買嘢食的話, 應該唔會有下次了.
Waiting Time
17 Minutes (TakeAway)
奶茶還不錯
  • 冬菇
2010-07-20 84 views
五月中旬‧晴熟食中心的早午晚都會是不同的景況,在這裡,早上的這一邊就是「九記」的世界,除了一間車仔麵檔,還有一間茶檔的。早上來吃個豬扒包早餐,包的賣相一般,看上來是扁扁的。但吃起來效果不錯,烘得外脆,可惜內裡的豬扒是過份的鬆化,但在不少的沙律醬,是好吃的。熱咖啡香濃,埋單18元,是簡單不錯的早餐。
五月中旬‧晴

熱咖啡香濃,埋單18元,是簡單不錯的早餐。
幾好吃的豬扒包
熱咖啡,很不錯
幾好吃的豬扒包
熱咖啡,很不錯
  • 熱咖啡
2010-07-19 75 views
我同同事已經第三次去呢間車仔麵~~~我食了個三餸既油麵加檸樂,魚餅大大塊,煎得非常香口,牛腩就口感鬆化,雞翼都幾大隻,味道就尚可, 不過附送的炸雲吞,就炸得好好味~~~超抵食,值得再去架!!
我同同事已經第三次去呢間車仔麵~~~

我食了個三餸既油麵加檸樂,魚餅大大塊,煎得非常香口
,牛腩就口感鬆化

超抵食,值得再去架!!

2010-07-19
$25 (Lunch)
我好中意食車仔麵,成日聽到朋友讚E間車仔麵好食!我就專登過左黎試下"真係好彩....簡左2點30既時間黎..岩岩過左多人既時間,吾洗同人迫排左8分鍾到終於到我,叫左勞麵配蘿白,齋,(東姑)"加送炸雲吞一隻櫃面仲配有炸蒜同自制辣椒汁比甘多位人兄添加!值得一讚.......好小係車仔麵鋪頭見到有勞麵....初初叫都驚驚地...不過食落都有另一番風味...食開湯麵既人可以試下蘿白好入味"讚(東姑)同齋冇咩特別...係個齋油左D個炸雲吞好脆又香口.....食完碗麵再+多5蚊又多4隻炸雲吞....大家試試無訪..真的很不錯"朋友叫了魚餅...他不停地讚"相信一定都是個不錯之選+埋杯凍OT埋單29蚊....甘多野食一個字""抵"
櫃面仲配有炸蒜同自制辣椒汁比甘多位人兄添加!
值得一讚.......
蘿白好入味"讚

(東姑)同齋冇咩特別...係個齋油左D

個炸雲吞好脆又香口.....
朋友叫了魚餅...他不停地讚"相信一定都是個不錯之選
+埋杯凍OT
埋單29蚊....甘多野食一個字""抵"

• 自制辣椒汁
  • 炸雲吞
2010-05-29 63 views
好耐未食過D甘好味既車仔面啦!同位朋友A難得過開海....就上左黎熟食中心搵好野!雖然已經係2點30到既淡市時間...但E間車仔面仲係好多人!結果我地簡左係到食!叫左LO麵+魚餅+水餃+魚片頭"LO麵好爽口!魚餅又好香口個日既水餃係西洋菜餃....平時都係肉多菜小....E到係菜多肉小...岩哂我E D中意食菜既人魚片頭都幾爽口+埋杯凍奶荼都係24蚊....夠哂抵...朋友A都讚口不絕...同場仲見到無線藝員....真LUCKY

好耐未食過D甘好味既車仔面啦!
同位朋友A難得過開海....就上左黎熟食中心搵好野!
結果我地簡左係到食!
叫左LO麵+魚餅+水餃+魚片頭"
LO麵好爽口!
魚餅又好香口

魚片頭都幾爽口
+埋杯凍奶荼都係24蚊....夠哂抵...
朋友A都讚口不絕...
同場仲見到無線藝員....真LUCKY
2010-05-25
  • 魚餅
九記也是我中學時代常常光顧的食肆,記得當時幾個女孩子一人一碗,邊談邊吃個不亦樂乎。事隔多年,這裡的炆冬菇依然香濃味美,湯底則又濃變清,但很鮮甜,還加入蔥和芫茜增香,不用加腩汁也很可口,好味!其他的餸菜水準也不俗,齋泡脆口有豆香,西洋菜餃多菜少肉很清新,最欣賞的是每碗麵附上的一隻炸雲吞,很香脆,饀料有豬肉和蝦,真是一點也不馬虎,一隻小小的炸雲吞就為整碗麵畫龍點精。邊吃車仔麵邊喝樽裝可樂,真爽!九記迄立多年但沒有固步自封,再次光顧既勾起昔日回憶又有新鮮感,讚呀!
!其他的餸菜水準也不俗,齋泡脆口有豆香
,西洋菜餃多菜少肉很清新
車仔麵與樽裝可樂是絶配
2010-02-27
車仔麵與樽裝可樂是絶配
2009-08-02 73 views
這店舖一共有19款餸可供選擇, 一定能夠滿足多心的人。之前已經幫襯過幾次, 這次係再encore, 冇令我失望, 這次是order了3餸米, 米粉和米線都試過, 還是喜歡米粉(又爽又滑), 米線也可以的有彈性 因本人是不食麵的, 故不知麵的質素如何, 但眼見很多人食油麵, 好油麵者可嘗試。今次order了菜、魚餅、雞腳(加送炸雲吞一隻), 菜芯夠腍, 魚餅很彈牙很鮮味,難得在盛夏也能食到咁鮮味的鯪魚肉, 雞腳是新鮮的鹵得非常入味。另設風沙蒜和特製辣椒油可自由添加加$5.-可加飲品, 凍飲加入$1.- 今次加$6.-的凍檸茶香濃有茶味, 亦見到很多人飲凍奶茶營業時間:朝 7 晚 5 想食就行快步
這店舖一共有19款餸可供選擇, 一定能夠滿足多心的人。
之前已經幫襯過幾次, 這次係再encore, 冇令我失望
另設風沙蒜和特製辣椒油可自由添加

• 牛雜是新鮮的入味有趙口
  • 魚餅必食
  • 豬大腸
2009-07-02 61 views
印象中沒有嘗試在早餐食車仔麵+汽水這麼"激",但當你置身在"九記"....怎麼可以不破例呢﹗昨天趁假期,跟蝦子餅由大圍過"對江".....當然是找吃啦﹗九記是必食一站,但在車上有點忐忑不安....怕他放假嘛﹗好彩沒有,我倆特別推舉魚餅(好彈牙)、雞腳(好入味、好霖),真係好好味,其他配料都做得好好,另外最重要是+5元就有一支大汽水.....嘩﹗怎麼可以抗拒。地點雖然是熟食中心,但環境唔錯,又有空調,坐位都好寬敞。好好﹗
2009-07-01
$23.-
  • 魚餅,雞腳,豬腸,炸雲吞
2009-05-21 81 views
We have never been to this place and got a chance checking this out during the weekend. All the ingredients they used are fresh and yummy - good testure and taste. This place is good and interesting - we like its 'local' touch and the fried dumpling - after you have ordered few selection, you would get a free dumpling. A friendly local noodle place to visit.
2009-05-17
$30 (Lunch)
2009-02-11 60 views
今天特地帶個朋友來這裡吃車仔麵 , 她在這區工作已經好久 , 不過就沒有來過 . 3 送一麵 $18 , 相比另一間叫車仔麵的便宜好多 , 加一杯飲品 , 也是 $24. 說沒有加味精應該是不可能的事 , 但是 , 至少不會整個下午也想渴水 . 份量也不會因為這個價錢而減少 , 魚餅一大塊 , 魚皮餃好像也有 3 粒 , 湯底看起來不是太 濃 , 吃下去 , 味道剛剛好 , 加少少炸蒜頭和辣椒 , 好好味 . 第一次吃這裡的魚皮餃 , 味道可以 , 不會腥 , 可以試下. 吃飯時間始終也是多人 , 吃到一半已經有人在等位 , 沒有辦法 .

$18 (Lunch)
今天下午要去利舞台做尖,去之前同兩個"尖友"黎食個 lung池先。呢間車仔麵我由細食到大架,佢o係鵝磧街市開左都分分鐘有20年喇。真係有感情架!我自細就好喜歡食佢地既雞腳,好此味者一定要試試,佢地既雞腳係焾身的,離骨,超入味,一次可以食10隻架! 哈哈~除左雞腳之外,煎魚餅亦係一絕。因為多人叫既關係,因此好多時都食到熱辣辣既魚餅,點埋蜆介,真係 good 呀!今次帶朋友仔黎食,佢地最開心係有好多"食送"揀囉, 朋友 A 叫冬菇、雞中翼、雞腳、斎米粉 + 熱奶茶 朋友 B 叫蘿白、豬粉腸、豬大腸、斎、冬菇、菜心米粉 + 熱鴛鴦 我叫左雞中翼、雞腳、牛粉腸、芥蘭河粉 + 凍奶茶 我地三share 左一碟煎魚餅。叫左咁多野,飽飽到飛起~朋友話杯熱奶茶好正,好耐無飲過咁香滑既奶茶喎,哈哈,我飲凍既就無乜特別喇。還會再來的。

今次帶朋友仔黎食,佢地最開心係有好多"食送"揀囉,
朋友 A 叫冬菇、雞中翼、雞腳、斎米粉 + 熱奶茶
我叫左雞中翼、雞腳、牛粉腸、芥蘭河粉 + 凍奶茶

我地三share 左一碟煎魚餅。

叫左咁多野,飽飽到飛起~

還會再來的。

正 煎魚餅 + 蜆介
  • 煎魚餅
  • 雞腳
2008-07-17 52 views
今次醒目,影左相比各位食評朋友睇又再黎到九記牛什粉麵 因為實左太多種類簡我就叫老闆是但汁$25(送)比我有蘿蔔:好入味豬皮林)身左d雞腳:最中意e樣啦,軟身又入味gd牛什:一樣保持水準豬腸:比較爽口,老人家未必食到+埋支zero超飽啦
今次醒目,影左相比各位食評朋友睇

又再黎到九記牛什粉麵
因為實左太多種類簡
我就叫老闆是但汁$25(送)比我

蘿蔔:好入味
豬皮
林)身左d
雞腳:最中意e樣啦,軟身又入味gd
牛什:一樣保持水準
豬腸:比較爽口,老人家未必食到
+埋支zero超飽啦