2024-06-30 471 views
位於油麻地彌敦道的「九鼎記粉麵世家」,顧名思義係一間主打潮式粉麵的餐廳。店內燈光明亮,感覺乾淨衛生餐牌上供應各式各樣的粉麵,主打原汁牛腩、崩沙牛腩及爽口牛沙瓜等等。崩沙腩麵只需55蚊,性價比高招牌八寶米線米線軟腍滑溜、吸收晒牛腩汁嘅精華👍🏻招牌八寶包括有:鮮甜墨丸、香菇貢丸、手打牛丸、胡椒豬肚丸、汕頭魚餃、金錢牛肚、原汁牛腩及牛筋。四款丸都爽口彈牙,各有特色。牛筋炆煮得好軟腍,富有彈性!半肥瘦嘅牛腩,肉質鬆軟,牛肉味好濃郁呢魚皇魚麵魚麵轉咗河粉,滑溜有彈性,仲好吸湯,正啊!配料有潮州魚蛋、黃金片頭、汕頭魚餃、爽口魚片。魚蛋同魚片都係以新鮮魚漿製作而成,口感彈牙,滿有魚鮮味鮮蝦雲吞淨食有7粒雲吞,皮薄餡靚,內餡係鮮蝦豬肉👍🏻湯底都幾清甜熱奶茶及凍奶茶入口順滑,紅茶及淡奶比例恰當剛好,奶茶拍得住茶餐廳水準

招牌八寶米線

魚皇魚麵

鮮蝦雲吞

淨食有7粒雲吞,皮薄餡靚,內餡係鮮蝦豬肉👍🏻湯底都幾清甜

熱奶茶及凍奶茶

入口順滑,紅茶及淡奶比例恰當剛好,奶茶拍得住茶餐廳水準
$100 (Lunch)
2024-10-05 0 views
今日同個好姊妹去旺角行街,經過彌敦道見間麵舖「九鼎記粉麵世家」排長龍,我哋都照排隊等入坐。五香牛雜河$42牛腩入口軟嫩,又帶點脂肪嘅口感金錢牛肚爽口帶煙韌牛膀五香味濃郁,口感粉粉地牛腸肥美,充滿油脂牛肺口感很特別味道爽脆崩沙牛腩麵$57牛的橫膈膜,筋膜位連住腩肉,肥瘦剛好,肉味香濃,質地軟腍麻辣墨魚鬚$54見到好多食客都食緊麻辣墨魚頭,於是我地都叫一份嚟試,墨魚頭本身已經好新鮮,口感爽脆,份量都俾得好足,真係值得一讚!酥炸雲吞$32金黄酥脆,外酥里嫩,口感酥香而不油腻。

五香牛雜河$42
牛腩入口軟嫩,又帶點脂肪嘅口感
金錢牛肚爽口帶煙韌
牛膀五香味濃郁,口感粉粉地
牛腸肥美,充滿油脂
牛肺口感很特別味道爽脆

崩沙牛腩麵$57
牛的橫膈膜,筋膜位連住腩肉,肥瘦剛好,肉味香濃,質地軟腍

麻辣墨魚鬚$54

酥炸雲吞$32
金黄酥脆,外酥里嫩,口感酥香而不油腻。

2024-10-05
  • 崩沙牛腩河
2024-09-29 0 views
之前幫襯咗好多次,但呢次真喺超級失望,一開始覺得又平又好食,尤其喺牛脷河,所以我同屋企人都鐘意過黎食,我甚至推薦過俾身邊嘅朋友,但喺宜家越來越唔掂,之前聽屋企人話打包翻黎嘅牛筋河變味,我仲半信半疑,覺得只喺一次半次唔緊要,都未冧住放棄呢個食堂,點知今日去食牛三寶河,食幾啖就見到一條毛,唔知喺人定牛嘅毛髮,以為得一兩條我都由佢了,點知食完發覺有十幾條,黑色啡色都有,詳細見圖(第一張為毛髮,其他為過往其中一部分嘅記錄),真心講句,味道唔錯,但以後唔會再幫襯,祝安!
旺角油麻地-🐽豬手專門店-九鼎記粉麵世家🐂崩沙腩可加底 +$6崩沙腩的外觀金黃酥脆,散發著誘人的香氣。每一口咬下去,外層的酥脆與內裡的肉質交織,讓人感受到豐富的口感層次。特別是加底的選擇,底部的醬汁與沙腩的油脂相互融合,為整體增添了一份濃郁的風味。🐽🤏🤭淨南乳豬手 $102淨南乳豬手色澤紅亮,十分誘人。豬手的肉質鮮嫩,膠原蛋白豐富,入口即化。搭配的南乳醬帶來了一絲甜味和獨特的風味,與豬手的肉質相得益彰,讓整道菜更加立體。我個人非常喜愛這種濃郁的口感。九鼎記粉麵世家tel:26236100 26236122旺角彌敦道575號旺角油麻地-🐽豬手專門店-九鼎記粉麵世家
旺角油麻地-🐽豬手專門店-九鼎記粉麵世家

🐂崩沙腩可加底 +$6
🐽🤏🤭淨南乳豬手 $102

九鼎記粉麵世家
tel:26236100 26236122
旺角彌敦道575號
旺角油麻地-🐽豬手專門店-九鼎記粉麵世家
2024-09-22 79 views
一路都好鍾意食牛腩同牛脷~ 同朋友經過旺角嘅時候隨便食一個晚餐意外地發現呢一間餐廳嘅牛腩同牛脷真係好好食!我哋揀咗牛脷飯同埋崩沙腩魚麵~ 仲有麻辣小魷魚~ 飲咗凍杏霜,同埋可樂~ 牛脷飯係超級好食,牛脷爽口彈牙!仲要性價比勁高,因為一碗裏便好多牛脷!真係超級抵食,牛肉汁送飯,好好食~ 原本係想叫崩沙腩河的~ 望望吓發現咗魚麵!原來係可以加錢轉魚面的!我哋要試吓魚面嘅感覺~ 原來個感覺係好似食緊嘅魚蛋咁~ 一條一條食完好飽肚~崩沙腩都好好味,肥瘦均勻!食落去好有牛香味~ 健康得來又好足味~ 我哋仲叫左麻辣小魷魚,份量好充足啊,而且佢好爽口彈牙~ 個麻辣真係少少哋唔會太辣,但係又令到個魷魚好惹味!私心推薦系列

我哋揀咗牛脷飯同埋崩沙腩魚麵~ 仲有麻辣小魷魚~
飲咗凍杏霜,同埋可樂~

原本係想叫崩沙腩河的~ 望望吓發現咗魚麵!
原來係可以加錢轉魚面的!我哋要試吓魚面嘅感覺~

原來個感覺係好似食緊嘅魚蛋咁~
一條一條食完好飽肚~
崩沙腩都好好味,肥瘦均勻!食落去好有牛香味~
健康得來又好足味~

2024-09-18 57 views
今日經過旺角,突然間想食牛腩,經過咁啱見到有間九鼎記,望望餐牌就入去試吓先店員好快就過嚟幫我落單,親切有禮叫咗淨餸崩沙牛腩再加埋一碗南乳豬手河崩沙腩($170)份量唔少底下有唐生菜底崩沙牛腩牛味甚濃,筋膜相連,有少少脂肪,入後即溶,牛味,徘徊口腔唐生菜,有腩汁相伴,翠綠爽口南乳豬手河($40)豬手炆得夠腍,有陣陣嘅南乳味,膠質甚豐富河粉,份量唔少,夠滑索盡豬手湯嘅味,同湯一齊食用係完美配合溫馨提示:鋪內嘅辣椒油好香,但係都幾辣門面光鮮,入邊大部份都係卡位,有兩張圓枱座位唔會太迫

店員好快就過嚟幫我落單,親切有禮

叫咗淨餸崩沙牛腩再加埋一碗南乳豬手河

崩沙腩($170)
份量唔少底下有唐生菜底
唐生菜,有腩汁相伴,翠綠爽口

南乳豬手河($40)
豬手炆得夠腍,有陣陣嘅南乳味,膠質甚豐富
河粉,份量唔少,夠滑索盡豬手湯嘅味,同湯一齊食用係完美配合

溫馨提示:鋪內嘅辣椒油好香,但係都幾辣

門面光鮮,入邊大部份都係卡位,有兩張圓枱座位唔會太迫
2024-09-18
Lunch
  • 崩沙牛腩,南乳豬手
2024-09-12 106 views
《抵食牛腩粉麵😘》———————————————-#九鼎記粉麵世家 🍜-喺鬧市當中最旺嘅彌敦道上面,有呢間主打潮式粉麵嘅小店,店內燈光明亮,感覺乾淨衛生😎-🐮 崩沙腩豬手伊麵崩沙腩口感好正😊肉質嫩滑,牛味好濃郁,牛腩喺慢煮之下變得軟嫩可口~雙拼仲嗌咗豬手,大大舊好抵食💰比較特別嘅係佢可以升級轉做伊麵,麵質煙韌😙-🐮 牛四寶咖哩汁飯除咗粉面之外,餐廳亦都有飯類提供,我哋嗌咗招牌牛四寶飯,分別有牛腩、牛筋、牛腱同埋牛肚,非常豐富😙牛肉軟淋醃得入味,特別鍾意牛肚嘅爽滑口感,淋上自家製咖喱汁,都幾惹味😚-🐟 炸魚皮獨立包裝上枱,夠哂衞生,而且可以食嘅時候先倒落碟到,就唔會淋咗啦🥰 魚皮炸得香脆又大塊❤️-⭐ 參考價錢︰牛四寶咖哩汁飯:$74崩沙腩豬手伊麵:$73炸魚皮:$22🍌 抵deal 指數:7/10
《抵食牛腩粉麵😘》
🍌 抵deal 指數:7/10
2024-09-08
Lunch
2024-08-30 241 views
九鼎記粉麵世家📍旺角彌敦道575號地舖晚上經過彌敦道被呢間粉麵世家招牌吸引住,一個牛頭形招牌寫住九鼎記,再喺玻璃窺探見到一大煲牛腩牛什,口水差啲流出嚟,就同朋友入咗去,入去問師傅有咩好嘢,師傅介紹有牙就雙沙河,即係崩沙腩同牛沙瓜,牛沙瓜聽就聽得多,終於有機會喺旺角鬧市試到,朋友嘅選擇困難症比我更嚴重,睇餐牌五分鐘仲未揀到,我提議佢食招牌八寶河,朋友非常樂意但要幼麵。牛沙瓜口感特別有啲爽口,需要咀嚼但唔係韌更加唔係硬,係咬得斷,值得一試,崩沙腩係牛腩最靚部位,肥瘦均勻有筋膜連住軟腍味香。八寶麵唔使多介紹,有牛腩、金錢肚、牛筋、魚皮餃加四種丸,真正一個價錢八種享受。仲有炸雲吞即叫即炸,雲吞皮係有啲鬆脆嗰隻脆皮口感,包住豬肉同蝦仁鮮得嚟有肉香。炸墨魚丸炸到金黃表面,彈牙之餘仲有墨魚粒多重口感。粉面湯底唔算好濃,反而突出主材料嘅味道,而且價錢經濟實惠,例如雙沙河同八寶麵各自都係六十多圓,崩沙腩河更係五十幾蚊,性價比高。最最最重要個辣椒油超級香,辣度更加係唔講得笑,一定要試。
九鼎記粉麵世家
📍旺角彌敦道575號地舖
炸墨魚丸炸到金黃表面,彈牙之餘仲有墨魚粒多重口感。
Dinner
2024-08-26 169 views
放工同hubby出去旺角行下街順便食埋dinner先番屋企,諗住求其是但搵間粉麵食,咁岩行到家樂坊附近,見到呢個裝修環境企理就坐低試下,點知尋到寶😆原來係牛專家,當然要會下佢嘅牛啦😛原本想試牛崩沙,點知已經售罄,唯有試其他啦❤️牛魔王河有齊曬牛嘅所有精粹部位,可以一次過試曬,而且超級抵食,份量十足。肉肉全部都好軟熟,一D都唔韌,差不多係入口即溶,真係冇乜幾間可以做到👍🏻醃料味唔多,好明顯食得出係新鮮嘅牛肉味❤️牛筋牛腩河連牛筋都可以做到好腍👍🏻仲要食唔膩絕對無得彈❤️麻辣魷魚好香嘅麻辣味🤤同又爽又脆嘅酥魚好夾

原來係牛專家,當然要會下佢嘅牛啦😛
原本想試牛崩沙,點知已經售罄,唯有試其他啦

❤️牛魔王河

好香嘅麻辣味🤤同又爽又脆嘅酥魚好夾

Dinner
1K
2024-08-21 141 views
九鼎記.牛牛真滋味九鼎記出品的牛魔王好正時不時都會想去食最近新開了一家分店更新地鐵於是與朋友一起去食牛牛這裡每天有不同的特惠餐包熱飲及油菜,非常抵食今天是潮州魚蛋河餐朋友正好想吃魚蛋那就來一份潮州魚蛋河魚蛋河真的非常好吃先說魚蛋:足魚肉,口感超爽,彈彈下的在口中跳來跳去魚片:就是比一般更爽口更彈牙,食得出魚的份量很重是潮式魚蛋魚片才有的質素湯底好清爽,河粉好香滑,加一些潮州辣油又更惹味蠔油生菜好鮮甜,好好食未點蠔油已是原汁鮮味點下蠔油,更加濃香好吃淨雲吞7大粒,粒粒都有大蝦口感飽滿,多肉,湯底是大地魚香好好飲牛魔王真係必食,又抵又多又大碗牛雜入味出色牛肺好爽口,牛肚好香軟牛腩好滋味,牛筋好滑溜麵質彈牙,不錯吃香茅雞翼5隻都充滿香茅味脆身熱辣辣,係必點小食凍檸茶:正宗茶記茶底,所以好好飲茶走:茶底好,配上煉奶更是香滑
九鼎記.牛牛真滋味

九鼎記出品的牛魔王好正
時不時都會想去食
最近新開了一家分店
更新地鐵
於是與朋友一起去食牛牛

這裡每天有不同的特惠餐
包熱飲及油菜,非常抵食

今天是潮州魚蛋河餐
朋友正好想吃魚蛋
那就來一份

潮州魚蛋河
魚蛋河真的非常好吃
先說魚蛋:足魚肉,口感超爽,彈彈下的在口中跳來跳去
魚片:就是比一般更爽口更彈牙,食得出魚的份量很重
是潮式魚蛋魚片才有的質素

湯底好清爽,河粉好香滑,
加一些潮州辣油
又更惹味

蠔油生菜
好鮮甜,好好食
未點蠔油已是原汁鮮味
點下蠔油,更加濃香好吃

淨雲吞
7大粒,粒粒都有大蝦
口感飽滿,多肉,湯底是大地魚香
好好飲

牛魔王
真係必食,又抵又多又大碗
牛雜入味出色
牛肺好爽口,牛肚好香軟
牛腩好滋味,牛筋好滑溜
麵質彈牙,不錯吃

香茅雞翼
5隻都充滿香茅味
脆身熱辣辣,
係必點小食

凍檸茶:正宗茶記茶底,所以好好飲
茶走:茶底好,配上煉奶更是香滑
2024-08-14 175 views
放假出旺角買玩具剛巧落巴士就落大雨 咁啱響彌敦道上次食過九鼎粉麵世家有位即刻衝入去食個午餐先等停雨 上次食過崩沙腩好吸引 今次又試吓另外一碗牛魔王河粉 牛魔王係牛雜嚟 牛肚 牛筋牛腩牛肺 牛膀等 炆得好入味 而且有油香好腍好易入口 湯底香濃 配係河粉最啱 好滑好吸湯 再加少少醋同秘製辣椒油就最正啦再叫多一碗淨雲吞 一直都好喜歡食廣東雲吞 都見到佢哋係人手包嘅 唔怪之得咁好食豬肉同蝦嘅比例剛好。再叫多一杯凍檸茶,始終都係港式凍檸茶最好飲 天然檸檬,港式紅茶味 夠Fresh夠解渴 呢間不斷有客入入好多時坐滿要搭枱Tim極具人氣。下次再嚟食過九鼎記粉麵世家 (旺角)旺角彌敦道575號地舖#牛魔王#hkfoodblogger#九鼎記粉麵世家
放假出旺角買玩具剛巧落巴士就落大雨 咁啱響彌敦道
再加少少醋同秘製辣椒油就最正啦
再叫多一碗淨雲吞 一直都好喜歡食廣東雲吞
極具人氣。下次再嚟食過
九鼎記粉麵世家 (旺角)
旺角彌敦道575號地舖
#牛魔王#hkfoodblogger#九鼎記粉麵世家
抵食平價粉麵店推介🌟九鼎記粉麵世家ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡旺角呢間粉麵店主打食牛腩河或者魚蛋米🍜價錢都幾抵食親民 環境幾闊落夠光猛👍🏻▪️招牌🌟崩沙牛腩河🐮 💲5️⃣7️⃣崩沙腩嘅份量都幾多 一碗有成7.8舊✨呢碗係店內嘅必食推介 每日限量發售!崩沙腩煮到好軟腍 有種入口即化嘅口感而且肥瘦比例岩岩好 牛腩連住爽滑筋膜有牛味又口感豐富 性價比都幾高🤎鐘意食牛腩嘅朋友都推薦試下 抵食嘅🫶🏻▪️紫菜四寶米🍜 💲5️⃣2️⃣唔食牛又唔想食淨魚蛋粉咁單調~我就揀左呢碗紫菜四寶米🩶四寶有齊✔️魚蛋✔️魚皮餃✔️墨魚丸✔️胡椒豬肉丸粒粒丸都幾大粒 魚蛋魚味唔算好濃 但都幾彈牙!胡椒豬肉丸仲有少少辣辣地 紫菜都比得幾多✨配上蔥蒜 加埋少少辣椒油 食食下就清哂成碗▪️淨鮮蝦雲吞🥟 💲4️⃣2️⃣鮮蝦雲吞皮夠薄 而且餡料都幾飽滿✨餡料係鮮蝦豬肉 鮮蝦都幾鮮甜 清清地~跟餐飲品凍/熱同價都係加$8☕️加多碟油菜都係$12❣️平平地緊係加多碟菜食下啦⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 📍 九鼎記粉麵世家旺角彌敦道575號地舖
抵食平價粉麵店推介🌟九鼎記粉麵世家
旺角呢間粉麵店主打食牛腩河或者魚蛋米🍜
價錢都幾抵食親民 環境幾闊落夠光猛👍🏻

▪️招牌🌟崩沙牛腩河🐮 💲5️⃣7️⃣
崩沙腩嘅份量都幾多 一碗有成7.8舊✨
呢碗係店內嘅必食推介 每日限量發售!
崩沙腩煮到好軟腍 有種入口即化嘅口感
而且肥瘦比例岩岩好 牛腩連住爽滑筋膜
有牛味又口感豐富 性價比都幾高🤎
鐘意食牛腩嘅朋友都推薦試下 抵食嘅🫶🏻

▪️紫菜四寶米🍜 💲5️⃣2️⃣
唔食牛又唔想食淨魚蛋粉咁單調~
我就揀左呢碗紫菜四寶米🩶
四寶有齊✔️魚蛋✔️魚皮餃✔️墨魚丸✔️胡椒豬肉丸
粒粒丸都幾大粒 魚蛋魚味唔算好濃 但都幾彈牙!
胡椒豬肉丸仲有少少辣辣地 紫菜都比得幾多✨
配上蔥蒜 加埋少少辣椒油 食食下就清哂成碗

▪️淨鮮蝦雲吞🥟 💲4️⃣2️⃣
鮮蝦雲吞皮夠薄 而且餡料都幾飽滿✨
餡料係鮮蝦豬肉 鮮蝦都幾鮮甜 清清地~

跟餐飲品凍/熱同價都係加$8☕️
加多碟油菜都係$12❣️平平地緊係加多碟菜食下啦

📍 九鼎記粉麵世家
旺角彌敦道575號地舖
2024-08-02 130 views
系旺角行完街搵左間粉麵店填個肚,要快快衝返屋企繼續支持香港運動員先招牌雙沙湯河$65雙沙指嘅係崩沙腩同埋牛沙瓜,呢兩個部位分別都係成隻牛最好食嘅部位崩沙腩軟腍味香,口感鬆化易溶牛沙瓜原來系牛的第四個胃,系極稀有嘅部位牛沙瓜系真正消化嗰個胃,味道比起其他胃部更為濃郁墨魚鬚雲吞撈粗$56平時好少食撈麵,第一次食撈粗原來會食過番尋味簡單的蠔油撈埋粗麵食,咸咸的鮮味同粗麵好夾墨魚鬚超爽身,份量多食左超過十粒腿蛋治$34由於太肚餓,叫多咗個腿蛋治雖然只係30幾蚊,但係個份量都好大雞蛋唔會炒得太老,牛油搽得夠均勻腩汁生菜$12面餐加$12可以加多碟菜,營養更均勻

招牌雙沙湯河$65
崩沙腩軟腍味香,口感鬆化易溶
牛沙瓜原來系牛的第四個胃,系極稀有嘅部位
牛沙瓜系真正消化嗰個胃,味道比起其他胃部更為濃郁

墨魚鬚雲吞撈粗$56
平時好少食撈麵,第一次食撈粗原來會食過番尋味
簡單的蠔油撈埋粗麵食,咸咸的鮮味同粗麵好夾
墨魚鬚超爽身,份量多食左超過十粒

腿蛋治$34
由於太肚餓,叫多咗個腿蛋治
雖然只係30幾蚊,但係個份量都好大
雞蛋唔會炒得太老,牛油搽得夠均勻

腩汁生菜$12
面餐加$12可以加多碟菜,營養更均勻
1K
2024-07-14 187 views
呢間小店喺油麻地地鐵站附近,主打多款性價比高嘅潮州粉麵,可按個人喜好自由搭配各式各樣嘅麵條同配料,早餐/下午茶更提供唔同套餐組合,環境清潔,服務態度友善,經過可以一試。招牌菜有牛三寶河,集齊牛腩、牛筋同牛肚。個人認為牛肚最好食,煮至軟嫩同時帶點Q彈口感、牛腩偏肥但肉質夠淋、牛筋較清淡且有咬口。河粉份量唔少,滑溜溜,落埋醋食幾滋味。手打牛丸米粉同樣出色,牛丸有五大粒,牛味濃郁,咬落彈牙又多汁、米粉比河粉更有口感,又細又長,軟硬度適中,吸飽湯汁,都幾飽肚。鮮蝦雲吞有七粒,皮薄餡靚,足料好味。小食選擇唔少,三文治可自行選擇配料,要咗漢堡扒同炒蛋,味道鹹香,包皮鬆軟、另外有炸雞髀,大大力推介,外層炸至金黃酥脆,內裏嫩滑多汁,啖啖肉,超有驚喜,必點之選🍗

2024-07-11 152 views
之前曾經來到吃牛腩,覺得牛腩質素不錯,今晚再來到這裏。冬瓜鴨腿湯飯$46,(凍)檸樂另加$10。冬瓜是夏天的恩物,鴨腿已經炆煮得很腍,湯底亦很鮮甜,這個是香港特色,必定要試一試。檸檬可樂,可以加冰更加冰凍可口。牛坑腩伊麵咖喱汁$81,有坑腩脂肪甘香,肉質軟腍可口,伊麵可以叫廚師煮耐一點,便可吃到軟腍的伊麵了。唯一美中不足,是咖喱汁沾滿了粉漿,令到咖喱汁的味道淡了,希望改善一下。生菜$12,菜心$12。份量都不算少,吃得肉多記得要點一個蔬菜來平衡一下胃口。(凍)檸檬利賓納跟餐另加$12。檸檬已經帶點酸味,加上利賓納的酸甜味道,非常開胃。
之前曾經來到吃牛腩,覺得牛腩質素不錯,今晚再來到這裏。

冬瓜鴨腿湯飯$46,(凍)檸樂另加$10。

檸檬可樂,可以加冰更加冰凍可口。