2023-11-30 20 views
🐳平時食粉麵都係叫碗粉食就算,最多加埋野飲,但係今次一於食豪啲,點解?因為價錢一啲都唔貴!!!🐳哩間粉麵店又大又光猛,店員又親切又有禮貌。😃🐳招牌八寶河💰60老公一坐下就話要點哩個😂,因為佢好多都想食,叫哩個就實冇死,乜都有,而且仲要唔貴。老公一路食就一路話好味,好味呀!其實份量真係好多,勁多料,抵食!🐳牛魔王河💰60同牛有仇就要叫哩個牛魔王,牛筋又大又淋又入味,牛腸洗得夠乾淨,牛肚又係我嘅至愛之一。唔知點解每間粉麵店雖然都有好多選擇,但係每次都要試牛雜之類嘅野,今次都冇令我失望。好好味!🐳效外油菜💰12非常翠綠,非常爽甜😋🐳凍檸賓💰加12🐳凍檸蜜💰加12🐳性價比高❤️❤️❤️❤️❤️🛎️ 九鼎記粉麵世家 (旺角)🔍旺角彌敦道575號地舖

🐳哩間粉麵店又大又光猛,店員又親切又有禮貌。😃

🐳招牌八寶河💰60

🐳牛魔王河💰60

🐳效外油菜💰12
非常翠綠,非常爽甜😋

🐳凍檸賓💰加12
🐳凍檸蜜💰加12

🐳性價比高❤️❤️❤️❤️❤️

🛎️ 九鼎記粉麵世家 (旺角)
🔍旺角彌敦道575號地舖
2023-11-28 20 views
週末閒逛的時候都不知道吃什麼好!剛好看到一家新開的牛腩粉面店!🐂牛肉愛好者的我一定要過去吃啦!店面很乾淨整潔,下單的服務員姐姐特別熱情❤️一進門就可以聞到超香濃的牛肉味道,聞起來就知道一定是煮了好久!😊☺️招牌八寶河💰60選擇困難症,直接選了招牌八寶:有齊牛腩,牛筋,金錢肚,牛丸,墨丸,貢丸,魚蛋和魚皮餃!而且超級幸運地給了我崩沙腩,這個是他家的招牌,有不同的層次,😉😉之間有個軟膠質,肥而不膩,口感一流。另外,他們的河粉也特別好吃,煮得軟硬度剛好!麻辣手撕雞💰90吃下去就知道是新鮮撕得,食返辣野開胃都好正!不過就覺得可能鹹啲啲,🤓🤓可以加啲甜味就更好了~點粉面可以優惠價加凍飲同埋🥬蔬菜~好飽!不過真係好好味😄

招牌八寶河💰60

麻辣手撕雞💰90

點粉面可以優惠價加凍飲同埋🥬蔬菜~好飽!不過真係好好味😄
2023-11-25
Dinner
  • 招牌八寶河
2023-11-26 902 views
超耐冇食過牛腩麵,今日同事帶我去食呢間位於彌敦道嘅九鼎記,估唔到又幾好食🤤🤤性價比幾高🥰🥰我地一人點左一碗粉麵再加兩碟菜、一份雞翼,仲有兩杯飲品埋單每人$100都唔使已經可以捧住個肚走😂😂招牌八寶河為食如我,一定要點呢個乜都有d嘅餐😋有白魚蛋、墨魚丸、牛丸、豬肉丸、魚皮鮫、牛肚、牛腩同牛筋🤤🤤全部食材都勁新鮮又入味,加埋清甜嘅湯底,好正😋😋崩沙腩河河粉底份量好多,食到朋友都嗌晒救命😂😂佢哋崩沙腩煮到好腍,肉又嫩,食落有鮮甜嘅味道,加上肥瘦相間,口感好好👍腐乳通菜加$12一碟,份量適中,通菜好嫩,唔會有渣,腐乳極多☺️蠔油生菜🥬生菜都係加$12,非常清甜,一碟瞬間俾我清曬😋香矛雞翼雞翼共有五隻,價錢方面正常價!香茅味道唔錯,夠入味☺️不過略嫌亁身左少少🤏熱杏霜、凍檸茶點左粉麵凍熱飲都係加$8,都幾抵📍 九鼎記粉麵世家 (旺角)旺角彌敦道575號地舖#粉麵世家 #九鼎記 #牛雜 #港式粉麵 #旺角美食 #香港探店 #美食推介 #魚蛋粉 #崩沙腩 #性價比高 #經濟實惠 #foodie #hkfoodie #yummy #hongkong #noodles

招牌八寶河

生菜都係加$12,非常清甜,一碟瞬間俾我清曬😋

香矛雞翼

熱杏霜、凍檸茶
點左粉麵凍熱飲都係加$8,都幾抵

📍 九鼎記粉麵世家 (旺角)

2023-11-25
Tea
  • 招牌八寶河
  • 崩沙腩河
2023-11-26 23 views
間唔中都鍾意食下潮式粉麵~~門口果一大煲牛腩牛什召喚咗我入去😉點咗碗牛魔王唔洗諗食晒所有牛嘅signature牛腸、牛肚、牛筋、牛坑腩、牛肺、牛脷食落口滲出淡淡牛什獨有嘅氣味牛坑腩炆到好腍 果增靭靭嘅薄膜包裹住啲肉牛腸中間有少少脂肪 一啖咬落口咇少少油出嚟勁正仲有牛肺、牛筋都炆到好入味加錢仲可以轉魚麵添~~清湯淨雲吞一份有7粒 底下仲配上少少生菜雲吞做法比較傳統 用半肥瘦豬肉配上鮮蝦大小適中 唔係細蓉嗰種迷你版 都唔係坊間嗰啲乒乓球雲吞炸魚皮一份份用密實袋封住貼心嘅係想食就拎出嚟 食唔晒又可以拎走而且冇暴露係空氣之中冇咁快變淋夠晒薄身脆口點粉麵仲可以用優惠價配油菜同埋飲品腐乳通菜腐乳汁on side 正合我意呢度嘅座位好闊落 空間感唔錯
間唔中都鍾意食下潮式粉麵~~
門口果一大煲牛腩牛什召喚咗我入去😉

點咗碗牛魔王
唔洗諗食晒所有牛嘅signature
牛腸、牛肚、牛筋、牛坑腩、牛肺、牛脷
食落口滲出淡淡牛什獨有嘅氣味
牛坑腩炆到好腍 果增靭靭嘅薄膜包裹住啲肉
牛腸中間有少少脂肪 一啖咬落口咇少少油出嚟勁正
仲有牛肺、牛筋都炆到好入味
加錢仲可以轉魚麵添~~

清湯淨雲吞

點粉麵仲可以用優惠價配油菜同埋飲品

腐乳通菜腐乳汁on side 正合我意

呢度嘅座位好闊落 空間感唔錯
2023-11-24 19 views
一踏入九鼎記,迎面而來的是滿滿的人潮和香氣撲鼻的炸物香味。餐廳的裝潢簡樸而溫馨,讓人有種回到家的感覺。我毫不猶豫地點了一份炸墨魚丸湯麵。不一會兒,一碗滾燙的湯麵端上了桌子。湯底清澈透亮,散發著鮮美的海鮮香氣。墨魚丸則是金黃酥脆,每一顆都散發著淡淡的墨魚風味。一口咬下去,墨魚丸外酥內嫩,彈牙十足,令人回味無窮。湯麵本身的口感也相當不錯,麵條彈性十足,與湯底的味道完美融合,讓人愛不釋手。除了炸墨魚丸,九鼎記的豬潤泡飯也是必試之選。豬潤是一種潤肺養顏的傳統中藥材料,在這裡被巧妙地融入泡飯之中。泡飯綿軟細緻,每一口都散發著濃郁的豬肉香氣,豬潤更是增添了一絲清香和滋補的口感。這道簡單的料理讓人感受到傳統美食的魅力,同時享受到了美味與健康的結合。九鼎記粉麵世家不僅食物美味可口,而且價格實惠。

九鼎記粉麵世家不僅食物美味可口,而且價格實惠。

2023-11-24 28 views
登打士街附近開咗呢間牛雜粉麵店,價錢非常合理,選擇多又高質素,環境都坐得好舒服。食食下聽到個個客都叫崩沙河,又真係幾抵嘅$55😂 招牌雙沙河 $65崩沙牛腩河 $55 加豬潤 $8雙沙即係崩沙腩同牛沙瓜,崩沙腩真係好靚,脂肪超均勻,咬落軟淋淋又不失咬口,仲好有油香牛沙瓜爽口彈牙,雙拼來講算好多餸,餸仲多過麵,大大碗好飽肚豬潤$8有兩大塊算係咁啦可以過下口癮,幾滑好香潤味油菜 $12蠔油生菜就係牛雜麵嘅好朋友炸墨魚丸 $30脹卜卜炸到金黃色唔算有一粒粒墨魚係中間,但都幾彈牙,有得買生丸做火鍋配料酥炸魚皮 $20用密實袋入住保存得好好,所以食落去超脆,一浸落個湯度已經聽到沙沙聲,正凍奶茶 凍檸茶 粉麵加配 $8/杯茶底非常唔錯,港式風味

招牌雙沙河 $65
崩沙牛腩河 $55 加豬潤 $8

牛沙瓜爽口彈牙,雙拼來講算好多餸,餸仲多過麵,大大碗好飽肚
豬潤$8有兩大塊算係咁啦可以過下口癮,幾滑好香潤味

油菜 $12
蠔油生菜就係牛雜麵嘅好朋友

炸墨魚丸 $30

酥炸魚皮 $20
酥炸魚皮

凍奶茶 凍檸茶 粉麵加配 $8/杯
茶底非常唔錯,港式風味
酥炸魚皮
2023-11-23 81 views
有日收工喺旺角做完facial 後,諗住食埋dinner 先返屋企,見到呢間食牛腩麵都好似好吸引咁,座位都幾寬敞,好自然行左入去😂 餐牌見到有好多選擇啊,講牛嘅部位都有分好多款,咩都想試嘅我就嗌左款牛魔王河 $60,即系牛雜河🐮超大碗,咩都有!之後仲嗌左幾款小食,麻辣墨魚鬚 $52 好爽口彈牙,加埋D辣醬好過癮😋香茅雞翼 $30 有5大隻,真系好佛心價啊,又抵又好食!嗌麵款+ $12 仲可以加碟油菜tim, 性價比十分高!

好耐無食牛腩麵啦~天氣涼涼地,好想食返碗熱辣辣嘅粉麵!收工去開旺角買嘢,行過彌敦道見到新開咗間九鼎記粉麵世家,環境光猛企理,價錢仲好實惠,崩沙腩只需$55咋,性價比高又多選擇!🔹崩沙牛腩河拼牛丸崩沙牛腩軟腍味香,肥瘦剛好,入口爽滑富彈性,大大啖咬落去口感一流!牛丸結實彈牙又多汁,大大粒好有咬口~河粉爽滑份量多,飽肚之選!🔹原汁牛腩魚麵拼牛筋牛腩軟嫩、鮮味濃郁,肉汁豐富帶油脂香。牛筋大大件,煙韌軟滑,滿滿骨膠原,汁多味美~本身想食米粉,但係見到竟然有魚麵,即刻加配黎試吓~口感Q彈爽滑有勁道,完全無腥味,好正!🔹腐乳通菜鹹香腐乳配上翠綠通菜,口感爽嫩、味道獨特!九鼎記粉麵世家✨📍旺角彌敦道575號地舖
🔹崩沙牛腩河拼牛丸
牛丸結實彈牙又多汁,大大粒好有咬口~
河粉爽滑份量多,飽肚之選!

🔹原汁牛腩魚麵拼牛筋
🔹腐乳通菜
鹹香腐乳配上翠綠通菜,口感爽嫩、味道獨特!
九鼎記粉麵世家✨
📍旺角彌敦道575號地舖
2023-11-19
2023-11-17 73 views
旺角最近開左間牛什粉麵店,牛魔王嘅我點會錯過😍晚市7:30左右已經坐滿哂客,我地都好快有客坐,聽到其他枱最多人點雙沙河,我都跟住叫返招牌雙沙河碗,另外叫多碗招牌八寶河招牌雙沙河$65雙沙係有崩沙腩同牛沙瓜,崩沙腩是牛肚皮的腩位,位於牛的橫膈膜附近,由於有塊薄軟膠質,爽軟不硬,油香豐富獨特,口感一流。牛沙瓜(即牛隻的第4個胃)製成,口感爽脆而不失嚼勁。招牌八寶河$60一碗有齊牛腩、牛筋、金錢肚、牛丸、墨丸、貢丸、魚蛋、魚皮餃,啱哂選擇困難人仕😂兩碗味道正常發揮,勝在價錢平,份量十足,大大碗雙沙河$65,加$8有凍飲。另外佢哋嘅潮洲辣油都幾香,辣係後勁強個隻,鍾意食辣嘅都要試下
旺角最近開左間牛什粉麵店,牛魔王嘅我點會錯過😍

招牌雙沙河$65

招牌八寶河$60

2023-11-10
Dinner
2023-11-15 60 views
牛內臟衆多,分上雜、下雜,上雜例如牛柏葉、金錢肚清理較易,可以賣到高價。下雜處理複雜,但被牛什店好好處理之後就成為一道非常特別嘅美食。一碗牛什麵基本有有牛肚、牛腸、牛膀、牛肺、有時有牛心添。牛肚即係牛胃,有有4個胃,除咗上面提及嘅金錢肚(2號胃)、牛柏葉(3號胃)、之外,一般牛什店都係用草肚(1號胃)、牛沙瓜(4號胃)。牛沙瓜係4個胃最細嗰,產量少,某某中環大牌檔更加限量每日得1-2碗賣。所以見到旺角新開咗間牛什牛腩粉店有牛沙瓜食就過咗嚟試吓味道喇。呢間餐廳裝修雖然光鮮,但廚房對正街,一大盤牛什滾到出曬煙,上面又掛著牛腩、牛肚,都好有以前嘅風格。牛沙瓜質地似豬肉,但係有牛肚嘅味道,我配咗河粉,同牛沙瓜相反嘅口感特別過癮。另外仲試咗牛三寶,分別係牛腩、牛筋、金錢肚。金錢肚彈牙但係炆到好淋,牛筋軟滑,牛腩隔肥隔瘦,三者都炆到好入味。

今日經過旺角見到彌敦道馬路見到有間黑色格調,白色招牌既粉麵,原來係九鼎記。早前係尖東見過,而家旺角都開左分店。🍜招牌菜:崩沙腩粉麵 $55粉麵可選:幼麵、河粉、米粉、米線🫶崩沙腩色香味俱全,份量好多,鋪滿成個麵既中間。望落每塊比例平均,有肉亦有脂肪。咬落肉質超軟身,口感豐富又Juicy~ 配埋細條軟身既幼麵,係超~好~食。依個份量都只係收$55, 真係好抵食!🍜🍜另一招牌菜:招牌雙沙粉麵 (崩沙腩+牛沙瓜) $65平時係粉麵檔都間中食下崩沙腩,但無食過牛沙瓜依個部位。佢既外形似係牛肚豬肚個形狀,但食落去有驚喜。肉質超軟身又入味,口感一流。我食完好想再叫多碟淨牛沙瓜,不過太飽HAHA~🩷小食:辣炒魷魚鬚依個魷魚鬚係碎上,可以細細啖咁食。味道係好香,但唔會太辣,只係提鮮個種。魷魚鬚又軟身又滑,配埋凍檸樂一流~想食好食既崩沙腩就去九鼎記食啦!

🍜招牌菜:崩沙腩粉麵 $55
粉麵可選:幼麵、河粉、米粉、米線

🍜🍜另一招牌菜:招牌雙沙粉麵 (崩沙腩+牛沙瓜) $65

🩷小食:辣炒魷魚鬚

想食好食既崩沙腩就去九鼎記食啦!
  • 崩沙腩幼麵
  • 招牌雙沙幼麵
2023-11-11 54 views
假日和父母經過彌敦道,聞到陣陣牛雜牛腩香味,原來有一間新開的粉麵店,門前大玻璃掛着誘人的牛腩。香味把我們引入餐廳,餐廳門口較窄,但內裏卻光猛寬闊。*崩沙牛腩河($55)秘製牛三寶河($50)蠔仔肉碎泡飯($50)腐乳通菜(+$12)熱奶茶、凍利賓納(各+$8)爸爸見到有崩沙腩,很高興,崩沙腩即是橫膈膜肚皮一組肌肉,是牛腩中的極品。這碗崩沙腩軟腍味香,筋、肉、油花分佈平均,有一塊薄膜和豐富的膠質,爽軟不硬。*牛三寶是牛腩、牛根和牛肚。牛腩雖不及崩沙腩,但以牛腩來說乃屬上乘,肉質充滿彈性,牛根牛肚也軟腍入味。*兩碗河粉的湯底濃郁,滲著香料香氣。不得不讚這兒的河粉,爽滑得來有口感,不是那些一夾就斷的貨色。我食蠔仔肉碎泡飯,大大碗,有很多份量的漲卜卜蠔仔,每隻都新鮮飽滿,湯底清甜,如果芹菜、冬菜可以更多些就完美了。總而言之,地點方便,食物有質素,價錢又合理,值得一試。
崩沙牛腩河($55)
秘製牛三寶河($50)
蠔仔肉碎泡飯($50)
腐乳通菜(+$12)
熱奶茶、凍利賓納(各+$8)
崩沙牛腩河
秘製牛三寶河

兩碗河粉的湯底濃郁,滲著香料香氣。

蠔仔肉碎泡飯

總而言之,地點方便,食物有質素,價錢又合理,值得一試。
2023-11-11
崩沙牛腩河
秘製牛三寶河
蠔仔肉碎泡飯
2023-11-09 41 views
路經呢間粉麵舖,見到店舖裝修乾淨企理,開揚闊落,而且仲有卡檯添,最緊要就係有我哋最鍾意食嘅崩沙腩,於是就入去試下😋🥢崩沙牛腩河$55筋膜位爽口彈牙而肉質軟腍,肥瘦適中,牛味濃香,河粉滑溜一嘟入口,河粉份量亦非常多,以55蚊呢個價位嚟計,食到大大碗崩沙腩河性價比都幾高🥢秘製牛三寶河$50三寶有牛筋、牛肚及牛腩,份量非常多舖滿整碗粉上,牛筋軟腍,牛肚爽口,牛腩喺富有口感嘅質地,有齊三寶又大碗,好抵🥢爽脆墨魚米$40墨魚勁爽彈脆口,味道鮮香,點埋個辣椒油更加一流,墨魚份量亦非常多🥢酥炸魚皮$20膠袋裝住非常衛生,魚皮夠香脆,食到停唔到口🥢加配油菜$12通菜嫩口無渣而且清清地唔會太多油🥤加配冷熱飲$8熱檸茶發現餐牌上面仲有招牌雙沙河(崩沙腩+牛沙瓜)、 牛魔王河、魚皇魚麵及牛四寶等,全部都好吸引🤩,下次嚟旺角都要再試📍九鼎記粉麵世家旺角彌敦道575號地舖

🥢崩沙牛腩河$55

🥢秘製牛三寶河$50

🥢爽脆墨魚米$40

🥢酥炸魚皮$20
膠袋裝住非常衛生,魚皮夠香脆,食到停唔到口

🥢加配油菜$12
通菜嫩口無渣而且清清地唔會太多油

🥤加配冷熱飲$8
熱檸茶

📍九鼎記粉麵世家
1K
九鼎記.不能錯過辣椒油!食潮州粉麵,出品一定要有質素除左麵質,最重要就係果支潮州辣椒油!今次同朋友試到一家旺角新店九鼎記,佢的牛魔王同辣椒油真係一流呀!先點2杯凍飲順順口凍檸茶好清爽凍咖啡,經典茶餐廳味2款都好飲!牛魔王河好多牛雜,湯底超香濃!河粉好香滑,索晒汁最正是金錢肚,入味又靚仔牛腩乾淨香軟,牛筋勁滑肺、潤、胃都入味好食香氣四射! 加了辣椒油真係多多益善!此店的辣椒油好新鮮點攪都不會混濁而且味道爽辣,令人食完又食!蔡老闆表示自家製,對出品極之自豪!鮮蝦雲吞麵5隻雲吞大隻又用足料大蝦味道好,湯底清香食到朋友索索聲腩汁生菜食潮州粉麵不能少就是菜菜請店家加腩汁仲加配以蠔油味道層次多多炸墨魚丸香脆可口彈彈牙是好味的小食香茅雞翼炸得非常香脆口感好正!食炸雞翼就係要呢種!老闆好有熱誠非常關心食客意見不斷進步就是從不停自我提升改善開始蔡老闆,你勁呀!九鼎記粉麵世家 旺角彌敦道575號地舖
九鼎記.不能錯過辣椒油!

食潮州粉麵,出品一定要有質素
除左麵質,最重要就係果支潮州辣椒油!

今次同朋友試到一家旺角新店
九鼎記,佢的牛魔王同辣椒油真係一流呀!

先點2杯凍飲順順口
凍檸茶好清爽
凍咖啡,經典茶餐廳味
2款都好飲!

牛魔王河
好多牛雜,湯底超香濃!
河粉好香滑,索晒汁
最正是金錢肚,入味又靚仔
牛腩乾淨香軟,牛筋勁滑
肺、潤、胃都入味好食
香氣四射! 加了辣椒油
真係多多益善!

此店的辣椒油好新鮮
點攪都不會混濁
而且味道爽辣,令人食完又食!
蔡老闆表示自家製,對出品極之自豪!

鮮蝦雲吞麵

是好味的小食

香茅雞翼
炸得非常香脆
口感好正!
炸雞翼就係要呢種!

老闆好有熱誠
非常關心食客意見
不斷進步就是從不停自我提升改善開始

蔡老闆,你勁呀!

九鼎記粉麵世家