2K
2023-12-29 8 views
有時一個人唔知食乜就會去食碗粉麵今日夜咗收工行開旺角就試咗呢間上菜速度都幾快,唔使5分鐘就有得食叫咗個牛三寶麵 性價比好高 只係$50!牛三寶即係牛腩牛肚同埋牛筋非常足料每樣都有大約三件 而且唔係細細件本身係河粉,但係我轉咗做粗麵,感覺上比較掛汁同埋口感豐富啲再加多碟油菜 好似健康啲啲咁芥蘭好新鮮 唔會好油膩 啋嘅選擇,另外仲有生菜同埋菜心粉麵款式有好多 鍾意食牛嘅人唔好錯過例如崩沙腩麵 牛魔皇河 雙沙麵 -好似即係崩沙腩+牛沙瓜-📍九鼎記粉麵世家
有時一個人唔知食乜就會去食碗粉麵
今日夜咗收工行開旺角就試咗呢間
上菜速度都幾快,唔使5分鐘就有得食

叫咗個牛三寶麵 性價比好高 只係$50!
牛三寶即係牛腩牛肚同埋牛筋

非常足料每樣都有大約三件 而且唔係細細件

本身係河粉,但係我轉咗做粗麵,感覺上比較掛汁同埋口感豐富啲

再加多碟油菜 好似健康啲啲咁
芥蘭好新鮮 唔會好油膩
啋嘅選擇,另外仲有生菜同埋菜心
粉麵款式有好多 鍾意食牛嘅人唔好錯過
例如崩沙腩麵 牛魔皇河 雙沙麵 -好似即係崩沙腩+牛沙瓜
📍九鼎記粉麵世家
旺角新開性價比高抵食港式麵舖✨✨✨位於彌敦道鬧市中一間價錢很抵的麵食店,牛為最出名,牛的麵食總共有15款,牛的不同部位,非常罕有的部位也有供應,重點是價錢很抵!!!👍🏻👍🏻質素仍有水準!《招牌雙沙伊麵》$65 人氣招牌的雙沙,雙沙是指崩沙腩和牛沙瓜,牛沙瓜的紋理清晰,面層呈摺紋而背面平滑,口感爽口,很特別!而崩沙腩表面有一層連著的腩肉,筋膜連少少肉,軟腍味香,肥瘦剛好,可謂牛腩中的極品呢!伊麵麵另加$8《牛魔王河》$60牛魔王包含了不同的部位,包括牛肚、牛筋、牛肝、牛腩,相當豐富的牛雜大拼盤!而且份量足夠,性價比極高!牛筋口感淡嫩不膩,質地猶如海參!牛肚就口感比較清脆!全部都是有水準的烹製出來!《淨雲吞》$40除了牛的麵食之外,還有其他港式的菜式,包括這個雲吞,蝦味濃,口感彈牙!《菜心》$12跟餐配菜只需$12。
旺角新開性價比高抵食港式麵舖✨✨✨

《招牌雙沙伊麵》$65
伊麵麵另加$8

《牛魔王河》$60

《淨雲吞》$40

《菜心》$12
跟餐配菜只需$12。
2023-12-13 62 views
行過路過又肚餓,好耐無食過粉麵,廚窗望見好正,再望入面又光猛,地方又衞生,入去醫肚仔😂————————🐮牛魔皇河:又大碗又抵食,好多料👍牛肚、牛腸、牛膀、牛腩、牛筋、牛肺、炆得夠香又夠焾,滑溜溜的粉😋——————-🍲招牌八寶河:墨魚🦑丸、魚蛋、貢丸、牛丸、魚皮餃、牛肚、牛腩、牛筋😇果然係招牌———————-腐乳通菜:🥬嫩嫩的菜🐟炸魚皮:咬落脆卜卜、香脆好味道😋———————🧋凍奶茶:濃郁茶香奶🥛滑——————-🍋熱檸茶:😋😋—————-大件夾抵食.. 牛的吸引力🧲其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶————————-

————————
🐮牛魔皇河:

——————-
🍲招牌八寶河:
墨魚🦑丸、魚蛋、貢丸、牛丸、魚皮餃、牛肚、牛腩、牛筋😇
果然係招牌

———————-
腐乳通菜:🥬嫩嫩的菜
🐟炸魚皮:
咬落脆卜卜、香脆好味道😋

———————

食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
————————-
2023-12-11 60 views
最近旺角開咗間潮州粉麵店,主打多款牛雜,牛沙瓜、崩沙牛、牛腩、牛筋、牛肚,仲有豬手、豬潤、墨魚酥、手撕雞、丸類等選擇!餐廳環境光猛又整潔,經過可以到訪~ 牛三寶包括牛腩、牛筋同牛肚,表面看似平平無奇,食落好有驚喜,個人最喜歡牛肚,十分爽口,帶點煙靭感,而且入味到不得了🥹 牛筋富有咬口,肉質柔軟,牛腩炆到入口即溶,肉味較濃郁,愛了愛了😍牛腩河份量適中,可以轉幼麵、粗麵、米粉、米線、伊麵、撈粗同魚麵,河粉超滑,滑溜滑溜,湯底濃郁,感覺唔油膩,而且好掛汁,性價比好高!另外加配油菜,同樣以腩汁做底,新鮮,鮮甜,入味可口,美味又健康~

2023-12-10 41 views
食咗咁多種唔同嘅麵,我最鍾意嘅都依然係港式粉麵,我今次去依一間九鼎記粉麵世家,除咗有普通嘅牛腩麵雲吞麵等等,佢亦都會有比較有特色嘅部份。我首先叫咗招牌雙沙河粉,包括了沙崩牛腩和牛沙瓜。沙崩牛腩肉質鮮嫩多汁,肥肉同瘦肉配搭得啱啱好,而牛沙瓜入口爽口,好有質感。我另外叫咗蠔仔肉碎泡飯,有好多蠔肉,而且個湯底都唔錯。我仲選擇加12元添加時菜,可以選擇蠔油或者腩汁作為配搭。最後我叫咗香茅雞翼,炸得幾香,而且有少少香茅味,非常開胃。

最後我叫咗香茅雞翼,炸得幾香,而且有少少香茅味,非常開胃。
2023-12-09 35 views
同朋友起一間傳統牛肉主題麵店,叫左牛魔王河~一聽就份量好足!河粉內有好多唔同款嘅牛雜,全部都好正!個河粉內有腸、牛筋同埋金錢肚,每個都有濃烈嘅牛肉香味!仲有佢哋嘅招牌湯河「崩沙腩河」,就係一碗超級香濃好味嘅牛腩湯底配埋彈牙嘅河粉,份量又好足,食完真係大滿足!另外,佢哋嘅魚皮餃都好好食,爽口又彈牙,每一口都令人滿足。仲有一個好正嘅菜係腩汁菜心,菜心炒得恰到好處,仲有佢哋嘅特製腩汁,真係好開胃!最令我感動嘅係佢哋有利賓納,味道就好似童年嘅回憶一樣,帶返嚟好多美好嘅回憶。每次飲完利賓納,都好似回到童年時光,心情好舒暢。

另外,佢哋嘅魚皮餃都好好食,爽口又彈牙,每一口都令人滿足。

2023-12-06 23 views
朋友推介旺角有間新食店好值得去食 我初頭仲諗住佢亂咁食 點之去食咗之後 真係有料到呀。 位置於旺角彌敦道 地點超方便。就係一間潮式粉麵店 店內環境光猛明亮 重有埋卡位可以坐 我都係下晝三點度去 都幾多客 wor 好彩呢個時段黎 店員佢哋都好熱情 介紹有乜好主打食品今次我揀咗店主打嘅崩沙牛腩粉 唔係好多店有一於今次要試 再加埋好少粉麵店有嘅墨鬚同埋我喜歡嘅米線崩沙牛腩位於牛橫隔膜 所以比較少有牛香四溢 軟腍 果然係牛腩中嘅極品$55碗性價比高加$10墨鬚 。墨鬚好鮮甜 又好口感佢哋重推介店中小有嘅牛沙瓜=牛胃我今次叫太多野食留待下次淨雲吞$40一向都好鍾意食雲吞 廣東雲吞豬肉加蝦而成每一粒皮薄 而啖啖肉蝦口感十足 湯底清甜食呢兩碗加埋店嘅秘制辣椒油香而辣 慢慢滲透出味倍增滋味我還加埋少少醋 正加$12腐乳通菜 超值 而且有通菜食好滿足可以點腐乳 咸香清爽涷檸茶加$8平日茶記口味 紅茶香檸檬茶清爽解渴九鼎記粉麵世家 (旺角)旺角彌敦道575號地舖#九鼎記#粉麵世家#旺角分店#油麻地地鐵站A1出口#旺角美食#油麻地美食 #崩沙腩#牛魔王#hkfoodie #hkfoodblogger#hkf
店員佢哋都好熱情 介紹有乜好主打食品

可以點腐乳 咸香清爽
涷檸茶加$8
平日茶記口味 紅茶香
檸檬茶清爽解渴

九鼎記粉麵世家 (旺角)
旺角彌敦道575號地舖
#hkfoodie #hkfoodblogger#hkfoodblog #hkfood
2023-12-04 26 views
餐廳主打吃牛的不同部位,平靚正。淨牛三寶(牛腩、牛筋、牛肚)$148.00我點了他們的招牌菜「淨牛三寶」,這道菜包含了牛腩、牛筋和牛肚。牛腩煮得非常入味,每一口都散發著濃郁的牛肉香氣。牛筋和牛肚也煮得很好,口感彈牙有嚼勁,份量多。蠔仔肉碎泡飯 $50.00除了淨牛三寶,我還點了一份「蠔仔肉碎泡飯」。這道菜以蠔仔和肉碎作為主要配料,搭配著香噴噴的白飯。簡單但美味,蠔仔洗得干淨,最近天氣凍凍地好食又暖胃。
餐廳主打吃牛的不同部位,平靚正。

淨牛三寶(牛腩、牛筋、牛肚)$148.00

蠔仔肉碎泡飯 $50.00

2023-11-30 20 views
🐳平時食粉麵都係叫碗粉食就算,最多加埋野飲,但係今次一於食豪啲,點解?因為價錢一啲都唔貴!!!🐳哩間粉麵店又大又光猛,店員又親切又有禮貌。😃🐳招牌八寶河💰60老公一坐下就話要點哩個😂,因為佢好多都想食,叫哩個就實冇死,乜都有,而且仲要唔貴。老公一路食就一路話好味,好味呀!其實份量真係好多,勁多料,抵食!🐳牛魔王河💰60同牛有仇就要叫哩個牛魔王,牛筋又大又淋又入味,牛腸洗得夠乾淨,牛肚又係我嘅至愛之一。唔知點解每間粉麵店雖然都有好多選擇,但係每次都要試牛雜之類嘅野,今次都冇令我失望。好好味!🐳效外油菜💰12非常翠綠,非常爽甜😋🐳凍檸賓💰加12🐳凍檸蜜💰加12🐳性價比高❤️❤️❤️❤️❤️🛎️ 九鼎記粉麵世家 (旺角)🔍旺角彌敦道575號地舖

🐳哩間粉麵店又大又光猛,店員又親切又有禮貌。😃

🐳招牌八寶河💰60

🐳牛魔王河💰60

🐳效外油菜💰12
非常翠綠,非常爽甜😋

🐳凍檸賓💰加12
🐳凍檸蜜💰加12

🐳性價比高❤️❤️❤️❤️❤️

🛎️ 九鼎記粉麵世家 (旺角)
🔍旺角彌敦道575號地舖
2023-11-28 23 views
週末閒逛的時候都不知道吃什麼好!剛好看到一家新開的牛腩粉面店!🐂牛肉愛好者的我一定要過去吃啦!店面很乾淨整潔,下單的服務員姐姐特別熱情❤️一進門就可以聞到超香濃的牛肉味道,聞起來就知道一定是煮了好久!😊☺️招牌八寶河💰60選擇困難症,直接選了招牌八寶:有齊牛腩,牛筋,金錢肚,牛丸,墨丸,貢丸,魚蛋和魚皮餃!而且超級幸運地給了我崩沙腩,這個是他家的招牌,有不同的層次,😉😉之間有個軟膠質,肥而不膩,口感一流。另外,他們的河粉也特別好吃,煮得軟硬度剛好!麻辣手撕雞💰90吃下去就知道是新鮮撕得,食返辣野開胃都好正!不過就覺得可能鹹啲啲,🤓🤓可以加啲甜味就更好了~點粉面可以優惠價加凍飲同埋🥬蔬菜~好飽!不過真係好好味😄

招牌八寶河💰60

麻辣手撕雞💰90

點粉面可以優惠價加凍飲同埋🥬蔬菜~好飽!不過真係好好味😄
2023-11-25
Type of Meal
Dinner
  • 招牌八寶河
2023-11-26 934 views
超耐冇食過牛腩麵,今日同事帶我去食呢間位於彌敦道嘅九鼎記,估唔到又幾好食🤤🤤性價比幾高🥰🥰我地一人點左一碗粉麵再加兩碟菜、一份雞翼,仲有兩杯飲品埋單每人$100都唔使已經可以捧住個肚走😂😂招牌八寶河為食如我,一定要點呢個乜都有d嘅餐😋有白魚蛋、墨魚丸、牛丸、豬肉丸、魚皮鮫、牛肚、牛腩同牛筋🤤🤤全部食材都勁新鮮又入味,加埋清甜嘅湯底,好正😋😋崩沙腩河河粉底份量好多,食到朋友都嗌晒救命😂😂佢哋崩沙腩煮到好腍,肉又嫩,食落有鮮甜嘅味道,加上肥瘦相間,口感好好👍腐乳通菜加$12一碟,份量適中,通菜好嫩,唔會有渣,腐乳極多☺️蠔油生菜🥬生菜都係加$12,非常清甜,一碟瞬間俾我清曬😋香矛雞翼雞翼共有五隻,價錢方面正常價!香茅味道唔錯,夠入味☺️不過略嫌亁身左少少🤏熱杏霜、凍檸茶點左粉麵凍熱飲都係加$8,都幾抵📍 九鼎記粉麵世家 (旺角)旺角彌敦道575號地舖#粉麵世家 #九鼎記 #牛雜 #港式粉麵 #旺角美食 #香港探店 #美食推介 #魚蛋粉 #崩沙腩 #性價比高 #經濟實惠 #foodie #hkfoodie #yummy #hongkong #noodles

招牌八寶河

生菜都係加$12,非常清甜,一碟瞬間俾我清曬😋

香矛雞翼

熱杏霜、凍檸茶
點左粉麵凍熱飲都係加$8,都幾抵

📍 九鼎記粉麵世家 (旺角)
旺角彌敦道575號地舖

2023-11-25
Type of Meal
Tea
  • 招牌八寶河
  • 崩沙腩河
2023-11-26 30 views
間唔中都鍾意食下潮式粉麵~~門口果一大煲牛腩牛什召喚咗我入去😉點咗碗牛魔王唔洗諗食晒所有牛嘅signature牛腸、牛肚、牛筋、牛坑腩、牛肺、牛脷食落口滲出淡淡牛什獨有嘅氣味牛坑腩炆到好腍 果增靭靭嘅薄膜包裹住啲肉牛腸中間有少少脂肪 一啖咬落口咇少少油出嚟勁正仲有牛肺、牛筋都炆到好入味加錢仲可以轉魚麵添~~清湯淨雲吞一份有7粒 底下仲配上少少生菜雲吞做法比較傳統 用半肥瘦豬肉配上鮮蝦大小適中 唔係細蓉嗰種迷你版 都唔係坊間嗰啲乒乓球雲吞炸魚皮一份份用密實袋封住貼心嘅係想食就拎出嚟 食唔晒又可以拎走而且冇暴露係空氣之中冇咁快變淋夠晒薄身脆口點粉麵仲可以用優惠價配油菜同埋飲品腐乳通菜腐乳汁on side 正合我意呢度嘅座位好闊落 空間感唔錯
間唔中都鍾意食下潮式粉麵~~
門口果一大煲牛腩牛什召喚咗我入去😉

點咗碗牛魔王
唔洗諗食晒所有牛嘅signature
牛腸、牛肚、牛筋、牛坑腩、牛肺、牛脷
食落口滲出淡淡牛什獨有嘅氣味
牛坑腩炆到好腍 果增靭靭嘅薄膜包裹住啲肉
牛腸中間有少少脂肪 一啖咬落口咇少少油出嚟勁正
仲有牛肺、牛筋都炆到好入味
加錢仲可以轉魚麵添~~

清湯淨雲吞

點粉麵仲可以用優惠價配油菜同埋飲品

腐乳通菜腐乳汁on side 正合我意

呢度嘅座位好闊落 空間感唔錯
2023-11-24 30 views
一踏入九鼎記,迎面而來的是滿滿的人潮和香氣撲鼻的炸物香味。餐廳的裝潢簡樸而溫馨,讓人有種回到家的感覺。我毫不猶豫地點了一份炸墨魚丸湯麵。不一會兒,一碗滾燙的湯麵端上了桌子。湯底清澈透亮,散發著鮮美的海鮮香氣。墨魚丸則是金黃酥脆,每一顆都散發著淡淡的墨魚風味。一口咬下去,墨魚丸外酥內嫩,彈牙十足,令人回味無窮。湯麵本身的口感也相當不錯,麵條彈性十足,與湯底的味道完美融合,讓人愛不釋手。除了炸墨魚丸,九鼎記的豬潤泡飯也是必試之選。豬潤是一種潤肺養顏的傳統中藥材料,在這裡被巧妙地融入泡飯之中。泡飯綿軟細緻,每一口都散發著濃郁的豬肉香氣,豬潤更是增添了一絲清香和滋補的口感。這道簡單的料理讓人感受到傳統美食的魅力,同時享受到了美味與健康的結合。九鼎記粉麵世家不僅食物美味可口,而且價格實惠。

九鼎記粉麵世家不僅食物美味可口,而且價格實惠。

2023-11-24 34 views
登打士街附近開咗呢間牛雜粉麵店,價錢非常合理,選擇多又高質素,環境都坐得好舒服。食食下聽到個個客都叫崩沙河,又真係幾抵嘅$55😂 招牌雙沙河 $65崩沙牛腩河 $55 加豬潤 $8雙沙即係崩沙腩同牛沙瓜,崩沙腩真係好靚,脂肪超均勻,咬落軟淋淋又不失咬口,仲好有油香牛沙瓜爽口彈牙,雙拼來講算好多餸,餸仲多過麵,大大碗好飽肚豬潤$8有兩大塊算係咁啦可以過下口癮,幾滑好香潤味油菜 $12蠔油生菜就係牛雜麵嘅好朋友炸墨魚丸 $30脹卜卜炸到金黃色唔算有一粒粒墨魚係中間,但都幾彈牙,有得買生丸做火鍋配料酥炸魚皮 $20用密實袋入住保存得好好,所以食落去超脆,一浸落個湯度已經聽到沙沙聲,正凍奶茶 凍檸茶 粉麵加配 $8/杯茶底非常唔錯,港式風味

招牌雙沙河 $65
崩沙牛腩河 $55 加豬潤 $8

牛沙瓜爽口彈牙,雙拼來講算好多餸,餸仲多過麵,大大碗好飽肚
豬潤$8有兩大塊算係咁啦可以過下口癮,幾滑好香潤味

油菜 $12
蠔油生菜就係牛雜麵嘅好朋友

炸墨魚丸 $30

酥炸魚皮 $20
酥炸魚皮

凍奶茶 凍檸茶 粉麵加配 $8/杯
茶底非常唔錯,港式風味
酥炸魚皮
2023-11-23 106 views
有日收工喺旺角做完facial 後,諗住食埋dinner 先返屋企,見到呢間食牛腩麵都好似好吸引咁,座位都幾寬敞,好自然行左入去😂 餐牌見到有好多選擇啊,講牛嘅部位都有分好多款,咩都想試嘅我就嗌左款牛魔王河 $60,即系牛雜河🐮超大碗,咩都有!之後仲嗌左幾款小食,麻辣墨魚鬚 $52 好爽口彈牙,加埋D辣醬好過癮😋香茅雞翼 $30 有5大隻,真系好佛心價啊,又抵又好食!嗌麵款+ $12 仲可以加碟油菜tim, 性價比十分高!